Noen forfattere har den fantastiske evnen at de får sagt mye bra med få ord. Her er et forsøk på å samle noen av de beste kort-romanene (her definert til under 300 sider) som jeg har lest. Enkelte av dem kan nok karakteriseres som noveller snarere enn romaner, men de får likevel være med.
En annerledes kjærlighetshistorie.
Historien om Babette og måltidet hun lager istand til de to prestedøtrene og menigheten i Berlevåg er kostelig lesing!
Bojer skriver godt om småkårsfolk, skaper gode karakterer og gir oss et stykke kysthistorie. For meg er han Trøndelags Prøysen.
Innsiktsfullt om menneskesinnet. Borgens beste?
Hvem skulle tro at Johan Borgen skrev denne humoristiske perlen mens han gjemte seg i kjelleren av frykt for å bli arrestert av Gestapo?
Om to gutter under kulturrevolusjonen som finner og leser en forbudt bokskatt. Om kjærligheten til litteratur og til en liten kinesisk syerske...
Donovan beskriver på en troverdig måte hvordan det rakner for Julius Winsome da hunden Hobbes, hans eneste venn foruten bøkene, blir drept.
En ganske spesiell selskapslek. Om rettsprinsipper, skyld og ansvar.
Gnistrende godt om erindring og lengsel etter å høre til.
Arturo Bandini, forfatterdrømmen, ungdommelig overmot, håp, fortvilelse, alle de motstridende følelsene og møtet med Camilla Lopez...
Hvis du ikke allerede har lest den, så har du noe godt i vente.
Godt skrevet om oppkomlingens lengsel mot det uoppnåelige.
Foreløpig den eneste kriminalromanen som er med i lista. Historien om Gunder Joman og Poona er spesiell.
Denne er vel strengt tatt en selvbiografi. En barndom preget av råskap og mye vold, men med en mormor som fortalte eventyr...
Revolusjonerende da den kom ut, og den står seg ennå.
Både Rosa og Benoni har det typisk lekende Hamsunske språket og mange fargerike karakterer som gjør bøkene til en fest å lese!
Allerede tittelen og første kapittel gjør det klart at vi her har å gjøre med en upålitelig forteller. "Mitt navn er Johannes Vig. Si ikke det navnet for fort, Natanael. Johannes Vig." En historie med mye symbolikk, litterære og religiøse referanser, men den kan også gi en god leseopplevelse uten for mye tolkning. Om skyld, tro og tvil og det å tørre å leve. Godt språk og gode natur- og miljøskildringer. Sinnsstemningene og fortellermåten minner av og til om Hamsun.
Her er et eksempel på tolkning av romanens religiøse symbolikk: https://www.academia.edu/36189307/Den_kristne_symbolik_i_Martin_A._Hansens_roman_L%C3%B8gneren
Mye mer enn en fisketur!
"... alle har rett til å være helt i eget liv, selv de halte og de blinde, selv de med et krater i fjeset, om så med litt hjelp, hvor hadde vi vært uten litt hjelp?"
Ei ganske stillferdig bok om overlevelse under tøffe forhold og de vanskelige grensegangene mellom venn og fiende i en krigssituasjon.
En klok bestemor og kunsten å se det store i det små. Tror denne skal bli fast sommerlektyre framover.
Et fantastisk språk og beskrivelser som gjør at jeg lever med i kullhandleren Bill Furlongs moralske dilemma. Den minner også om en skamplett i nyere historie fra det katolske Irland. Dette ble året 2022s julefortelling, og den blir nok plukket fram og lest flere ganger. For denne holdt det ikke bare å låne på biblioteket - den måtte jeg kjøpe etterpå!
Ei viktig bok om Moskva-prosessene. Men noen kosebok er det definitivt ikke!
Lagerkvist skriver om ondskapens problem som ingen annen.
Pär Lagerkvist skrev denne novellen etter at han våren 1933 hadde vært på reise gjennom Hellas, Palestina og Egypt. På hjemreisen var han i Tyskland hvor Hitler nettopp var kommet til makten. Selv om historien er en variant av diskusjonen om det ondes problem, er det også en tydelig advarsel mot nazismen.
Lessing beskriver et umulig etisk dilemma - hvilken lojalitet skal telle mest?
Bakeren José Antonio Maria Vaz forteller gategutten Nelios historie. Hvordan han unngikk å bli barnesoldat og siden ble leder for en gruppe av gategutter i en østafrikansk by. I ni netter forteller Nelio sin historie før han dør, og José tar deretter på seg oppgaven å bringe Nelios historie videre.
En suggererende undergangsstemning. Lengsel etter ungdom, skjønnhet og det umulige.
Dystopier er vanligvis ikke noe for meg, men dette er unntaket. Du verden som denne faren prøver!
Original trekanthistorie med gode stemningsbilder. Og om forskjellen mellom å elske og å bli elsket.
Tilbakeblikk på levd liv, pliktfølelse og tilfeldigheter som gjør at livet tar en annen vending enn vi har planlagt. Og kanskje til ettertanke hvordan vi tar vare på døende beboere på sykehjem.
Nemirovskys debutroman.
Besettende om desperasjon og en stadig økende kynisme. Nemirovsky skriver utrolig godt!
Min favoritt blant Pettersons bøker! Stemningen og alt det usagte mellom linjene...
I tillegg til at Potok er en stor forteller, gir boka et godt bilde av bl.a. konflikten mellom kunsten og lojaliteten til religionen/tradisjonen.
«Eg er Tollak til Ingeborg.
Eg høyrer fortida til.
Eg har ingen planar om å finne min plass nokon annan stad.»
Allerede i første kapittel plasserer Tollak seg som en som har meldt seg ut og ikke deltar i samfunnet rundt seg. I et nydelig nynorsk språk beskrives en bitter og innesluttet mann av få ord. Tollak blir en slags representant for dem som ikke greier å kommunisere med ord, som er redd for å uttrykke følelser, som ikke greier å omstille seg til nye tider og som tyr til selvmedisinering for innimellom å lette på trykket.
Boka om fiskeren Markus er vel den boka jeg har gjenlest flest ganger. Og flere blir det...
Noe av det vondeste og samtidig vakreste jeg har lest. En klok morfar som prøver å vise veien tilbake til livet. Språket, og måten Skjelbred bruker eventyrene på i denne boka, er mesterlig!
Imponerende romandebut med et originalt og lekent språk.
Min Solstad-favoritt! Gir enda større utbytte hvis man leser Ibsens "Vildanden" i forkant.
Strålende kollektivroman fra Island hvor historiene glir over i hverandre og du håper at de ikke skal ta slutt. Poetisk, ømt, rørende, sanselig, rått, humoristisk og melankolsk om «Livet, Døden og Kjærligheten og sånt». Les!
Danny og gjengen skildres med mye humor og kjærlighet. Her er det bare å gi seg over!
Enda ei god bok fra Steinbeck, denne gang om George og Lennie.
Herlige personskildringer og både humor og alvor.
Kan det forsvares å ta et liv for å sette fri et annet? Innsiktsfullt om moralske dilemma og ensomhet.
Jeg slutter meg til NRKs Marta Nordheim sin omtale av denne boka.
Tiller skriver utrolig godt om det mellommenneskelige spillet og er en dialogens mester.
Lavmælt lita flis av ei bok om et umulig vennskap. Anbefales.
Sterkt om vennskap, ensomhet, gryende pubertet og hemmeligheter.
Svart humor, besk satire, eksperimentering og lek med romanformen og man konfronteres med spørsmål om hva tid er. Humoren skjuler likevel ikke at det er et alvor som ligger bak, og at dette er en antikrigsbok. Overraskende i formen, men jeg ble overbevist og anbefaler den gjerne videre. Måten han har skrevet boka på, er kanskje nødvendig for å greie å nærme seg dette temaet.
Zolas romandebut utgitt i 1867 etter først å ha gått som føljetong i tidsskriftet L'Artiste. Intenst psykologisk drama.
Zweig skriver utrolig godt. Han er en god historieforteller samtidig som han har et budskap. Og hvor går medlidenhetens grense? Er en gjerning automatisk god hvis hensikten er den beste?
Nakent og hjerteskjærende. Barns lojalitet kan være stor.