De fire og han som gjør galt verre

begynnelsen

av (forfatter).

Kolibri forl. 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.78 (149 terningkast.)

481 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er den første boken om De fire og han som gjør galt verre.

Omtale fra forlaget

En fantasytrilogi uten sidestykke.
Fire kamerater fra lille Pelsheim får en dag sine begivenhetsløse liv snudd på hodet. Bambo Fohrtwo, Pepper Bihf, Salt Ehfan og Hutte Meg Tu får beskjed av noen magikere om at de må følge med til Nepal.
Den onde Lord Kor er klar for Krigen Som Ender Alle Kriger, og i følge boken, De Fire, Han Som Gjør Galt Verre og andre ting Generelt, som kan redde oss fra Verdens Undergang og Lignende Tragedier, er De Fire de eneste som kan stå mellom Lord Kor og Lysets krefter.
Det viktige oppdraget forkludres av naboene til Hutte Meg Tu, den yppige Line og hennes sprittørste mann, fylkeslege Kit Soltvedt. Hutte hadde ved et uhell kjørt ned legefruens dagen før hennes sensasjonelle hageselskap, noe som ikke kan gå ustraffet.
Inspektør Molling fra Pelsheim politikorps får den lite takknemlige oppgaven å finne ut hva som skjedde den dagen store deler av byens torg nærmest ble sprengt i luften. Vitneforklaringer om høner i rustning, en prest som hadde blåst en dverg til himmels med laserstråler for så å forsvinne i løse luften, var ikke mye til hjelp.
Jesper Schtadig, Han Som Gjør Galt Verre, kommer også inn i begivenhetene, selv om ingen, Nepals magikere inkludert, helt vet hva han skal bidra med. Det mangler dessverre en del sider i den berømmelige boken.
«Norsk litteratur på sitt artigste, passer for de fra rundt 12 til 190,» nettet 15.11.05
«Aldri før har en bok fått meg til å rive meg i håret . og le så det rister . en fullkommen bok,» Ingeborg Gulla
«Noko av det beste norsk litteratur har klart å prestere for oss ungdom gjennom tidene, . ingen tvil, terningkast 6,» Espen Fosse
«Du hadde søren meg fortjent Nobels litteraturpris, . beste bok siden tidenes morgen,» Alexander, Sola ungdomsskole
Hans Frederik Follestad har i år fullført denne trilogien. Begynnelsen ble kåret til lesernes favoritt nr.16 på Dagbladnett sommeren 2006.

Bokdetaljer

Forlag Kolibri forl.

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788279170112

EAN 9788279170112

Genre Fantastisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 528

Utgave 2

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

47 58 22 10 10 2

Bokomtaler

De fire og han som gjør galt verre: begynnelsen av Hans Frederik Follestad var en fryktelig irriterende bok. Det som kanskje er mest irriterende er at den var akkurat engasjerende nok til at jeg når jeg hadde lest den følte at jeg ville bli nødt til å lese resten av trilogien. Siden det har gått tre år tror jeg kanskje jeg kan konkludere med at jeg klarer å la være...

Og hva var det så som gjorde den så irriterende? Jo, for eksempel: Navn som høres ut som de stammer fra en vits jeg husker jeg synes var fryktelig morsom på barneskolen, den med “Hva heter den kinesiske kulturministeren?” “Syng Pen Sang” “Hva heter den kinesiske forsvarsministeren?” “Treng Mer Peng” osv. Våre helter (kremt, kremt) heter nemlig Bambo Fohrtwo, Hutte Meg Tu, Pepper Bihf og Salt Efhan, og han som gjør galt verre heter Jesper Schtadig. Som sagt. Morsomt på barneskolen, ikke fullt så underholdende nå.

Også irriterende, sitat fra bokens egenomtale:

Romanen byr på spenning og masse humor, og den er enestående i sitt slag av to årsaker: For det første er denne fantasy-romanens handling lagt til nåtid, for det andre er bokens helter svært utradisjonelle.

Den kan vel neppe Follestad lastes for, men personen som skrev det har lest fint lite Fantasy. Nåtid? Been there, done that. Helter som er svært motvillige, slett ikke spesiellt heltemodige eller beundringsverdige på det jevne og kastes inn i en verden de ikke har kontroll over og ikke helt forstår? Høres det vagt kjent ut for noen andre enn meg?

Men kanskje mest irriterende var to av romanens hoved-bi-personer, om man kan si det på den måten, den tyske Hellheimer som har latterlig mye penger og den russiske eks-militære major Aleksej. Begge snakker med aksent av verste ‘Allo, ‘allo natur. Tyskeren er en ting, han ble hovedsakelig bare litt slitsom å lese etterhvert – delvis fordi jeg ikke egentlig kan noe særlig tysk og derfor måtte konsentrere meg om å forstå noe særlig av det han sa. Russerens aksent, derimot, består for det meste av at han erstatter gramatiske endinger på norsk med “os” i annehvert ord og slenger på en “os” her og der hvor forfatteren ellers finner det for godt (ja, han sier faktisk “Jaos!” i stedet for ja ved minst ett tilfelle). Her er et lite eksempel på en rimelig typisk ordveksling dem to i mellom:

“Ah, men ich habe en til, Liebling, die grosse Überraschung av dem alle. Ich tror du kommer til å like den spesiellt godt, Line. (…) Men tilbake til zu Alfa 1 og 2, die sind meine private Soldaten, og uten å skryte; viel besser enn majorens menn. Ja, ich vil så langt gehen som å kalle dem eine vore den besten Soldaten in der Welt.”
“Hva?” utbrøt major Aleksej, og snudde seg bak mot Hellheimer med en oppgitt mine. (…) “Mine guttos ekstremt bra soldatos. Brododnja! Kallos minos guttos andre klassos soldatos!”

Og dette fortsetter altså side opp og side ned. Sukk og stønn.

Infantilt? Jepp.

Til pass for meg når jeg leser bøker beregnet på barn/ungdom, sier du? Tja, jeg trodde forsåvidt selv at De fire og han som gjør galt verre var en ungdomsbok – jeg fant den da også i ungdomsavdelingen på Trondheim folkebibliotek – de hyllene jeg ville frekventert rundt 13-14-årsalderen. Etter et første kapittel hovedsakelig bestående av vold og seksuelle hentydninger mer eller mindre skjult i underteksten begynte jeg derimot å lure – og bak på boka står det faktisk at hvis man liker Ringenes Herre og Harry Potter så kan dette være en bra bok for “voksne og ungdom over 16 år”.

Jadda.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Barnebok. Ellevilt, kampen mellom det gode og det onde.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det blir for dumt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Drittfugl!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Jeg ønsker å lese mer nordisk litteratur innenfor disse sjangrene. Her har jeg lest altfor lite, og har dermed lite kunnskap til forfattere, så kom gjerne med forslag :)
Har bare med en bok for hver forfatter, slik at jeg kan få med flest mulig forfattere.


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Desse bøkene førte til at eg forelska meg i sjangeren Fantasy :)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Anbefales til Jarle og Kaia (og Linnea). I prioritert rekkefølge.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker som eg syns er fine å gje bort.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

..... ja. Måtte gudane vite kvar pengane kom frå.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "De fire og han som gjør galt verre - fortsettelsen" av Hans Frederik Follestad
 • "De fire og han som gjør galt verre - slutten" av Hans Frederik Follestad
 • "Golemens øye" av Jonathan Stroud
 • "Ptolemaios' port" av Jonathan Stroud
 • "Tyvenes herre" av Cornelia Funke
 • "Artemis Fowl og opalbedraget" av Eoin Colfer
 • "Artemis Fowl og evighetskoden" av Eoin Colfer
 • "Amuletten fra Samarkand" av Jonathan Stroud
 • "Magi - Septimus Heap" av Angie Sage
 • "Blekkdød" av Cornelia Funke
 • "Artemis Fowl og den tapte kolonien" av Eoin Colfer
 • "Artemis Fowl og tidsparadokset" av Eoin Colfer
Alle bokanbefalinger for dette verket