Å lese Lolita i Teheran

en historie om kjærlighet, bøker og revolusjon

av (forfatter) og Hilde Plau (oversetter).

Humanist forlag 2007 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (26 terningkast.)

105 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Skolebiblioteket Steinkjer vgs' eksemplar av Å lese Lolita i Teheran - en historie om kjærlighet, bøker og revolusjon

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Andre kulturer

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Etter den iranske revolusjonen i 1979 ble arbeidsforholdene vanskelig for forfatteren som var litteraturprofessor i Teheran. Nesten all vestlig litteratur ble forbudt og da hun mistet jobben fordi hun nektet å bære skaut, inviterte hun noen av sine studenter hjem til seg for å lese forbudte klassikere. Dette er hennes egen beretning som gir et portrett av et kvinneundertrykkende samfunn, men det er også en bok om litteraturens frigjørende kraft. Har litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Etter den iranske revolusjonen i 1979 ble arbeidsforholdene vanskelig for forfatteren som var litteraturprofessor i Teheran. Nesten all vestlig litteratur ble forbudt og da hun mistet jobben fordi hun nektet å bære skaut, inviterte hun noen av sine studenter hjem til seg for å lese forbudte klassikere. Dette er hennes egen beretning som gir et portrett av et kvinneundertrykkende samfunn, men det er også en bok om litteraturens frigjørende kraft. Har litteraturliste.

Bokdetaljer

Forlag Humanist forlag

Utgivelsesår 2007

Format Heftet

ISBN13 9788292622285

EAN 9788292622285

Genre Personlige beretninger

Omtalt sted Iran

Omtalt person Azar Nafisi

Språk Bokmål

Sider 400

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

8 11 6 1 0 0

Bokomtaler

Spennende. Om hvordan kvinnelige litteraturstudenter i Teheran blir begrenset i sin utdannelse når det gjelder vestlig litteratur.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter mange utdanningsår i Sveits og USA kom Azar Nafisi hjem til Iran i 1979, til et samfunn hun ikke kjente igjen. Revolusjonen var i gang og ayatollah-styret festet grepet. Hun underviste ved universitetet i Teheran i flere år, en jobb som krevde at hun gikk på akkord med en god del av sine egne verdier. Da hun til slutt fikk nok av restriksjoner, sladder og sneversyn blant studenter og kollegaer, sa hun takk for seg, men inviterte sju av sine kvinnelige studenter til «litteraturklubb» en gang i uka hjemme i huset sitt.

Dette ble et fristed for dem alle, der de kunne være seg sjøl, vikle av seg chador og sjal, og fritt diskutere bøker som ikke ble betraktet som stuereine av de iranske myndighetene. Vi får høre om jentenes bakgrunn, livet deres under og etter revolusjonen og krigen mot Irak, forelskelser, ekteskap og skilsmisser, men framfor alt er det bøker som står i fokus.

Jeg synes Nafisi er best når hun snakker om bøker. Hennes omtale av Nabokovs Lolita gjorde at jeg trolig må lese boka om igjen, og hun beskriver spenningen mellom Elizabeth og Mr. Darcy i Stolthet og fordom på en måte som ga meg en stor aha-opplevelse.

Når jeg ikke gir mer enn terningkast fire, er det fordi jeg synes persongalleriet blir for omfattende. Det bidrar til å trekke oppmerksomheten bort fra de mest sentrale skikkelsene.
Oversetteren har gjort en bra jobb, men burde lære seg at det ikke heter «å stille spørsmålstegn ved ---«. Dette uttrykket forekom så hyppig at det begynte å forstyrre konsentrasjonen min etter hvert.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

I alle eventyr ligger muligheten til å overskride grenser, så på en måte tilbyr eventyrene oss en frihet som virkeligheten nekter oss. I alle store, skjønnlitterære verker, uansett hvilke grusomheter de omhandler, står en bekreftelse på livet, en grunnleggende tross, opp mot det samme livets forgjengelighet. Denne bekreftelsen finnes i måten forfatteren tar kontroll over virkeligheten på, altså ved å gjenfortelle den på sitt eget vis.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

I eat my heart out alone.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det sies at det personlige er politisk. Det er selvfølgelig ikke sant. I kjernen av kampen for politiske rettigheter ligger behovet for å beskytte oss og hindre det politiske i å invadere våre individuelle liv. Det personlige og det politiske er to gjensidig avhengige størrelser, men ikke ett og det samme. Fantasiens verden er broen mellom dem, og den omformer hele tiden den ene eller den andres vilkår. Platons filosofkonge visste dette, og det gjorde også den blinde sensoren, så det er kanskje ingen overraskelse at Den Islamske Republikks første oppgave hadde vært å viske ut skillelinjene og grensene mellom det personlige og det politiske, og dermed ødelegge begge.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En roman er ikke en allegori (...). Den er en sanselig opplevelse av en annen verden. Går du ikke inn i denne verdenen, holder pusten sammen med karakterene og blir involvert i deres skjebne, vil du ikke bli i stand til å føle empati, og i empatien ligger romanens kjerne.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Har den siste tiden kommet over flere bøker som handler nettopp om bøker, det å være glad i bøker og alt bøkene kan gi/ bety for oss.
Mange av bøkene har jeg ikke lest enda, men har lyst å lese.
Kom gjerne med innspill på lignende bøker!


Godt sagt! (13) Varsle Svar

Liste over bøker i utfordringen.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lister over bøker over bokgruppa i Stavanger


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Part 3 av bøkene fra Gilmore Girls ♥


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Kister av sink - sovjetiske stemmer fra krigen i Afghanistan" av Svetlana Aleksijevitsj
  • "Vi trenger nye navn" av NoViolet Bulawayo
  • "Tiggerpiken - fortellinger om Flo og Rose" av Alice Munro
  • "Vi skulle fortalt hverandre alt" av Judith Hermann
  • "Kain" av José Saramago
  • "David Golder" av Irène Némirovsky
  • "Et livs musikk" av Andreï Makine
  • "Verden i ubalanse - når våre sivilisasjoner brytes ned" av Amin Maalouf
  • "En overflødig kvinne" av Rabih Alameddine
  • "Lillian Leybs utrolige reise" av Amy Bloom
  • "Hundeparken - roman" av Sofi Oksanen
  • "Veien til frihet" av Nelson Mandela
Alle bokanbefalinger for dette verket