Fleire enn meg har følgd spent med på lanseringa av dei nye Kindle-modellane. No viser det seg at det snarare er snakk om eit større mangfald av Kindlar, ikkje slik at dei nye har kome for å erstatta dei gamle. Faktisk ser det ut for at Kindle Keyboard (den "gamle" modellen) vil halda koken enno ei god stund.

Det vert såleis eit spørsmål om personlege preferansar. Den enklaste nye modellen har ikkje støtte for mp3, dvs. lydbøker, og berre halve lagringskapasiteten og batterikapasiteten sml. med Kindle Keyboard. Til gjengjeld får du brettet for godt under tusenlappen.

Kindle Touch, derimot, har omlag dei same spesifikasjonane som Keyboard. Eg for min del trur eg framleis vil halda ein knapp på den modellen eg alt har, pga. uunngåelige fingermerker osv. på skjermen - som iallfall irriterer meg når eg les. Også denne modellen er billigare enn Keyboard, men er enno ikkje for sal i Europa.

Endeleg har me Fire, som er meir eit nettbrett enn eit reint lesebrett - med alt kva det kan by på av distraksjonar for den som vil vil ha eit brett utelukkande vigd til lesing og evt. lyd. Fire vil nok bli ein seriøs konkurrent til IPad, men vil aldri hamla opp med eit reint lesebrett - også pga. ei batteritid på åtte timar. Keyboard ladar eg ein gong i månaden!

Eg trur lanseringa av desse nye modellane, utan at dei eksisterande modellane dermed vert "avlegse", har vore eit klokt trekk av Amazon. Dei har rett og slett styrka sortimentet av lesebrett og sin posisjon som den leiande formidlaren av e-bøker.

Konklusjon - eg trur eg skal vera mest nøgd med den Kindlen eg har, til mitt bruk - med eller utan wifi eller 3G som standard (sjølv går eg fortsatt for rein wifi, men det blir opp til den einskilde kva behov ein har). Om du, som eg, brukar å ta mykje notat o.l. er Keyboard framleis å føretrekkja, iflg. brukarvurderingar.

Summa summarum, dei nye modellane er meir å sjå på som eit supplement, ikkje som noko erstatning for våre "gamle" Kindler.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Jeg har kjøpt meg den aller enkleste modellen, med verken keyboard eller touch. Vil rett og slett ha en brett til bare å lese på, med lengst mulig batteritid. Det jeg helst ønsket, var imidlertid en med Free 3G, men det selger de ikke for Europa. I alle fall ikke i denne versjonen. Kanskje de andre modellene er med 3G for Europa?

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Det veit eg ikkje, men vil tru det, ja. Men om du lastar ned det gratis programmet Calibre er det inga sak å endra formatet på t.d. epub (som er det "norske" formatet) til Kindle sitt mobi-format.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så svaret er vel egentlig nei, de er ikke bundet til Amazons bokutvalg, men til mobi-formatet i så fall.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Man kan kjøpe e-bøker andre steder og lese dem på en kindle, ja. Og de fleste andre formater kan i utgangspunktet konverteres - med mindre de har kopibeskyttelse som ikke tillater det.

(Det meste som kommer ut på norske forlag har en slik kopibeskyttelse, men jeg vet at i hvert fall Aschehoug lar forfatterene sine velge selv - den strenge kopibeskyttelen, som ikke kan konverteres, eller den litt svakere, som kan.)

Du blir derimot såvidt jeg vet bundet opp andre veien, dvs. at det du kjøper på amazon bare kan leses på kindle. Eller på kindle-apper, men altså, bare kan leses der amazon vil at du skal få lese det. Eneste med kindle jeg egentlig kan finne på å være skeptisk til.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Enig med deg at de er å se på som supplement. Jeg ville ikke hatt noen av de nye modellene. Har hatt min med 3G nå i ca tre uker, og er superfornøyd. :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har du fått med deg trikset med å senda filer gratis til Kindlen din via 3G? Send fil til namnetditt@free.kindle.com via wifi-nettet (skru av 3G)- då unngår du gebyr

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan du forklare nærmere? Jeg har fått med meg at kindle'n min har en mail adresse. Som er 'mitt valgte brukernavn@kindle.com. Men jeg har ikke sett at det koster noe når jeg sender filer til den, eller overfører med kabel for den del.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så langt eg har forstått er det kostnadsfritt å senda via wifi, men det vert lagt til eit gebyr om du sender via 3G. Om du ikkje har 3G på modellen din er det ikkje noko problem - men 3G brukarar kan senda filer gebyrfritt via wifi-nettet (slå av 3G) til @free.kindle.com

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lastet ned endel utdrag og annet gratis bøker via 3G, men har ennå ikke sett noe gebyr. Kanskje jeg bør sjekke visa regningene mine nøyere? Men såvidt jeg har skjønt bruker kindle noe de kaller Whispernet, og bruk av 3G nettet med Whispernet tror jeg er gratis.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Når du 1) sender filer til 'mitt valgte brukernavn@kindle.com' og 2) lesebrettet tar den i mot via 3G, ikke wi-fi, da skal det visstnok koste omtrent 1$ pr. MB. Men det koster ingenting når du laster ned ting du har fått tak i via amazon, og heller ikke når du går ut på nettet med den.

Du kan få oversikt over hva du eventuelt har betalt, og styre ting som maksbeløp, på kindle-siden din på amazon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, har lasta den opp med en haug med bøker jeg er halvveis i. Skal nok prøve meg mer fram etter hvert. Skjønner ikke at noen ønsker å kjøpe en Kindle med kortere batteritid!? At noen øsker en billigutgave kan jeg for så vidt forstå...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Emil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliJulie StensethBerit REllen E. MartolPiippokattagretemorAnn ChristinVibekeAnneWangKirsten LundHarald KReidun VærnesToveHanne Kvernmo RyeMarteBjørg L.Mads Leonard HolvikIngunn SAndreas BokleserEivind  VaksvikMarenTonesen81BenedikteTove Obrestad WøienKristine LouiseAnne Berit GrønbechIngunnJRufsetufsaJarmo LarsenChristofer GabrielsenTrude JensenMonika SvarstadTurid KjendlieBjørg  FrøysaaTonje