1999
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Sangen om den røde rubin . og rettssaken som fulgte . utgjør et eget kapittel i norsk etterkrigshistorie. Det ble reist sak mot Agnar Mykle og direktør Harald Grieg i Gyldendal, for brudd på utuktsparagrafen i norsk lov. Ved dom i Oslo byrett oktober 1957, ble restopplaget av boken inndratt. Mykle og Grieg ble frikjent. Men også inndragningen ble senere opphevet av Høyesterett juni 1958. Uansett: «Mykle-saken» var langt viktigere som symbolsak, ikke minst gjennom debatten som blusset opp omkring seksualmoral versus ytringsfrihet. Saken flyttet grenser i det norske folks forestillinger om nettopp dette. Fortellingen om den unge Ask Burlefots vei gjennom skam, nederlag og triumfer fram mot en dypere og redeligere forståelse av seg selv, ble en øyeåpner en hel generasjon. Et hovedpoeng, som kanskje druknet litt i all viraken rundt rettssaken den gang, er at Sangen om den røde rubin er en av de virkelige store norske etterkrigsromanene. En intens og vital dannelsesberetning, rik på ungdommelig overmot og livsappetitt, men også på selvransakelser- og bebreidelser. Agnar Mykle betraktes som en av etterkrigstidens mest betydelige forfattere, ikke minst fordi bøkene hans stadig evner å begeistre unge og nye lesere. Han ble født i Trondheim i 1915, og døde i januar 1994 i Asker. Debuten hans som forfatter var novellesamlingen Taustigen, som kom i 1948. Etter dette ga han ut en rekke glitrende romaner og noveller, ikke minst Lasso rundt fru Luna (1954) og Sangen om den røde rubin (1956).
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2000
Format Innbundet
ISBN13 9788205270688
EAN 9788205270688
Serie Månedens bok
Språk Bokmål
Sider 423
Utgave 6
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Kjærlighet er noe andre ikke vet om. Kjærligheten er en ensom ting.
Menneskehetens største og mest skjebnesvangre villfarelse er, at menneskene skal bli bedre og snillere mot hverandre, ved at barna i meget ung alder må pugge de 10 steintavle-bud som ørkenhøvdingen Moses for et par tusen år siden slo sine oppsetsige beduin-vandaler i hodet med.
Voksen for sorgen er enhver. Voksen for lykke er bare den sterke.
Verdens beste replikk skal aldri bli hørt av et menneskeøre; den fødtes i natten, og døde på grunn av manglede anledning.
En nordmann føler seg moralsk såfremt han bare sitter vondt.
Lediggang er roten til alt godt.
Det tok han mange år å innse,at det å ta seg selv dypt alvorlig er ensbetydene med å være dypt usikker på seg selv.
Når det er vår i Norge, da gråter menneskenes hjerter av smeltet kulde; lykken er ond, støtvis, pinefull, som når et forfrossent lem tines opp. (...) Våren er et løfte, men først og fremst er den et krav. Et vilt, umulig, hjerteskjærende krav. For hvem kan gjøre årets avslutning like storslått og majestetisk som dets begynnelse? Våren er et krav, og i sitt hjerte vet alle mennesker at de vil komme til kort. Derfor er våren så grusom, derfor er det gråt i menneskenes hjerter om våren.
Men kultur er ikke å skape. Kultur er å nyde. Kultur er ikke å gi, kultur er å ta imot. Vi behøver ikke bekymre oss, og kan ikke bekymre oss, for de skapende genier. Et samfunn kan så likevel ikke skape et geni. Det vi kan gjøre, er å skape et kultursamfunn, oppdra menneskene til og lytte og å se, skape et miljø som kan ta imot et geni, når det kommer. Mennesker som har evnen til å skjelne mellom det gode og det dårlige. Mennesker som kan nyde. Det er kultur.
”Kvinnen som debattant”? sa Doffen. Det er bare øvelse som mangler henne. Øvelsen; og så en visshet om at hun senere i livet får bruk for å snakke offentlig. Dét vil piffe henne opp. Når en kvinne først kan snakke offentlig, vil hun slå hvilken som helst mann ned i støvlene. Som hun gjør det på alle områder. Hvor fantes den mann som kunne utkonkurrere en kvinne i erotisk utholdenhet? Har du tenkt på dét, din satan?”. Nei, det hadde ikke Ask tenkt på. Selv for verdens mest utholdende mannlige kjønnsakrobat fins der en kvinne som slår ham. Når han har vridd seg til absolutt siste dråpe, ligger kvinnen smilende og har fremdeles krefter igjen. Det er derfor de kristelige ikke vil ha kvinnelige prester. Kvinnen er uslåelig. Akk, broder, vent til du blir gift. Jeg vil dø.
Opp gjennom tidene og fremdeles den dag i dag har det eksistert, og eksisterer en del bøker som er/eller har vært forbudte innenfor enkelte områder.
Bakgrunnen for at noen bøker forbys varierer veldig, men kan ofte settes i sammenheng med politikk, religion eller andre faktorer som landenes myndigheter er særskilt opptatt av å holde innefor visse rammer.
Noen har bare vært forbudt periodevis, mens andre er det den dag i dag:)
Alle som måtte ha forslag til bøker de mener hører under denne listen, feel free til å si fra!:D Eller har tilleggsopplysninger/korrekturer i forhold til det som står også. Jeg vil at denne listen skal bli omfattende og mest mulig korrekt:)
Jeg vet det ikke bare er jeg som synes det er tiltrekkende med forbudte ting...
Bøker for å bli litt mer boksmart ;)
Har mange ganger tenkt at jeg har lest veldig mye uten å ha lest noen av de bøkene som "alle" kjenner til. Har ikke visst hvor jeg skal begynne, men etter en diskusjon her inne har jeg fått satt opp endel bøker, og flere legger jeg til etterhvert som jeg kommer på dem.
Endel av bøkene har jeg allerede ulest i hylla, og endel av forfatterene har flere aktuelle bøker jeg vil se på.
Dette er ingen liste som jeg har tenkt å haste meg igjennom, mest som en huskeliste for meg selv + at det er morsomt å se hvor mange av de som blir lest fremover :)
Jeg har alltid kjempestore planer for hvilke store, viktige bøker jeg skal lese i nærmeste framtid. Stort sett klassikere man finner på diverse lister over bøker man bør ha lest før man dør. Og jeg gleder med skikkelig til å lese de!!! Problemet er bare det at jeg stort sett "sparer" på disse bøkene til den "rette anledninga" dukker opp... HÅPLØST, DEN KOMMER ALDRI! Så dette har ført til at jeg har mange uleste og "oppsparte" bøker i bokhyllene mine. Her er min liste over store, viktige bøker jeg nå faktisk skal lese i nærmeste framtid. Jeg begynner med "Madame Bovary".
Inspirert av en morsom tråd på Facebook-gruppen "Hva leser du akkurat nå?" samler jeg her noen utvalgte titler som har farger i seg, og som jeg enten har lest og synes er bra, eller ønsker å lese. Det holder altså ikke å bare være en farget tittel ^^
Artikkel I Magasinet 31. mars 2012
https://www.evernote.com/shard/s16/sh/526afc56-ccf9-4083-a966-9cc02a8f640b/7f90df228129a56760b5e88bc7945441
Mestselgende litteratur i Norge på 1950-tallet. Alle sjangre.
Listen er sortert i tilfeldig rekkefølge og er ikke komplett.