Av måneskinn gror det ingenting

av (forfatter).

Aschehoug 2008 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.94 (145 terningkast.)

893 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Frøydis Tiltnes' eksemplar av Av måneskinn gror det ingenting

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

MNO

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken forteller historien om en ensom og umoden ung kvinnes forhold til en gift mann, og om hennes lengsel etter ømhet og kjærlighet. Hun blir gravid, men istedet for å la seg dra ned i fornedrelsen, reiser hun seg i opprør mot urettferdigheten og umenneskeligheten.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Aschehoug

Utgivelsesår 2008

Format Heftet

ISBN13 9788203193361

EAN 9788203193361

Serie Must

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 206

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

38 74 23 7 2 1

Bokomtaler

Dette er uten tvil en av de beste bøkene jeg har lest. Torborg skriver helt fantastisk. Det et språk så rikt og levende, og hun setter ord på stemninger som nesten er umulig å sette ord på. Smerten, fortvilelsen og håpløsheten til jenta er til å ta og føle på. For meg er dette skrivekunst av ypperste klasse. Hun må ha visst mye om menneskesinnet for å klare å skrive slikt.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Samfunnskritikken i denne boka kan være utdatert. Hvor mange forfattere har vel ikke tatt oppgjør med småbyens og bygdas sneversyn og fordommer? Likevel er det en svært engasjerende og åpenhjertig bok om en svært ung kvinnes komplekse forhold til kjærlighet og seksualitet. Et originalt trekk ved denne boka er at den har to "jeg"-stemmer, først og fremst en kvinnelig, men også en beskjeden, ikke-dømmende mannlig lytter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

En kvinne møter en ukjent mann på togstasjonen. Hun blir med ham hjem - for å prate. Hun må tømme seg, og det er kanskje lettere å tømme seg til en fremmed?
Gjennom kvelden og natten forteller hun om forholdet hun har hatt til en tidligere lærer - da hun selv var elev.
Etiske tema som abort og kvinners synd og manglende rettigheter for noen tiår siden, kommer godt fram.
Les og bli engasjert!

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Tenk deg en hekk. En lang rad med trær plantet ved siden av hverandre, av alle tresortene vi kjenner her hjemme, gran og furu og older og bjerk og alle de andre. Om hverandre. Men alle, alle sammen beskåret og beklipt aldeles ens, så de danner en sammenhengende flate bortover. Så blir det plutselig plantet et tre som ingen kjenner, en sort som ikke pleier vokse på de kantene. Og hagesaksen biter ikke plutselig, det treet der er ikke til å skjære samme fasong på som alle de andre i hekken. Så gir de seg til å file og hakke for å få treet ens. De ødelegger barken og ødelegger margen, men maken til de andre blir det ikke.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

En menneskesjel er en ting, som bare har betydning for den som selv har en sjel. En stor del av menneskeheten har ingen. Og de som har en, tar seg vel i vare for å utlevere den. Det er derfor opplevelsen er så voldsom, når en ved et førstegangs møte kjenner berøringen av det man kaller et menneskes sjel.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er slikt som folk går alene med. Og som dikterne ikke skriver om. Dikterne skriver helst om slikt som er vakkert. Selv sorgen og tragedien gjør de vakker. Dikterne! – munnen gjorde en umerkelig grimase. Dikterne – de er sannhetens forvaltere. De forteller ofte sannheten – en del av sannheten. Resten tier de med, for ellers var det ingen som ville kjøpe diktverkene deres. Men det de fortier, det blir løgnen i den sannheten de forteller.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

For vi vet jo ikke av noen annen Gud enn naturlovene, enn livet. Og vi krenker livet selv. Verden er blitt bygd skjevt, med noe slags innretning som gjør en mengde mennesker til jagete dyr i tilværelsen og et fåtall som har det svimlende godt og ikke kan skjønne at ikke alle de andre er glade for det og gjerne lot seg piske til døde for det. Og selve dette er vold mot livet synes jeg. Det er ikke naturens mening at det skal være slik. For naturen har nok til alle.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Han sa, her henter de fattige sin rikdom, her henter de svake sin styrke. Hit går den redde og finner håp. Og må en ikke bøye sitt hode for en makt som kan gi menneskene en rikdom som ikke fins og en styrke som svekker dem i samholdet og et håp som fratar dem alt håp for dette liv?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det fins ikke noe så dødt og så stille som et dødt menneske.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Noen kan snakke om kunst og litteratur eller fortelle en interessant anekdote som en hører på, men som ikke kommer lenger enn til hjernen, til bevisstheten. Men det kan også gjøres slik at det som blir sagt smyger seg inn gjennom huden på en og lar en oppleve noe med sitt eget innerste.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg ønsket intet heller enn å gjøre bekjentskap med denne fantastiske djevelen. Men jeg svarte ja på konfirmasjonsdagen, på å sky ham. Det gjorde alle sammen. Og alle sammen løy. Det er den første offisielle løgnen vi gjør oss skyldige i. Etter gammel skikk kommer vi ikke inn i de voksnes rekker, uten at vi først har løyet foran alteret. Det er innvielsen. Samfunnet forlanger denne løgnen av oss over altervinen. Er det ikke fantastisk?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

og det er fjell som ser ut som de er slått med trolldom og stivnet i en vill dans, det er fjell med dristige linjer og heftige rytmer, det er det vakreste stedet her vest. Det er forresten det vakreste stedet i Norge. Det vakreste i verden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg likte den da jeg var ung. Jeg likte den den gangen jeg trodde kjærlighet var noe muntert og festlig. Der står "kjærlighet", hvor det skulle stått "elskov".
Jeg spurte om hun ikke mente det var noenlunde det samme. Da så hun på meg. Du vet like godt som meg at elskov er nytelse og - gjerne for meg - lykke. Og at kjærlighet er heller - å ja. Helst jævlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.

Dette er det eg sanka med meg.
Takk, kjære mor.


Godt sagt! (16) Varsle Svar

Noen titler griper fast i meg, gir ikke slipp. Dette er titler som lever sitt eget liv, nærmest fristillet fra boken som bærer dens navn. De er diktverk i seg selv - og skaper sine egne bilder.

Her var det vanskelig å begrense seg; mange sterke titler meldte seg på. Listen er klart subjektiv, avspeiler mine preferanser.

Venter spent på forslag og synespunkter fra dere! Noen jeg har glemt? Noen som ikke skulle ha vært her?

NB - det er tittelen, ikke boken, som har gjort seg fortjent til en plass på denne listen.

Her har jeg et problem, skal jeg kommentere bøkene eller titlene? Hva mener dere?


Godt sagt! (10) Varsle Svar

Favorittbøker kjøpt for 5 og 10 kroner stykket hos bruktforhandleren :)

Det trenger ikke være dyrt å være bokelsker :)


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Dette er noen av de klassikerene som jeg har lest og som jeg gjerne anbefaler.
De er uforglemmelige, til ettertanke og rett og slett bare veldig gode : )


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg har fått tak i Torborg Nedreaas' bøker til halv pris av en allerede lav pris.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har fått tak i Torborg Nedreaas' bøker til halv pris av en allerede lav pris.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Lager en liste over bøker jeg ønsker å lese, mange av dem faktisk basert på omtaler her på bokelskere.no.
Mest som en huskeliste for meg selv.
Lista er i stadig endring, noen bøker blir lest ferdig, og nye ønsker kommer til.
Mange forfattere som for meg vil bli nye bekjentskaper.
Uprioritert rekkefølge.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg har vasket og ryddet blant bøkene mine og har sitte og lest titler. Utrolig mange fine :) Her er noen favoritter fra bøkene mine.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Fem bøker som jeg hadde tildels store forventninger til, men som dessverre ikke ble innfridd. Mulig jeg gir dem en ny sjanse senere...


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne listen er en oversikt over klassesett som er tilgjengelige for lærere på Rælingen vgs.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Trylleglasset ; Musikk fra en blå brønn ; Ved neste nymåne" av Torborg Nedreaas
 • "Musikk fra en blå brønn" av Torborg Nedreaas
 • "Bare et lite sammenbrudd" av Ebba Haslund
 • "Kranes konditori" av Cora Sandel
 • "Det blødende hjerte" av Marilyn French
 • "Kvinner" av Marilyn French
 • "Insektsommer - roman" av Knut Faldbakken
 • "Sin mors datter" av Marilyn French
 • "Vinterbarn" av Dea Trier Mørch
 • "Juvikfolket" av Olav Duun
 • "Røyksopp" av Fay Weldon
 • "Små nøkler store rom - roman" av Bjørg Vik
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver