Viser 1 til 2 av 2 omtaler

Mellom to slott er første bok i Kairo-trilogien. Her møter vi familien til kjøpmannen Ahmed Abd el-Gawad: hans kone Amina, barna Jasin, Kamal, Fahmi, Aisja og Khadiga. Vi følger familiehistorien i perioden 1917-1919 parallelt med at vi får presentert Egypts historie.

Ahmed er en hustyrann som på hjemmebane praktiserer en svært streng Koran-tolkning, mens han utenfor hjemmet slår seg løs og ikke nekter seg noen fornøyelser selv. Ute er han sjarmerende, omgjengelig og løssluppen, mens han styrer familien hjemme med jernhånd og er mye strengere enn hva mennene i vennekretsen hans er. Kvinnene i familien er i praksis fanger i huset.

Det oppstår spenninger og en ny dynamikk når barna vokser til og de gjennom giftermål får andre erfaringer. Andre skikker enn de han vil godta, gir konflikter og truer hans autoritet.

I andre halvdel av romanen får de politiske begivenhetene mer plass, og disse griper mer direkte inn i deres liv. Det er opprør og demonstrasjoner som krever frigjøring fra det britiske protektoratet.

Historien presenteres gjennom en allvitende forteller som gir oss innblikk i hvordan den oppleves for de ulike medlemmene i familien. Det er levende beskrivelser av sammensatte personligheter. Spesielt godt synes jeg han får fram hvorfor kona Amina som måtte tilpasse seg å være underkuet, reagerer som hun gjør når det kommer inn en annen kvinne i familien som ikke vil innordne seg dette. Er det mest nærliggende å støtte henne, eller skal hun bidra til å slå ned opprøret?

Den store og den lille historien fletter seg godt inn i hverandre, og jeg ser fram til å lese de to neste bøkene i trilogien.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Første bind av ein breidt anlagd trilogi om ei familie i Kairo frå om lag 1917 til 1944. Trilogien er også langt på veg ein leksjon i Egyptisk historie frå denne tida.

Mellom to slott startar imidlertid nesten som eit kammerspel, halvparten av boka gjeng med til å presentere patriarken Ahmed Abd el-Gawwad, dei ulike medlemmene i kjernefamilien, og dei daglege gjeremåla deira. Ahmed er ein god kandidat til verdsmeisterkapen i dobbeltmoral, han og tre kompisar brukar å halde livlege festar om nettene, med sprit, dop og horer, medan han på dagtid er ein streng og gudfryktig famliefar som krev prikkfri oppførsel av familien sine øvrige medlemmer. Og for damene i huset så betyr prikkfri oppførsel mellom anna å halde seg innandørs og ikkje vise seg i vindauget.

Etter kvart trer også den politiske situasjonen i landet tydelegare fram. Landet er under engelsk okkupasjon, men det har vokse fram ei sterk nasjonalist-rørsle. Fridomstrangen leier til demonstrasjonar og streikar, og det kjem til krigsliknande handingar, omtala som Den egyptiske revolusjonen i 1919. Dette får dramatiske konsekvensar for el-Gawwad-familien.

Grei bok, litt langdryg til tider, men med knakande gode personkarakteristikkar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

BenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingIngunn SAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer Gabrielsen