Søk i diskusjoner, lister og sitater:

Viser 11 til 20 av 39 treff på John Steinbeck - felleslesing.

Vel, etter min mening er nå ikke alle Dickens-bøker like bra heller, jeg sleit meg gjennom flere.. Har nå vært med på en felleslesing her på bokelskere og er nesten ferdig med hele hans produksjon. Min favoritt er Dombey and Son.
Det er vel gjengs for de aller fleste forfattere at ikke alle bøkene falle i like godt i smak og at kvaliteten kan varierer.
Derfor mener jeg det er flere som holder like høyt nivå, da tenker jeg på de som har skrevet mange bøker. Dostojevskij som du nevner, og Hamsun. Andre verdenskjente forfattere som John Steinbeck har også en rekke gode bøker, og her er nok flere også som er på linje med Charles Dickens.
Det er i grunnen ikke lett å sette forfattere opp mot andre forfattere ang kvaliteten på deres produksjon.
Her spiller nok hver enkelt smak sterkt inn på hvordan en vurderer de

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En felleslesing foregår på den måten at vi blir enige om hvilke verker vi skal lese, og en tidsplan. Så leser vi - og diskuterer. Hvis du søker opp Nattens brød - lese bøkene sammen, finner du ett eksempel på hvordan dette kan gjøres. Personlig har jeg hatt et uendelig stort utbytte av de felleslesingene jeg har deltatt i.

John Steinbeck er en forfatter jeg ikke kjenner veldig godt. Det lille jeg har lest av ham, har så absolutt falt i smak. Usikker på hvordan gripe en felleslesing av hans verker fatt. Tar mer enn gjerne imot synspunkter. Og - er det interesse for en slik felleslesing?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Så spennende da! Har aldri vært med på felleslesing av bøker, og har heller ikke lest noe av John Steinbeck enda...men har lenge hatt lyst! Så jeg henger meg gjerne på hvis det er fortsatt er plass til flere!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Velkommen til felleslesing av John Steinbeck!

Vi starter fredag 6. september og leser følgende bøker etter denne planen:

-- Dagdrivergjengen (222 sider) – 6.9. til 20.9. (uke 37 og 38)
-- Om mus og menn (147 sider) – 20.9 til 4.10. (uke 39 og 40)
-- Vredens druer (384 sider, paperback) – 4.10. til 25.10. (uke 41, 42 og 43)
-- Natt uten måne (126 sider) – 25.10. til 8.11. (uke 44 og 45)
-- Perlen (122 sider) – 8.11. til 15.11. (uke 46)
-- Øst for eden 1 (335 sider) – 15.11. til 6.12 (uke 47, 48 og 49)
-- Øst for eden 2 (309 sider) – 6.12. til 27.12 (uke 50, 51 og 52)
-- Turen med Charley (219 sider) – 27.12. til 10.1.14 (uke 1 og 2/2014)

Jeg åpner en ny tråd for hver bok.

Ser dette greit ut? Kom gjerne med synspunkter.

Jeg ønsker oss alle god lesing og friske debatter!

Her ligger diskusjonstrådene for hver av bøkene i felleslesingen:

Dagdrivergjengen

Om mus og menn

Vredens druer

Natt uten måne

Godt sagt! (14) Varsle Svar

I september leste jeg to fantastiske bøker og avsluttet en som jeg påbegynte for et par måneder siden.
Is-slottet av Tarjei Vesaas.
Dette var en utrolig fin historie som var formidlet med et vakkert poetisk språk.

Om mus og menn av John Steinbeck.
En flott leseopplevelse med felleslesing her inne.

Rosens navn av Umerto Eco.
Denne boken ble jeg anbefalt av en bokelseker og den ble helt klart en favorittbok. Jeg brukte lengere tid enn planlagt på den for den var til tider litt tung å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hva med å delta i en felleslesing - det er utrolig inspirerende!
Noen av oss holder nå på å lese utvalgte verker av John Steinbeck etter en felles leseplan. Hovedtråden finner du her.

Førstkommende fredag åpner jeg en nå tråd for felleslesing av Natt uten måne. Du er hjertelig velkommen til å delta!

Lykke til!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For å ta det siste først: Mange bøker, kanskje særlig av den "typen" du her forkorter til "torsdagen" kan bli bedre ved annen gangs lessing. Og har jeg ikke sagt det før (min erindringsevne er nok svekket av alle mine gjøremål innen det man kan kalle sekken "Kunst", samt en tiltagende aldring),men for å komme på sporet igjen. Selv hadde jeg en selsom opplevelse knyttet til Steinbeck's litteratur, som jeg gjerne deler med andre: "Jeg leste Cannery Row med åpent sinn og nysgjerrighet og fant fort ut at disse personene, aktørene i denne boken, om du vil, hadde jeg truffet før. Ganske riktig i "Sweet thursday". Som jeg leste for bortimot tjue (!) år siden. Det som forbauset meg var at jeg oppdaget at Steinbeck hadde skrevet Cannery Row ikke mindre enn ti år etter at han skrev "torsdagen". Så jeg måtte jo ile til hyllene og finne igjen denne. Og leste den på ny. Og til min forbløffelse: Der var ingen tidsforskjell som jeg kunne finne, hverken hos de impliserte personer eller i "kulissene" omkring handlingen! Det var selvfølgelig en utvikling av Steinbeck's ferdighet som forfatter, det skulle bare mangle: ti år er nå noen dager. for å si det pent. Det merkelige ville være om noen andre opplevde det samme!? Jeg er så lite datakyndig at du får vise meg veien til "tråden". det kommer vi kanskje tilbake til? Natt uten måne har jeg omtalt tidligere. Skal være rart om jeg har truffet noen "hjemme" med mine antagelser her. For budskapet i denne slik jeg oppfatter det, er kanskje det viktigste budskapet (eller kjensgjerningen) som noen forfatter har "innsett" hva krig og okkupasjon angår. Men som sagt, jeg deltar gjerne i en felleslesing av Steinbeck. Hadde der i tillegg vært noen "der ute" som hadde en anelse av den interesse jeg alltid har hatt for vår hjemlige klassiker Alexander Lange Kielland(1849-1906), ville jeg overfor denne (disse) ha våget den påstand, at åpningen av Cannery Row viser meg med all tydelighet, noe jeg lenge har hatt mistanke om at John Steinbeck må ha lest (i det minste en bestemt bok) av denne eminente stilisten i norsk litteratur. Jeg sikter på ingen måte til noen form for plagiat. Men, det bør ikke være noen hemmelighet at forfattere leser andre, ofte mer klassiske forfattere. La oss bare ta Kielland, han var en stor beundrer av Søren Kirkegård, Charles Dickens og de gamle russere, faktisk med Gogol som den mest "følbare" jeg ser i hans produksjon.
Men, som vanlig, har jeg nå rodd meg et godt stykke ut på viddene, eller har jeg det? Egentlig.
Uansett: det var John Steinbeck og hans vakre , om enn så såre, litteratur dette skulle dreie seg om. At Lillevi har savnet meg på disse sider de fire ukene jeg befant meg på et sted jeg har døpt Neverland, hvor der ikke var tilgang til internett. Men der var telefon, bibliotek (sogar et ypperlig et) og der var aviser. I grunnen var det som å reise bakover i tiden. Spennende var det for meg og en drøm å leve midt i. Lillevi, som har savnet meg denne tid: Jeg blir ydmyk og jeg takker deg med hele meg! (Om det måtte ha noen betydning for omverden eller historien, ja se det spiller den minste rollen.
Med vennlig hilsen "Den gamle mannen VED havet" Rolf.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En felleslesing foregår ved at vi leser en eller flere bøker etter en bestemt tidsplan, og diskuterer dem, en og en bok om gangen. Nå er det noen av oss som leser utvalgte verker av John Steinbeck i fellesskap. Jeg åpner en ny tråd for hver bok, og alle disse trådene kan du finne under "Om litt av hvert". Det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor mye hun/han vil delta i diskusjonene.

Litt under din tråd, finner du tråden "Vredens druer - felleslesing". Som du ser, diskuterer vi mye forskjellig som har med boken å gjøre. Leseperioden for denne boken avsluttes i dag, men det er bare fint om diskusjonene, og også lesingen, fortsetter.

Her er lenken til Natt uten måne, som er neste bok ut.

Du er hjertelig velkommen til å delta, Fra Bang!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skal ein først reflektere over leseåret som har gått, så vil eg helst nytte talmateriale som underlag heller enn å gi meg ut på rein synsing. Derfor har eg telt opp bøkene eg har lest, gruppert på ulike måtar, og oppdaga eit par tendensar som eg ikkje hadde reflektert over før eg gjorde denne øvinga.

Først; eg har lest 62 bøker i år. Dette er mykje meir enn eg hadde reikna med å lese ved inngangen til året, og det er nok først og fremst deltakinga på desse sidene som har gjort at eg har lest, etter min målestokk, såpass mykje. Tusen takk til alle de som bidrar til desse sidene, og til administratoren som held dei i sving. Tre av bøkene eg har lest var lydbøker. Eg fekk også uvurderleg starthjelp til å kome i gang med lydbøker her på desse sidene.

Terningkast
Ingen av bøkene eg har lest har vært direkte dårlege, eg har ikkje delt ut terningkast 1 eller 2 i 2013, og det er ikkje for å vere grei. Det handlar meir om at eg har undersøkt bøkene litt på førehand før eg vel å lese dei (eller å ikkje lese dei). Dette er noko eg kjem til å halde fram med i 2014. Gjennomsnittleg terningkast i 2013 var 4,32, og 4 var det vanlegaste terningkastet.
skriv bildebeskrivelse her

Språk
49 av bøkene har eg lest på norsk, 7 på portugisisk og 6 på engelsk. Det vil vere naturleg å sikte på eit liknande antal framandspråklege bøker til neste år.

Lengde
Bøkene fordeler seg på 15 784 sider (lydbøker ikkje medreikna).Gjennomsnittslengda på bøkene eg har lest er 268 sider. Nesten alle bøkene eg har lest er på mellom 100 og 400 sider. Det kan sjå ut som eg har skrekk for lengre (eller kortare, for den saks skuld) bøker. Men leseplanen for neste år inneheld alt fleire verk på godt over 400 sider, så det er mogleg at fordelinga på sideantal vil sjå litt annleis ut neste år.
skriv bildebeskrivelse her

Årstal
Eg har lagt vinn på å lese både ny og eldre litteratur i året som gjekk, og eg er særs nøgd med fordelinga som gjeng fram av figuren nedanfor. Som ein kuriositet nevner eg at 3 av bøkene var frå 1966, året eg vart fødd. Den eldste boka eg las var ei japansk reiseskildring frå år 935.
skriv bildebeskrivelse her

Bok-kategori
Eg var klar over at eg har lest mest romanar, men eg trudde ikkje denne kategorien var slett så dominerende. Og eg trudde eg hadde lest fleire krim-bøker enn 8. Her er det rom for å variere litt meir til neste år.
skriv bildebeskrivelse her

Nasjonaliteten til forfattaren
Dette var den største overraskinga eg fekk frå denne øvinga. Så godt som halvparten av bøkene er skrivne av norske forfattarar. Sjølv om eg har lagt vinn på å lese variert i året som gjekk, så har eg ikkje tenkt over nasjonalitet når eg har lagt leseplan. Berre 2 forfattarar frå Asia, og ingen frå Afrika eller Oseania i 2013. Dette er heilt klart noko ein kan ta omsyn til når ein skal legge inn variasjon i leseplanen for 2014.
skriv bildebeskrivelse her

Apropos variasjon, så har eg prøvd å avgrense omfanget av å lese 2 eller fleire bøker av same forfattar i 2013;
John Steinbeck: 7 bøker (dette på grunn av felleslesing av Steinbeck sine verk)
Jo Nesbø 3 bøker
Machado de Assis, Kjell Aukrust, Jørgen Brekke, Kjartan Fløgstad, Erlend Loe og Arvid Møller: 2 bøker av kvar.

Då trur eg at eg har tværa lenge nok på talmaterialet frå leseåret 2013, og eg kjenner meg godt rusta til å take fatt på 2014.

Godt sagt! (13) Varsle Svar
Godt sagt! (9) Varsle Svar

Sist sett

Daffy EnglundBerit RSigrid Blytt TøsdalRolf IngemundsenPiippokattaMarie HolterEvaHanne Kvernmo RyeJulie StensethEileen BørresenTove Obrestad WøienChristinaLinda RastenAnn Christinmay britt FagertveitLene AndresenHarald KAnniken LTanteMamieDemeterEllen E. MartolReidun Anette AugustinIngunn SBjørg L.Bjørg  FrøysaaReidun SvensliRune U. FurbergIna Elisabeth Bøgh VigreDinaEster SmgeVannflaskeSynnøve H HoelRufsetufsaKristine87ThearitaolineCamillaKarin BergBeathe Solberg