Den hemmelige hagen

av (forfatter), Barbara Brown (illustratør) og Gerd Hoff (oversetter).

Damm 1978 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.24 (364 terningkast.)

1626 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Mary Lennox vokser opp i India. Hun tilbringer dagene innendørs sammen med tjenerne. Da foreldrene dør i en koleraepidemi, blir hun sendt til onkelen sin på Misselthwaite gård i England. Mary er et grettent og bortskjemt barn, men da hun finner nøkkelen til en hemmelig hage, er det begynnelsen på mange forandringer for henne.

Bokdetaljer

Forlag Damm

Utgivelsesår 1978

Format Innbundet

ISBN13 9788251795531

EAN 9788251795531

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1900-1914

Språk Bokmål

Sider 213

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

155 154 45 9 1 0

Bokomtaler

Noe av det beste bardomsminner jeg har er denne boka. Husker jeg synes den var så spennende, rørende og koselig. Håper datter nr 2 synes den er fin også. Datter nr 1 var ikke interessert... Sønnen min derimot fikk jeg lese til, men han likte ikke å lese sjøl.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg leste denne som liten - mange, mange ganger. Jeg håper virkelig at den aldri blir glemt, fordi det er en helt spesiell bok. Min verden endret seg med den. Boka formidler så mange sider ved mennesket som jeg til da ikke hadde opplevd, og som det er så viktig å forstå. Jeg elsket personene, huset, hver eneste detalj - og hagen. Det gjør jeg fortsatt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den hemmelige Hagen er skrevet av Frances Burnett og den ble først utgitt i 1911. Boken handler om en bortskjemt, liten, tiårige, gretten, ung pike, Mary Lennox. Hun vokste opp i India, og da foreldrene døde i en koleraepidemi flytter hun til onkelen Archibald Craven. Han bor i Misselthwaite i England på et svært gods. På godset er det mange låste værelser og en avistegner hage bak en høy eføymur. Hva befinner seg bak den?

Jeg likte boken svært godt, fordi den klarer å formidle hvordan en jente forandrer seg med omgivelsene og menneskene rundt seg. Den er veldig klassisk og gammeldags, men det er vel ikke så rart i og med at den ble utgitt i 1911. Hvem bruker vel ord som: halvkvedede, avspise med forbud og eføymur nå til dags? Jeg anbefaler boken for 13+, men man bør ha lest endel bøker for å skjønne boken, for det ligger faktisk et lite budskap bak hele handlingen.
Terningkast: 5

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Han måtte ikke snakke for mye, han måtte ikke glemme at han var syk, han måtte ikke glemme at han lett ble sliten. Mary tenkte at det var visst ganske mange ubehagelige ting han ikke måtte glemme.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Om han hadde hatt noen å snakke med om sine hemmelige engstelser, hadde tort å stille spørsmål, hadde hatt noen jevnaldringer å være sammen med og ikke bare ligget på rygg i det digre, avstengte huset og pustet inn luft som var tung av frykten hos folk som stort sett var både uvitende og lei hele ham, så ville han ha oppdaget at det meste av hans engstelser og sykelighet var skapt av ham selv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

"No kjem våren", sa han."Kan du ikkje lukte det"?
Mary snuste og syntes hun kunne. "Jeg lukter noe godt og friskt og vått", sa hun.
"Det er den gode, rike jorda", svarte han og spadde i vei. "Ho er i godlage og gjer seg ferdig til det skal gro. Ho er glad når tida kjem. Det er keisamt om vinteren når det ikkje er noko å gjere. I blomsterhagen der ute er det noko som rører seg djupt nede i mørkret. Sola verner det. Og snart får du sjå små grøne skot stikke opp or svarte jorda".

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det virket som andre barn tilhørte fedrene og mødrene sine, men hun hadde aldri vært noens lille pike.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og lykken hersket uinnskrenket.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Hvor mange av disse 99 bøkene har du lest?

Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?


Godt sagt! (106) Varsle Svar

Jeg har en hobby. Denne gleder jeg meg stort over! Jeg samler på barnebøker, gode barnebøker! Men jeg har også kjøpt noen sinnsyke barnebøker som jeg aldri ønsker å lese for et barn. Gleden jeg får av en god ikonotekst, en god historie, fantastiske komposisjoner og illustrasjoner er noe annet enn å kose seg med en god roman. Jeg ønsker derfor å lage en liste over bøkene i hylla, og kanskje inspirere noen andre til å gi barna sine og seg selv gode opplevelser. Foreldre flest er ikke oppdatert i forhold til barnelitteratur og tilbyr ofte barna bøker de selv har lest da de var små, eller kjøper på tilbud. Kvalitet innenfor og utenfor permen er det veldig stor forskjell på. Jeg oppfordrer alle til å bruke penger på gode bildebøker og gi norske bildebokforfattere et levebrød. Vi trenger dem! Jeg trenger dem! Store deler av lønna mi går til min store glede, kunsten for alle aldre. La deg rive med!

Denne lista ble lang og litt av en jobb å kommentere. Kommer derfor til å åpne den og skrive kommentarer innimellom. Den er altså ikke ferdig, men under konstruksjon.

Håper den kan inspirere til fine gaver, gode opplevelser og engasjement.


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Bøker jeg føler at jeg godt kan lese om igen, fordi det ikke gjør noe at du vet hva som skjer.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Øyekroken blir våt, som regel allerede ved synet av ordene på første side. Hver gang. Noen bøker fortsetter å røre oss. Og godt er det.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det er så populært for tida og sette opp lister over de 15 bøkene man har lest som har gjort mest inntrykk.

En formidabel oppgave å velge, men jeg har fundert gjennom noen søvnløse timer, og valgt ut 15 bøker som har endret kursen på livet mitt i ei anna retning, eller åpenbart en sannhet for meg på noe vis.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Veien til Agra" av Aimée Sommerfelt
 • "Heidis lære- og vandreår - roman" av Johanna Spyri
 • "Anne fra Bjørkely" av L.M. Montgomery
 • "Barna fra Bråkmakergata" av Astrid Lindgren
 • "Agnes Cecilia - en selsom historie" av Maria Gripe
 • "Skyggen over steinbenken" av Maria Gripe
 • "Tante Grønn, tante Brun og tante Fiolett" av Elsa Beskow
 • "Og de hvite skyggene i skogen" av Maria Gripe
 • "Tordivelen flyr i skumringen" av Maria Gripe
 • "Frendelaus" av Hector Malot
 • "Vi på Saltkråkan" av Astrid Lindgren
 • "Guro" av Anne-Cath. Vestly
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver