Tørk aldri tårer uten hansker

2. Sykdommen

av (forfatter) og John Erik Frydenlund (oversetter).

Vigmostad Bjørke 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.25 (73 terningkast.)

161 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Line Waalers eksemplar av Tørk aldri tårer uten hansker - 2. Sykdommen

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Skjønnlitteratur

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er den andre boken i trilogien Tørk aldri tårer uten hansker.

Omtale fra forlaget

De er en slags familie; erkeskrulla Paul, Lars-Åke og Seppo, Reine med sin trøblete fortid på den lille bohuslänske øya, og vakre Bengt, som vil bli filmstjerne. Hvert år feirer de jul hos Paul. Det er der Benjamin og Rasmus møtes og blir glad i hverandre. De skal ofre alt for kjærligheten. Tørk aldri tårer uten hansker - Sykdommen er andre bok i en serie på tre, om da aids kom til Sverige og Stockholm på 80-tallet. NRK viste seriesuksessen fra SVT desember 2013 Oversatt av John Erik Frydenlund Om forfatteren: Jonas Gardell (1963), er forfatter, komiker, dramatiker og æressdoktor i teologi. I 1985 debuterte han med Passionsspelet og har siden utgitt en rekke bøker.

Bokdetaljer

Forlag Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788241909627

EAN 9788241909627

Serie Tørk aldri tårer uten hansker (2)

Omtalt tid 1980-1989

Omtalt sted Stockholm

Språk Bokmål

Sider 284

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

27 38 7 1 0 0

Bokomtaler

Sterk lesning!

Jeg har tidligere omtalt den første boka i Jonas Gardells triologi - "Tørk aldri tårer uten hansker - 1. Kjærligheten". Den andre boka i serien - "Sykdommen" - kom på norsk i november, mens den tredje - "Døden" - først kommer i februar 2014.

I denne triologien forteller Jonas Gardell historien om sine venner, som døde under AIDS-epidemien i Stockholm på 1970- og 1980-tallet. I en kronikk med tittelen "Vi skal aldri mer slutte å finnes", som sto på trykk i Aftenposten fredag 6. desember, uttrykker han det slik:

"Derfor betyr det noe at vi nå, 30 år senere, har brutt stillheten, at vi endelig forteller historien vår. Vi skal aldri vende tilbake. Vi skal aldri mer slutte å finnes. Vi skal aldri mer skamme oss.

Målet mitt med Tørk aldri tårer uten hansker er oppreisning. At Eriks mor skal ringe vennen min nå, 30 år senere, og si:

«Sønnen min var en fin gutt, og nå vil jeg fortelle hvor han er gravlagt, så du kan dra dit og endelig legge en rose på min elskede sønns grav!» "

Det siste er med henvisning til hvordan enkelte forholdt seg til egne barn, som døde av en sykdom som ble oppfattet som skammelig - homsepesten, som den i perioder ble omtalt som. Begravelser fant sted i stillhet uten at man fortalte det til andre, og etterpå forsøkte man å glemme at man noen gang hadde hatt en sønn. For det var først og fremst homofile menn som pådro seg denne sykdommen ... I alle fall i begynnelsen.

I bok nr. 1 traff vi Rasmus og Benjamin, to unge menn som etter hvert (i bok nr. 2) innleder et homofilt samliv. Benjamin orker ikke å fortelle sine foreldre eller medlemmene av sekten han tilhører - Jehovas Vitner - at han er homofil. Han prøver, men han får det bare ikke til. Han ønsker å bli elsket for den han er, men slites i stykker av samvittighetskvaler og frykten for evig fortapelse. Etter at han flytter sammen med Rasmus, blir han dessuten hjelpeløst vitne til Rasmus´ utsvevende liv med mange seksualpartnere. Det var ikke slik han så for seg at det skulle bli, men samtidig elsker han Rasmus så høyt at han ikke klarer å sette foten ned.

Rasmus, Benjamin og miljøet rundt dem følger utviklingen av hysteriet rundt den gryende AIDS-epidemien. I media skilles det mellom skyldige og uskyldig smittede, og i den sammenhengen anses de homofile som sprederne av AIDS´en, morderne.

"De homoseksuelle som ble smittet, var altså ikke ofre.

De var mordere.

Man duller og degger ikke med mordere, man beskytter seg mot dem. Det har man all rett til." (side 90)

"Jonas Berglund, viruslege og assisterende overlege ved Lunds lasarett, mente at man burde teste hele befolkningen og registrere smittebærere, og han gikk så langt at han på ramme alvor foreslo at de smittede skulle merkes med tatovering, slik at de ikke kunne skjule sin vanære. Litt som da jødene i Hitler-Tyskland ble tvunget til å bære davidstjernen på brystet for å skille seg ut fra resten av befolkningen ... " (side 91)

Til slutt må Benjamin velge. Han kan ikke stå med en fot innenfor sekten og en utenfor. "Man kan ikke både tilhøre verden og si at man ikke er en del av den. Det går ikke. Han vet det så altfor godt. Man må velge." (side 191) Og Benjamin vet hva som kommer til å skje når han står frem. Da må sekten støte ham ut og foreldrene og søsteren må behandle ham som om han var død. De kan ikke ha noe med ham å gjøre. Sånn er det med den saken.

Litt bedre går det heldigvis med Rasmus når han forteller at han er homofil, skjønt foreldrene reagerer med hele følelsesspekteret. Sinne, fornektelse, sorg - og til slutt en slags aksept og forsoning. Selv om homofili et stykke på vei var i ferd med å bli akseptert i samfunnet, satt holdningene igjen - det at det dreide seg om et avvik, en form for perversitet. Man trodde til og med at homofili ble skapt gjennom at man ble forført av eldre menn, og at dette kunne kureres dersom man bare ville det selv. Mens både Benjamin og Rasmus egentlig har visst hvordan det var fatt fra de var ganske små ...

Mens Benjamin og Rasmus forsøker å finne ut av forholdet med hverandre, blir flere av vennene syke. Og til slutt også Rasmus ...

Det har vært veldig spesielt å lese disse to første bøkene i triologien "Tørk aldri tårer uten hansker". For det første husker jeg så altfor godt de holdningene som homofile ble møtt med selv på 1980-tallet, hvor mange ikke turte å stå frem eller komme ut av skapet grunnet frykt for reaksjonene de regnet med å møte. For det andre husker jeg AIDS-epidemien veldig godt, og også frykten som spredte seg blant heterofile. Smittet kyss? Hva med klemmer og håndtrykk? Osv. Dessuten hadde jeg en gang sekten Jehovas vitner på nært hold og kjenner derfor til utstøtelsesritualene som gjelder for medlemmer som ikke er ønsket velkommen lenger, og hvordan foreldre blir tvunget til å ta fullstendig avstand fra frafalne barn (forutsatt at barna har vært døpt). Dette er sterk lesning, og noen ganger kom tårene.

Jeg er full av beundring for Jonas Gardells prosjekt, der han ønsker å få frem i lyset det som skjedde med mange homofile menn på den tiden da AIDS-epidemien raste som verst. Den historien som svært få har fortalt og gitt oss andre innblikk i. Boka er godt skrevet, og det på en måte som gjør at man ikke under noen omstendighet sitter uberørt tilbake. Jeg leste boka fra perm til perm uten å klare å legge den fra meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mørkere og tristere enn første bok, men historien er viktig og flott. Anbefaler alle å lese denne trilogien!

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boken gir oss et innblikk i hvordan det var å være homofil på 80 tallet og hvilket fordommer de møtte fra sin familie, venner og samfunnet generelt. En får komme nært innpå deres følelsesliv på godt og vondt. Gjennom bøkene blir en kjent med hver og en person som forfatteten skriver om. Forfatter har gjort et godt research og formidler historien deres på en engasjerende og interresant måte. Her får vi innblikk i deres utfordringer fra bardom til voksenlivet, og hvor vanskelig det var å stå frem og "komme ut av skapet" og hvilket konsekvenser dette medførte. En får kunnskap om hvordan hiv herjet rundt på 80 tallet og den manglende kunnskapen rundt sykdommen, som førte til frykt og redsel generelt i samfunnet. En får innblikk i både hvordan de opplevde å bli syk og redselen for selv og bli rammet. Boken handler om hvordan de kjempet for å bli akseptert som den de er og hvordan veien har vært. Boken er innom mange temaer på en svært engasjerende og fin måte, og anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi følger de samme hovedpersonene og vennene deres videre fra første bok. Nå har HIV-viruset kommet nærmere. Det rammer Sverige og det skrives mye i media og det synses og spekuleres om hvordan det smittes, hvem og hvorfor. Og så rammer det vennegjengen.
I denne boka får man oppleve frykten for å bli smittet og hvordan det påvirker relasjoner, følelsen av alt det krenkende som skrives i avisene, men også den store, udødelige kjærligheten.
Også i denne boka dukker varme gode barndomsminner opp. Fine oppvekstskildringer gir lys i en ganske mørk historie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

sterkt. hjerteskjærende ærlig, levende beskrevet Tårene rant.... og vi "opplyste" trodde vi visste, men så uendelig lite vi egentlig vet om hvordan homofile ble behandlet, og hvordan de selv opplevde dette. Grusomt...
nå må jeg ha en lesepause, er helt tom...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jag låter Jonas Gardell läsa högt för mig sin egen bok. Så här skriver han på baksidan:

"De älskar varandra så mycket. Världen och framtiden tillhör dem. Och det var då som sjukdomen kommer till staden. Bögpesten. Den nya digerdöden. De är alla så unga. En efter en ska de dö.

Det som berättas i den här historien har hänt. Allt är sant.
Jag var en av dem som överlevde.
Det här är min och mina vänners historia."

Minns så väl när jag själv fick höra talas om bögpesten och såg bilder på insjuknade i en tidning hemma hos en vän. Nu med den här boken har jag fått en större insikt i hur det kan ha varit för dem som blev drabbade såsom insjuknade eller närstående. Vilken fruktansvärd sjukdom detta är...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fortsatt veldig bra - men samtidig ikke i nærheten av nr. 1 fordi den overrasker ikke like mye.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Jeg ønsker i løpet av mitt liv å få elske noen som elsker meg.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Og Benjamin finner ro i Rasmus' favntak og vet at han er klar til å gi avkall på absolutt alt han har levd for og trodd på, for denne omfavnelsen.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Han ønsker i løpet av sitt liv å få elske noen som elsker ham.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Og så ser Harald Benjamin. Ser fortvilelsen hos sønnens kjæreste. Ser at han holder på å bryte sammen. Det er da det endelig går opp for Harald, noe som kanskje burde ha vært opplagt, men som ikke har vært opplagt for nå.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En av Jehovas gode tjenere. Bortsett fra at det finnes et par små abere. At han er homoseksuell. At han har begått utukt. Og at han er forelsket.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Dette er en liste med bøker basert på virkeligheten/sanne historier, bøker som har gjort inntrykk. Historier som har fått meg til å le, og gråte.

Listen er over bøker jeg har lest.
Jeg kommer stadig på nye bøker og har derfor konkludert med at jeg aldri blir ferdig. Jeg har skrevet noen kommentarer men er langt fra ferdig.

Listen oppdateres.
Jeg setter utrolig stor pris på boktips, selvom jeg skulle ha lest de før.
Kom gjerne med innspill


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Målet er 65 bøker.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Har endelig fått smaken på å lese (ut) bøker igjen etter mange år der det har vært veldig trått... Har nå permisjon, så har også tid til å lese litt. Her kommer en liste over det jeg har lest så langt siden jeg begynte å lese i slutten av juli.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Just to keep track..


Godt sagt! (0) Varsle Svar

bøker jeg har lest


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Oppdateres fortløpende


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lest totalt 8082 sider 2015


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøkene jeg leste i 2015


Godt sagt! (0) Varsle Svar

August 2014:

 • Drep Ikke en Sangfugl
 • Titanens Forbannelse
 • Ondskapen Våkner

September 2014:

 • Den Hvite Fjæren
 • The Maze Runner
 • Tørk Aldri Tårer Uten Hansker - Kjærligheten
 • Kakerlakkene

Oktober 2014:

 • Slaget om Labyrinten
 • Fra En Ung Manns Dagbok
 • Tørk Aldri Tårer Uten Hansker - Sykdommen
 • Looking For Alaska
 • Gone - Forsvunnet
 • The Gospel of Loki
 • Fifty Shades of Grey - Fanget
 • Herlig Uærlig

November 2014:

 • Hendelsenes Hus
 • Drømmen om Narnia

Desember 2014:

 • Harry Potter og De Vises Stein
 • Løven, Heksa og Klesskapet
 • Harry Potter og Mysteriekammeret
 • The Casebook
 • Paper Towns
 • Perks of Being a Wallflower

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Tørk aldri tårer uten hansker - 3. Døden" av Jonas Gardell
 • "Tørk aldri tårer uten hansker - 1. Kjærligheten" av Jonas Gardell
 • "Hatet mitt får dere ikke" av Antoine Leiris
 • "Ti tusen skygger - en historie om Norge og de spedalske" av Bjørn Godøy
 • "Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa - roman" av Tine J. Sir
 • "Alt det lyse og alt det mørke - roman" av Brynjulf Jung Tjønn
 • "Urmakeren i Auschwitz" av John Donoghue
 • "Jenny" av Jonas Gardell
 • "Fuck verden" av Monika Steinholm
 • "Stryk meg over håret" av Agnes Lovise Matre
 • "Simon og homo sapiens-agendaen" av Becky Albertalli
 • "Så høyt var du elsket - roman" av Nikolaj Frobenius
Alle bokanbefalinger for dette verket