For når jeg ga meg til å tenke rolig og vurdere saken, kunne jeg konstatere at det som var i veien med kniven i giljotinen var at den aldri slo klikk, absolutt aldri. Pasientens død var kort og godt blitt avgjort en gang for alle. Det var en sak som unne henlegges, en plan som var fast utarbeidet, en avtale som var inngått og som det ikke kunne bli snakk om å få omgjort. Dersom det merkelige skulle hende at noe klikket, var det bare å begynne på nytt. Den kjedelige følge av dette var at det ble helt nødvendig for den dømte å ønske at dødsmaskinen virket som den skulle.
Det var den første boka jeg leste som ikke for det meste bestod av bilder. I perioder leste jeg den mange ganger i året. Den sentrale datamaskinen på stjerneskipet Alexandria tror jeg må ha gjort størst inntrykk på meg, når jeg ser tilbake på det. Det, og de spennende og sårbare hovedpersonene. Jeg har fablet litt de siste årene om hva det ville innebære å lese Azur på lesebrett, sånn på et metaplan.
Jeg kan svare for meg personlig, at terskelen min for å starte tråder her vil bli høyere hvis det forventes veldig mye av meg, utover saklighet og at jeg har noe å komme med. Jeg har ikke gjort det så langt uansett da, annet enn ting om bøker jeg har lest.
Det spørres om folkeskikk gjelder på nett. Jeg sliter med folkeskikk, og skammer meg hver gang temaet nevnes, jeg har en diagnose som gjør at jeg ikke får det helt til. Jeg vet om flere og mer aktive medlemmer her som har sagt at de har den samme diagnosen. Ikke at jeg er ufin eller noe, men jeg kan glemme eller ikke få med meg ting som bordskikk, reise meg for folk på bussen. Eller hvilke svar man skal svare tilbake på eller ikke. Jeg har også vanskelig for å følge opp ting jeg har startet nettopp fordi jeg viker litt tilbake for å snakke med folk, det er mye fortid og mye skam i det som sagt. (Det er verre på min egen blogg, hvor jeg ihvertfall synes jeg burde svare. Jeg håper jeg ikke får mange lesere noen gang, for da ville jeg få problemer med å følge opp kommentarfeltet.)
Nå er det ikke veldig mange med min diagnose, eller andre diagnoser med tilsvarende vansker. Og det er rett og rimelig at det finnes folkeskikk, og at forumer som dette har sin egen etikette, og at den tematiseres fra tid til annen - samtidig som jeg kommer stadig mer frem til at på steder hvor det er mange man ikke kjenner, altså mer eller mindre offentlige - så trengs det noen kompromisser for at folk skal kunne trives best mulig. På den ene siden bør man være ganske høflig, rolig, måteholden hvis man kan. På den andre siden bør man ha en god del toleranse for folk når de bryter med normer.
Det har jeg vel inntrykk av og håper at gjelder på denne siden også.
Han ble valgt ut, om jeg ikke husker feil, av Jordans enke. Og bøkene etter at Sanderson overtok er basert mye på Jordans notater, og ting han fortalte og forberedte den siste tiden han levde. Delvis også direkte på det han rakk å skrive av tekst.
Sanderson har en annen måte å gjøre det på, men som jeg synes funker like bra (eller - på noen måter bedre, han strammer inn på noen av de tingene Jordan gjorde litt i meste laget av). Men han har selv sagt at det må være sånn. Skulle han prøvd å skrive som en annen ville det blitt en dårlig parodi på både hans og Robert Jordans stil. Men uansett, jeg synes han skriver seg godt inn i rollen, og jeg er glad det ble til at han fikk tre bøker å gjøre det på; når slutten en dag kommer (til høsten, kan man håpe) vil forfatteren ha klart å den mer til sin egen.
Både plot og karakterer bør selvfølgelig fungere. Men fortellingen vil ofte dreie seg rundt det ene eller det andre - man kan begynne med et plot, og finne karakterer som vil kunne mestre det, eller man kan begynne med en karakter, å finne på en intrige å kaste i deres retning - og det gjør vel noe for hvordan fortellingen ender opp.
Men hva jeg liker best, det kommer an på humør. Og så må jeg føye til idedrevne fortellinger, som jeg kanskje liker aller best, langvarig science fiction-leser som jeg er.
Du kan kjøpe e-bøker som gaver på amazon også. De sender det på e-post til mottageren. Hvor langt de har kommet med utlånsordningen sin er jeg ikke sikker på. Håndfaste e-bøker - hvis noen synes det har noe fortrinn foran håndfaste bøker av papir - har ikke Kindle, det er forsåvidt riktig. Jeg synes det høres rart ut, men det er vel nok av folk som synes jeg høres rar ut også.
At utvalget av lesebrett hvor man kan kjøpe norske bøker sånn i det hele tatt er begrenset - det tror jeg vel er noe av problemet. Jeg vil helst klare meg med ett brett. Det tipper jeg at også ville vært en fordel for de som ikke liker teknologi og bruksanvisninger.
Så er det - hvorfor det er forskjellige systemer som ikke passer til hverandre - hvem som er mest vriene og sitter på sitt - det skal jeg ikke påstå at jeg forstår. Men jeg synes det er der man bør sette inn tid og krefter, hvis man virkelig synes at folk (som ikke liker teknologi og bruksanvisninger så godt) skal få ha glede av e-bøker.
Har hun lest noe av Douglas Adams ennå? Hitch-hiker's Guide to the Galaxy, Dirk Gently's Holistic Detective Agency, begge med oppfølgere.
Da jeg var på den alderen leste jeg veldig mye tegneserier. Begynte med bøker noen år senere, som en naturlig fortsettelse.
Inngår ikke det i definisjonen av smak?
Isaac Asimov. Jeg har lest ting om ham og ting han har skrevet om seg selv. Han virker som en veldig ålreit person. Litt sær sosialt kanskje, men det er jeg også.
Men så døde han tidlig på nittitallet.
Eller at en føtt blir til føtter når det er flere av dem.
Men jeg da, som er science fiction-snobb - i såpass grad at jeg kaller det sf, aldri "sci-fi"?
En dæsj Lovecraft også inni der vil jeg tro? Har ikke lest så mye Lovecraft at det gjør noe, men tentakkelmonstre og gærne kulter synes jeg jeg kjenner igjen.
Neal Stephenson har lamslått meg med ideene sine før, vist meg abstrakte ting på nye og veldig konkrete måter - Platons idelære, sammenhengen mellom skriftspråk og tanke...
REAMDE napper ikke like hardt i virkelighetsfølelsen min, det gjør den ikke. Jeg sperrer ikke opp øynene så mye, roper ikke "oi" så de andre i rommet må snu seg. Den er spennende i stedet, et usannsynlig actionplot som jeg likevel kjøper, og lar meg fenge av - kuler og eksplosjoner, helter og skurker, hackere, gangstere og hemmelige agenter - over litt over tusen sider. En spennende bok.
Og så finnes ideene der, de gjør bare litt mindre nummer av seg... særlig i spørsmålet om hva det innebærer når den virtuelle og den virkelige verden griper over i hverandre.
(Tittelen README viser til et datavirus som rammer brukerne av et populært online-dataspill, hvor spillverdenen er designet for å ha sin egen, virutalgullbaserte økonomi. Som kan omsettes i penger i den virkelige verden.)
Jeg har tittet på amazonanmeldelsene, og blir slått av en gjennomgangskommentar: God bok, skuffende Stephenson. Men er det en god bok, så er det vel en god bok? Man forventer kanskje noe annet av forfatteren - men så skal forfattere helst utfordre forventninger, gjøre noe annet enn de er vant til selv...
Så jeg har hatt mye glede av boka og de tusen sidene, kanskje hundre av dem gikk litt saktere enn de trengte, men ellers er jeg nettopp glad for at en såpass dyktig forfatter gir seg i kast med en bok som er såpass spennende og underholdende.
Forgetting used to be a failing, a waste, a sign of senility. Now it takes effort. It may be as important as remembering.
Ja, det er det jeg også har tenkt - forfatternavnene er der for å karakterisere Norman, ikke for å karakterisere Kjærstad. (Så ble det likevel litt mye av det noen ganger, men som virkemiddel, det ble litt for tydelig.)
Most of the biosphere cannot see the infosphere; it is invisible, a parallel universe humming with ghostly inhabitants.
Man kan kjøpe e-bøker andre steder og lese dem på en kindle, ja. Og de fleste andre formater kan i utgangspunktet konverteres - med mindre de har kopibeskyttelse som ikke tillater det.
(Det meste som kommer ut på norske forlag har en slik kopibeskyttelse, men jeg vet at i hvert fall Aschehoug lar forfatterene sine velge selv - den strenge kopibeskyttelen, som ikke kan konverteres, eller den litt svakere, som kan.)
Du blir derimot såvidt jeg vet bundet opp andre veien, dvs. at det du kjøper på amazon bare kan leses på kindle. Eller på kindle-apper, men altså, bare kan leses der amazon vil at du skal få lese det. Eneste med kindle jeg egentlig kan finne på å være skeptisk til.
Når du 1) sender filer til 'mitt valgte brukernavn@kindle.com' og 2) lesebrettet tar den i mot via 3G, ikke wi-fi, da skal det visstnok koste omtrent 1$ pr. MB. Men det koster ingenting når du laster ned ting du har fått tak i via amazon, og heller ikke når du går ut på nettet med den.
Du kan få oversikt over hva du eventuelt har betalt, og styre ting som maksbeløp, på kindle-siden din på amazon.