Matilda

av (forfatter), Quentin Blake (illustratør) og Tor Edvin Dahl (oversetter).

Gyldendal 2004 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.18 (682 terningkast.)

3360 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Line Waalers eksemplar av Matilda

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Barndom!

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Den følsomme, vennlige, geniale Matilda begynner på skolen og møter den grusomme overlæreren, Miss Trunchbull. Da oppdager Matilda at hun har helt spesielle krefter.

Omtale fra forlaget

Bli kjent med Matilda, verdens mest geniale jente! Idiot! Klyse! Juksemaker! Løgner! Foreldrene til Matilda kaller henne de forferdeligste ting. Men sannheten er at det er hun som er geniet og de som er idiotene. Hun har lært seg både å lese, skrive og regne før hun begynner på skolen, men de særdeles dumme og uforstående foreldrene hennes vet ikke noe om det. De synes det er tull å bruke penger på bøker når det går an å se på TV i stedet. Når Matilda begynner på skolen, blir både hun og de andre elevene plaget av den grusomme overlærer Trunchbull. Men så oppdager Matilda at hun kan noe som absolutt ingen andre barn kan. Og DA blir det andre boller.Roald Dahl, verdens mest geniale barnebokforfatter. Barn over hele verden elsker hans hemningsløse, kloke og sprudlende fortellinger, som hvert år selger mer enn 1 million eksemplarer.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2004

Format Innbundet

ISBN13 9788205327870

EAN 9788205327870

Språk Bokmål

Sider 221

Utgave 5

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

263 304 93 22 0 0

Bokomtaler

Jeg elsket den. For meg var det høy gjenkjennelsesfaktor, og jeg ble så paff av å lese ei barnebok som tok opp slike temaer. Det nærmeste jeg ellers kommer er "Snill", "Sinna mann" og "Håret til mamma". Boka viser frem ekte mennesker og ikke bare pappsjablonger.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Boka var veldig god men kan gjøre noen liten forandringer.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er en morsom bok

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bra og spennande bok for barn:)) litt øvenaturlig men det skaper god fantasi hos eit barn.
- Helene og Emma var med på meiningane

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Roald Dahl er min absolutt favoritt forfatter 🤩 Han har en utrolig flott måte å skrive barnebøker som fenger også de voksne. Akkurat nå lytter vi til denne fantastiske lydboken og det er musestille i bilen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Matilda hadde aldri gitt seg til å tenke på hvor lærer Honey bodde. Hun hadde bare sett på henne som læreren, et menneske som kom ut av ingenting og underviste dem på skolen og forsvant igjen. Er det i det hele tatt noen av oss barn som spør oss selv hvor lærerne går når de er ferdige på skolen? tenkte hun. Lurer vi på om de bor alene, eller om de har en mor hjemme, eller en søster eller en ektemann?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

It's a funny thing about mothers and fathers. Even when their own child is the most disgusting little blister you could ever imagine, they still think that he or she is wonderful. Some parents go further. They become so blinded by adoration they manage to convince themselves their child has qualities of genius. Well, there is nothing very wrong with all this. It's the way of the world. It is only when the parents begin telling us about the brilliance of their own revolting offspring, that we start shouting, "Bring us a basin! We're going to be sick!" School teachers suffer a good deal from having to listen to this sort of twaddle from proud parents, but they usually get their own back when the time comes to write the end-of-term reports. If I were a teacher I would cook up some real scorchers for the children of doting parents. "Your son Maximilian", I would write, "is a total wash-out. I hope you have a family business you can push him into when he leaves school because he sure as heck won't get a job anywhere else." Or if I were feeling lyrical that day, I might write, "It is a curious truth that grasshoppers have their hearing-organs in the sides of the abdomen. Your daughter Vanessa, judging by what she's learnt this term, has no hearing-organs at all." I might even delve deeper into natural history and say, "The periodical cicada spends six years as a grub underground, and no more than six days as a free creature of sunlight and air. Your son Wilfred has spent six years as a grub in this school and we are still waiting for him to emerge from the chrysalis." A particularly poisonous little girl might sting me into saying, "Fiona has the same glacial beauty as an iceberg, but unlike the iceberg she has absolutely nothing below the surface." I think I might enjoy writing end-of-term reports for the stinkers in my class. But enough of that. We have to get on.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

En enkel måte å bedømme et menneskes karakter på, er å forestille seg hvordan det ville være å dra på hyttetur med vedkommende. Jeg er overbevist om at samme sympati-antipati-akse kan være fruktbar for å analysere romanpersoners karaktertrekk.

Blir det liv og moro, eller krangling og helvete? Tar hun oppvasken? Snakker han bare om seg selv? Spiller hun gitar hele natten? Legger han an på feil folk? Slåss han mot naboens vindmølle? Prøver hun å myrde de andre gjestene? Slike ting.

Noen romanfigurerer er så gode, snille og hjelpsomme at det ville vært en drøm å ta dem med på hytta. Andre er minst like godt skrevet … men bør definitivt holde seg mellom to permer!

Her har jeg funnet noen romanfigurer jeg IKKE ville reist på på hyttetur med. Det var skremmende lett sammenlignet med å finne noen jeg VILLE hatt med ...


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Jeg leste utrolig mye da jeg var yngre. Jeg leser fortsatt bøker som kanskje vil bli kategorisert som ungdomsbøker. Det finnes så himla mye fint. Det er også fint for voksne å lese ungdomsbøker tror jeg, så, ta en kikk.


Godt sagt! (13) Varsle Svar

Stjålet rett fra Wikipediaen
"Svart humor, også kalt morbid humor og annet, er en spesiell grotesk, pessimistisk eller svartsynt form for humor og satire der emnet er alvorlig og gjerne kan gjøre folk opprørte, slik som død, krig, narkotika og lignende. Provokasjoner og lek med tabuer er ofte en viktig del av den svarte humoren, som kan betraktes som en måte å vekke dem som ser og hører, og dermed et virkemiddel for å endre holdningene i samfunnet. Svart humor er ofte preget av ironi, men også det tragikomiske."
Kom med forslag du


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Bøker der en romanfigur opplever skolen. Kanskje hun eller han er en elev som er "umulig", underyter, begavet, står utenfor eller ikke blir forstått? Kanskje det ikke er en elev. Eller kanskje det handler om gode skoleopplevelser? Eller ikke om skoleopplevelser i det hele tatt, men noe annet som er til nytte for pedagoger og andre som sysler med og i skolen.

Flere bøker som bør inn her?


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Liste for å halde orden på bøkar eg vil anbefale barn å lese :) Spesielt tenker eg på lillesøstera mi på ti år. Også skal eg bli grunnskolelærar, gleder meg til å lese med borna på skulen!


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøker som er gjort til film/serie, som jeg både har lest og sett. Jeg har bare lagt ut den første boka i en bokserie.
Lista er ikke rangert på noen måte.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg skal flytte og ønsker ikke å flytte inn i nye bokhyller med gamle bøker jeg mest sannsynlig ikke kommer til å lese igjen. Derimot ønsker jeg å bytte bøkene i lista mot andre bøker som kan være av interesse. Ettersom jeg ønsker å bli kvitt bøkene er det ikke umulig at jeg bytter to mot en, for eksempel.

Om du ikke kan/vil bytte, men allikevel ønsker deg en bok på lista, selger jeg gjerne - foreslå en pris så kommer vi nok til enighet.

Alle bøkene i byttelista er pent brukte pocketversjoner. Bøkene med norske titler er norske versjoner; bøkene med engelske titler er engelske versjoner.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forskjellige ungdomsbøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker som Ida har lest...


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den magiske fingeren" av Roald Dahl
 • "Charlie og den store glassheisen" av Roald Dahl
 • "Verdens største fersken" av Roald Dahl
 • "Dustene" av Roald Dahl
 • "Den fantastiske Mikkel Rev" av Roald Dahl
 • "SVK" av Roald Dahl
 • "Roald Dahls Georgs magiske eksperimenter" av Barry Hutchinson
 • "Danny og den store fasanjakten" av Roald Dahl
 • "Heksene" av Pénélope Bagieu
 • "Gutt - fortellinger fra barndommen" av Roald Dahl
 • "Charlie og sjokoladefabrikken" av Roald Dahl
 • "Den vesle vampyren" av Angela Sommer-Bodenburg
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver