Det gylne kompasset

den mørke materien

første bok i trilogien

av (forfatter) og Torstein Bugge Høverstad (oversetter).

Aschehoug 2007 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.74 (328 terningkast.)

1282 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Anns eksemplar av Det gylne kompasset - den mørke materien

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I denne boken møter vi Lyra, som er forutbestemt til å spille en viktig rolle i et fantastisk eventyr. Hun bor i den rolige byen Oxford, men i det siste har det skjedd mye uforklarlig. For å få svar på spørsmålene må hun følge i onkelens fotspor, etter hans ekspedisjon til Svalbard. Dette er den første boka i trilogien Den mørke materien.

Omtale fra forlaget

Philip Pullmans spennende trilogi, Den mørke materien, er noe av det beste innen fantasy-sjangeren. Det gylne kompasset, Den skarpeste kniven og En kikkert av rav er oversatt til 37 språk og har solgt mer enn 14 millioner eksemplarer på verdensbasis. Pullmann ble tildelt Whitbread-prisen i 2002 for En kikkert av rav og Astrid Lindgren-prisen i 2005 for sitt omfattende forfatterskap. Nå skal trilogien bli film. I desember kommer den første, basert på Det gylne kompasset. Produsentene av Ringenes herre står bak, og dette kommer til å bli stort.

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2007

Format Heftet

ISBN13 9788203249426

EAN 9788203249426

Serie Den mørke materien (1)

Genre Fantasy

Språk Bokmål

Sider 444

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Oversetterprisen 1997

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

76 141 76 24 8 3

Bokomtaler

"DEN MØRKE MATERIEN" - EIT FANTASY-STORVERK

I all viraken kring Harry Potter, Narnia og Ringenes herre-filmane vart eit fantasy-storverk liksom litt borte i vrimmelen - eg tenkjer på Philip Pullman sin trilogi "Den mørke materien", som eg trur i lengda vil bli ståande som ein av dei store klassikarene i sjangeren.

"Den mørke materien" (1995-2000) er på alle vis eit fantastisk verk - og djupt originalt. Det består av dei tre bøkene "Det gylne kompasset" (som går føre seg i eit univers som liknar på vårt, på same vis som ein fantasifull teikneserie gjer det), "Den skarpeste kniven" (som går føre seg i vårt eige univers, dog befolka med englar), og endeleg "Ein kikkert av rav" (som vekslar mellom dei to universa). Alle bøkene er omsett til norsk av Torstein Bugge Høverstad, som også står bak dei norske versjonane av Ringenes herre og Harry Potter - og på same vis som med desse bøkene har han også teke grep for å fornorska namn og ord og uttrykk i "Den mørke materien" - og det på eit absolutt like heldig vis som med dei før nemnde verk. "Den mørke materien" kunne ikkje fått ein betre omsetjar! Bøkene er i tillegg gjennomført flott utstyrt, med vignettar for kvart kapittel teikna av forfattaren sjølv.

"Den mørke materien" er som sagt eit djupt originalt verk. Temaet er intet mindre enn arvesynden, i bøkene omtala som Støv. I den første boka, "Det gylne kompasset", møter me Lyra, ei freidig og fantasifull jentunge som bur på eit av kollegiene på universitetet i Oxford, i ein slags sein 1800-tals, underleg verd, i eit paralellunivers til vårt eige. Her er merkelege ting som anbarisk lys, filosofiske instrument, altheometere, sære kyrkjelege komitear, zeppelinarar med daglege avgangar til London, og ei skremmande, men lokkande kvinne ved navn mrs. Coulter - og ein like fryktinngytande onkel, lord Asriel - og gøynarar som blir fråteke ungane sine, som blir utsette for grusomme eksperiment i Lappland. Herfrå går den dramatiske handlinga vidare til Svalbard. Det handlar om flygande heksar, snakkande isbjørnar, tartarar og Nordlys - og ikkje minst om daimonar, som er kvart menneske si sjel. Borna som blir tekne får daimonane sine skorne vekk i ein freistnad på å bli kvitt arvesynden - Støvet.

Trilogien er delvis inspirert av Samuel Taylor Coleridges "The Rime of the Ancient Mariner", og kan sjåast på som ei nyskriving av John Miltons "Det tapte paradis". Framstillinga av Magisteriet gjer at verket ofte blir oppfatta som ein kritikk av ein autoritær kyrkje.

"Den mørke materien" er lansert som ei fantasybok for større born. Nett det stiller eg eit spørsmålsteikn ved. Temaet og også språk og framstilling vil nok vera tungt fordøyeleg for ein gjennomsnittleg 12-åring - eg vil kanskje heller tru at det er eit verk som er berekna på fantasy-fans i alle aldrar, og kanskje mest for vaksne. Stundom går handlinga litt tregt framover, det blir stundevis noko omstendeleg - men det kan berre vera meg som blir litt for utålmodig (eg opplever også "Ringenes herre" som omstendeleg).

Etter den første boka i trilogien er eg blitt hekta. Bok nummer to, "Den skarpeste kniven", er bestilt! På ein skala frå 1- 10 køyrer eg glatt på ein 10'ar. "Den mørke materien" høyrer absolutt til i toppsjiktet innan fantasy-litteratur.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Boka var spennende og godt skrevet!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det gylne kompasset er en fantasifull og omfattende fortelling med mange spennende og morsomme elementer for både små og store. Dessverre går forfatteren litt for ofte i fantasy-fella og skriver seg vekk i sitt eget univers, på bekostning av tempo og spenning.

Da jeg leste opplevde jeg at mange sekvenser ble litt for lange og litt for tunge. Samtidig følte jeg at det var mange spennende personer og figurer som aldri nådde sitt potensiale. Kanskje kommer vi tilbake til figurene i de to neste bøkene - men selv om jeg har resten av trilogien, kan det være at forfatteren han har mistet meg før den tid ...

For den som måtte være interessert har jeg skrevet en lengere omtale på bloggen min.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg hører på denne triologien når jeg ikke får sove. Så jeg har hørt de den mange ganger. Originalversjonen der forfatteren leser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Fantasy, grøssere og Science-fiction - alt en leseglad ungdom kan finne på å lese
Passer for alder 13-100 år
Alle bøker er utgitt eller vil bli utgitt på Norsk - Og anbefales på det varmeste!


Godt sagt! (14) Varsle Svar

Jeg leste utrolig mye da jeg var yngre. Jeg leser fortsatt bøker som kanskje vil bli kategorisert som ungdomsbøker. Det finnes så himla mye fint. Det er også fint for voksne å lese ungdomsbøker tror jeg, så, ta en kikk.


Godt sagt! (13) Varsle Svar

Etter tips fra dere og litt snoking i bokhyllene prøver jeg meg på en bokliste til en 17-åring som har forlest seg på Harry Potter. Flere av disse titlene er ukjente for meg. Jeg har ikke engang lest Harry Potter!

Har dere synspunkter på bøkene, eller flere forslag, er jeg takknemlig for det! Gjerne bøker med humor.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

og her er et utvalg av fantasybøker jeg har lest, både nylig og noen for mange år siden.
mange av bøkene her var favorittserier på et eller annet tidspunkt


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Filmatisering av første bok, som blir ein flopp og som ikkje blir laga fleire av. Eg synst dei var gode og ventet i spenning på resten av filmane. Men det vart nedtur då dei ikkje laga fleire :(


Godt sagt! (1) Varsle Svar

August

 • "De Fire Siste Ting", Hoffmann
 • "The Beating of His Wings", Hoffmann

September

 • "Assasins Creed: Renaissance", O. Bowden

Oktober

 • "Assasins Creed: Brotherhood", O. Bowden

November

 • "Hendelsens Hus", J. Boyne

Desember

 • "Det Gylne Kompasset", P. Pullman
 • "The Cursed Child", J-K Rowling(bok ønskes)

Tar gjerne tips til skjønnlitterære verker eller sakprosa da jeg åpenbart går på kronisk underskudd av denne typen litteratur.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bought a bookmark in Public Library of New York with this list.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ulike bøker jeg ønsker meg :


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker jeg har lest eller skal lese som er blå.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

oppdateres:)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "En kikkert av rav - den mørke materien III" av Philip Pullman
 • "Den skarpe eggen - den mørke materien II" av Philip Pullman
 • "Artemis Fowl og evighetskoden" av Eoin Colfer
 • "Artemis Fowl og opalbedraget" av Eoin Colfer
 • "Artemis Fowl og operasjon Arktis" av Eoin Colfer
 • "Amuletten fra Samarkand" av Jonathan Stroud
 • "De fire og han som gjør galt verre - slutten" av Hans Frederik Follestad
 • "Artemis Fowl" av Eoin Colfer
 • "De fire og han som gjør galt verre - fortsettelsen" av Hans Frederik Follestad
 • "De fire og han som gjør galt verre - begynnelsen" av Hans Frederik Follestad
 • "Blekkhjerte" av Cornelia Funke
 • "Slangens gåve" av Lene Kaaberbøl
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver