Garman & Worse

av (forfatter).

Vigmostad Bjørke 2003 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.54 (113 terningkast.)

609 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Torill Revheims eksemplar av Garman & Worse

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Norske romaner

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Garman & Worse er Alexander Kiellands første roman og blir av mange betraktet som hans aller beste. Med sin glitrende fortellerkunst gjør Kielland oss kjent med det pulserende livet i sin hjemby, Stavanger, og handelshuset Garman & Worse i 1880-årene. Levende fortalt og intelligent anrettet begeistrer historien stadig nye lesere, samt alle de gamle som leser den på nytt.

Romanen handler først og fremst om menneskenes forhold til hverandre gjennom grunnleggende og tidløse tema som kjærlighet, død, rikdom og fattigdom, handel og arbeidsliv. Garman & Worse er en samfunnskritisk klassiker aktuell gjennom sine beskrivelser av konfliktene mellom den unge generasjonen som ønsker fornyelse og modernisering, i motsetning til foreldregenerasjonen. Handelshuset Garman & Worse opplever både vekst og tilbakegang og må stadig streve for å beholde sitt hegemoni. Det hele skildres stilsikkert og fortryllende elegant av en av våre største forfattere.

Anbefalt lesning!

Etterord av Tor Obrestad.

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2003

Format Innbundet

ISBN13 9788241902888

EAN 9788241902888

Serie Norske klassikere

Omtalt tid 1800-tallet

Språk Bokmål

Sider 217

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

17 45 39 8 2 2

Bokomtaler

Å! hvor er det da deilig å dra på oppdagelsesreise blant de gamle skatter...

Det er lenge siden jeg leste Kielland. Sant å si har jeg ikke gjort det nå heller: Jeg benyttet Garman & Worse som anledning til å teste Ordflyt. Det var på alle måter vellykket. Eilif Armands opplesning er ypperlig. At den er gammel gjør ikke noe - snarere er det en fordel, siden det passer romanen utmerket.

Romanens åpning er noe av det ypperste som norsk litteratur har å oppvise:

Intet er så rommelig som havet, intet så tålmodig. På sin brede rygg bærer det lik en godslig elefant de puslinger som bebor jorden; og i sitt store kjølige dyp eier det plass for all verdens jammer. Det er ikke sant at havet er troløst; for det har aldri lovet noe: uten krav, uten forpliktelse, fritt, rent og uforfalsket banker det store hjerte - det siste sunne i den syke verden.

Det er bare å bøye seg i støvet! Jeg har kun en meget liten innvending, og det er at selv om havet har sin plass i romanen, og selv om den er lagt til slutten av seilskutetiden, så er ikke havet som sådant en sentral del av fortellingen. Som innledning hører den mer naturlig hjemme i romanen om skipper Worse. Men det kunne selvsagt ikke Kielland forutse, der han sendte av gårde manuset til sin første roman.

Det finnes også andre vakre naturskildringer her, og de gjør seg godt. Men i hovedsak er dette et menneskedrama, forfattet med lett og humoristisk, men tidvis skarp penn. Skildringen både av Stavanger by og menneskene som bebor den, er ypperlig. I tillegg til alle intriger og forviklinger, som er underholdende nok, får man dermed et fascinerende blikk inn mot en mellomstor norsk by i midten av det forrige århundre. Nærmere bestemt er den lagt til 1870-tallet, og autentismen er ekte nok: Boken ble første gang utgitt i 1880. Det var en heldig tilfeldighet. Krakket kom like etter at Kielland hadde satt punktum. En bok lagt til det påfølgende tiår måtte nødvendigvis ha blitt helt annerledes.

Handlingen skal jeg som vanlig ikke gi noe sammendrag av - det synes jeg er en uting for den som ikke selv har lest boken. Men av tematikk kan nevnes: moral (både av den enkle og doble sorten); spenningen mellom ny og gammel tid, og ikke minst mellom rik og fattig; konvensjonenes makt over individet; kvinnens stilling i samfunnet. Aller mest det siste, og på det feltet var Kielland visjonær.

Har romanen relevans i dag? Ja, men først og fremst som et klokt og innholdsrikt tidsbilde å kontrastere nåtiden mot.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

En vakker bok rett og slett. Med mange tema som fortsatt er dagsaktuelle. Nydelige beskrivelser av natur, miljøer og mennesker. Likte den veldig godt. Tar med meg budskapet om å søke sannhet og være tro mot seg selv og det som er ekte

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fikk denne boken ifbm et dødsbo og har nølt med å ta fatt på den, den er så gammel. Nå har jeg likevel lest Garmann og Worse og ble positivt overrasket. Mesterlig elegant skrevet, fornøyelige fortellinger og god menneskekunnskap. Imponerende fra en kar på rundt 30 år den gang han skrev dette. Og, greit å se at det regnet mye på Vestlandet også på Kielland sin tid.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg klarte ikke leve meg helt inn i dette, men boken gir en god beskrivelse av livet i en småby med utgangspunkt i borgerskapet rundt år 1900.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Hun var de unge herrers skrekk, og hadde ord for å være lærd og skarp som bare fanden; hvilket var stor synd for henne; ti ellers var hun jo et glimrende parti.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Og det dusjregnet, og det småregnet, og det silregnet, og det øsregnet, og styrtregnet, og det plaskregnet - men værst var det når det silregnet - jevnt og ubønnhørlig fra morgen til aften.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Intet er så rommelig som havet, intet så tålmodig. På sin brede rygg bærer det lik en godslig elefant de små puslinger som bebor jorden; og i sitt store kjølige dyp eier det plass for all verdens jammer. det er ikke sant at havet er troløst; for det har aldri lovet noe: uten krav , uten forpliktelse, fritt, rent og uforfalsket banker det store hjerte- det siste sunne i den syke verden. Og mens puslingene stirrer utover, synger havet sine gamle sanger. Mange forstår det slett ikke ; men aldri forstår to det på samme måte. For havet har et særskilt ord til hver især som stiller seg ansikt til ansikt med det. Det smiler med blanke, grønne småbølger til de barbente unger som fanger krabber; det bryter i blå dønninger mot skibet og sender og sender den friske, salte skumsprøyt langt innover dekket; tunge , grå sjøer kommer veltende mot stranden, og mens trette øyne følger de lange, hvitgrå brenninger, skyller skumstripene i blanke buer henover den glatte sand. Og i den dumpe lyd, når bølgen faller sammen for siste gang, er det noe av en hemmelig forståelse; hver tenker på sitt og nikker utover - som var havet en venn, der vet det hele og gjemmer det trofast. Men hva havet er for dem som bor langs stranden, får inngen vite; for de sier ingenting. De lever hele sitt liv med ansiktet vendt mot sjøen . Havet er deres selskap, deres rådgiver, deres venn og deres fiende, deres erverv og deres kirkegård. Derfor blir forholdet uten mange ord, og blikket som stirrer utover, veksler etter den mine havet setter opp - snart fortrolig, snart halvt redd og trossig. Men ta så en av disse strandboere, flytt ham langt inn i landet mellom fjellene i den yndigste dalen du kan finne; gi ham den beste mat, og de bløteste senger. Han vil ikke røre din mat, ikke sove i sengene; men uten å se seg om , vil han klatre fra fjell til fjell, inntil han langt - langt ute skimter noe blått han kjenner. Da går hans hjerte opp; han stirrer mot den lille blå stripe som glitrer derute, inntil det begynner å glitre blått altsammen; men han sier ingenting. -

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Per havde ingen Ide om, hvad han skulde foretage sig med en Dame, der hang ham om Halsen, og han stod derfor ganske stille. Han saa nedover det lange sorte Haar og den slanke Ryg, - og skjælvende over sin egen Dristighed lagde han sin svære Arm lempeligt omkring hende.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Og det duskregnet, og det småregnet, og det silregnet, og det øsregnet, og det styrtregnet, og det plaskregnet; – men verst var det når det silregnet – jevnt og ubønnhørlig fra morgen til kveld.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Men hva havet er for dem som bor langs stranden, får inngen vite; for de sier ingenting. De lever hele sitt liv med ansiktet vendt mot sjøen. Havet er deres selskap, deres rådgiver, deres venn og deres fiende, deres erverv og deres kirkegård. Derfor blir forholdet uten mange ord, og blikket som stirrer utover, veksler etter den mine havet setter opp - snart fortrolig, snart halvt redd og trossig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Vind i seilene - selv om det er storm, er dog bedre enn dødvær.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Lille Pitter Nilken var forlengst kommet til det punkt av inntørkethet på hvilket både frukter og mennesker kan holde seg utrolig lenge uten å forandres.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er ikke sandt, at Havet er troløst; thi det har aldri lovet noget: uden Krav, uden Forpligtelse, frit, rent og uforfalsket banker det store Hjerte - det siste sunde i den syge Verden.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"...Hvor mangt et forfengelig håp seilte ikke ut med flagg og vimpel, for ynkelig å omkomme i livets stormer. Men se! - hva stormen hadde splintret til vrakstumper, det føyde ydmyke hender sammen til et nytt hjem, så spirer livet av døden, håpet av ødeleggelsen, lykken av det knuste vrak, og der leves et helt liv på lutter vrakstumper!"
Det var med den siste levning av den gamle tross at Madeleine sa: "Således lever vi alle!"

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker jeg har lest gjennom nærmere 50 år som har satt sitt preg på meg og gitt meg sterke leseropplevelser. kommentarene reflekterer min subjektive opplevelse av den enkelte boka.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Er du lei av å høre at du burde ha lest Ibsen og Hamsun? Her er bøker fra A til Å som absolutt er verdt å lese, selv om de ikke nødvendigvis er på skolepensumet. 29 bøker du bør lese før du dør. Lista er hentet fra side2.no og er fra 2007 :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mitt eget lesemål for 2019 var å lese en klassiker i måneden. Bøkene er lagt inn kronologisk etter når de ble lest, mao. er den første boka lest i januar og den siste i desember.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne listen er en oversikt over klassesett som er tilgjengelige for lærere på Rælingen vgs.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lister over bøker over bokgruppa i Stavanger


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min liste over kanoniserte norske romaner, begrenset oppad til de ti viktigste titlene.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mestselgende litteratur i Norge på 1950-tallet. Alle sjangre.
Listen er sortert i tilfeldig rekkefølge og er ikke komplett.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Skipper Worse" av Alexander L. Kielland
  • "Gift ; Fortuna ; St. Hans Fest" av Alexander L. Kielland
  • "Fortuna" av Alexander L. Kielland
  • "Ragnhild" av Olav Duun
  • "Familien på Gilje" av Jonas Lie
  • "En glad gutt" av Bjørnstjerne Bjørnson
  • "Fjorten dager før frostnettene - roman" av Sigurd Hoel
  • "Verker. Bd. 9 - nattens brød 2 : plogjernet" av Johan Falkberget
  • "Gift" av Alexander L. Kielland
  • "Verker. Bd. 10 - nattens brød 3 : Johannes" av Johan Falkberget
  • "Jeppe på bjerget ; Den stundesløse" av Ludvig Holberg
  • "Musikk fra en blå brønn" av Torborg Nedreaas
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver