Vil Anbefale Tore Renberg og Johan Harstad!
Og Fugletribunalet kan du glede deg til. Den er virkelig en av de bøkene man husker :-)
Aah så herlig - for den ligger klar på nattbordet mitt og venter på å åpnes!
Artig liste å lese! Har flere ganger tenkt at jeg også vil ta en slik leseutfording, men jeg har en tendens til å bli litt oppslukt i forfattere eller temaer og dermed sklir det lett ut. I år ble jeg blant annet hekta på Vigdis Hjort, Lars Saabye Christensen og Haruki Murakami og har dermed lest minst 3 bøker fra hver av dem, noe som medførte at andre planlagte bøker ble dytta lenger og lenger ned på lista. Kanskje tar jeg 2017 - utfordringen nettopp for å variere mer? Får vel se hva det blir til :-)
Har ingen tidsfrist :-)
Jeg ber egentlig bare om kritikk, hva som helst som kan gjøre boka best mulig før jeg sender den inn (og sannsynligvis blir refusert). Så kan jeg iallfall vite at jeg har gjort mitt beste. Du er ikke heeelt i målgruppa, men ett hvert kritisk blikk er nyttig :-)
Eg starta på boka for fire år siden og hadde ingrunn gitt opp heile prosjektet etter mange "nesten"-er hos fleire forlag. Har fått ein del konsulentuttalelsar, som er meir enn dei fleste får, så forsøker å halde meg positiv. Har no fått kontaktinformasjon til personar hos eit forlag, og har eit anna forlag som har bedt meg skrive litt om (korte ned, for det meste) og sende tilbake. Så no skal eg gjere eit siste forsøk. Boka heiter Ingenting og er ein slags oppvekstroman. Psykiske lidninger, familiekonfliktar, kjærleik, og idrett er nokre av temaene. Skal som sagt i gang no med å skrive om/redigere ein siste gong ...så om du mot all formodning skulle ha tid og lyst til å vere testlesar så må du gjerne sei i frå! :-)
Fekk forresten mi første tekst utgitt no i haust - og sjølv om det berre var eit lite bidrag i ein antologi, så gav det veldig meir smak!
Har ei anna roman også liggande, den har eg ikkje sendt i frå meg enno. Den heiter Skilpaddegull, og er ein slags dagbok kor vi følger ei arbeidsledig kvinne og ein kreftsjuk gutunge (historiane deirar går inn i kverandre) gjennom eit år. Mykje humor, mykje alvor, ein del satire, og mykje aktuelt stoff - både frå politikken og elles.
Ps: eg kan egentlig ikkje nynorsk ... byrja berre skrive det fordi eg fekk det føre meg at eg skulle lære det ein gong for alle ...så det blir veldig "på liksom" til tider. Eg "slapp" nynorsk på videregåande fordi eg budde i USA heile ungdomstida og dermed låg så langt bak dei andre reint språklig. Har i tillegg dysleksi ... (tru det eller ei! Finst vel knapt eit mindre eigna yrke då enn forfattar...hehe)
Då gjetta du godt! Eg las "Katten til Ivar Aasen møter Hunden frå Baskerville " utallige gonger som ungjente, og har sidan då vore stor fan av Hovland, og av Rune Belsvik. Skriv ein del små-lyrikk sjølv også, men ikkje noko "seriøst" (som i at eg tenker å gjere noko meir med teksten enn å la han forbli inni datamaskinen). Så "gløymde" eg av lyrikk ein stund (fordi eg skreiv ein roman, og dermed hadde fullt fokus på roman-formen) heilt til ei rosa bok (Elsket og Savnet, av Endre Ruset) fenga meg for halvanna år sidan.
Takk for hyggelig kommentar! :-)
De sytti+ er fir så vidt inkludert lydbøker (tillater meg å kalle "hørt" for "lest") og eksklusert pensum (rundt 2000 sider).
God jul, og (snart) godt nytt år, til deg også
Jeg glemte noen perler som fortjener å nevnes:
- glasslottet av Jeannette Walls
- drep ikke en sangfugl, av harper lee
- vingebelastning av helga Flatland
Årets høydepunkt for min del var "oppdagelsen" av Murakamis verden. har lest over sytti bøker i år og de jeg husker best er
Sistnevte kjøte jeg i julegave til flere i år fordi den var sp bra!
(Ps: ramser opp fra minnet, har garanter glemt noen favoritter)
Sputnik sweetheart, Kafka on the shore, og Norwegian Wood er mine favoritter blandt lydbøkene. På engelsk, lest av henholdsvis Adam Sims , Sean Barret, og John Chancer, som alle gjør en fantastisk jobb. sistnevnte er dog favoritten. Virkelig flink oppleser :-)
Hvis du er "ny" i Murakamis verden ville jeg kanskje startet med Kafka on The Shore :-)
Lars Saabye Christensens bøker har jeg også hatt stor glede av i lydbok-format.
Dersom du bruker Storytel (?) vil jeg anbefale Murakami sine bøker - ikke bare fordi historiene i seg selv er enestående, men også fordi oppleserne er helt fantastiske! :-)
Bøker jeg ville lese i 2016 som aldri blir lest fordi lista over 2016-bøker ble så altfor lang (og samtidig utilstrekkelig). Så dette er "leftovers" pluss diverse som nok dukker opp meir eller mindre spontant. Foruten desse reste-bøkene har eg planer om å
1) lese fleire klassikare
2) utforske meir japansk litteratur - rett og slett fordi eg falt pladask for Haruki Murakami
3) utvide sjangrene eg les, F. Eks vil eg forsøke meg på litt fantasy (fordi den såkalla "urbane fantasy-en" i Neil Gaimans Neverwhere gav meirsmak. Også innen Sci-fi, gjerne med humor og satire, som i Hitchhikers guide to the Galaxy, vil eg lese meir
Enig, i din anmeldelse og i at lydbok versjonen var strålende! LSC sin Visning og Amatøren har også lydbok med meget høy kvalitet, så anbefaler dem om du ikke allerede har lest /hørt dem :-)
Hvis litteratur kun handlet om historie og sjel ville denne boka fått en sterk femmer, evt en sekser. Men i min litterære verden står språk også i fokus og i dette tilfellet trekker språket ned. Det er ikke elendig, men det kunne absolutt vært bedre. Mye gjentas, veldig mye! Som om leseren ikke er i stand til å tenke selv, forklares ting i unødvendig nøyaktig. En setning får sjelden stå alene uten å følges opp av en liknende setning som liksom skal forsterke eller gjenta det den forrige sa, og dette blir slitsomt i lengden.
Boka er nydelig, karakterene er troverdige og til å bli svært glad i. Man skal være bra kynisk og kald for ikke å la seg røre av denne fortellingen. Rent historisk er den også noe alle burde lese - jeg lærte iallfall nye, samtidig som det ikke ble opplevd som opplæringen som en naturlig del av historien.
Kort oppsummert: Anbefaler boka! Språknerden i meg savner dog et mindre gjentakende språk, og bedre språklig flyrm
Litteratur av menn om menn som føler seg avvist!
Kom tilfeldigvis på å lage en slik liste etter å ha kjøpt listas to første bøker og dermed tilfeldigvis fant en liten sammenheng i titlene
Ja, skjønte det, tenkte bare at det er lettere å kommunisere via facebook :-)
Og for å få med flere (?) kan jo bpde du og jeg linke til facebooksiden på facebook :)
Travel helg her også, mange kunder og sjuk samboer krever sitt, hehe
Ble nesten ferdig med boka "Tsukuru Tazaki and his years of pilgrimage" av Haruki Murakami, øynene glapp igjen når det var to sider igjen å lese.. Typisk!
På lydbokfronten er jeg nettopp ferdig med Us av David Nicholls. Herlig perle av ei bok. Samlivsbrudd sett fra mannens perspektiv, følelser skildret av en akademiker uten særlig kompetanse og erfaring med å takle følelser. Historien fortelles i nåtid med jevnlige tilbakeblikk til da de møttes første gang. Også sønnens rolle i forholdet og bruddet står sentralt. Likte denne fordi det til tross for tematikken ikke var en selvmedlidende hovedperson /fortellerstemme. Humor gjennom hele boka, uten at det påvirker handlingen på en useriøs måte.
Nå står Liv Ullmanns De Utrolige klar på nattbordet. Og på Storytel går det i novellesamlingen "The elephant vanishes" av Haruki Murakami
Ja, det var noe sånt jeg også ville forslått. Kanskje en ide å lage en Facebook - gruppe for de som er med? :)
Jepp! :)
"Us" av David Nicholls. Årets 65. bok skuffer ikke!
Samliv og potensielt samlivsbrudd står sentralt i denne boka. Nettopp derfor var jeg litt skeptisk og klar for klissete følelsesladet sutring.
Frykta klisjéfull kjærlighetshistorie. Fant svart humor, spissformuleringer, følelser pakka inn i unngåelse og benektelse, situasjoner en føler seg igjen i, smarte observasjoner og formuleringer, alt sammen fortalt fra Douglas Petersens synspunkt.
Rett før han skal reise på ferie med kona og sønnen, kunngjør kona at hun kanskje vil skilles. Det kommer fullstendig uventet på ham. Ferien er allerede betalt og bestilt og det er siste sommeren med sønnen før han (sannsynligvis) flyttet hjemmefra. Så skilsmisse eller ei, på ferie skal de. Alle tre. Sammen. Sånn ca sammen, iallfall.
Vi følger Douglas gjennom denne tiden, samtidig so vi får innblikk i han og konas fortid sammen, hvordan de møttes og utviklet et forhold. Et forhold som virker bunnsolid. Trass i det alvorlige og noe dystre temaet, er dette likevel en "feel good" bok. Mye humor, britisk humor. Til tider kan det kanskje til og med beskrive som satirisk også. Lettlest og med korte kapitler. Akkurat slik jeg liker det! Anbefales