Morsom ide og takk for nye tips til min leseliste! Men jeg savner Tove Janssons Sommerboken på listen din. En nydelig bok!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for svar! Skjønner hun er en av Canadas store. Søsteren min som bor i Sverige leser " från det femtonde distriktet" hun sier Gallant minner henne om Sommerseth-Maugham.
Jeg har nå bestilt "the other Paris" på bibliotekssøk.
Har du en novellesamling du setter høyt?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg fikk et tips av søsteren min om en canadisk forfatter som heter Mavis Gallant (1922-2014). Hun er ikke oversatt til norsk desverre men i en bok jeg har: "Canada forteller " er det med en novelle av henne som jeg skal lese nå i helgen.
Ellers avsluttet jeg " Svart vann" av Joyce Carol Oates i går kveld og skal begynne på Agota Krisoff: " tvillingenes dagbok" som mange har skrevet godord om.
Været er strålende sommerlig så jeg skal gå meg en tur med strikketøy og bok bort til mitt yndlingssted, en renessansehave på en liten øy her i nærområdet
God lesing og god helg!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Kim lever et vanlig, kjedelig liv i Melbourne. Moren er død, men hun har stefaren og halvsøsteren med familie. Så dukker det opp en mann som påstår at han er broren hennes. I følge ham heter Kim Sammy, og forsvant fra hjemmet i Kentucky da hun var to år gammel. Kim tror vedkommende er sprø som en kjeks.
Nye opplysninger dukker opp, og Kim bestemmer seg for å reise til USA for å oppsøke sin biologiske familie. Det skal vise seg å bli litt av en opplevelse. Moren tilhører en pinsemenighet som kaller seg "Det indre lyset". De danser med giftige slanger, og det ligger flere lag med hemmeligheter begravd i småbyen, Manson. De kan være livsfarlige den dag i dag.
Spennende, mystisk og fengende krim.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sanna går siste året på ungdomsskolen, men hun kan ikke bare konsentrere seg om skolearbeid og venner. Etter at moren døde, har faren forsvunnet inn i sin egen verden. Han står sjelden opp, lager ikke mat, vasker ikke. Alt faller på Sanna. I tillegg har bestevenninnen skiftet henne ut med skolens vakreste jente. Så starter Yousef i klassen. Han er den fineste Sanna har sett, og det virker som at han ser henne også.
Ungdomsbok om omsorgssvikt. Fengende, rørende, og interessant.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Femte bok om familien Winther i Trondheim.
Enkefru Mathilde Skjønberg får livet snudd på hodet da Anna Adolfsen banker på døren hennes. Hun påstår at hun er enkefruens grandniese, men det må flere bevis til før Tilda er overbevist.
Ellinor planlegger giftemål med Juul Hagen, noe som får barnepiken, Karen, til å miste nattesøvnen. Hun er overbevist om at hun har sett Ellinors avdøde mann, Christian Winther, i levende live. Karen vet ikke sine arme råd, og aner ikke hvem hun kan betro seg til, men så kommer Fredrik Winther hjem fra Kristiania, og Karen bestemmer seg for å fortelle ham sannheten.
Enkel og grei underholdning og godt driv, selv om det hele er noe forutsigbart.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg resirkulerer mitt forslag Godnatt jord av Ivar Lo Johansson. Jeg har begynt på den og ble bergtatt fra første side. Men har av en eller annen grunn ikke fullført.

Litt morsomt – da jeg gikk tilbake til tråden, fant jeg at også «Kungsgatan» ble foreslått sist vi hadde Eldre nordisk på programmet. En bok svært gjerne vil lese.
Men jeg oppfatter at Kungsgatan er en oppfølger av Godnatt jord, og foretrekker å lese den første først. Beklager, Hilda 😊

For å underbygge mitt forslag, siterer jeg Marit, som «dessverre» allerede har lest boken:
«Det har seg slik at jeg nettopp har lest Godnatt, jord av samme forfatter og blitt aldeles fortryllet, trass i at fortellingen er ganske trøstesløs. Natur- og årstidsskildringer, håp- og avmaktskildringer, barndoms- og voksenskildringer i et språk som trollbandt meg.»

Godt sagt! (6) Varsle Svar

En gutt blir født i Praha i 1960. Jordmoren husker øynene hans spesielt godt. Allerede som nyfødt festet han blikket i henne. Øynene var isblå. Da Tsjekkoslovakia ble invadert åtte år senere, blir gutten foreldreløs, uten at det ser ut til å påvirke ham i nevneverdig grad...
Høsten 2017 blir en norsk student drept i Amsterdam. Bogart Bull blir satt på saken, og flyr direkte fra Oslo. Drapsvåpenet er en boltpistol. Den tidligere omtalte gutten fra Praha, befinner seg også i Nederlands hovedstad, og han skal utøve sin makabre "kunst" før han forlater landet, og Europa for godt.
Tredje bok om Bogart Bull, er en skikkelig sidevender, med intrikat plot. Den beste til nå. Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte også denne boken godt, en perle av en bok! Og veldig japansk. Estetisk og stillferdig men selv om mange skriver den er stillestående syntes ikke jeg det, det er mye som skjer.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jordmoren, Tante, er hovedpersonen i boken. Hun er både fantastisk og fanatisk, engel og djevel. I flere tiår tok hun imot tusenvis av barn, men da ettbarnspolitikken ble iverksatt, var hun nådeløs. Ulovlig gravide ble forfulgt, og fostre ble lovlig abortert.
Utrolig fascinerende historie om ritualer, overtro, sult, elendighet, kjærlighet, familiebånd og politikk. Forfatteren skriver saftig, levende, og humoristisk.

Han fikk Nobelprisen i 2012.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så trist at katten din døde for så kort tid siden. Det er så hyggelig å ha dem rundt seg og det blir et tomrom når de er borte men så har man fine minner om dem.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei!
Ble ferdig med "Mors gaver" tidligere denne uka egentlig en trist bok når man tenker på hva altzheimer gjør med et menneske og familien rundt.Gjennkjennelig også...
Nå er jeg igang med Takashi Hirade: "Katten". Fin bok om en katts selvstendige liv i en av Tokyo's forsteder. Selvfølgelig veldig japansk med skyvedører i papir, sovematter på gulvet og "6 matters rom" ...
Jeg hadde nattkatt som barn, dvs en kattefrøken fra nabolaget som hoppet inn gjennom vinduet mitt om nettene for å sove i senga mi...veldig koselig! Som voksen har jeg hatt en kastrert hannkatt som ble 18 år...
God helg!

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Mulig jeg husker feil, men jeg trodde vi var blitt enige om ha litt tid (en uke?) mellom hver "runde" i lesesirkelen. Vi vil jo gjerne lese andre bøker også.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Edderkoppen er et dyr det knyttet mye symbolikk til. Her er mine tanker om edderkoppbena Orvil finner i sitt eget ben (før jeg så intervjuet med forfatteren, tusen takk til Ava).

Orvils bestemor, Jacquie Red Feather minnes en historie hun har hørt av sin mor. Den handler om den utspekulerte edderkoppen Veho, som pleide å stjele øyne for å kunne se bedre. «Veho var den hvite mannen som kom og tvang den gamle verden til å se gjennom hans øyne. Se. Se her, det er slik det kommer til å bli – først gir dere meg alt landet deres, så oppmerksomheten deres, helt til dere glemmer hvordan det er å være oppmerksom. Til øynene deres er tomme og det ikke er noe å se frem til, og nålen, flasken eller pipen er det eneste som gir mening.» (side 125).

Orvil Red Feather (14 år) er sterkt opptatt av sin indianske identitet. Han maser på Opal, «bestemoren», for å få henne til å fortelle. Men Opal holder på sitt: «Hør her vil venn, jeg er glad for å høre at du vil vite mer, men å lære om arven sin er et privilegium. Et privilegium vi ikke har. Og dessuten, uansett hva jeg forteller deg om arven din, gjør det deg hverken mer eller mindre indiansk. Mer eller mindre til en ekte indianer.» (side 140).

Henger edderkoppbena sammen med legenden som den utspekulerte Veho, han som i sin tur symboliserer den hvite mann? Kan edderkoppbena symbolisere en frykt for å ha «hvitt» blod i årene, for ikke å være en «ekte» nok indianer?

Da Opal får beskjeden om at Orvil har funnet edderkoppben i sitt ben, tekster hun straks til sin halvsøster Jacquie og forteller at hun selv, for lenge siden, har funnet edderkoppben i sitt eget ben. «Og jeg har aldri sagt det til noen før nå. Jeg må vite om det har skjedd med deg. Jeg føler at det har noe med mamma å gjøre.» (side 180)

Edderkoppbena har åpenbart en viktig symbolsk (og tabubelagt?) betydning.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det innledende sitatet av Bertolt Brecht viser seg å ha en interessant historie. På originalspråket lyder det:

In den finsteren Zeiten
wird da auch gesungen werden?
Da wird auch gesungen werden.
Von den finsteren Zeiten.

I årene 1933-39 levde Brecht i eksil i byen Svendborg på Fyn, Danmark, på flukt fra nazistene. Der skrev han diktsyklusen «Svendborger Gedichten» (1938-39). Ovenfornevnte sitat sto opprinnelig som et motto for den delen av syklusen der diktet «Schlechte zeit für lyrik» inngår. De dårlige tidene for lyrikk henspiller på Nazi-Tyskland, og sitatet I de mørke tider osv. skulle trolig gi en kontekst for dette diktet.

Men strofene In den finsteren Zeiten osv. kom aldri på trykk i Svendborg-diktene. Brecht strøk dem selv i korrekturen. Hvilke tanker gjorde han seg da han fjernet disse strofene like før diktsamlingen gikk i trykken?

Brechts tekster er flertydige og intrikate og ikke likefrem å tolke. Når han skriver at det vil synges også i de mørke tidene, i de dårlige tidene for lyrikk, sier det noe om at mennesket er mer enn «bare» menneske, opptatt av det materielle. Strofene forteller om håp, samhold og verdighet.
Hvorfor Brecht strøk dem fra sine eksil-dikt finnes det neppe et entydig svar på.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Philida er slave hos Brink-familien. Året er 1832. Hun har 4 barn med Frans, en av sønnene til herren hennes. Grunnen til at Philida lå med Frans, var at han lovet henne og barna frihet. Nå har foreldrene funnet en hvit og rik kvinne, som skal bli Frans`hustru. Med fare for eget liv, begir Philida seg til Stellenbosch for å klage på Frans. Der finnes det nemlig en slavebeskytter som hun håper kan hjelpe henne.

Spennende og interessant historie, som har sitt utspring i forfatterens familiehistorie.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

veldig forutsigbar men koselig å lese- frikvarter

Godt sagt! (0) Varsle Svar

forutsigbar men koselig

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Vi har hatt en felleslesing av Powwow og interessante diskusjoner omkring boken og forfatteren. Denne lenken fører til alle innleggene. Mai 2020.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser Cecilie Engers Mors gaver. Egentlig er det helt tilfeldig, for noen uker siden ryddet jeg litt i bokhyllene mine og noen hadde jeg to utgaver av så da tok jeg med de ene å satte i et offentlig bokskap nede i sentrum...så for noen dager siden tok jeg en titt der for å se hvordan det gikk med bøkene og de var tatt nesten alle...og der sto Engers bok og siden jeg akkurat hadde avsluttet en roman grep jeg denne, husket jo at mange likte den godt da den kom og så langt liker jeg den også.
Håper du/dere får en fin helg og en hyggelig 17. Mai!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundPiippokattaStian AxdalAmanda ACamillaNorahAnne Berit GrønbechReadninggirl30ChristofferVariosaEllen E. MartolToveHarald KKarin BergMathiasPer LundJulie StensethRisRosOgKlagingTom-Erik FallaBente NogvaTone R BLailaIngvild SReidun SvensliTorill RevheimHege LRufsetufsaPia Lise SelnesGunillaLars Johann MiljeMads Leonard HolvikEirin EftevandJohn LarsenHelena ERonnyAvaHeidi LEli HagelundHeidi Nicoline ErtnæsMarianne M