Bursdagsgaven

av (forfatter) og Bente Klinge (oversetter).

Gyldendal 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.92 (244 terningkast.)

508 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Vibeke Nymoens eksemplar av Bursdagsgaven

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Romaner

Lesedato

2017

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788205460515

EAN 9788205460515

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted South Carolina

Språk Bokmål

Sider 428

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

54 123 60 7 0 0

Bokomtaler

Sørstatsroman med flotte, sterke kvinneskikkelser. Boka blir enda sterkere når man er kjent med at Sarah og Angelina var ekte personer, som kjempet for avskaffelse av slaveriet.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Velskrevet historisk roman om to barn med totalt ulik bakgrunn: den ene slave, den andre slaveeiers datter og deres oppvekst sammen til voksne kvinner. Basert på en sann historie. Sue Monk Kidd har skrevet flere historiske bøker om svarte og hvite, og om vennskapsbånd og hva en kan lære av det. Samtidig skriver hun gode fortellinger. Det jeg likte aller best, var slutten - etterordet til forfatteren og hvilke kilder hun hadde brukt til å skrive denne boken. Det var svært interessant.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Takk Sue Monk Kidd for nok en aldeles nydelig bok. Sterke kvinner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En fascinerande bok som jag verkligen älskade att lyssna mig igenom. När det efter att boken var slut visade sig att det byggde på verkliga människor som har lämnat massor med brev, pamfletter och dagböcker efter sig blev det knappast sämre. En del saker förstod jag dock inte riktigt och tror att de har antingen försvunnit i översättningen eller i samband med redigering. Det hoppade lite för mig i handlingen på några ställen varför jag ger boken en femma om än en stark sådan.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

På sin 11 års dag, i Charleston 1803, får Sarah sin egen slave - Hetty. Sarah er imot slaveriet og nekter å ta imot gaven, men det er nytteløst. Sarah og Hetty utvikler et vennskap, og boka følger dem gjennom barndommen og fram til de er middelaldrende kvinner.

Boka er basert på en sann historie, og det gir den en ekstra dimensjon.
Grusom, interessant, lærerik og opplysende.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er imponert over hvor mange kilder forfatteren har benyttet for å skrive denne historien basert på mange sanne fakta. OG info. om "at søstrene Grimke fra Charleston, South Carolina, var de første kvinnelige forkjemperne for avskaffelse av slaveriet, samt blant de tidligste feministiske tenkerne av betydning i Amerika", s.416 - 417.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sarah og Handful, to kvinner, to mennesker og to skjebner flettet inn i hverandre i sørstatene på 1800 tallet. Plantasjeeierens datter og slaven hun får i gave viser seg å være mer like enn man tilsynelatende skulle tro. Sue Monk Kidd har skrevet en bok som er så vakker at du gråter, samtidig som dybden og ettertenksomheten blir så grusom at man hopper av sinne.
Karakterene beskrives med innlevelse og dekoreres med realistiske dialoger og hendelser. Her mangler det ikke på dramatikk i form av kjærlighetssorg, brutte håp og forventninger. Slavenes situasjon beskrives i all sin grusomhet, men historien knekker ikke under håpløshet, men drives fremover av sterke personligheter som viser mot og en standhaftighet som bare må beundres. Det trekker adskillig opp at deler av historien er basert på virkelige hendelser.
En gullklump av en bok som jeg krysser fingrene for blir filmatisert, - det ville blitt en publikumssuksess. I dag kommer vi ikke unna femmeren, Sue Monk Kidd. Bravo!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Flott bok!! Det som var spesielt fint med denne, var her får vi høre om slaveriet fra de hvites ståsted, det er vel ganske nytt i litteratursammenheng? Tidligere har det stort sett vært de svartes historie vi har hørt om, men det var nok ikke alle hvite som støttet slaveriet heller, selvfølgelig!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en roman bygd på mye autentisk stoff. To av de viktigste personene i boka, Sarah og Nina, har virkelig levd, og handlingen rundt dem samsvarer med det historiske kildematerialet. Vi er tilbake i 1803 i byen Charleston i South Carolina. Den rike Grimké-familien rår iver mange slaver. Ett av de mange barna i Grimké-fafalien er Sarah. Hun fyller elleve år. Som bursdagsgave får hun forært en jevnaldrende negerjente, Handful (eller Hetti som hun egentlig heter). Sarah vil ikke ha en slik gave, Man kan ikke eie et annet menneske, sier hun, Sarah og Handful utvikler et slags vennskap, men det må foregå i all hemmelighet. For nære relasjoner mellom herre og slave ble ikke akseptert. Sarah ønsker å li jurist, akkurat som faren og brødrene.hennes. Men slik utdannelse var utenkelig for en kvinne, I skjul underviser Sarah Handful slik at denne lærer å lese og skrive. Men det blir oppdaget, og begge to blir straffet. Faren nekter Sarah adgang til bøkene i biblioteket. Det var andre sysler kvinnene den gang burde drive med. For all del måtte man passe på at slavene ikke ble i stand til å lese slik at de kunne få kjennskap til det som sto skrevet i aviser og bli kjent med tanker til borgerrettsbevegelser. Moren til Handful er i sterk opposisjon til de hvite. Om natten sniker hun seg av og til ut fra gården. Men hun blir sterkt straffet, bl.a. med den fryktede tredemøllen.
Da Herr Grimké (Sarahs far) dør, må kona innskrenke staben av slaver. Moren til Handful er en av dem som blir sendt bort. Da er hun gravid med en av negeropprørerne i byen. Hun føder en datter (Sky), men det kommer til å gå lang tid før Handful får se igjen sin mor og søster. Moren har gjennom hele livet sett sitt snitt til å applikere et teppe der hver rute illustrer en periode i livet hennes. Også Handful blir en gang straffet med den beryktede tredemøllen. Hun faller av og blir varig skadet for resten av livet.
Sarah har en yngre søster, Angelina (Nina). Den lille beundrer storesøsteren enormt og arver hennes opprørske tanker. På en reise hun gjør kommer Sarah i kontakt med en mann fra kvekerbevegelsen. Dette er folk som jobbet for å fri gjøre slavene og sende dem tilbake til Afrika. Senere får Sarah jobb som guvernante i den samme familien. I nellomtiden er kona død, og mannens søster har flyttet inn i huset. Denne vokter vaktsomt og sjalu på Sarah, og etter en episode(med en brosje) sørger hun for at Sarah blir avsatt. Sarah har konvertert til kvekertroen, og også søsteren Nina følger etter henne. Men de to er for radikale for kvekere flest. I praksis er det vanskelig å få støtte for kravet om gjøre slavene frie. Etter hvert engasjerer Sarah og Nina seg mer og mer. Sarah skriver mest, og Nina bidrar som taler. Men det er ikke bare slavespørsmålet som står på dagsorden for dem, også kravet om likestilling for kvinnene blir reit. Særlig dette siste er det vanskelig å få støtte for.
Boka slutter med at Sarah på nytt forsøker å få Handful kjøpt fri. Men da dette ikke lar seg gjøre, avtaler de i hemmelighet at Handful og Sky skal rømme (utkledd som hvite, fornemme damer). De skal ta dampbåten nordover sammen med Sarah.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En god sørstats-roman som skiller seg ut ettersom den er basert på en sann historie. Absolutt verd å lese!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Å forholde seg taus når man bevitner ondskap, er selv en form for ondskap.

Godt sagt! (19) Varsle Svar

My body might be a slave, but not my mind. For you, it's the other way round.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Hvis alle var så oppsatt på å kristne slavene, hvorfor fikk de ikke lære å lese Bibelen på egen hånd?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Der finnes ikke en pine i hele verden som ikke ønsker seg et velvillig vitne.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Tiden for å hevde sin rett, er når denne blir nektet en.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er slik vi lever!. Hva slags rettferdiggjøring er det? Slaveri er et system oppfunnet i helvete, det kan ikke forsvares!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ikke husk meg som en slave som arbeidet hardt. Når du tenker på meg, må du si at hun aldri tilhørte de menneskene. Hun tilhørte aldri noen andre enn seg selv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Hvis du må trå feil, vær heller for dristig enn for tafatt."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

The sorry truth is you can walk your feet to blisters, walk til kingdom-come, and you never will outpace your grief.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

If you don't know where you're going, you should know where you came from.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Målet er å lese 52 bøker i løpet av 2014. Hver bok som fullføres legges til listen.
52 bøker ble nådd 8.oktober. Jeg fortsetter å legge til bøker i listen utover de 52 :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Vært dårlig med lesing de siste årene.. Så har satt meg mål på 52 bøker i år. Om noen har bokanbefalinger så er det bare å legge igjen en kommentar :)


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Synes du USA's 1960-tallet, borgerkrigstida og slaveri og plantasjer er interessant? Da er dette bøker som kanskje passer deg.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Leseutfordring 2016:

en bok basert på et eventyr
en bok som har vunnet National Book Award
en Young Adult bestselger
en bok du ikke har lest siden ungdomsskolen
en bok med handling fra ditt hjemsted
en bok oversatt til engelsk
en kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
en bok hvor handlingen er i Europa
en bok på under 150 sider
en New York Times bestselger
en bok som blir til film dette året
en bok anbefalt av noen du akkurat har møtt
en selvutviklingbok
en bok du leser ut på en dag
en bok skrevet av en kjendis
en politisk memoar
en bok som er minst 100 år eldre enn deg
en bok på mer enn 600 sider
en bok fra Oprah's bokklubb
en science- fiction roman
en bok anbefalt av et familiemedlem
en tegnet roman
en bok publisert i 2016
en bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
en bok hvor handlingen er om sommeren
en bok og dens prequel
et mordmysterie
en bok skrevet av en komiker
en dystopi
en bok med blått omslag
en diktsamling
den første boken du ser i en bokhandel
en klassiker fra det 20 ende århundre
en bok fra biblioteket
en selvbiografi
en bok om en roadtrip
en bok om en kultur du er ukjent med
en satirisk bok
en bok hvor handlingen foregår på en øy
en bok som garantert vil gi deg glede

og
1 - Read a book with over 500 pages
2 - Read a book that has been translated to your language
3 - Read a book with a red cover
4 - Read a book you have wanted to read for a long time
5 - Read a book with under 200 pages
6 - Read a book you finish in one day
7 - Read a fantasy book
8 - Read a book that has been standing in your shelf for too long
9 - Re-read a book you read years ago
10 - Read a book you chose from the cover alone
11 - Read a book with a cover you didn't like
12 - Read a book you should have read in school
13 - Finnish a series you startet once
14 - Read a triology
15 - Read a prequel
16 - Read a novella
17 - Re-read a children/teenage book you used to love
18 - Read a book that has been translated to english
19 - Read a book by your favorite authour
20 - Re-read your favorite book

Ikke sikkert jeg klarer alle, men legger til bøker her etterhvert som jeg leser dem
Og jeg har bestemt meg for at de utfordringene som er like i de to listene kan dekkes av samme bok.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

De fleste bøkene omhandler slavetiden i USA - 1800-tallet, og senere segregeringen 1900-tallet.
Bøkene jeg legger her har jeg lest og kan gå god for.
Ønsker gjerne forslag på bøker innen samme tema


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er bøker jeg har lest, eller skal lese, som har fugl eller fjær i tittelen. Eller på coveret.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker jeg har lest


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min favorittliste for 2015


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Min første leseutfordring.

Jeg forsøker å ta en bok for hvert punkt, altså ikke slå i sammen de forskjellige punktene. Jeg har satt opp flere bøker på "samme punkt", men det er fordi jeg skal ha oversikt over hva som er hva, og fordi jeg ikke har bestemt meg for hvilken bok jeg skal velge. Det er flere bøker som kan passe under flere punkter, jeg kommer til å bytte litt på de ved behov, for at jeg skal få plass til flest mulig bøker som jeg ønsker å lese på lista. Jeg skriver derfor hvilken punkter bøkene passertil/går under.
Jeg markerer punktene/ bøkene med lest og uthevet skrift etterhvert som jeg har lest de. Dette utfordrer meg til å prøve ut nye forfattere og nye sjangere, inntil nå er jeg positivt overrasket.

En bok på mer enn 600 sider Jeg er pilgrim - Terry Hayes.
En bok på under 150 sider To fluer i en smekk som rir på en hest- Anne B Ragde & Unni Lindell
En bok som er anbefalt av en jeg nylig har møtt Så lenge deter stjerner på himmelen - Kristin Harmel.
En bok med handling ifra mtt hjemsted Rakels bok - Sissel Verøysvik
En New York time bestselger Bursdagsgaven - Sue Monk Kidd
En bok med blått omslag Ektemannens hemmelighet - Liane Moriarty
En bok som har vunnet National book Award Bak den vakre fasaden - Katherine Boo
Et mordmysterie Den som elsket noe annet - Karin Fossum
En bok som er oversatt til engelsk Den Onde viljen - Karin Fossum
En bok som er utgitt i 2016 Den du ikke ser - Jonas Mostrøm, Alt jeg ikke husker - Jonas Hassen Khemiri (2 bøker, usikker på hvor jeg kan putte det inn)
En bok som er basert på eventyr Bukkene bruse i badeland & Bukkene bruse vender tilbake - Bjørn F. Rørvik.
En bok som blir film dette året (2016) Miss Peregrine og øyas hemmelighet - Ransom Riggs
Bok du leser ut på en dag Pulverheksa og skattesnust - Ingunn Aamodt
En bok du har lånt på biblioteket My name is Mahtob - Mathob Mahmoody
En bok du ikke har lest siden ungdomsskolen Historien om Glenn Anton - Thor Soltvedt
En selvbiografi/bok lest ut på en dag Broren min - Eline Johannesen Helledal
En bok hvor handlingen er om sommeren - Den beste sommeren: en bok om glede, søskenkjærlighet - Polbratek, Emilia; Polbratek, Monika
En bok om en kultur jeg er ukjent med - Tyskerjentene historiene vi aldri ble fortalt - Helle Aarnes
En bok hvor handlingen foregår i Europa - Hypnotisøren - Lars Kepler
En bok hvor handlingen foregår på en øy Hopp da så blir vi kvitt deg - Tanja Wiibe-Lund
En bok som garantert vil glede deg - Så lenge det er stjerner på himmelen - Kristin Harmel
Den første boken du ser i bokhandleren - Kunsten å høre hjerteslag - Jan-Philipp Sendker.
En young adult bestselger - Vinterjenter - Laurie Halse Anderson
En diktsamling - Livslykke - Bjørg Thorallsdottir
En klassiker fra 20. Århundre - Lotta i bråkmakergaten - Astrid Lindgren
En bok skrevet av en kjendis** - Paganinikontrakten - Lars Kepler
Og følge punkter gjenstår.

en kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
en selvutviklingbok
en politisk memoar
en bok som er minst 100 år eldre enn deg
en bok fra Oprah's bokklubb
en science- fiction roman
en tegnet roman
en bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
en bok og dens prequel
en bok skrevet av en komiker
en dystopi
en bok om en roadtrip
en satirisk bok


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Vida og miss Hazel" av Jonathan Odell
 • "Et hav av minner" av Alyson Richman
 • "Tedyrkerens kone" av Dinah Jefferies
 • "Spor i støvet" av Katherine Webb
 • "Gule krokus om våren" av Laila Ibrahim
 • "Bryllupsgaven" av Marlen Suyapa Bodden
 • "Febertreet" av Jennifer McVeigh
 • "Vi ba aldri om vinger - roman" av Vanessa Diffenbaugh
 • "Helbredelsen" av Jonathan Odell
 • "Til vi ses igjen" av Dinah Jefferies
 • "Langsomt lukker jeg døren" av Linda Olsson
 • "Der valmuene vokser" av Kristin Harmel
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver