Halvbroren

roman

av (forfatter).

Cappelen 2001 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.79 (862 terningkast.)

3691 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Gjennom fire generasjoner følger vi en fargerik familie i en leilighet i Kirkeveien i Oslo. I sentrum av den dramatiske handlingen står Fred, som ble unnfanget ved en voldtekt på tørkeloftet, og den yngre halvbroren Barnum. Romanen følger brødrenes vidt forskjellige oppvekst på 60- og 70-tallet i Oslo. Barnum er kunstneren som går på mange pinefulle nederlag, og iblant reddes av den mer hardtslående broren. Men Fred lever i taushet og skygge, og bærer på hemmeligheter.

Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2001

Format Innbundet

ISBN13 9788202202088

EAN 9788202202088

Omtalt tid 1945-1999

Omtalt sted Oslo

Språk Bokmål

Sider 650

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Bokhandlerprisen 2001 Brageprisen Skjønnlitteratur 2001 Den norske leserprisen 2001 Nordisk Råds litteraturpris 2002 Bokklubbens leserpris 2001

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

251 332 177 63 29 10

Bokomtaler

Lenge siden jeg har lest en så rent god bok! Den er lang, men sidene flyr. Fantastisk intelligent

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Et storverk av internasjonalt kaliber. Mektig og monumentalt. Et skattekiste av språklige finesser og observasjoner.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fantastisk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Handlingen i boka utspinner seg i en leilighet i Kirkeveien i Oslo fra tiden før siste verdenskrig og frem til 70-tallet. Vi følger fire generasjoner gjennom deres sorger og gleder - mest av førstnevnte. Familien har ikke all verdens å rutte med økonomisk, men forsøker å klare seg så godt de kan i etterkrigstidens Norge.

Halvbrødrene Fred og Barnum er svært ulike. Fred er resultat av en voldtekt på selve frigjøringsdagen i 1945, og det forhold at han har ukjent far gjør at han ikke føler seg som et fullverdig familiemedlem. Barnum er svært liten av vekst, og gjennom oppveksten blir han mobbet. Men selv om det er mest krangel og splid mellom brødrene, stiller Fred opp for halvbroren sin når rå muskelkraft er påkrevet. I bakgrunnen troner bestemor Boletta, og beskrivelsen av henne er svært fornøyelig.

Barnum har et utpreget kunstnersinn, men klarer ikke helt å forløse sine kunstneriske talenter. Dette til stor frustrasjon både for ham selv og omgivelsene.

Jeg ble litt skuffet over boka og synes den er en smule oppskrytt. Boka er for tykk og kunne med fordel ha vært gjort kortere. Det ble vel mange gjentakelser, og noen ganger syntes jeg de tidsmessige overgangene kom for brått og usammenhengende. Like fullt er dette er en leseverdig bok, som det er viktig å få med seg som et slags nøkkelverk innenfor norsk litteratur.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

– Du klipper bort livet ditt og alkoholen er saksen, sier Peder.

Godt sagt! (11) Varsle Svar

– Medlidenhet er bare en fornem form for forakt, Barnum.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Vi er ikke sporløse. Vi drar et kjølvann etter oss som aldri lukker seg helt, en flenge i tiden vi så møysommelig legger bak oss.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Garderober er ensomme steder. Alle garderober ligner på hverandre. Det er den samme lukten. Det er den samme historien. Garderober er der sorgen og smerten blir hengende, som gjenglemte plagg ingen vil komme tilbake for å hente. Seirene tar du med deg ut i skolegården, i gatene. Nederlagene lar du bli igjen.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Alle mister sjelen sin en gang imellom, sier hun. Det gjelder bare å få den på plass igjen fortest mulig. – Hvordan klarer man det? – Gjøre de riktige tingene, sier moren.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Det finnes mange godebøker, men blant alle godbitene er det en og annen som smaker urk. Problemet er bare at folk blir grinete om en våger å si i fra. Akk dog, her kommer ei liste over gode bøker jeg virkelig ikkekan fordra.


Godt sagt! (28) Varsle Svar

En kollega ba meg lage en liste over bøker jeg kunne anbefale akkurat henne og det resulterte i en liste som kanskje flere kan få glede av. Listen er en salig blanding av gammel og ny litteratur, lettlest og mindre lettlest, krim, spenning og skjønnlitteratur. Der bøkene tilhører en serie, så har jeg kun tatt med første bind.


Godt sagt! (7) Varsle Svar

Som tittelen sier, er dette bøker som beskriver/omhandler etterkrigs-Norge. Det finnes mange flere, jeg har valgt ut de som er mest aktuelle for meg.
Listen er satt opp etter tips fra bokelskere. Tar gjerne imot flere.

Tusen takk til alle!


Godt sagt! (6) Varsle Svar

Noen ganger sitter man tilbake og føler seg lurt. Yndlingsforfatteren har rett og slett levert et makkverk. Her er noen av mine nedturer.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Noen av bøkene i hylla mi, fler kommer etterhvert.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Modellen - roman" av Lars Saabye Christensen
 • "Den misunnelige frisøren - noveller" av Lars Saabye Christensen
 • "Gutten som ville være en av gutta" av Lars Saabye Christensen
 • "Saabyes cirkus" av Lars Saabye Christensen
 • "Oscar Wildes heis - noveller" av Lars Saabye Christensen
 • "Bisettelsen" av Lars Saabye Christensen
 • "Visning" av Lars Saabye Christensen
 • "Bernhard Hvals forsnakkelser - roman" av Lars Saabye Christensen
 • "Maskeblomstfamilien" av Lars Saabye Christensen
 • "Bly" av Lars Saabye Christensen
 • "Erobreren" av Jan Kjærstad
 • "Forføreren" av Jan Kjærstad
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver