Mellom to slott

Kairo-trilogien

av (forfatter).

Pax 1990 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.24 (29 terningkast.)

163 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

En fargerik familieroman fra et av de gamle kvarterene i den muslimske delen av Kairo. Her er romantikk, krig og spenning, erotikk, religiøse anfektelser og politisk sjelenød. Kjøpmann Ahmed Abd el-Gawwad er en familietyrann - med hemmelig sans for lubne kvinner, vin og sang. Men - opprøret truer både i familien og i samfunnet rundt ham. En studie i dobbeltmoral og i patriarkatets psykologi.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 1990

Format Innbundet

ISBN13 9788253014906

EAN 9788253014906

Omtalt sted Kairo

Språk Bokmål

Sider 579

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 14 1 2 0 0

Bokomtaler

Mellom to slott er første bok i Kairo-trilogien. Her møter vi familien til kjøpmannen Ahmed Abd el-Gawad: hans kone Amina, barna Jasin, Kamal, Fahmi, Aisja og Khadiga. Vi følger familiehistorien i perioden 1917-1919 parallelt med at vi får presentert Egypts historie.

Ahmed er en hustyrann som på hjemmebane praktiserer en svært streng Koran-tolkning, mens han utenfor hjemmet slår seg løs og ikke nekter seg noen fornøyelser selv. Ute er han sjarmerende, omgjengelig og løssluppen, mens han styrer familien hjemme med jernhånd og er mye strengere enn hva mennene i vennekretsen hans er. Kvinnene i familien er i praksis fanger i huset.

Det oppstår spenninger og en ny dynamikk når barna vokser til og de gjennom giftermål får andre erfaringer. Andre skikker enn de han vil godta, gir konflikter og truer hans autoritet.

I andre halvdel av romanen får de politiske begivenhetene mer plass, og disse griper mer direkte inn i deres liv. Det er opprør og demonstrasjoner som krever frigjøring fra det britiske protektoratet.

Historien presenteres gjennom en allvitende forteller som gir oss innblikk i hvordan den oppleves for de ulike medlemmene i familien. Det er levende beskrivelser av sammensatte personligheter. Spesielt godt synes jeg han får fram hvorfor kona Amina som måtte tilpasse seg å være underkuet, reagerer som hun gjør når det kommer inn en annen kvinne i familien som ikke vil innordne seg dette. Er det mest nærliggende å støtte henne, eller skal hun bidra til å slå ned opprøret?

Den store og den lille historien fletter seg godt inn i hverandre, og jeg ser fram til å lese de to neste bøkene i trilogien.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Første bind av ein breidt anlagd trilogi om ei familie i Kairo frå om lag 1917 til 1944. Trilogien er også langt på veg ein leksjon i Egyptisk historie frå denne tida.

Mellom to slott startar imidlertid nesten som eit kammerspel, halvparten av boka gjeng med til å presentere patriarken Ahmed Abd el-Gawwad, dei ulike medlemmene i kjernefamilien, og dei daglege gjeremåla deira. Ahmed er ein god kandidat til verdsmeisterkapen i dobbeltmoral, han og tre kompisar brukar å halde livlege festar om nettene, med sprit, dop og horer, medan han på dagtid er ein streng og gudfryktig famliefar som krev prikkfri oppførsel av familien sine øvrige medlemmer. Og for damene i huset så betyr prikkfri oppførsel mellom anna å halde seg innandørs og ikkje vise seg i vindauget.

Etter kvart trer også den politiske situasjonen i landet tydelegare fram. Landet er under engelsk okkupasjon, men det har vokse fram ei sterk nasjonalist-rørsle. Fridomstrangen leier til demonstrasjonar og streikar, og det kjem til krigsliknande handingar, omtala som Den egyptiske revolusjonen i 1919. Dette får dramatiske konsekvensar for el-Gawwad-familien.

Grei bok, litt langdryg til tider, men med knakande gode personkarakteristikkar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

... det er med ekteskapet som med døden, det nytter ikke å verge seg mot det.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hun kom inn igjen, lukket døren etter seg og trakk frem en madrass som lå under sengen og la den foran sofaen. Så satte hun seg på den, for hun syntes ikke det gikk an å sette seg ved siden av sin mann. Det gikk en tid, og hun forholdt seg taus, ville ikke si noe før hun ble bedt om det. Hennes mann lente seg tilbake i sofaen, som om han var utslitt etter den lange kvelden. Øyelokkene var tunge og påfallende røde fordi han hadde drukket, og pusten gikk tungt, dunstende av alkohol.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, min datter skal aldri flytte hjem til en mann hvis jeg ikke er sikker på at det fremste motivet som får ham til å anholde om hennes hånd, er et oppriktig ønske om å bli min svigersønn - min!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (26) Varsle Svar

Kjell Risvik er ein av dei verkeleg store oversetterane vi har i Noreg, han har oversett ifrå spansk, portugisisk, katalansk, italiensk, fransk, tysk, engelsk og hebraisk, samt 6 andre språk. Her er lagt til nokon av dei han har oversatt for å vise hans repetoir. Det må nemnast at hans sambuar Kari Risvik også har bidratt ein del.


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Dette er en liste over skjønnlitteratur og dokumentarromaner (ikke faglitteratur denne gangen)med handling lagt til Midt-Østen. Har lyst til å få større innblikk i dette områdets kultur og litteratur også, og ikke bare høre om konfliktene der på nyhetene. Nå tar jo mye litteratur også for seg konfliktene, men syns det kan være interessant å se disse i litteraturens lys.

Vet dere om flere gode bøker, mottas tips med takk! :-)

Jeg utvider Midt-Østen-begrepet til også å gjelde noen av landene i det som på engelsk kalles The Greater Middle East, og tenker på følgende land:

 • Afghanistan
 • Bahrain
 • Egypt
 • Forente arabiske emirater
 • Iran
 • Irak
 • Israel
 • Jemen
 • Jordan
 • Kuwait
 • Kypros
 • Libanon
 • Oman
 • Palestina
 • Pakistan
 • Qatar
 • Syria
 • Saudi-Arabia
 • Tyrkia

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Då mor mi skulle flytte over i eit mindre husvære, fekk ho brått ikkje plass til så mange av bøkene sine lenger. Snill som ho er så lot ho etterkomarane forsyne seg med det dei hadde lyst på. Sjølv om vi var fleire som ville ha så var det likevel eit rikhaldig skattkammer å plukke frå.

Dette er det eg sanka med meg.
Takk, kjære mor.


Godt sagt! (16) Varsle Svar

Dette startet sommeren 2010 som en liste over bøker (skjønnlitteratur og andre bøker) som har gitt meg kunnskaper om Egypt - og da først og fremst Kairo og Alexandria. I februar 2011 utvidet jeg listen til å omfatte bøker jeg ikke har lest, men som jeg har skaffet meg og skal lese, eventuelt ønsker meg. Den politiske omveltningen i Egypt gjør det enda mer aktuelt å skaffe mer kunnskap om dette spennende landet og folket. Både skjønnlitteratur, essays og annen litteratur kan kvalifisere til en plass på denne listen!


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Sukkerhuset - Kairo-trilogien" av Naguib Mahfouz
 • "Begjærets palass - Kairo-trilogien" av Naguib Mahfouz
 • "Arabiske netter" av Naguib Mahfouz
 • "Midaqq-smuget" av Naguib Mahfouz
 • "Familien Moskat" av Isaac Bashevis Singer
 • "Evige øyeblikk - tolv historiske miniatyrer" av Stefan Zweig
 • "Gebelawis barn" av Naguib Mahfouz
 • "Blant de troende - en islamsk reise" av V.S. Naipaul
 • "Julis folk" av Nadine Gordimer
 • "Barneøya" av P.C. Jersild
 • "Herbert Crumps ekteskap" av Ludwig Lewisohn
 • "Aske og diamant" av Jerzy Andrzejewsk
Alle bokanbefalinger for dette verket