Eg må tilstå at eg har fullført boka før tida.
For meg er det ei bok med mange lag, med innhald både på historisk og personleg plan.
Det har vore sekvensar som har rysta, med vonde hendingar og handlingar, medan andre delar har glitra med realistiske handlingar - svært så godt skildra!
Mikkel har endra seg som menneske gjennom dei tre delane, fekk nesten litt vondt av han mot slutten. I første delen verka han nesten avstumpa reint kjenslemessig - kanskje han måtte vere det for å utføre dei hemnaktige handlingane han gjorde?
Kongen framstod som svært ubesluttsom, ikkje rart han miste makta si mot den maktsjuke adelen.
Alti alt - ei svært god bok som eg er glad for å ha lese, men som krevde full merksemd. Og språket, allegoriane, skildringane var kanskje det som imponerte meg mest!
Artig hvordan historien om denne mystiske bokutgivelsen blir nøstet opp!
Først mine egne, mange og mislykkete, søk i bokhandlere og antikvariat. Så mitt biblioteks anstrengelser. Deretter bokelskeres entusiastiske undersøkelser og tips om annen sekundærlitteratur.
Alt tyder så langt på at Snarvei til Peer Gynt er produsert og selges kun i forbindelse med Gålå-spelet, "for at du skal ha noe å legge under juletreet", som det står hos Billettservice. Da vil jeg tro at boken ikke er nyskrevet av Vigdis Ystad, men et opptrykk av noe hun har skrevet tidligere.
Dette er Bokelskere.no på sitt beste - hjertelig takk til alle!
For en tid siden mente enkelte seg plaget av uønskete private meldinger. "Løsningen" ble at du bare kan sende meldinger til de som "følger" deg. Det vil si at hvis jeg skal kunne sende en privat melding til deg, strigidae, må du først gå inn på min profil og trykke "følg" meg. Jeg mener det var slik det var. Et umulig system å forholde seg til.
Vi er mange som har sagt fra om dette, både i forumet og direkte til admin.
Håper riktige mange sier fra, og at vi kan få tilbake muligheten til å sende hverandre meldinger!
Jeg visste jeg kunne stole på deg, gretemor!
Når ikke du finner den, behøver i hvert fall ikke jeg å lete mer :-)
(har notert den under Ønsker på antikvariatnett, men virker lite sannsynlig at den dukker opp).
Hjertelig takk både for hjelpen og for boktipset. Låner "Livets endeløse gåde" i steden.
Jeg finner heller ikke Snarvei til Peer Gynt, men Vigdis Ystad skriver en del om Peer Gynt i
"livets endeløse gåde": Ibsens dikt og drama.
Boken kan du også låne på biblioteket.
Etter forgjeves å ha prøvd å få tak i Snarvei til Peer Gynt av Vigdis Ystad, bestilte jeg den på biblioteket.
Fikk følgende svar: Denne boken kan vi dessverre ikke få tak i. Nasjonalbiblioteket har et eksemplar, men det er ikke til utlån. Det står en merkelig note i beskrivelsen av boken: "Denne boken er blitt til i samarbeid mellom Aschehoug forlag og Peer Gynt-stevnet på Vinstra. Mottatt fra trykkeriet, men ikke formelt utgitt."
Det skal finnes et eksemplar på Nasjonalbiblioteket i Oslo, ikke til utlån. Et eksemplar på Norsk Folkemuseum og et på Ibsensenteret ved universitetet i Oslo. Ingen av disse er til utlån.
Vet noen av dere om det er mulig å få tak i Snarvei til Peer Gynt av Vigdis Ystad?
En bokelsker har denne boken (det var sånn jeg ble oppmerksom på den). Men etter den nye ordningen kan jeg altså ikke sende han en melding og spørre hvordan han fikk tak i den. Grrr. Å bli fratatt muligheten til å sende private meldinger har skapt flere vansker enn det har løst.
André - gi oss tilbake muligheten til å sende hverandre meldinger!
Jeg moret meg også kostelig over en del av hovedpersonen i For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges sine betraktninger og tirader. Men, som du påpeker, så piplet gradvis mer og mer alvor inn. Man ante i grunnen fra børjan av at det etterhvert ville peke i retning (blodig) alvor bak de skrå, humoristiske betraktningene hovedpersonen byr på ift seg selv, omgivelsene og hendelsene. Jeg likte den! Og vil definitivt lese mer av Kyrre Andreassen.
Fugletribunalet:jeg gir et pip når jeg er ferdig. Så kan vi evt snakke litt om den :-)
A propos Havende: jeg leste en glitrende anmeldelse på nrk.no av denne, og det hadde jeg nesten glemt. - Heldigvis ble jeg påminnet romanens eksistens da jeg leste ditt innlegg! Havende må (snart) på leselista her selv om jeg gru- gleder meg...
Det ble heldigvis tid til litt lesing denne helga også. Fikk lest ferdig Kyrre Andreassens For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges. Hovedpersonens lange enetale er innimellom hysterisk morsom, men det blir også gradvis en mer alvorlig undertone i boka etter hvert som vi skjønner mer av hva som egentlig foregår. Ser det er delte meninger her inne om denne, men jeg likte den godt.
Fugletribunalet leste jeg for en stund siden og syntes mye der var bra, men hadde litt blandede følelser til slutt. Spent på å høre hva du synes om den når du har lest ferdig.
Hva som blir neste bok ut er jeg usikker på. Havende av Gunstein Bakke ligger i alle fall høyt oppe på leselista.
Respekt til deg. Fint at noen tar denne jobben.
Hva med Asbjørnsen og Moes samlede eventyr? Jeg ville begynt på første bind.
Sjansen for at damene kjenner igjen disse eventyrene er stor.
Dette er endel av kulturarven. Jeg kan dem fra min barndom, min far kunne dem fra sin, og min sønnedatter på fire sitter stille og lytter når vi leser om Tommeliten.
Den eneste jeg kan si på strak arm er at de har karriere veiledning i Harry Potter bok 5 Order of the Phoenix. Skal spørre en venn som er bibliotekar selv til uka. Skal også spørre om noen av bøkene i samlingen min er bøker han har anbefalt meg.
Ja, det må være dette, selv om ordene «uskikkelige barn» ikke helt vil slippe taket. (Jeg skjønner ikke hvor dette utklippet har gjort av seg, vet jeg har hatt det liggende.) Hjertelig takk Annelingua!
Uttrykket «bittert savn» i andre vers er treffende for vår Mikkel.
Jeg er kommet til del 2, Den store sommer. Mikkel er blitt soldat og forfremmet til kongens tjeneste. Under et ball i Stockholm, i anledning kong Christierns kroning står Mikkel Thøgersen «respektinngytende ved døren som en billedstøtte, dekket av skinnende plater og skjell fra topp til tå. Det strie skjegget hans stakk ut av visiret. Han fulgte de dansende med øynene.»
Mikkels liv er ikke blitt slik han ønsket. «Han var over de firti nå, Mikkel, men han var ingenlunde klokere enn for tyve år siden. Hans lengsler var ikke blitt gjort til skamme, de var ikke gått i oppfyllelse nemlig, ikke en eneste en.» (s. 108-109)
Og videre: «Litt efter glemte Mikkel alt omkring seg. Han tenkte atter frem og tilbake på sitt mislykte liv, han kjente seg trett av alle de mil han hadde vandret efter det umulige. Hvordan var det så gått for seg, han hadde forvist lykken fra sitt hjerte og var blitt en hjemløs mellom glade mennesker.» (s. 109)
Mikkel er en interessant person. Skal vi tro bokens baksidetekst, speiler han kongens fall. Kanskje er han en av dem Tove Ditlevsen sikter til i siste verselinje: «Det er på vilde buske verdens sjældne blomster gror».
Eg måtte sjekke om det er ein serie, men det ser ikkje ut for at det er det. De har vel sett framsida til eller endåtil lest dei presumptivt flotte bøkene om kroppen som har vært populære dei siste par åra, og med rimande og smått humoristiske titlar:
Sjarmen med tarmen
Hjernen er stjernen
og i kveld ser eg at det kjem ei bok til med tittel over same malen
Det er nesten så ein skulle tru at det var bøker i eit fleirbinds-verk, men sidan bøkene er utgjevne av høvesvis Cappelen, Kagge og Aschehoug forlag gjeng eg ut frå at det ikkje er nokon samanheng utover at tittelane til dei seinaste er inspirert av den første, evt at alle tre har ei felles inspirasjonskjelde.
Men kva blir den neste boka ein får sjå om kroppen, med tilsvarande inspirert tittel?
Nesen er sjefen?
Gallen på pallen?
Pungen er kungen?
Det skal bli moro å sjå.
I år er det 150 år siden versedramaet Peer Gynt ble utgitt.
I den forbindelse innbyr jeg til felleslesing av verket, og håper at mange vil være med.
For noen år siden var det også en felleslesing av Peer Gynt.
Du finner den gamle diskusjonstråden her.
Hvem blir med?
Jeg håper at det ordner seg :)
Jeg måtte teste. Har nettopp gitt deg ei stjerne, og den er der fremdeles. Merkelig.
Hvis du sjekker hovedsida til boka her inne, ser du at det er bare fire bokelskere som har lest boka. Dermed er det liten sjanse for at du får noen hjelp her. Kanskje du skulle valgt ei anna bok?
Jeg foreslår at du leser boka.
Her (side 47) forstår jeg det som at forfatteren har funnet på denne bønnen selv og ikke stjålet den fra noen.
Selv har jeg stående Fernando Morais bok om Paulo Coelho ulest, og burde vel gjort noe med det. Bøkene om Thor Heyerdahl også... De biografiene jeg har likt best er om personer som ikke setter seg selv så mye i sentrum og heller skriver selvbiografisk om sin livsgjerning. Monty Roberts Mannen som lytter til hester var litt spesiell og gjorde godt inntrykk. Herbjørg Wassmo skrev Disse øyeblikk, det er den første jeg har lest av henne og er nå grunn til at jeg skal sjekke ut hennes forfatterskap.
Av den dokumentariske sjangeren kommer jeg ikke til å glemme ei gammel bok av forskeren Per Høst. Den het Hva verden viste meg - fra Ishavet til Jungelen. Vet ikke om den er helt innenfor ramma di, men. ;-)
Forretningsidé?