Norli og Libris lanserer om kort tid et helt nytt lesebrett. Lesebrettet har wifi og touch skjerm, og en integrert online e-bok-butikk. Her kan du kjøpe norske e-bøker - rett på brettet. Dessuten engelske og svenske titler.

Lesebrettet har også støtte for Digikort med lydbøker eller e-bøker. For de som kjenner Digispilleren: Dette er det samme prinisppet. Brettet har støtte for FM-sender, slik at lydbøker kan overføres trådløst til radioen og spilles av der. Se mer på http://www.libris.no/Artikler/SUPERENKELT-LESEBRETT/

Jeg er spent på å høre hva dere synes!

For ordens skyld: Jeg jobber selv i Norli Libris. (Redigert presentasjon)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 63 svar.

Bra blogg om lesebrettet http://bit.ly/vlZUB0

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har ikke norsk bokbransje planer om å fortsatt eksistere om 20-30 år?

Hvis dere har det hadde det kanskje vært lurere å skape løsninger for oss som fortsatt kommer til å kjøpe bøker i framtiden i stedet for å henvende seg til et markedssegment som visstnok er teknofobt pga høy alder.

Jeg sliter dessuten med å tro at segmentet eksisterer (i hvert fall at det skulle være stort nok til å gi dette prosjektet overskuddspoteniale). De som virkelig er teknofobe - om de er 15 eller 95 - kjøper bøker på papir.

Alle vi andre - enten vi er 15 eller 95 og bor i på Grünerløkka eller på Mausund - vil bare få lov til å kjøpe ebøker på enklest mulig måte (og, nei, å gå i en fysisk butikk og/eller kjøpe en spesialleser er IKKE enkleste måte).

For vi leser allerede mye på engelsk, og det kommer bare til å bli verre og verre jo lenger norsk bokbransje gjør det så innihampen vanskelig for oss å gi dem penger. Jeg har likevel ikke tid til å lese alle bøkene jeg ønsker å lese før jeg dør (og det kommer stadig nye), så når valget står mellom ett tastetrykk (amazon kindle) og 10-20 pluss involvering av flere dingser - og ikke helt irrelevant 10-15 dollar eller 250 nok - da bør det ikke være så vanskelig å gjette hva jeg velger.

Men jeg VIL jo lese norsk (også)! Og jeg aner ikke hvor mye penger jeg bruker på bøker i året (jeg tør ikke regne på det, heller, jeg er redd for å bli skremt av svaret), men jeg er rimelig sikker på at jeg er den typen kunde dere gjerne vil ha...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er mange som ønsker seg norske e-bøker på Kindle. Hvert enkelt forlag bestemmer hvor de skal selge sine e-bøker - og de kan velge å selge hos amazon om de vil.

For dem som ikke allerede har Kindle: Dette brettet er da ikke noe spesialleser. Det er et helt vanlig lesebrett med støtte for e-bøker i EPUB-format, som er den vanligste standarden for e-bøker for alle utenom amazon.

Brettet kommer med den ekstra Digikort-funksjonen - men dette er ikke til hinder for at man kan laste ned e-bøker på vanligste måte - som er rett ned på brettet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

For å presisere: Jeg ønsker meg ikke egentlig norske ebøker på Kindle, jeg synes det er mye lurere av dere å satse på epub, og er villig til å kjøpe en annen leser. Men jeg vil ha eblekk, ikke "dataskjerm". Det kunne jeg jo fått, om dere ikke hadde DRM, da kunne jeg kjøpt ebøker fra dere og lest dem på en egnet leser.

Og når jeg sier "dere" mener jeg hele bokbransjen. Jeg skjønner at det ikke er så lett å samarbiede bestandig, særlig når dere til dels er konkurrenter, men det spiller ingen rolle for meg som forbruker. Vil dere at jeg skal være med på å holde liv i dere må dere få det til på en eller annen måte, enten sammen (ideelt) eller hver for dere (amazon-modellen, den er ikke ideell, men den fungerer bedre enn det meste annet foreløbig).

I mellomtiden kjøper jeg fortsatt mest papirbøker.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvorfor synes du epub er bedre enn kindle? Hva er galt med begge?

For å presisere - norsk bokbransje er på INGEN MÅTE nødt til å selge sine bøker via amazon for at vi skal kunne lese de på våre Kindle dingser. Det er en kolossal misforståelse. Kindle sitt format er basert på mobi og kindle lesere leser mobi uten problemer. (mobi - mobipocket for de som vil google).

Det finnes forlag på nett som gjør dette og sender bøkene direkte til din kindle. Se for eksempel pragmatic programmers

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ok, ny presisering, og jeg burde sikkert sette meg enda mer inn i saken før jeg sier noe mer om tekniske løsninger, men:

Jeg vil at norske forlag/norsk bokbransje skal satase på et åpent format, ikke et proprietært. Helst uten DRM, eventuelt med vannmerking.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kunne ikke vært mer enig. DRM bringer kun med seg problemer.

Amazon sitt kindle format, (azw), er basert på det åpne formatet Mobipocket, (mobi). Kindle leser mobi formatet like godt som azw og de kindle bøkene jeg har fra andre kilder enn Amazon er i mobi formatet.

Det er verdt å merke seg at både kindle og mobi har mulighet for DRM uten at det betyr at den muligheten må brukes. (Det har de fleste formatene).

Epub er vel det mest populære formatet - at ikke kindle har støtte for dette tilskriver jeg Amazons ønske om monopol - uten at jeg tror de kommer til å få det. Ryktebørsen sier at det er mulig kindle får støtte for epub i ikke alt for fjern fremtid.

I tilfelle så overtar de antagelig markedet for lesere.. Og skrur opp prisen

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er mulig DRM bringer med seg problemer. Men det bringer også med seg penger til forfatteren.

I mange år sloss musikkbransjen mot piratkopiering på nett. Nå er det bokbransjen sin tur.

Problemet er imidlertid at der musikerne kunne tjene penger på å holde konserter rundt i verden når inntekter fra platesalget gikk ned, der står forfatterne uten tilsvarende muligheter.

Det er ikke mange som ville møtt opp for å høre Jo Nesbø lese HELE sin siste roman høyt fra en scene, for å si det sånn.

At det som finnes av DRM idag ikke er det mest brukervennlige er så sin sak. Og man trenger ikke mye teknisk kompetanse for å bryte mesteparten av dem. MEN så lenge en bok HAR DRM så VET man at man gjør noe ulovlig når man fjerner den.

Noe som forhåpentligvis gjør at flere kvier seg for å fjerne den beskyttelsen og distribuere bøkene "ulovlig" og gratis.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg er ikkje så sikker på om DRM bringer pengar til forfattaren. Nyleg såg eg ei norsk e-bok eg kunne tenkt meg å lesa til ein akseptabel pris, men pga. at denne var i epub med DRM vart det til at eg lånte papirboka på biblioteket sist eg gjekk forbi det.

Sjølvsagt kunne eg lært meg korleis eg fjernar DRM, og så kjøpt boka. Men akkurat denne var det enklare å låna.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

DRM bringer IKKE penger til forfatteren. Det er derimot ett stort inngrep i mine rettigheter som forbruker og det fungerer ikke. DRM har aldri hindret piratkopiering av noe som helst, tvert i mot så er det mye som tyder på at det bidrar til at digitalt innhold blir piratkopiert. (Som Ragnhild SL skriver).

Det fines etterhvert endel økonomer som peker på at piratkopiering representerer "an unserved market" dvs, folk ønsker digital musikk så de sørger for å skaffe seg det. At musikkbransjen svarte og svarer med søksmål og ikke legger til rette for å tjene penger på det er musikkbransjens faktiske problem. Altså - den teknologiske utviklingen har rasert den eksisterende forretningsmodellen til musikkbransjen- dvs de kan ikke lengre selge CD er. Folk har ikke sluttet å kjøpe musikk, iTunes, Spotify m flere er bevis på dette. Men pengene går ikke i lommene til EMI og Co.

Tall på det reelle omfanget av piratkopiering av musikk og film har bransjen voktet seg vel for å legge frem. Det er ikke sånn at en nedlastet fil er det samme som ett tapt salg.

At ebøker vil være døden for forfatteres muligheter til å tjene penger tror jeg ikke på. Forfattere har i dag langt flere muligheter til å få arbeidet sitt ut til oss lesere enn noen gang før. De har også langt flere muligheter til å "snakke" direkte med sine fans - via twitter og andre sosiale medier.

Det betyr dog ikke at man skal være idiot, vannmerker er ett eksempel på noe som ikke er i veien og såvidt man foreløpig vet har effekt.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja. Jeg tror faktisk ikke at DRM nødvendigvis fører til mer penger til forfatteren. For piratkopiering holder det at én person bryter den og gjør fila tilgjengelig for nedlasting. Og jo vanskeligere det er å lese boka der man vil eller låne den bort (slik man tross alt kan med en papirbok) jo større er sjansen for at folk velger å laste den ned i "ferdig åpnet" versjon i stedet for å betale penger for den. Jeg betaler gladelig noen hundrelapper for en papirbok, men jeg kommer neppe noensinne til å kjøpe en ebok med DRM til samme prisen. Uten DRM, ja. Med DRM, vel, da bør ikke boken koste stort mer enn en kinobillett, for da føles den omtrent like permanent "min" som en visning på kino gjør det.

De fleste jeg kjenner som laster ned piratversjoner av film, f.eks. gjør det i stor grad for å slippe alt STYRET med en kjøpt DVD - soneinndeling og endeløse trailere som ikke kan skippes, samt idiotiske - laaaaaange og bråkete - reklamer som skal fortelle meg at det ikke er lov å laste ned film. JEG VET DET, DET ER DERFOR JEG HAR KJØPT DEN! De som deler film på nett har i 99 % av tilfellene fjernet alt dillet slik at du faktisk får sett filmen du ville se med en gang du trykker "play".

Godt sagt! (2) Varsle Svar

(Som svar til flere av innleggene over)

Jeg er helt enig i at en nedlastet (stjålet) fil ikke er det samme som et tapt salg. For mange henter både musikk og bøker de ellers ikke ville rørt fordi de får det gratis.

MEN mange laster også ned musikk og bøker de ville kjøpt om de ikke fikk det gratis, så NOE tap er det. Og som sagt, musikerne kan lettere jobbe seg rundt det inntektsbortfallet enn det forfattere kan.

At det som finnes av DRM idag ikke er optimalt, DET er jeg enig i. Men det vil være lettere å forbedre en dårlig løsning og vise "se så bra det er NÅ" enn det er å ikke ha DRM nå, for så å implementere det når det er en velfungerende løsning.

Jeg er enig i det som sies om videofilmer med lange reklamer og annet du ikke kommer rundt. Filmbransjen har absolutt bommet der, og lagt grunnlaget for mer nedlastning enn det ellers ville vært om man kunne kjøpe en film og spille av FILMEN direkte.

Og selvfølgelig, skal DRM fungere så må det være en løsning som fungerer forholdsvis smertefritt for brukeren.

Personlig kunne jeg tenkt meg en løsning hvor jeg kjøper en bok som lagres på min pc, og hvor jeg direkte får mulighet til å legge denne boken på (f.eks) 2 lesere som er "koblet til" pc'en. Altså en "teller" et eller annet sted som sørger for at filen ikke kan kopieres mer enn 2 ganger med mindre man "legger den tilbake" fra en av de to leserne først. Ja, det gjør det mer komplisert om jeg vil låne bort en bok, for da må jeg "legge den på plass på pc'en" og så låne den bort, men... ville det gjort så mye? Og en "utlånsfunksjon" hvor du angir hvor lang tid boken skal være tilgjengelig på leseren til låneren, hvoretter den automatisk låses/slettes på den leseren og blir tilgjengelig hos deg igjen.

Vi er ikke der nå, og som sagt, det er et stykke frem før DRM fungerer tilfredsstillende. Men det ER lettere å lage en instramming og lette på denne enn det er å gi alt fritt nå og senere trekke det tilbake fordi "nå fungerer teknologien så det lar seg gjøre".

Idag er verden sånn at selv GRATISBØKER blir "piratkopiert" og gjort tilgjengelig fra andre websider enn der den blir gitt bort. Kanskje ikke ille i seg selv, for det var jo GRATIS, men det sier mye om folks lesementalitet. Eller nedlastningsmentalitet om du vil.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eboka har et problem papirbøkene ikke har, og DRM gjør det problemet verre: Når jeg flyttet hjemmefra pakket jeg alle mine barne- og ungdomsbøker i esker. Nylig pakket jeg dem ut igjen, slik at datteren min kan få glede av dem. Alt jeg trengte å gjøre var å åpne esken og ta ut boka og begynne å lese. Overbevis meg om at teknikken i forhold til digitale bøker (og filmer og musikk) NOENSINNE kommer til å gjøre det like enkelt for meg å "glemme" filene i 20 år eller mer for så å ta dem fram igjen.

Jeg anser alle "kjøp" jeg gjør av digitalt innhold som leieavtaler med en potensiell sluttdato. Fremtiden kan selvsagt bevise at jeg tar feil, men vi er ikke der ennå (og musikk, som ligger årevis foran bøkene er ikke der, heller).

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker som er i "public domain" og tilgjengelige på flere websteder er IKKE piratkopiert, her er det noen som gjør oss en tjeneste og sprer ting som flere burde lese. Å kalle det piratkopiering er direkte feil.

DRM løser ingenting. Løsningen du skisserer er forferdelig dårlig, den tar ikke høyde for at jeg bytter pc eller leser for bare å påpeke det mest åpenbare problemet. Jeg vil aldri kjøpt ett produkt som var begrenset på den måten.

Uansett hva du måtte inkludere av DRM i dag så ville det forundre meg om det var basis for en fungerende løsning en gang i fremtiden. Hvorfor skal jeg som kjøper og betaler for meg lide fordi det finnes folk som uansett ikke vil betale for seg? Er det smart kundebehandling å kriminalisere meg?

Poenget for en forfatter er vel å bli LEST, alt som er til hinder for det, (og DRM er et hinder), er ikke av det gode. Utfordringen utover det er å tjene penger på forfatterskapet og da må det tilbys noe som gjør det interessant for folk å kjøpe. Til nå og en stund fremover så vil det være en fysisk bok, men det er ikke fordi vi er interessert i boken. Det er fordi vi er interessert i å LESE.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Løsningen du skisserer er forferdelig dårlig, den tar ikke høyde for at jeg bytter pc eller leser for bare å påpeke det mest åpenbare problemet.

Ser ikke problemet siden jeg forutsetter at du "leverer tilbake boken" til hovedmaskinen. (Microsoft har tilsvarende løsninger for sin programvare. Og du får det til å fungere selv om du må installere alt på nytt, så du er ikke HELT fortapt selv om grunnen til at du skifter leser er at den forrige ble ødelagt. Men det krever litt mer jobb). Og det er fortsatt enklere enn å oppdage at den papirboken er ødelagt eller lånt bort, for da har du jo absolutt ingenting...

Jeg vil aldri kjøpt ett produkt som var begrenset på den måten.

Og dagens vanlige bøker er IKKE begrenset på den måten? Hvor mange eksemplarer kan du ha av en vanlig bok? Og om du låner den bort? Eller mister den? Eller ødelegger den?

Hvorfor skal jeg som kjøper og betaler for meg lide fordi det finnes folk som uansett ikke vil betale for seg? Er det smart kundebehandling å kriminalisere meg?

Blir du virkelig kriminalisert om du får FLERE utgaver av en bok enn du får når du kjøper papirutgaven, og kan lese flere versjoner av den på en gang?

Bøker som er i "public domain" og tilgjengelige på flere websteder er IKKE piratkopiert, her er det noen som gjør oss en tjeneste og sprer ting som flere burde lese.

Som en lesende person idag er du sikkert klar over at svært mange forfattere vurderer selvpublisering. Mange av disse bruker eksisterende websider for distribusjon av bøkene sine (i.e amazon), andre bruker sine egne websider og aksepterer betaling bla. via paypal. Mener du virkelig at det er helt OK at de av disse forfatterne som gir bort en gammel bok eller en ny novelle fra SIN side for å lokke kunder til denne, og får dette samlet og gitt bort fra en vanlig "piratside" skal være takknemlig? Jeg synes nemlig ikke det.

Personlig har jeg funnet (det tok meg nøyaktig 5 minutter) 8-10 steder på internett hvor man kan laste ned gratis bøker. (8 aktive sider og 2 som så ut som noen av en eller annen grunn hadde STENGT dem fordi... de ga bort stjålne materialer... merkelig det der).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser ikke problemet siden jeg forutsetter at du "leverer tilbake boken" til hovedmaskinen. (Microsoft har tilsvarende løsninger for sin programvare. Og du får det til å fungere selv om du må installere alt på nytt, så du er ikke HELT fortapt selv om grunnen til at du skifter leser er at den forrige ble ødelagt. Men det krever litt mer jobb). Og det er fortsatt enklere enn å oppdage at den papirboken er ødelagt eller lånt bort, for da har du jo absolutt ingenting...

Dette fungerer så lenge Microsoft har lyst til å støtte den softwaren du trenger. Når de bestemmer seg for å fjerne støtten så er du stuck. Alternativt at de går konk.. I forhold til DRM så er ikke dette det dugg bedre enn andre alternativer. Du trodde du eide noe og du kan ikke bruke det fordi noen andre faktisk kontrollerer det. Med en DRM fri ebok så kan jeg selv sørge for backup og ha full kontroll på mine filer, fordelene med nettskyen kan jeg selv sørge for hvis det så skulle være.

Flere DRM formater har allerede dødd og brukerne sitter igjen med saker de ikke kan bruke.

Som en lesende person idag er du sikkert klar over at svært mange forfattere vurderer selvpublisering. Mange av disse bruker eksisterende websider for distribusjon av bøkene sine (i.e amazon), andre bruker sine egne websider og aksepterer betaling bla. via paypal. Mener du virkelig at det er helt OK at de av disse forfatterne som gir bort en gammel bok eller en ny novelle fra SIN side for å lokke kunder til denne, og får dette samlet og gitt bort fra en vanlig "piratside" skal være takknemlig? Jeg synes nemlig ikke det.

Hadde jeg vært en av disse forfatterne så hadde jeg vært overlykkelig, den novellen, boken eller whatnot blir da spredd til flere. Jeg kunne inkludert en side i filen, en fotnote eller noe som signaliserte at mer av det samme var tilgjengelig på min nettside eller hvor det nå er. Noen av de som eventuelt leser mine greier ville googlet og funnet min side og lagt igjen penger.

Selvfølgelig finner du sider på nettet hvor du kan laste ned gratis bøker, google books er for eksempel en. Er du interessert i å finne denslags så ville jeg forsøkt pirate bay.

Du kan ikke stoppe folk fra å gjøre ulovlige ting. Noen vil alltid bryte reglene - de aller aller fleste er faktisk helt ålreite folk som betaler for seg. Gi de en grunn til å kjøpe, så kjøper de.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Piratebay er en løsning, men det jeg snakker om er egne webforum som er DEDIKERT til piratkopierte bøker.

Hvor de enkelte brukerne får STATUS for å legge ut de nyeste bøkene gratis snarest mulig etter digital utgivelse. (En av rekordene var visstnok 3 timer...)

Ja, det finnes alltid noen som vil bryte reglene, men det trenger ikke være LETT å gjøre det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette er ikke så overraskende, det samme har stort sett skjedd med alt digitalt materiale som har blitt kjøpt og solgt de siste 40 år. Om det har vært spill, bøker, filmer eller noe annet.

DRM har til dags dato ikke stoppet noen. Som du selv sier så er det jo status å knekke kopibeskyttelsen. Historisk sett så er DRM bortkastet tid, det har ikke bidratt til annet enn frustrasjon for oss som brukere.

Så hvordan DRM skal hjelpe forfattere å tjene penger må du faktisk forklare meg, hvor mange ebøker er ikke blitt solgt som en følge av denne piratkopieringen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

La oss heller snu det rundt og spørre "hvor mange bøker er ikke tilbudt digitalt fordi forfattern/forlag ser for seg at de taper penger på piratkopieringen".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg stilte deg ett urimelig spørsmål, det beklager jeg.

Du sier vi trenger DRM nå, fordi vi kan komme til å finne en løsning i fremtiden vi kan leve med og forfattere vil sulte hvis vi ikke gjør det.

Jeg sier at DRM ikke har hatt noe for seg de siste 40 år, at lite taler for at det vil endre seg. Videre så sier jeg at vi kanskje bør fokusere på det faktiske problemet - hvordan kan forfattere tjene penger i en digital hverdag?

La oss heller snu det rundt og spørre "hvor mange bøker er ikke tilbudt digitalt fordi forfattern/forlag ser for seg at de taper penger på piratkopieringen".

Svaret på det er svært mange, det er også de forfattere som har testet dette ut og blitt overrasket over det de fant ut.

se denne for eksempel

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for link.

(Og en unnskyldning til TS for å trekke tråden utenfor hva som egentlig var intensjonen)


Jeg tror ikke vi egentlig er så uenige som vi høres ut.

Vi er enige i at en nedlastet stjålet bok ikke er et tapt salg.

Og jeg tror vi også er enige i at en nedlastet stjålet bok som ER et tapt salg er noe forfatteren skulle fått betalt for.

Spørsmålet er hvordan man skal sørge for at forfatteren får de pengene h*n fortjener.

Jeg mener fortsatt at DRM er veien å gå, men det må være en mer smidig løsning enn det man har idag.

I tillegg mener jeg, men der er jeg kanskje mer alene, at vi som lesere faktisk i større grad burde akseptere litt digital uleilighet, fordi det uansett er mer smidig enn det er å kjøpe en bok i papirformat.

I papirformatet har vi tross alt kun en bok, mens vi digitalt, i en ideell verden, vil ha flere utgaver av samme eksemplar tilgjengelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ville bare henlede oppmerksomheten mot følgende i dagens dagblad

Det finnes også vitenskapelige undersøkelser, gjengitt her

Og jeg tror vi også er enige i at en nedlastet stjålet bok som ER et tapt salg er noe forfatteren skulle fått betalt for.

I utgangspunktet ja, men jeg har forsøkt å peke på at vi ikke skal begrense diskusjonen til dette. Det er flere måter å tjene penger på og ebøker som platform gir en mengde muligheter som forfattere / utgivere kan og vil utforske. Det er ikke sikkert nedlastningen spiller noen rolle. Omfanget av og konsekvensen av piratkopiering av e bøker er i alle fall lite publisert så langt som jeg er kjent med.

Økonomer som diskuterer disse tingene sier blant annet at man kan vurdere å gi bort det som er lett å duplisere og selge det som er en begrenset ressurs. Dette fungerer fint for musikere siden konsertbilletter er en begrenset ressurs. For forfattere så blir dette mye mer komplisert siden det i utgangspunktet er innholdet i boken vi er interessert i, derfor går diskusjonen også i retninger som er ganske "tenke på utsiden av boksen".

Jeg kan ikke med god samvittighet mene at DRM er veien å gå når det beviselig ikke fungerer, det skaper alt fra små til store problemer for brukerne, (og da kjøper vi ikke). På toppen av det hele så er vi mennesker så dårlige til å spå fremtiden at det er liten grunn til å ha noe særlig håp om at vi gjetter hva som er den beste løsningen nå.

Vannmerker gir ikke disse problemene, men skjulte og synlige merker kan bidra til at tjuver og kjeltringer kan spores opp og straffes. Og DET er en jobb for politiet, ikke rettighets advokater.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Innvending: Har flere bøker jeg har lånt av en venninne. Boken er hennes eiendom og kan gjøre hva hun vil med den. Denne muligheten faller bort ved digitale bøker?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det amerikanske brettet Nook har utlånsordning: du kan låne bort en e-bok til en venn. Da blir boka "uleselig" på ditt brett i den perioden den er utlånt. Det jobbes med utlånsordninger for bibliotekene i Norge også. Med digikortene kan du låne ut helt lovlig: du kan lagre kopi på ett brett, og låne bort kortet. To bøker for prisen av en. Jeg jobbet med musikk da DRMen ble fjernet. Da skrev man i avtalevilkårene at det var tillatt å dele musikken med familien og nære venner. Underforstått: massekopiering gjennom fildelingsnettverk ikke tillatt. E-bøker med vannmerke kan kopieres og deles på samme måte. Det er litt verre med DRM-bøkene. Man kan jo låne bort hele lesebrettet...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Både ja og nei. Kjøper du en bok fra amazon så eier du den ikke, du lisensierer den. Det er etter min mening helt hårreisende så jeg har tatt backup av alle mine ebøker og gjør det jevnlig så jeg har kontrollen på det jeg oppfatter som min eiendom, samme søren hva salgsvilkårene til Amazon sier. Jeg tror uten at jeg er sikker at i Norge så eier du eboka du kjøper fra norske forhandlere. Nå skal det sies at Amazon lar deg låne bort kindle bøker med diverse begrensninger og det jobbes med en løsning for biblioteker.

Nå kan man jo også si at å låne ebøker er litt meningsløst, siden du ikke egentlig gjør det, du gir de faktisk en kopi av boken og det hindrer ikke deg å lese din kopi. Sammenligner man ebøker og pbøker så halter fort sammenligningen siden ebøker og pbøker er veldig forskjellige. Ebøker gir muligheter som pbøker aldri har hatt eller vil få. Samtidig så skal det ikke stikkes under en stol at i denne overgangen så mister vi en hel del også.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her er jeg litt usikker på hvor langt teknologien egentlig har kommet i å ta igjen teorien, men det har blitt nevnt (et eller annet sted) at man kan låne digitale bøker på en slik måte at de er tilgjengelige for en viss tid, før de "låses". (Og må "låses opp igjen" om låneren vil låne dem mer...

Jeg tror jeg så det i en artikkel om hvordan bibliotekene tenkte seg dette, men som sagt... ikke sikker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det hat skjedd mye på DRM-siden. Det er stadig mer utbredt at innholdet ligger lagret på nettet (i skyen), og at brukeren logger seg på for å få tilgang til innholdet, eller bøkene om du vil. Innholdet er kryptert (tilsvarer DRM-beskyttelse), men det oppleves ikke som så stor begrensning i frihet fordi man får tilgang til innholdet på alle lesere. Kindle er basert på dette systemet. Det samme er den norske løsningen Bokskya. Kjøper du norske e-bøker hos de store nettbutikkene, kan du logge deg på en app, og lese dem på alle dine nettbrett og smarttelefoner. Det eneste kravet er at du bruker nettleser Chrome eller Safari.

Den norske løsningen tar høyde for å gi brukerne mer fleksibilitet. Mange har lesebrett uten internett eller uten støtte for nettleserne som er nevnt. I Norge syntes man det ville være uheldig å lage en løsning der disse brettene blir ubrukelige over natten, slik Amazon har gjort. Derfor beholdt man muligheten til å laste ned e-bøker med den Drmen forlaget velger - Dvs med eller uten drm.

Flere forlag deler Ragnhilds syn på DRM: Aschehoug og Font feks legger ut sine e-bøker uten slik kopibeskyttelse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er så mange problemer med bokskya, så jeg orker ikke prøve å gå inn på alt. Vil bare nevne en ting når det gjelder at bøkene man "kjøper" ligger på nettet: Vi har ingen garanti for hvor lenge de vil bli liggende der og hvor tilgjengelige de vil være i framtida i forhold til de dingsene den enkelte vil foretrekke å bruke da. Bokskya kan også bli nedlagt eller endres til noe annet som gjør at vi må kjøpe ting på nytt i et annet format eller hva som helst som følge av teknologisk utvikling eller økonomiske hensyn. Dette er et stort problem spesielt fordi utviklinga går så fort for tida at vi ikke kan stole på at noe er varig. Derfor mener jeg at alt elektronisk som ikke kan kopieres fritt egentilg er å betrakte som en leieavtale med uviss tidsbegrensning og ikke et kjøp. Dette reflekteres dog ofte ikke i prisen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Gode poenger, det er jo sånn at bøker kjøpt hos Amazon faktisk er lisensiert, du eier de ikke. Dette er et mega problem som jeg håper etterhvert blir løst, til vår fordel som lesere og kunder. Inntil videre så har jeg alle mine ebøker på fil og diverse backup løsninger. På samme måte som jeg gjør med familiens digitale bilder.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

http://i.imgur.com/1P8dd.jpg

Neida. Men er det noen som kan forklare meg hvorfor de Norske e-bøkene er like dyre som de vanlige bøkene? Man skulle jo tro det ble i hvert fall litt billigere når alt er elektronisk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De er vanligvis en del billigere. Det er vanskelig å få en stor prisfordel pga momsreglene. Myndighetene har momsbelagt e-bøker med 25 %. Det er ikke moms på papirbøker. Mye av prisfordelen på e-bøker forsvinner her.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ah, det forklarer jo en del. Takk!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kanskje de bruker litt av NSB filosofi - jo flere som reiser desto dyrere blir det!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hard kritikk for det nye lesebrettet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for linken Vibeke :-)

De damene jeg kjenner som er over 40 og leser bøker er ikke redd for å skru på videospilleren. Ei har de problemer med å begripe hvordan Kindle fungerer. Det de ønsker er e-bøker på NORSK. (Tilbudet p.t. er dårlig og dyrt). De ønsker å kunne lese på de dingsene de allerede har og de er ofte litt redde for å legge igjen kredittkortinformasjonen sin hvor som helst, (som de absolutt bør være).

Så istedet for å utvikle en god norsk e-bok løsning, med stort utvalg. Så velger man å bruke tid, penger og kundenes tålmodighet på noe som man selv innrømmer er ett sidespor.

Kundene dine er ikke damer over 40 år som kjøper mange bøker, de er altfor glad i bøkene sine til å bry seg om e-bøker enda. Kundene dine nå er oss utålmodige sjeler som vil ha en god norsk løsning, (vi som bruker penga våre på Amazon og iBook). De andre kundene vil komme etterhvert, men da må løsningen være god.

En dedikert norsk e-bokleser med integrert bokhandel etc vil kanskje være en god ide når utvalget og prisene på bøker er på ett nivå som er konkurransedyktig.

Norsk bokbransje er ikke i nærheten av å ta kundene sine på alvor i det hele tatt..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er fortsatt noen dager til brettet er i butikk, men forteller gjerne litt om responsen hittil. Det er svært stor interesse for det nye lesebrettet. Det strømmer på med forhåndsbestillinger på nett, og det ringer flere butikker hver dag som lurer på når brettet kommer. Mange kunder kommer og spør etter det. Får også direkte telefoner fra kunder. Alle jeg har snakket med har konkludert med at dette er noe de vil ha.

Alle er fornøyde med at de kan handle e-bøker hvor de vil, og bruke på dette brettet. Mange vil ha brettet på grunn av digikortene: de har feks ikke Internett på hytta. Flere presiserer at de er oppegående på teknologi, men synes det er en fordel med Digikortene likevel. De presiserer at kortene ikke bare appellerer til spesielle grupper, men til "vanlige".

Flere trigger på muligheten for lydbøker, og muligheten for å spille av på radio vekker begeistring.

All funksjonalitet kommer ikke til å være på plass på dag en. Brettet har imidlertid en enkel knapp for oppdatering, slik at alle får med seg forbedringer på softwaresiden.

Har fått flere forslag til forbedringer, ting som vi ikke hadde tenkt på. Det er fantastisk herlig å kunne utvikle løsningen i samarbeid med bokelskere - på bokelskeres premisser. Og folk synes det er like gøy å oppleve at deres ideer faktisk kan realiseres - om relativt kort tid. Det er ikke helt det samme om du sender en mail til Samsung...

Til tross for skepsis og kritikk blant nettdebattantene: dette tror jeg blir en dundrende suksess! Kjempegøy å jobbe med!

(Drammen Libris får demobrett i morgen - som de første i landet).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det blir spennende å se hvordan forbrukerne reagerer etterhvert. At det er interesse er positivt for alle.

Det imponerer litt at dere fortsatt lytter til konstruktiv kritikk til tross for de store dosene med pepperen dere så langt har fått.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Noen tanker om teknologi og målgrupper:

Minst to ting betyr noe for om folk bruker en teknologi: 1) De må være interessert i den 2) Brukervennligheten må være god nok.

Hvis folk først er interessert, er det brukervennligheten som avgjør om teknologien blir brukt. Folk på teknologisiden kan her "skyve kundene foran seg" og snakke om at kundene er "avanserte" eller ikke. Det betyr egentlig bare om brukervennligheten er god nok til at alle som ønsker, kan bruke den.

Kindle har god brukevennlighet. Jeg er ikke i tvil om at det meste av det norske markedet mestrer å bruke Kindle. Første generasjon lesebrett, som vi har i salg i Norge, krever derimot mer av brukeren. Ikke alle får til å laste ned e-bøker til PC og overføre e-bøker til disse lesebrettene.

Det nye lesebrettet Norli Libris kommer med, er en kraftig forbedring i forhold til det meste som har vært tilbudt av norske lesebrett hittil. Som nevnt flere ganger har brettet online butikk med norske e-bøker, utenlandske e-bøker, touch-skjerm og wifi. Flere bloggere, som Eirik Newth, beskriver brettet i svært negative ordelag. Det gjør han uten å ha sett eller prøvd brettet - og etter på en svært ufin måte å ha avslått tilbud om å prøve. Jeg kan bare oppfordre dere til å stikke innom våre butikker og teste selv når brettet kommer i butikk i begynnelsen av desember.

Da iPaden kom, var det spennende å se om lesebrettene kom til å overleve. Så langt har de fortsatt å selge.

Noen grupper synes det er optimalt å lese på iPad. Noen synes det er greit å lese e-bøker på smarttelefonene. Noen velger Kindle, selv med et vanskelig tilgjengelig utvalg av norske e-bøker. Og noen vil velge vårt norske lesebrett. Det kan være interessant å spekulere på hvilke grupper som vil foretrekke hva. Selv har vi en hypotese om at de som går mest i bokhandelen kommer til å være mest tilbøyelige til å ønske seg våre lesebrett. Det kan hende vi tar feil.

Under Bokfestivalen i Oslo stod jeg på stand i tre dager og solgte lesebrett. Overraskende mange av de som kom bort og var interessert i lesebrett, var godt voksne mennesker. Dvs 70-80 år. Disse ønsket å følge med på utviklingen, og ønsket seg lesebrett pga muligheten for stor skrift, og mulighet for lydbøker og e-bøker på samme brett. Datakompetansen var varierende. Når vi har tenkt at noen kan ha et reelt behov for Digikort med e-bøker, og sier at vi har gjort det vi kan for å fjerne alle oppstartsbarrierer, er det denne gruppen vi tenker på.

Selve "basisfunksjonaliteten", som er online-butikken og lesing, spenner mye bredere.

Vi tror at mange andre vil se nytten i Digikort i enkelte situasjoner. Jeg har svært lyst til å diskutere dette med flere, og kan si mer i et annet innlegg.

Vi har mottatt mye kritikk for å bremse utviklingen og satse på gammel teknologi. Det er viktig å presisere at dette ikke er enten eller. Utviklingen av bedre løsninger for nettbrett og nedlasting går sin gang - selv om det går tregere enn man kunne ønske.

Parallellt med dette ser vi på hvordan vi skal forholde oss til e-bøker i møtet med våre kunder. Med 180 butikker over hele landet, skjer dette møtet først og fremst i butikkene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Amazon har til dags dato satt standarden for både teknologi og brukervennlighet, dere hadde bare trengt å utnytte det som allerede er der, kopiere det eller, (vanskeligere), forbedre det.

Vi sitter med iPad og lesebrett så det holder her ute, det eneste dere trenger å gjøre er å tilby formater vi kan bruke på en brukervennlig måte. Hvorfor i alle dager lage lesebrett i det hele tatt - det er vanskelig å gjøre riktig, det er dyrt, (antar dere selger med tap eller minimal fortjeneste nå). Og utsatt for risiko i forhold til å bli ut datert og rett og slett gå av moten. Til sammenligning så er det trivielt å tilby en ebok på en haug forskjellige formater og holde disse oppdatert i forhold til skogen av dingser.

En annen ting er jo at om det norske markedet er så smalt at det rettferdiggjør dyre ebøker så må jo markedet for dyre lesebrett være enda mindre?

Det er interessant, men ikke så overraskende det du sier om oppegående 70-80 åringer som har "reason to buy". Å gi de digikort løser ingenting over tid, det de og vi trenger er gode, digitale, brukervennlige løsninger for nedlastning og betaling på dingser vi har. OG ett stort utvalg bøker å lese. Bruk gjerne bokhandlerne som nyttige ekstras der det tilfører verdi. Men så lenge bokhandlene skal være en integrert del av løsningen så løser dere ikke våre problemer, dere løser kun deres egne og forsøker å bygge en "walled garden" rundt deres løsning.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Finst det gode grunnar til å laga særnorske lesebrett? Ville det ikkje vera enklare å tilby e-bøker i format som kan lesast på alle vanlege, eksisterande brett og heller importera desse? Kanskje må kunden da velga mellom epub og mobi når han skal kjøpa boka, men det er neppe vanskelegare enn å velga mellom innbunden, pocket og lydbok.

Eg ønsker meg norske e-bøker som kan lesast på Kindle, sidan det er det eg har. Det kan henda eg ein gong i (fjern) framtid vil kjøpa eit anna brett til å lesa norsk, men ikkje før utvalet er stort nok og prisen låg nok til å forsvara det kjøpet.

Inntil vidare les eg det aller meste av det eg les på engelsk på Kindle og låner det aller meste av det eg les på norsk på biblioteket (dels fordi det er gratis, dels fordi eg eigentleg ikkje har plass til fleire bøker i hyllene mine).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enklere løsning: last ned det geniale og enkle programmet Calibre, med det kan du konvertere alle ebokformater. Så får vi bare vente på at norske ebøker skal bli bli rimeligere...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg har Calibre, men mange av bøkene har DRM kopibeskyttelse, så før eg kan konvertere må eg lære meg korleis eg kjem forbi dette. Hittil har eg vore for lat til å ta meg bryet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er nærmere 60 enn 40 - og er Kindlebruker på det fjerde året, Videospilleren mestrer jeg også og til tross for min "høye" alder foretrekker jeg e- bøker fremfor papirbøker. :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Digger deg! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg tror nok hele bokbransjen ønsker å ta kundene på alvor. Hvis det kan være noen trøst, så finner man den samme tregheten i ganske mange land. Går ikke inn på årsaker her.

Det er mange som nevner pris på e-bøker. Det norske markedet er på 5 millioner mennesker, når du tar med smått og stort. Markedet for engelskspråklige bøker er på mange hundre millioner. Det er ikke mulig å få økonomi i salg av norske e-bøker, med et prisnivå som det man finner på engelske. Selvsagt kan man selge mer ved lavere priser, men da øker markedsføringskostnadene også. Jeg tror prisnivå på norske e-bøker er lavere enn hva mange tror - se feks her (NB! egenreklame) http://bit.ly/vaH1J5

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo men tregheten i de landene du refererer til er vel knyttet til noen av de samme problemene som finnes her. Bransje avtaler, forlag som eier bokhandlere o.l. Forenklet sagt - Bokbransjen vil tape store penger på at ebøker "tar av" i andre ledd av sin virksomhet. Å komme seg ut av denne situasjonen er viktig for bransjen, (forståelig nok). Dette blir ofte påpekt, men sjelden kommentert av bransjen. Er det rart at vi tror dere sleper føttene etter dere og går baklengs og motstrebende inn i fremtiden? Ebok solgt over disk som magnetkort bidrar jo ikke til å øke tilliten i så henseende. Selv om leseren ellers sikkert er grei nok.

I forhold til priser, jo - klart det engelspråklige markedet er større. Jeg setter forøvrig pris på at den gamle linjen om at ebøker blir like dyre som pbøkre er forlatt, det er forfriskende. Ved å kutte bokhandlere, utgifter til trykking og transport så må jo noe skje med prisen. Jeg har forsøkt å finne noenlunde pålitelig info om priser på pbøker og ebøker og det beste jeg har klart å finne er her og her. Den første er nok mest interessant vil jeg tro.

Dere skal ha kred for å forsøke og jeg skriver dette fordi jeg bryr meg om å lese og om bøker.

Satsningen på norske ebøker går for sakte.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Siden du svarer på mitt innlegg så må jeg bare nevne at jeg ikke har noe med Libris sitt lesebrett (eller andre lesebrett for den dags skyld) å gjøre, så jeg har ingen kunder. Regner med at den delen av svaret ditt var til Caroline Heitmann..

Ellers er jeg helt enig deg :-) Bruker selv iPaden min som lesebrett og da går det i gratis klassikere på iBook eller bedre og billigere bøker fra Amazon.com.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja - gikk nok ikke klart frem av mitt innlegg at jeg takket for linken og bare det - syntes artikkelen hos NRK var interessant og jeg var ikke klar over den i det hele tatt.

Resten av midt innlegg var en kommentar / svar til Caroline Heitmann ja.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ååååhh ja... Du er hun Caroline Heitmann i Nordli e-bokavdeling! Det forklarer vinklingen. Men det er kanskje noe du bør opplyse om når du skriver slike innlegg som egentlig er å regne som reklame?

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Burde kanskje det. Opplyste om jobb hver gang jeg snakket om jobbrelaterte ting da jeg var her tidligere, men det ble litt kunstig i et forum hvor jeg deltok ofte. Regnet med at dette var så "reklamete" at det var hevet over enhver tvil at det var reklame - beklager hvis det ikke var tilfelle.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi som fulgt med i timen har fattet det!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er vel nok en uheldig konsekvens av at norske forlag eier hver sin bokhandlerkjede, og e-bøker kommer til å være døden til bokhandlene. Og da finner de på slike tullete løsninger i ren desperasjon. Jeg synes Eirik Newth sa det godt i sin blog.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette er vel litt bak mål er det ikke? De som ikke ønsker å laste ned en e-bok kan da vel bare kjøpe en BOK?

Dette er i beste fall ett sidespor i ebok norge, i verste fall så er det å lure folk som ikke vet bedre til å kjøpe ett produkt som er dyrt, tungvint og unødvendig.

Andre har gjort dette bedre, de heter Amazon.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

For å være ærlig er min første reaksjon: Hva er poenget? Hvis man skal styre med digikort kan man jo like gjerne ha en papirbok, hele fordelen med et lesebrett er jo å ha både boksamlingen og bokhandelen tilgjengelig overalt.

Det kjennes kanskje mer håndfast med en fysisk vare enn en nedlastet fil, men problemet med teknologisk utvikling og påfølgende utdatering er jo enda større: Hvordan konverterer du et digikort til et nytt lesebrettsformat?

De som har teknologifobi og ikke vil laste ned bøker er vel ikke akkurat noe kjernemarked for lesebrett uansett?

Det eneste plusset er mulighet for lydbøker på lesebrettet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Enig. Som en tillegsopplysning, kindle har mulighet for lydbøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var jeg ikke klar over, jeg har tydeligvis ikke lest bruksanvisningen godt nok. Takk for tipset.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alle lesebrett har mulighet for lydbøker. Men vi har gjort en del for å videreutvikle muligheten:

-Lydbøker kan lastes ned på brettet, overføres fra PC eller kjøpes på Digikort -Brettet kommer med FM-sender, slik at lydbøkene kan spilles av på radioen. Det eneste du må gjøre er å plotte inn en ledig frekvens. -Vi håper å kunne tilby Digikort med lyd og tekst før sommeren. Da kan du sitte på bussen og lese en e-bok - og switche over til lydboka (på samme sted) - når du går av.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Lesebrettet har en online bokhandel der du nettopp kan handle e-bøker rett ned på brettet. Utvalget av lesebrett der du kan kjøpe norske e-bøker rett på brettet er begrenset - det finnes bare ett annet i markedet.

Online bokhandelen tilbyr norske, svenske og engelske e-bøker. Utvalget vil være på et par hundre tusen titler fra start, og vil økes raskt.

Digikortene gir en ekstra mulighet. Du kan kjøpe e-bøker som gaver, du kan låne dem ut, og de som ønsker litt mer håndfaste e-bøker, har mulighet til det.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du kan kjøpe e-bøker som gaver på amazon også. De sender det på e-post til mottageren. Hvor langt de har kommet med utlånsordningen sin er jeg ikke sikker på. Håndfaste e-bøker - hvis noen synes det har noe fortrinn foran håndfaste bøker av papir - har ikke Kindle, det er forsåvidt riktig. Jeg synes det høres rart ut, men det er vel nok av folk som synes jeg høres rar ut også.

At utvalget av lesebrett hvor man kan kjøpe norske bøker sånn i det hele tatt er begrenset - det tror jeg vel er noe av problemet. Jeg vil helst klare meg med ett brett. Det tipper jeg at også ville vært en fordel for de som ikke liker teknologi og bruksanvisninger.

Så er det - hvorfor det er forskjellige systemer som ikke passer til hverandre - hvem som er mest vriene og sitter på sitt - det skal jeg ikke påstå at jeg forstår. Men jeg synes det er der man bør sette inn tid og krefter, hvis man virkelig synes at folk (som ikke liker teknologi og bruksanvisninger så godt) skal få ha glede av e-bøker.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Joda, man kan låne bøker til Kindle'n. For tiden låner jeg bøker fra et bibliotek i USA, med ett tastetrykk er boken lastet ned på Kindle'n og jeg har den til låns en mnd. (om jeg vil).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kan det være noe slik som med videoene før i tiden - der VHS vant pga flest kunder?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mer informasjon om lesebrettet på digi.no http://www.digi.no/883007/vil-selge-boker-paa-magnetkort

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

Violeta JakobsenHarald KsomniferumPiippokattaStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienNinaMaiken