[ Slettet av bruker ]

Viser 18 svar.

Midt i felleslesingen av Steinbeck har jeg sneket inn en del bøker som ikke står på "felleslista" - blant annet denne. Sterkt gjensyn med gode folk som vil hverandre vel - og som av den grunn (pluss diverse andre grunner) vikles inn i situasjoner der løsningene må tas på sparket. Rasende morsomt skrevet, men med en sår undertone gjennom hele boka. Nok et vitnesbyrd om Steinbecks omsorg og respekt for de små i samfunnet.

Alle tiders torsdag skal snart fram fra glemselen igjen!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg beklager min sene respons. Dette med felleslesingen av Steinbeck har jeg ikke fått med meg. Men så har jeg også vært på reise en stund uten PC. Men, som Steinbeck-"elsker" må jeg si det gleder meg. Jeg vet ikke hvilken bøker som er med i denne felleslesingen, meen det ser ut som at "Cannery Row" ikke er med. Og det er for meg merkelig. Muligens det er hans beste bok?Når alt kommer til alt. Din tolkning av boken her synes jeg er god og treffende. Da Steinbeck studerte marinbiologi i flere år, er det nok seg selv han setter inn i rollen som Doc. Både her og i "Alle tiders torsdag". En må og huske på at han var fra Salinas traktene. Har du lest "Buss på avveier"?. den glemmes ofte, men jeg synes den er hylende morsom! Men også her finner vi den såre undertonen du nevner, som er med i alle hans bøker, det var den store depresjonen i USA i slutten av 20årene han var et barn av , og den "slapp" ham aldri.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så synd at du ikke har fått med deg felleslesingen av John Steinbeck, Rolf (jeg har savnet deg :-)

Men det er ikke for sent. Som Marit sier, du er hjertelig velkommen til å hive deg med. Jeg åpner tråden for Natt uten måne fredag 25.10. Trådene for de bøkene vi har lest, ligger jo der. Så mange interessante, inspirerende og artige innlegg - og siste ord om denne litteraturen er ikke sagt.

Cannary Row og Alle tiders torsdag, to knakende gode bøker, er dessverre ikke med. Måtte gjøre noen begrensninger. Har inntrykk av at noen av oss likevel leser disse innimellom. Selv hadde jeg et strålende gjensyn med Alle tiders torsdag. Min omtale finner du her.
Buss på avveier har jeg ført opp på ønskelisten. Takk. Har god erfaring med dine anbefalinger.

Det er bare å hente frem torsdagen, Marit! Faktisk enda bedre ved andre gangs lesing.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For å ta det siste først: Mange bøker, kanskje særlig av den "typen" du her forkorter til "torsdagen" kan bli bedre ved annen gangs lessing. Og har jeg ikke sagt det før (min erindringsevne er nok svekket av alle mine gjøremål innen det man kan kalle sekken "Kunst", samt en tiltagende aldring),men for å komme på sporet igjen. Selv hadde jeg en selsom opplevelse knyttet til Steinbeck's litteratur, som jeg gjerne deler med andre: "Jeg leste Cannery Row med åpent sinn og nysgjerrighet og fant fort ut at disse personene, aktørene i denne boken, om du vil, hadde jeg truffet før. Ganske riktig i "Sweet thursday". Som jeg leste for bortimot tjue (!) år siden. Det som forbauset meg var at jeg oppdaget at Steinbeck hadde skrevet Cannery Row ikke mindre enn ti år etter at han skrev "torsdagen". Så jeg måtte jo ile til hyllene og finne igjen denne. Og leste den på ny. Og til min forbløffelse: Der var ingen tidsforskjell som jeg kunne finne, hverken hos de impliserte personer eller i "kulissene" omkring handlingen! Det var selvfølgelig en utvikling av Steinbeck's ferdighet som forfatter, det skulle bare mangle: ti år er nå noen dager. for å si det pent. Det merkelige ville være om noen andre opplevde det samme!? Jeg er så lite datakyndig at du får vise meg veien til "tråden". det kommer vi kanskje tilbake til? Natt uten måne har jeg omtalt tidligere. Skal være rart om jeg har truffet noen "hjemme" med mine antagelser her. For budskapet i denne slik jeg oppfatter det, er kanskje det viktigste budskapet (eller kjensgjerningen) som noen forfatter har "innsett" hva krig og okkupasjon angår. Men som sagt, jeg deltar gjerne i en felleslesing av Steinbeck. Hadde der i tillegg vært noen "der ute" som hadde en anelse av den interesse jeg alltid har hatt for vår hjemlige klassiker Alexander Lange Kielland(1849-1906), ville jeg overfor denne (disse) ha våget den påstand, at åpningen av Cannery Row viser meg med all tydelighet, noe jeg lenge har hatt mistanke om at John Steinbeck må ha lest (i det minste en bestemt bok) av denne eminente stilisten i norsk litteratur. Jeg sikter på ingen måte til noen form for plagiat. Men, det bør ikke være noen hemmelighet at forfattere leser andre, ofte mer klassiske forfattere. La oss bare ta Kielland, han var en stor beundrer av Søren Kirkegård, Charles Dickens og de gamle russere, faktisk med Gogol som den mest "følbare" jeg ser i hans produksjon.
Men, som vanlig, har jeg nå rodd meg et godt stykke ut på viddene, eller har jeg det? Egentlig.
Uansett: det var John Steinbeck og hans vakre , om enn så såre, litteratur dette skulle dreie seg om. At Lillevi har savnet meg på disse sider de fire ukene jeg befant meg på et sted jeg har døpt Neverland, hvor der ikke var tilgang til internett. Men der var telefon, bibliotek (sogar et ypperlig et) og der var aviser. I grunnen var det som å reise bakover i tiden. Spennende var det for meg og en drøm å leve midt i. Lillevi, som har savnet meg denne tid: Jeg blir ydmyk og jeg takker deg med hele meg! (Om det måtte ha noen betydning for omverden eller historien, ja se det spiller den minste rollen.
Med vennlig hilsen "Den gamle mannen VED havet" Rolf.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det høres ut som du har hatt en deilig ferie, Rolf. En reise tilbake i tiden, nesten som til min egen øy (vi har Internett, men er dessverre i ferd med å miste Norges minste (?) og vakreste bibliotek).

Diskusjonene om Steinbeck går ivrig for seg! Jeg er imponert over hva folk har å bidra med. Veldig inspirerende og lærerikt. Selv om vi nå begynner på en ny bok, er det fortsatt mye å gripe fatt i, i diskusjonene om de vi har lest (Dagdrivergjengen, Om mus og menn og Vredens druer). Alle trådene ligger under ”Om litt av hvert”.

Du har oppdaget et slektskap (er det å ta for hardt i?) mellom Cannery Row og en bestemt bok av Aleksander Kielland. Jeg har dessverre lest lite Kielland, men nå ble jeg nysgjerrig. Har en mistanke, og så snart jeg er hjemme igjen, skal jeg undersøke saken nærmere.
Artig også å lese dine treffende tanker om tidsforskjellen (eller mangelen på denne) i de to bøkene Alle tiders torsdag og Cannery Row.

Min omtale av Alle tiders torsdag finner du ved å følge denne lenken

Jeg åpner nå tråden ”Natt uten måne - felleslesing”, også den under ”Om litt av hvert”. Jeg har ikke lest den og har tillatt meg å sitere litt fra din omtale i åpningsinnlegget.

Velkommen og lykke til med felleslesingen!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takker deg for informasjon og invitasjon. Gleder meg at diskusjonen om denne eminente forfatteren går ivrig for seg. Han er verd det. Jeg setter ham meget høyt. Men, tidens guder er og blir dens menn for å si det litt kryptisk.
med hjertelig hilsen
Rolf.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bare en liten oppklaring: Det er sannsynligvis marinbiologen Ed Rickett som er modell for figuren Doc, som opptrer i flere av Steinbecks bøker. Rickett var Steinbecks kamerat; de to var på flere små og store "ekspedisjoner" sammen, blant annet beskrevet i Eventyr på Mexicokysten.

Felleslesingen er godt i gang - vi er snart ferdige med Vredens druer og skal så ta for oss Natt uten måne, Perlen, Øst for Eden og Turen med Charley. Det var nødvendig å avgrense antallet bøker en del, ellers ville det ha tatt altfor lang tid. Så en del av den store produksjonen måtte velges bort.

Det er ikke for seint å bli med på diskusjonene ennå! Veldig inspirerende å diskutere med likesinnede!

Her finner du en diskusjon om felleslesingen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Slabbedasker å bli glad i – var min første tanke under lesingen. Ved nærmere ettertanke oppfatter jeg det dypt menneskelige hos innbyggerne i Cannery Row. Kall dem gjerne outsidere; de følger like fullt sine sosiale normer, er velvillige og ikke så rent lite innsiktsfulle (selv om tingene sjelden går etter planen). Og ikke minst – de har sin verdighet og sin moral, nettopp slik du skriver, Rolf.

Jeg vil også berømme de vakre, livaktige og rørende skildringene av det forunderlige livet i fjæra.

Tusen takk igjen, Rolf – jeg slutter meg fullt ut til din gode omtale og 6-er på terningen.
Dagdrivergjengen og mer av Steinbeck kommer høyt på ønskelisten.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Hei igjen Rolf,
Du har ingenting å beklage, veldig hyggelig med svar!
Jeg har lest litt av Steinbeck og forstår ikke helt hvorfor jeg ikke har gått videre med han. Alt jeg har lest (Vredens druer, Om mus og menn, Alle tiders torsdag og nå Cannery Row) har i grunnen gitt mersmak.

Fascinerende titler, "smak" bare på:
- Vår misnøyes vinter
- Øst for eden
- Vredens druer
- Alle tiders torsdag
- Om mus og menn

God sommer! Hilsen Lillevi

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Som en stor fan av Alle tiders torsdag kjenner jeg at Cannary Row virkelig må være en bok for meg! Har ført den opp på ønskelisten og starter jakten umiddelbart. Du skriver så levende, innsiktsfullt og overbevisende, Rolf. Tusen takk!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for din respons. Særlig takk for dine gode ord om min måte å skrive på. Setter virkelig stor pris på slike ord fra deg. Men Steinbeck skriver atskillig bedre! Og er du en fan av Alle tiders torsdag, blir du ikke mindre fan av Cannery Row. Bøkene er som du vil erfare nært beslektet! Ha en god lesning og en videre god sommer !

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boken er allerede bestilt. Fant den på antikvariat.net sent i går kveld. Gleder meg! God sommer til deg også!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for hyggelig informasjon. For det gleder meg virkelig at du fant denne boken. Å lese den vil gi deg en god sommer for lesingens del.( Resten får du (og været?) selv sørge for. . Men at du har noe å glede deg til. Det tør jeg si her og nå. Og som du vet: Det finnes kun én glede, det er å glede en annen! Å, la sommeren i år bli god i år ! På disse kanter hadde vi en av de hardeste vintrene i manns minne.
Mvh Rolf
(Den gamle mannen VED havet)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sekser på terningen til deg også. Jeg skal lese Steinbeck om igjen i sommerferien. Han viser innsikt i hvordan vi fungerer. Apropos sildefisket, stemningen her var likedan når meldingen om sildestimer kom, og her er en liten kommune på Nordvestlandet. Sild innebar vel både kroner og mat over vinteren.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Veldig godt skrevet, Rolf! Og jeg tillegger din mening såpass stor betydning at jeg fører opp boka blant dem som skal leses med det første :))

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg kan bare få takke deg for jeg tror faktisk at du mener hva du skriver. Kjekt at jeg også dermed kan love deg en god leseopplevelse (med det første!) Takk for oppkvikkende ord. Ha en videre fin pinse!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg Marit TinholtKarin BergDemeterTine SundalSigrid Blytt TøsdalJohn LarsenTor Arne DahlRune U. FurbergAlice NordliAnn ChristinLeseberta_23BertysiljehusmorStig TBjørn SturødMonica CarlsenInger-LiseGrete AmundsenKjell F TislevollTorill RevheimLisbeth Marie UvaagMarianne MHilde VrangsagenWilliam BillisonSraDevoralibrosBeathe ArnesenReidun SvensliMarit AamdalTor-Arne JensenNora FjelliBjørg RistvedtSolBookiacVibekeSigrid NygaardTone Maria JonassenLailamgeDolly DuckKetil