Jeg registrerer fra tid til annen at det blir startet nye tråder som ikke blir fulgt opp av den som lanserer tråden. Dette gjelder fortrinnsvis diskusjoner om "litt av hvert" eller under "om bokelskere". Det kan dreie seg om interessante temaer som flere velger å respondere på. Men det kan virke som om disse trådene lever et kort liv av mangel på tilbakemelding og kommentarer. Men unntaksvis er responsen fra bokelskerne her inne så stor at tråden allikevel "er liv laga". Da dreier diskusjonen seg fortrinnsvis om bøker.

Jeg har registrert gjentatte ganger at den/de som har startet tråden er aktive på bokelskere i dagevis etter at tråden er lansert, men unnlater altså å følge opp sin egen tråd.

Kunne vært spennende å få noen synspunktet på dette.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 34 svar.

Jeg har nok motsatt forventning. Skriver en del innlegg/svar, og blir veldig glad for stjerner eller svar - men jeg blir ikke lei meg hvis jeg IKKE får svar eller respons. Da tenker jeg bare at det jeg skrev ikke var engasjerende nok, eller at den jeg skrev til evt var uenig, eller rett og slett at temaet falt ut av topplista veldig fort, så ingen rakk å se det.

Jeg blir ikke frustrert eller lei meg for det, heldigvis. Det måtte være hvis jeg hadde skrevet et riktig genialt innlegg, da :)

Når det gjelder tråder jeg selv starter, har jeg noen ganger gitt stjerner, kommentert eller besvart hvert eneste innlegg som har kommet. Dette tar for det første mye tid, for det andre fikk jeg nesten inntrykk av at det skremte folk vekk fra tråden - i alle fall virket det masete av meg når jeg leste tråden som helhet. Andre tråder har jeg startet og så latt dem litt mer i fred, og da hender det som andre har nevnt her at de tar skikkelig av og får morsomme og helt irrelevante underdiskusjoner - det er veldig morsomt, føler at jeg virkelig har satt i gang noe!

Men når jeg har unnlatt å gi stjerne eller svare på hvert enkelt innlegg, har jeg egentlig ikke tenkt på at noen skulle bli lei seg.... Har kanskje skrevet "takk for alle svar" i tråden, da håper jeg at det er nok :) Er egentlig her inne mer enn jeg har tid til....

Poenget er hvertfall at jeg tror ikke man skal ta det som noen negativ avvisning om man ikke får respons. Mange leser det du skriver selv om de ikke akkurat kommenterer :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk for svar. For det første er det viktig å presisere at jeg ikke har startet denne tråden fordi jeg selv blir fortvilet over manglende respons på tråder jeg har startet. Absolutt ikke. Men derimot har jeg engasjert meg i de svarene som har kommet og svart på disse. Har tenkt at det er en hyggelig gest og kanskje en stimulans for en videre debatt. Men utfra de innlegg denne tråden har resultert i forstår jeg at dette er langt utover hva som kan forventes.

Jeg kommer ikke til å gi flere kommentarer nå, men nok en gang minne om at jeg kun har hatt en eneste mening med denne tråden og det er: Når man åpner en tråd fordi man ønsker å prate om et nevnt tema, og uttrykker det, da mener jeg fortsatt at det er naturlig å bidra til at diskusjonen blir levende, og ikke la innlegg som kommer bli stående "alene" uten en liten kommentar, eller evnt. en stjerne. Jeg registrerer med glede at flere støtter dette standpunktet. Jeg er ellers enig i det du skriver, MiaMaria. Og vet du, jeg er veldig enig i at kommentarer til ethvert innlegg kan være slitsomt og tidkrevende. Har fått oppleve det i dag. For meg er punktum nå satt når det gjelder denne tråden.

Har bare lyst til å si til slutt at det eneste som har skuffet meg personlig i dag, er de som har støttet at tråden min og mine utsagn er et uttrykk for "hersketeknikk" og at jeg ønsker kontroll over andre her inne. Jeg forstår ikke at mitt ønske om synspunkter har blitt oppfattet slik.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kan svare for meg personlig, at terskelen min for å starte tråder her vil bli høyere hvis det forventes veldig mye av meg, utover saklighet og at jeg har noe å komme med. Jeg har ikke gjort det så langt uansett da, annet enn ting om bøker jeg har lest.

Det spørres om folkeskikk gjelder på nett. Jeg sliter med folkeskikk, og skammer meg hver gang temaet nevnes, jeg har en diagnose som gjør at jeg ikke får det helt til. Jeg vet om flere og mer aktive medlemmer her som har sagt at de har den samme diagnosen. Ikke at jeg er ufin eller noe, men jeg kan glemme eller ikke få med meg ting som bordskikk, reise meg for folk på bussen. Eller hvilke svar man skal svare tilbake på eller ikke. Jeg har også vanskelig for å følge opp ting jeg har startet nettopp fordi jeg viker litt tilbake for å snakke med folk, det er mye fortid og mye skam i det som sagt. (Det er verre på min egen blogg, hvor jeg ihvertfall synes jeg burde svare. Jeg håper jeg ikke får mange lesere noen gang, for da ville jeg få problemer med å følge opp kommentarfeltet.)

Nå er det ikke veldig mange med min diagnose, eller andre diagnoser med tilsvarende vansker. Og det er rett og rimelig at det finnes folkeskikk, og at forumer som dette har sin egen etikette, og at den tematiseres fra tid til annen - samtidig som jeg kommer stadig mer frem til at på steder hvor det er mange man ikke kjenner, altså mer eller mindre offentlige - så trengs det noen kompromisser for at folk skal kunne trives best mulig. På den ene siden bør man være ganske høflig, rolig, måteholden hvis man kan. På den andre siden bør man ha en god del toleranse for folk når de bryter med normer.

Det har jeg vel inntrykk av og håper at gjelder på denne siden også.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Vi kan vel regne med at bokelskerne her på siden representerer et gjennomsnitt av den norske folkesjela, på godt og vondt. Her finnes et mangfold av interesser, meninger, leveregler, toleranser for andres synspunkter - og også mennesker som du beskriver som "de som mangler folkeskikk" ( inkl deg selv ?). Det er dine ord da. Tror ingen her inne har reagert på at du har vært ufin på noen måte. Men jeg ser poenget ditt. Noen har rett og slett vanskeligheter med å "holde tråden" av ulike årsaker. Jeg er takknemlig for dette innspillet til debatten. Det setter situasjonen i et nytt lys/i et bredere perspektiv. Jeg er helt enig i at det skal være god takhøyde her inne. Når det gjelder toleranse for de som bryter normene, slik du avslutter innlegget ditt, vil det vel avhenge litt av måten normene brytes på. Foreløbig har det ikke vært noe problem. Synes i grunnen at de aller fleste utviser god "takt og tone" og er hyggelige og høflige. Takk for interessant innspill, Martin.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ser på noen av svarene som har kommet på tråden min at min intensjon med innlegget nok har blitt misforstått. Det er mulig at jeg er litt for "snill"som tillater meg å bli frustrert.

Jeg blir lei meg når bokelskere som svarer saklig og godt på andres oppfordring, ikke får respons. Men utfra de svar som er gitt nedenfor aksepterer jeg at slik må det være.

Beklager at jeg i det hele tatt luftet temaet.

Selv kommer jeg til å fortsette med å gi respons på svar fra andre bokelskere. Håper at det, tross alt, vil bli satt pris på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg er helt enig med deg. Bruker en tid på å svare på et innlegg på en saklig og god måte så forventer en et svar. Men som i alle diskusjoner så vil det være ulike meninger. Jeg syntes det er fint at en tør å ta opp temaet, for hva forventer av de andre her inne. Det er jo kjekt å få luftet litt og få vite hva folk generelt tenker. Jeg svarer alltid på en tråd som jeg har lagt ut, ikke alltid med en gang. Det kommer ann på om jeg har tid, eller om jeg vet med en gang hva jeg vil svare. Enkelte ganger tenker jeg litt på svaret før jeg svarer, andre ganger svarer jeg med en gang. Men det kan være mange ulike grunner til at folk ikke svarer. Det vil alltid være mye en ikke vet, eller vil vite. Derfor er det også viktig å respektere det at det kanskje ikke var så viktig for enkelte som det var for den som svarte. Men generelt ja, starter en, en diskusjon. Så er det jo kjekt at det følges opp for alle parter. Er det ikke derfor den ble startet i utgangspunktet.?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for ditt støttende svar. Tror vi deler synspunktene her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du trenger ikke å beklage deg Brit, du har fått fram ulike meninger og synspunkter :)
Det ser ut til at en del tråder forsvinner fortere enn svint, så det er vel ikke like lett for alle å få med seg alt.
Noen ganger oppdager jeg tilfeldig både gode tema-tråder og boksynspunkter. Vi har blitt mange her inne og utfordringen er å oppdage innlegg en lyst til responere. Er enig med deg at tema-trådstarter burde vise litt interesse for tråden siden det var han/hun som startet. Om trådstarter trenger å være delaktig hele tiden er en annen sak, for noen ganger ser en jo at andre bokelskere lar seg engasjere og har god dialog seg imellom i tråden, og da lever den sitt eget liv.
Noen tråder har et langt liv, noen ikke.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er helt enig i det du skriver, Karin. Der hvor andre bokelskere overtar og det blir en spennende diskusjon allikevel, får jo de som svarer den responsen de fortjener. Men det er leit å se innlegg etter innlegg med fine svar som blir stående der uten verken respons eller stjerne. Og særlig når trådstarter ønsker å prate om et tema. Men slik må det altså være. Takk for godt svar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er så mange forskjellige innlegg her inne og for min del så er det forskjell på hva jeg synes man burde forvente av de forskjellige trådstarterne.

Når det gjelder spørsmål eller anbefalninger er jeg ganske streng. Spør man om noe og får svar er det da normalt å i det minste si takk. Gjelder ikke folkeskikk på nett? Hvis du er på biblioteket eller bokhandleren og spør etter tips til bøker så snur du vel ikke ryggen til og går uten å si noe. Når noen andre bruker tid på å finne bøker som kan passe til deg fordi du spør etter det, så synes jeg man bør følge opp. Dette tar ikke lang tid og jeg synes ikke det er for mye forlangt.

Når det gjelder andre diskusjoner så varierer det på hva slags innlegg det er snakk om, som flere nevner, så synes jeg mange tråder kan leve på egenhånd, f.eks "Hvilken bok kjøpte du sist?". I tråder der det virker som trådstarter ønsker en diskusjon eller andres synspunkt synes jeg det er viktig at de følger opp, ihvertfall noen dager etter innlegget. Om jeg får svar personlig bryr jeg meg ikke noe om, men jeg ønsker å se at de følger med og svarer på noen innlegg. Om tråden lever i "evigheter" skjønner jeg jo at trådstarter kanskje er ferdig med temaet.

Dette er ett nettsted som er åpent for alle, derfor må det også være lov å gi uttrykk for misnøye. Sånn jeg leser innlegget til Brit så prøver hun ikke å fortelle folk hva de skal gjøre, men hun ønsker en diskusjon og andres synspunkt på en ting hun har lagt merke til. 

Synes det er tøft at du tar opp dette Brit!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Takk for et saklig og godt innlegg, Vibeke. Godt at det ihvertfall er en som har forstått min intensjon med tråden. Vet ikke om jeg er så tøff egentlig, men bare lei meg og frustrert på vegne av alle dem som bruker tid og engasjement på å skrive gode innlegg i diskusjonstråder, uten at trådstarter gir noen respons tilbake. Men jeg aksepterer at slik må det kanskje være på et forum med mange tusen medlemmer. Vi er jo så forskjellige i måten å tenke og være på. God takhøyde er viktig.

Jeg har skrevet et lite innlegg som svar på min egen tråd hvor jeg beklager at intensjonen min har blitt misforstått.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Neida Brit, ingenting å beklage. Du fikk jo en diskusjon og mange svar, det betyr at tråden din har engasjert:-)! (Dersom alle er enige så blir det jo ingen diskusjon.)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

La merke til innlegget ditt, men synes ikke du har noe å beklage for. Det eneste "alle" er enige i er at dette er ett åpent forum hvor det meste skal være lov, da synes jeg det er merkelig at det ikke skal være lov å lufte tanker og ideer. Ikke alle kommer til å være enige i alt, men det er fullt mulig å være uenig uten å "angripe".

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Flott om vedkommende blir med videre i sin egen tråd, men noen ganger er hensikten den motsatte. Og noen ganger er svarene fra andre bokelskere så bra, og til god hjelp at andre ord er overflødige. Da holder det kanskje med en stjerne, som takk.?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ja, du har sikkert rett i det, Tilla. Men en liten respons på svaret du har gitt er jo alltid hyggelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja , det er hyggelig . For min egen del , blir jeg jo glad når jeg åpner siden og ser at jeg har fått svar. Men jeg synes det også er gøy om flere deler sine meninger utfra min tråd, uten at jeg selv deltar. Da har jeg liksom satt i gang et emne noen liker, eller kanskje ikke liker. ! Noen ganger forandrer temaet/ spørsmålet seg underveis også. Men jeg skjønner tanken din, det er jo vanlig høflighet å svare folk , men det er kanskje forskjell på et spørsmål og det å starte et emnespørsmål. ? Generelle spørsmål i forhold til spørsmål om hjelp til å lete frem opplysninger etc.?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nei da, det er slett ikke nødvendig at trådstarter skal følge opp til enhver tid, men gøy med diskusjoner som lever videre ved hjelp av andre engasjerte bokelskere. Å sette i gang en diskusjon er jo positivt i seg selv. Jeg håper nå at flere forstår hva jeg egentlig mente når jeg åpnet tråden. Men jeg har jo lært litt i dag da. Vil nok passe meg vel for å åpne nye tråder som kan ha et snev av misorståelser i seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ingen grunn til å beklage noe som helst du Brit. Du er bare en engasjert bokelsker, en frisk pust. Fortsett sånn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja! Som en regel synes jeg det er helt greit. Noen sjekker innom hver dag, noen sitter ved pc'en i timevis og har forumet "synlig" hele dagen, mens andre er innom "dann og vann". Er man innom sjelden har man sannysnligvis ikke tid til å se gjennom alt som har skjedd. De som bruker forumet ofte kan ikke forvente at andre skal bruke like mye tid her inne som dem selv, eller bruke forumet på samme måte som en selv.

Om man er med og starter en diskusjon så trenger man vel ikke følge den opp? Enten går diskusjonen sin gang, eller så dør den ut, og er ikke det greit da? Liten interesse betyr kort levetid.

Uansett så må enhver selv bestemme hvor aktiv en ønsker å være. Og ingen vet noenting om hvilke årsaker folk har for å ikke svare eller kommentere verken egne eller andre sine innlegg. Travelt på jobb, reiser (jobb/privat), sykdom e a. Dette har jeg opplevd i et annet forum også; at noen "forventer" å få kommentarer (positive) for innlegg de har laget eller svart på. Da risikerer en at forum blir en belastning for folk!

Så igjen; JA, ikke forvent noe av andre enn deg selv, du vet ingenting om årsaker til verken det ene eller andre. Dette er ikke et vennskapsforum, men et interesseforum.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Du har mye rett i det du skriver her, Hilde. Jeg er selvfølgelig helt enig i at alle her inne må bruke nettstedet slik de ønsker uten at det skal forventes noe tilbake. Selv om jeg reiste spørsmålet betyr ikke det at jeg mener at bokelskere skal være et vennskapsforum, snarere tvert imot. Og det er stort sett helt greit at noen tråder bare dør ut. Men der hvor noen etterspør en diskusjon om et tema synes jeg det er rart at man ikke viser interesse for de svarene folk tar seg tid til å gi tilbake. Det er ihvertfall veldig hyggelig å få svar på tiltale, synes jeg da. Og noen ganger har jeg tatt meg i å bli litt lei meg på andres vegne når de ikke har fått noen som helst respons på gode og saklige innlegg. Innlegg som de har skrevet som svar på tråder som er åpnet. Den frustrasjonen skal jeg fra nå av "riste av" meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Joda, noen har kanskje også intensjoner om å følge opp ulike tråder, men ingen vet årsakene til hvorfor det ikke alltid blir slik. Og derfor mener jeg at man skal være forsiktig med å forvente noe av andre. Selv har jeg vært (og er fremdeles) i en periode med alvorlig sykdom i familien og da har jeg ikke overskudd rett og slett. Jeg titter innom av og til, noen ganger skriver jeg noen linjer, andre ganger bare kikker jeg litt på noen av trådene, kanskje kun et par innlegg.

Andre har helt andre grunner til sin "ikke-tilstedeværelse". Og dersom man skal gi andre skyldfølelse i tillegg til det en evt sliter med ellers i livet så risikerer man at personer trekker seg helt bort fra forumet. Dette vet jeg har skjedd i andre forum og er ikke noe enestående for dette: at de som er de mest ivrige forventer en annen oppfølging enn det de får.

PS: skrevet etter at innlegget ble "sendt". Og her ser jeg at jeg gjentar meg selv litt, nettopp fordi jeg ikke "orket" å lese mitt tidligere innlegg, før jeg svarte på den responsen jeg fikk på det innlegget!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes det kommer helt an på tråden. Hvis man for eksempel ber om hjelp til noe, eller starter en diskusjon, synes jeg det er best om trådstarter gir respons og følger opp tråden. I alle fall så lenge tråden fortsatt er aktiv. Hvis det derimot er snakk om en tråd som "Del den første setningen bøkene du leser", "Hva fikk du til jul i år" eller "Hva var den siste boka du kjøpte", synes jeg det er unødvendig at trådstarter følger opp. Men selv om jeg foretrekker at trådstarter i større eller mindre grad følger opp, synes jeg ikke at man skal forvente det av noen. Noen ganger har ikke folk tid eller lyst til å følge opp tråder, og det kan sikkert være en kilde til frustrasjon for noen, men jeg synes det må være greit.

Det eneste jeg virkelig forventer av trådstartere er et mer eller mindre forståelig førsteinnlegg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Nå sitter jeg og lurer på om jeg selv har falt i fellen "et mindre forståelig førsteinnlegg". Det er selvfølgelig en helt annen situasjon når det gjelder " første setning i boken din", sitater, omtale av bøker, hva leser du nå, hvor mange bøker har du lest år o.s.v. Jeg snakker kun om innlegg der trådstarter selv gir uttrykk for et ønske om en prat omkring et tema.

Hvis jeg som trådstarter for denne tråden ikke hadde svart på innleggene, så hadde antageligvis det vært helt greit. Takk for godt svar, Mari

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Neida, førsteinnlegget ditt er heldigvis veldig forståelig. Med uforståelige førsteinnlegg sikter jeg først og fremst til innlegg der trådstarter formulerer seg veldig merkelig, eller der det ikke kommer klart frem hva trådstarter egentlig vil. Innlegg som inneholder så mange rettskrivings- og tegnsettingsfeil at de er vanskelige å tolke, kan kanskje regnes med de også.

Selv i tråder hvor det faktisk oppfordres til diskusjon, synes jeg det er greit at trådstarter lar være å følge opp. Det er selvsagt ikke optimalt, men jeg ser altså ikke på det som noe problem.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Folk bør få spørre om det de vil så lenge det ikke bryter med reglementet på nettstedet. Jeg synes slike tråder som dette er ubehagelige. Det føles som om noen prøver å kontrollere hva jeg har lov til å ta opp, hvordan jeg skal presentere det og hvordan jeg skal respondere. Merker at det får meg til å føle meg liten og det er signaler på at en blir utsatt for hersketeknikk. Jeg synes folk skal få bruke forumet som de vil, så lenge de oppfører seg pent og følger reglene.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Beklager virkelig at du reagerer slik på tråden, Janna. Jeg håper de svarene jeg har gitt gir en liten oppklaring. Og det har ihvertfall ingen ting med kontroll å gjøre. Da har du misforstått meg. Alle her inne kan presentere saker akkurat slik de ønsker og svare etter sin egen overbevisning. Hersketeknikk? Jeg har nok uttrykt meg uklart hvis du legger et slikt ord inn i denne diskusjonen. Er lei meg for det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Synes det kommer litt an på tråden. Det eneste jeg egentlig forventer av trådstarter er at det vedkommende skriver skal være forståelig, for det har vært noen tråder her inne hvor jeg sitter og tenker "HÆ? Hva prøver han/hun egentlig å si?". Det og at vedkommende svarer om han/hun blir spurt om noe i sine egne tråder. Noen tråder er jo ikke ment for diskusjon i den grad, men mer at man er ute etter meningsytringer. Og da er det greit at man ikke svarer så mye. Men om noen stiller direkte spørsmål, synes jeg man bør svare.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Takk for saklig svar. Enig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Dersom man starter en diskusjonstråd, synes jeg at du har ansvar for å følge opp den tråden med kommentarer, tilbakemeldinger og gjerne en stjerne i ny og ne.

Jeg synes også at dersom noen henvender seg til deg eller svarer deg, så passer det kanskje ikke alltid å svare der og da, men en stjerne koster ikke mye tid og energi. Da ser i hvert fall den andre personen at du har lest henvendelsen.

For meg dreier dette seg om helt vanlig folkeskikk.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Må jo si at jeg støtter ditt svar, Gretemor. Det er alltid hyggelig med en liten respons på det svaret eller den kommentaren man har gitt. Ihvertfall et lite tegn på at den som startet tråden har lest innlegget ditt. Og ekstra interessant blir det jo hvis tilbakemeldingen resulterer i ytterligere dialog.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg bruker ofte å gi en stjerne, dersom jeg ikke kan eller orker å svare vedkommende. Må innrømme at det irriterer meg litt når folk av og til ikke gir noen form for respons. En stjerne koster som sagt så lite.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig... hvis jeg stiller et spørsmål, og får et bra svar, gir jeg i hvert fall en stjerne. Av og til passer det ikke å gi et svar, eller et som er så mye lenger enn "takk" - og da er en stjerne en fin respons, synes jeg. For da viser du både at du har lest innlegget og setter pris på det. Et svar er selvfølgelig hyggeligst, men ikke noe jeg forventer, selv om det klart er morsomst når diskusjonene blir lange.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg synes det er hyggelig både å motta og gi stjerner. I stedet for et smil, en takk, som en slags oppmerksomhet, oppmuntring, en vennlig gest osv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Trude JensenAnniken RøilAud- HelenTor-Arne JensenElisabeth SveeVioleta JakobsenlesefolenJan Arne NygaardTralteHeidi HoltanMari BaardsethTove Obrestad WøienSigrid Blytt TøsdalLailaAnitaINA TORNESJohn LarsenCaroline Ekornes JohannessenBerit B LieHege LMorten BolstadAkima MontgomeryLinnPrunellaVigdis VoldRandiASissel ElisabethDemeterRonnyInger-LiseFrode TangenAnneWangHeidi LTone Maria JonassensvarteperAnneLars MæhlumHilde H HelsethGrete AmundsenHarald Andersen