Pergamentet

av (forfatter) og Helge Winther-Larsen (oppleser).

Cappelen Damm 2013 CD

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (113 terningkast.)

251 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Egils eksemplar av Pergamentet

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2013

Format CD

ISBN13 9788202432195

EAN 9788202432195

Serie Fredric Drum og Skarphedin Olsen (11)

Genre Politi og detektiver Krim

Omtalt tid 2010-2019 1400-tallet

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

10 53 37 10 3 0

Bokomtaler

"Pergamentet", Gert Nygårdshaug
Åhh. Endelig kom den - dessverre er jeg ferdig, heldigvis har jeg ikke lest alle, og jeg håper han vil skrive flere; for i Gerts bøker er et deilig sted å være.
Selv om krim er en sjanger som i utgangspunktet ikke trigger min leselyst, er det heldigvis mange forfattere som pakker godsaker og delikatesser inn i en kriminell historie, og krydrer språket med gode bilder - Gert er en av dem.
Denne boka snurrer rundt et gammelt mystisk pergament, kjent som Voynich-manuskriptet, noen lik og liknende.
Bare det å kose seg med språket til Gert, er en god grunn til å lese boka. En annen grunn er matopplevelsene, en tredje er at han som oftes har et budskap, en fjerde er historien, og den femte er fokuset på historieforfalskning, noe som har farget hans forfatterskap - ikke nødvendigvis i nevnt rekkefølge. Gert kan, for å sjarmere Dan Brown litt, samenlignes litt med ham i tematikk, men la det være helt klart at Gert skriver så uendelig mye bedre. Her er det person og stedsbeskrivelser på høyt plan, religionsforståelse og kritikk på ennå høyere plan, humor i massevis, og man får faktisk matlyst av å lese boka. Gerts interesse for mat setter skikkelig krydder på historien, og er absolutt etter min smak. Gode dialoger som skaper en avslappet stemning - ikke en sånn heseblesende greie. Han bruker noen språklige virkemidler som avskrift av diktafon og lesing fra Skriften, noe som gjør sitt til at teksten får forskjellig uttrykk. Der andre forfattere, Dan Brown i sær, ofte skrur opp tempoet, kan Gert gjerne ta det ned, kose seg med litt ost og analysere litt hva som egentlig foregår - eller legge inn litt samfunnsnyttig kunnskap om mat, religion, geografi og gode fiskesteder. Boka er lettlest, men har noen litt tyngre passasjer, og tar seg godt opp på slutten
Han gjorde riktignok en kardinalfeil som trekte ned helhetsinntrykket: Tenk å la en karakter som er bygget opp som en skikkelig gourmetelsker, stoppe, på sin ferd i Oslos gater, for å kjøpe en pølse på Narvesen? Hallo? Han bruker også i overkant mange fremmedord, noe som jeg lett tilgir, for han gjør det nok for å få frem hvor eksentrisk denne stiltonostelskende Kripos-etterforsker Skarphedin er. Han er onkel til Fredric Drum, som er gjennomgangsfigur i en krimserie på ti bøker, hvor også Skarphedin er med i. Gert skulle ikke skrive mer krim enn de ti, men så fikk han altså fysisk holde dette manuskriptet i egne hender. Heldigvis; for da satte fantasien i gang, en bok presset seg på, og i denne er det Skarphedin som er hovedperson - med Fredric svevende i bakgrunnen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg gikk på butikken for å kjøpe middag. Da jeg kom hjem hadde jeg kjøpt en bok isteden. Sånt skjer.

Det er mange bøker som står i kø for å bli lest her mellom bokstablene. Men jeg har savnet Skarphedin Olsen så jeg lot han snike helt forrest i køen. Så da ble det knekkebrød til middag mens jeg leste Pergamentet.

Og det var et godt gjensyn* med Olsen og hans nevø Fredric Drum. Jeg ble sittende vet kjøkkenbordet til jeg var ferdig med boken.

Kryptologen Linus blir funnet myrdet og sporene leder mot hans kone Livia. Flere menn blir funnet drept. Alle med samme våpen. Det viser seg at alle de drepte har forsket på Voynich -manuskriptet. En kardinal følger med fra sidelinjen. I middelalderen oppdaget en munk en bok som ikke kunne brennes. Kan Skaphedins skarpsindighet løse mordmysteriet?
Boka er en underholdende lek mer enn en spenningshistorie. Som leser skjønner en fort hvem skurkene er, men det gjør ingenting. Nygårdshaugs krimbøker flommer over av fortellerglede, et sprudlende språk, gåter og ikke minst mat og vin. Jeg har gitt opp å prøve å like Stiltonost, men det var som om jeg kjente ostestanken under lesingen. Stiltonost og billig rødvin.

Det er mye humor i Pergamentet. Jeg både fniste og lo høyt.
Nygårdshaug har lagt inn litt Dan Brown (en forfatter av spektakulær litteratur heter David Broomfield i boka) parodi med gale geistlige og manuskripter som ikke må dekodes. Selvfølgelig er kryptologi og koder en del av historien.
Nygårdshaug bruker den populære oppskriften med å blande vitenskapelige og historiske fakta med mytologiske og religiøse påfunn. Heldigvis ispedd en dose tull og tøys.

Slutten er et nikk mot Tom Egelands romaner

Bokens pergament, Voynich-manuskriptet, finnes i virkeligheten, men ingen har klart å tyde det ekte pergamentet enda.

En dag - snart - skal jeg lese alle bøkene om Drum og Olsen på nytt. Og jeg håper at Nygårdshaug skriver enda en bok med disse to.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Bedre enn en ny plate av Beatles. Skarphedin er tilbake og jammen dukker ikke Fredric opp også. Plasseres mellom Alle orkaners mor og Rødsonen. Klassisk Nygårdshaug.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Forskeren Linus Lindehage blir funnet drept på balkongen sin i Oslo. Han skulle ha holdt en forelesning på The Royal Society i London. Han har nemlig klart å dekode en gammel tekst skrevet på et pergament, som i århundrer ikke har latt seg tyde.
Alle spor peker mot at det er Lindehages kone, Livia, som står bak drapet. Hun er og arkeolog, spesialisert i keltiske offerriter. Og da en mann blir funnet skutt i London, også han var savnet fra det tidligere nevnte foredraget, peker bevisene mot Livia. Men etterhvert blir det er tydelig at her det er sterkere krefter i sving, som ikke ønsker at pergamentets innhold skal gjøres kjent!
Midt i påskehøytiden, hvor politiet i Oslo er lavt bemannet, blir det Kripos-etterforskeren Skarphedin Olsen som ufrivillig blir beordret til å lede etterforskningen.

Dette var mitt første møte med Skarphedin, og Nygårdshaug – og jeg må innrømme at det ble et meget vellykket møte! Jeg har hatt Pergamentet stående i hylla her en stund, og på grunn av den nå tross alt godt kjente oppskriften med «gammelt mysterium møter kriminalitet i nåtid og må nøstes sammen for å finne svaret» har den blitt stående lenger enn det den faktisk fortjente.
Jeg ble dratt inn i historien fra første stund. Jeg synes Nygårdshaug skriver veldig godt, handlingen drives framover av stadig spenning og Skarphedin er jo en temmelig pussig skrue som det er festlig å følge. Svarene ligger heller ikke klart i dagen, og Pergamentet beholder sitt gåtefulle innhold i det aller, aller lengste – det liker jeg.

Voynich-manuskriptet, som pergamentet heter, finnes i virkeligheten, men i motsetning til romanen, har man ikke klart å tyde det ekte pergamentet enda. Men Nygårdshaug har laget sin teori om hva et slikt dokument KAN inneholde, og det er, om ikke en sannsynlig hypotese, så er det i hvert fall en spennende en.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Blei veldig glad da jeg fikk vite at denne boka skulle komme. Har likt bøkene om Fredric Drum kjempegodt, flere av Fredric Drum-bøkene er rett og slett fantastiske.

Så leste jeg at Nygårdshaug er veldig fornøyd med at han har kunnet skrive denne boka før Dan Brown snappet ideen, og det gjorde meg skeptisk. Dan Brown er ikke noe kvalitetsstempel syns jeg, og mine bange anelser viste seg dessverre å stemme.

Syns boka rett og slett er både kjedelig og ganske dårlig. Personene er karikerte, oppbygginga av intrigen er ganske standard og det er liksom ingen overraskelser underveis.

Jeg er lei for å si det, men denne boka var en stor skuffelse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da jeg leste «Rødsonen» slo det meg at Skarphedin Olsen virket sliten, mer sliten enn da vi sist hørte om han i «Alle Orkaners mor». Jeg liker godt hvordan denne og «Budbringeren» fyller rommet i mellom de to førstnevnte og viser hvorfor. Nå håper jeg «Den tredje engelen» fortsetter med dette.

For seg selv syns jeg «Pergamentet» var frisk på tross av at jeg som lytter følte jeg lå foran etterforskerne ved flere anledninger. Ikke fordi jeg er voldsomt smart, men fordi historiens komposisjon gjør at flere karakterer må oppdage det samme, på forskjellig tidspunkt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ironi og saterie svever over Gert Nygårshaug nye underholdende bok "Pergament". Bare navnene i seg selv forteller at forfatteren har hatt sine morsomme stunder der han har kommet opp med navn som Stormyrstuggu og Krutthammer. Videre harselerer han med Dan Brown og hans bokunivers, som kryptologi, uleslige gamle skrifter og katolske geistlige på tynn is. Tiden spiller leserne et puss her og Nygaardshaug har prøvd å forklare dette og hvorfor han måtte skrive en ny Drum/Olsen krim i et etterord. Morsom og underholdende, men med tanke på de 10 forrige bøkene om Fredric Drum/ Skarphedin Olsen, synes jeg personlig han kunne funnet opp nye hovedpersoner i steden.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En leken, underfundig og spennende historie om Skarphedin Olsen på jakt etter løsning på tilsynelatende uløsbare mysterier. I bakgrunn for historien ligger faktiske, eller virkelige historiske funn og hendelser og handlingen utvikler seg som to paralelle historier; en i nåtid og en på 1300 tallet, fram mot en felles avslutning.
Synes dette fungerer veldig godt. Noen vil sikkert mene at boka lefler med Dan Browns Da Vinci koden og mulig det. Sistnevnte har jeg både lest og sett på kino, uten å ha latt meg begeistre.
Gert Nygårdshaugs Pergamentet, derimot fant jeg svært vanskelig å legge fra seg. Og jeg kan ikke annet enn smile bredt av den fornøyelige Stilton elskeren Skarphedin Olsens skikkelse.
En av Gerts aller beste i "Fredric Drum" serien.
Burde kanskje gitt en femmer her...

Anbefales!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Til tider underholdende, men skuffende at Nygårdshaug må ty til romvesener og såpeopera-triks for å få historien til å gå opp.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kriposetterforsker Skarphedin Olsen ramler tilfeldigvis over en drapssak som skal vise seg å være langt mer komplisert enn Olsen aner ved første blikk. Den drepte er en kjent semiolog som skulle vært i London i stedet for Oslo. I the Royal Society skulle han nemlig avsløre innholdet i et manuskript som ingen tidligere har klart å tyde.

Både spennende, lærerik og lun. Skarphedin Olsen er litt av en skrue og det er en fornøyelse å være noen timer i hans univers.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Cave ab homine unius libri, broder. Vokt deg for menn som bare har lest én bok!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

"Enhver som ønsker å bygge et skip," sa han bortvendt fra de andre, "skal ikke samle menn og sette dem til å lete etter planker og verktøy, men heller lære dem å lengte etter havets endeløse, blå flater."

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noen ganger forestilte han seg sin egen hjerne som en trålfangst som ble tømt ut på dekket til en stor båt, en diger haug med sprellende masse, der det var umulig å dra kjensel på noe som helst, et sammensurium av sild, lodde, reker, torsk, steinbit, maneter og brun tang uten at det lot seg skjelne hva som var hva; alt var en uklar duvende masse som hele tiden truet med å forsvinne tilbake i havet, til dypet for godt. Men i dette uforglemmelige bunnfallet som tankene hans noen ganger besto av, kunne det være skjell, og i et av disse skjellene en pærle.
Det gjaldt å finne denne perlen, før den også forsvant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

En liste over bøkene jeg har lest i 2015. Som barn- og ungdomsbibliotekar går det mye i bøker som passer for den gruppen.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kronologisk rekkefølge: Fredric Drum og Skarphedin Olsen


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bøker jeg har lyst til å lese!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette leser vi i den litterære salongen 2014


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Satser på et bedre leseår enn 2013, som ble et år med alt for lite lesing. Finnes så mange bøker der ute jeg har lyst til å lese, så årets nyttårsforsetter må være å la Candycrush vike plassen til fordel for andre og mer givende gjøremål, som for eksempel lesing. Så får vi se når 2014 er over om jeg klarte å oppfylle fortsett mitt :)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

En oversikt over bøker Marianne bak bloggen EBOKHYLLA MI har gitt meg lyst til å lese. Hun er meget belest. Trykk her for å komme til bloggen hennes.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Den tredje engelen" av Gert Nygårdshaug
  • "Budbringeren" av Gert Nygårdshaug
  • "Eclipse i mai - roman" av Gert Nygårdshaug
  • "Nøkkelmakeren - roman" av Gert Nygårdshaug
  • "Besettelsen - thriller" av Vidar Sundstøl
  • "Blod i dans" av Gard Sveen
  • "Jeg er nummer 13 - en Bogart Bull-krim" av Øistein Borge
  • "Hanegal" av Lars Ove Sæther
  • "Skrinet - kriminalroman" av H. K. Fauskanger
  • "Hvit engel, svart natt - kriminalroman" av Jan Mehlum
  • "Rekviem" av Øystein Wiik
  • "Den grønne øya - roman" av Gert Nygårdshaug
Alle bokanbefalinger for dette verket