Sjarmen med tarmen

om et av kroppens mest undervurderte organer

av (forfatter), Jill Enders (illustratør) og Benedicta Windt-Val (oversetter).

Cappelen Damm 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.64 (145 terningkast.)

443 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Ntotheas eksemplar av Sjarmen med tarmen - om et av kroppens mest undervurderte organer

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

2022

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788202455668

EAN 9788202455668

Språk Bokmål

Sider 289

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

21 69 41 10 4 0

Bokomtaler

Denne boka vil jeg lese enda en gang, og kanskje enda en gang til etter det! Den anbefales på det sterkeste!

Forfatteren tar oss med på en systematisk reise gjennom hele fordøyelsessystemet, og gjør det med et så rikt, lettfattet og morsomt språk at boka nesten virker som skjønnlitteratur. Hennes språk og kunnskap, ispedd søsterens fabelaktige illustrasjoner, gjør dette til et mesterverk innen medisinsk litteratur. En betydelig del av boka tar for seg mikrobenes verden i tarmene våre, en verden som ennå er lite kartlagt, og som muligens kan huse like viktig informasjon om sykdommer, god helse og trivsel som det genene våre kan. Hva vet vi så langt? Hun forklarer det enkelt og inspirerende for oss. Og har du noensinne tenkt over om du egentlig har normal avføring, eller om avføringen din kan vitne om at du har en uheldig situasjon i kroppen din? Hun og søsteren forteller deg det du trenger å vite - det du kanskje aldri har turt å spørre noen om før. Og hvorfor går aldri de arrene etter at du bet deg i kinnet bort? Det er fordi de slett ikke er noen arr, men en1viktig del av fordøyelsen og immunforsvaret.. Her er det så mye spennende å lære! God lesning!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Joda. En ganske artig bok, men jeg er ikke helt overbevist. Jeg blir skeptisk når forfatteren for eksempel sier at "aspartam kan tilsynelatende være kreftfremkallende (...) Skepsisen er altså stort sett berettiget". Hun sier ikke at aspartam ER kreftfremkallende (noe det slett ikke er bevist å være), men bygger likevel oppunder ubegrunna skepsis. Hun understreker også at hver enkelt må prøve seg fram når det gjelder matallergier og intoleranse, noe som i økende grad får helsebevisste (eller -hysteriske?) mennesker til å kutte ut viktige matvarer for tida. Vi er ikke på langt nær så allergiske som vi innbiller oss. Dette bidrar til å bygge opp under en uvitenskaplig tenkemåte som vi ikke har godt av som samfunn.

Når det er sagt, har jeg mora meg med boka også. Den er litt skravlete i formen, noen ganger skygger festlige språkbilder for innholdet, men stort sett fungerer det. Illustrasjonene er oppklarende og deilig useriøse, synes jeg. Jeg sitter nok igjen med flere artige anekdoter enn med en mer helhetlig forståelse, men alt i alt var boka lesverdig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En kjempe spennende og interessant bok som i hovedsak handler om sammenhenger inne i kroppen - celler og bakterier. Spesielt spennende å lese om hvordan forholdene i tarmsystemet, og de gode og onde bakteriene, påvirker forhold som ligger langt utenfor selve tarmen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lettlest og til dels – øh – sjarmerande bok om tarmsystemet. Forfattaren, Dr. Julia Enders, er ikkje berre utdanna gastroenterolog, ho har også personlege erfaringar med kor viktig tarmhelsa er for resten av kroppen. Etter å ha halde eit populærvitskaplet foredrag om temaet som blei svært godt mottatt, fekk ho tilbod om å gi ut bok om temaet. Og her er den.

Dr. Enders har talent for å formidle kunnskapen sin. Ho gjeng grundig til verks med å forklare korleis fordøyingssystemet virkar, og ho nyttar lettfattelege døme og artige samanlikningar for å få fram poenga. Kunnskapen om korleis bakteriefloraen i tarmen påvirkar resten av kroppen har auka mykje dei siste åra, og det refererast til eit stort tilfang av nyare tidsskriftlitteratur om temaet.

Når eg likevel er bittelitt skuffa over boka, skuldast det to forhold. Det første, og minst viktige, er ein del av humoren i boka. Er det kjempetabu å seie «bæsj» og liknande i Tyskland? I alle fall slo det meg at mange av dei vittige poenga i boka var i retning av «'fnis' - no sa eg visst promp». Ja ja, dette er som nevnt ikkje så viktig.

Det som var litt verre var at eg ikkje alltid fekk forklaringane til å henge saman. Noko av dette skuldast nok at dette er eit fagområde i sterk utvikling, og at resultat kan sprike i litt ulike retningar. Og så kan det sjølvsagt hende at lesaren ikkje er på høgde med det han les, og går glipp av samanhengane. Uansett, eg sat litt for ofte med kjensla av at utgreiingane ikkje hang heilt saman med konklusjonane.

Men anten det er sånn eller slik, så skal forfattaren ha honnør for å skape interesse og entusiasme for fagfeltet sitt hjå ålmenta. Salstala til boka seier sitt, og dei er imponerande.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er ganske nyttig å lære om tarmen, men boka minnet meg litt om denne selvhjelpslitteraturen der formålet denne gang er å nærme seg det perfekte liv med en optimalisering av tarmfunksjonen. Det er visstnok et utrolig viktig organ. Det viktigste i kroppen i følge forfatteren. I den grad slik lesning gir flere bekymringer fordi vi da ønsker å skape et enda mer perfekt selv via tarmen, kan det gå ut over tarmfunksjonen. I motsatt fall hadde jeg uansett valgt å lese noe annet. Om du ikke er veldig interessert i indre organer da. Jeg hørte forresten ofte bare med ett øre på lydbok og det kan jo være at jeg gikk glipp av noe viktig. Tarmen fungerer likevel helt topp. Sikkert fordi jeg går lange turer med hunden mens jeg hører lydbok

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Endte opp med å lese denne på dansk - fordi den sto i bokhylla på hytta vi var på. Akkurat slik bok jeg elsker! Populærvitenskap på sitt beste, bra og underholdende skrevet og voldsomt lærerikt. I og med jeg har sykdommen chrons trodde jeg at jeg skulle vite noe av det boken omtalte, men neida - her fikk jeg masse interessante og spennende fakta om fordøyelsessystemet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En kjempegøyal bok om vårt indre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Den rolige bokleseren har større suksess på fordøyelsesområdet enn en anspent toppsjef.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Hold fast ved tykktarmens motto: Styrke er å bevare roen.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Den som aldri må prompe, sulter ut tarmbakteriene sine og er ikke noen god mikrobevert.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Tynntarmen elsker å ha det rent og ryddig. Den hører til dem som alltid rydder på kjøkkenet med en gang man er ferdig å spise.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Vi sniker til oss et lite stykke kake og tror at ingen har sett det, men nede i magen lyder et høyt brøl: "KAAAAKEEEE!"

Godt sagt! (8) Varsle Svar

I 2011 undersøkte noen forskere fra USA bakteriefloraen i navlen, bare for moro skyld. I navlen til en av deltakerne i studien, fant de bakterier som man hittil bare kjente fra havet utenfor Japan - og det til tross for at vedkommede aldri hadde vært i Asia. Globalisering skjer ikke bare når den lille lokalbutikken blir til en McDonalds - den foregår til og med i våre egne navler. Daglig flyr milliarder og atter milliarder av utenlandske mikroorganismer verden rundt uten å betale en krone.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Når den første tarmbakterien ser sitt tipp- tipp- tipp oldebarn svømme forbi, har vi ikke ligget mer enn et par timer i armene til foreldrene våre.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Alle som lider av angst eller depresjon, bør huske på at også en opprørt mage kan utløse negative følelser. Ofte er magen i sin fulle rett, det kan skyldes for mye stress, eller en matintoleranse som ennå ikke er avdekket. Vi bør ikke bare lete etter årsakene i hjernen, , eller skylde på hendelser i livet vårt, vi er mer enn som så.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Menneskene har alltid spist probiotiske bakterier. Uten dem ville vi ikke ha eksistert. Det må en gruppe søramerikanere si seg enig i. De brakte gravide kvinner til Sydpolen for at de skulle føde barna sine der. Tanken var at de senere ville ha lovlig rett til å utnytte oljeforekomstene der med tillatelse fra de «innfødte». Resultat: Babyene døde - senest på veien tilbake. Sydpolen er så kald og bakteriefri at de rett og slett ikke fikk nok bakterier. De normalt varme omgivelsene og bakteriene på tilbakereisen var nok til å ta livet av spedbarna.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det finnes godt og ondt her i verden - også blant mikrobene.
Det onde har for det meste èn ting til felles: Det vil egentlig bare det beste ... for seg selv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Er virkelig den beste måten å vekke interesse for populærvitenskapelige bøker innen naturvitenskap eller medisin å finne på en «fengende» tittel på rim?


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Min første leseutfordring.

Jeg forsøker å ta en bok for hvert punkt, altså ikke slå i sammen de forskjellige punktene. Jeg har satt opp flere bøker på "samme punkt", men det er fordi jeg skal ha oversikt over hva som er hva, og fordi jeg ikke har bestemt meg for hvilken bok jeg skal velge. Det er flere bøker som kan passe under flere punkter, jeg kommer til å bytte litt på de ved behov, for at jeg skal få plass til flest mulig bøker som jeg ønsker å lese på lista. Jeg skriver derfor hvilken punkter bøkene passertil/går under.
Jeg markerer punktene/ bøkene med lest og uthevet skrift etterhvert som jeg har lest de. Dette utfordrer meg til å prøve ut nye forfattere og nye sjangere, inntil nå er jeg positivt overrasket.

En bok på mer enn 600 sider Jeg er pilgrim - Terry Hayes.
En bok på under 150 sider To fluer i en smekk som rir på en hest- Anne B Ragde & Unni Lindell
En bok som er anbefalt av en jeg nylig har møtt Så lenge deter stjerner på himmelen - Kristin Harmel.
En bok med handling ifra mtt hjemsted Rakels bok - Sissel Verøysvik
En New York time bestselger Bursdagsgaven - Sue Monk Kidd
En bok med blått omslag Ektemannens hemmelighet - Liane Moriarty
En bok som har vunnet National book Award Bak den vakre fasaden - Katherine Boo
Et mordmysterie Den som elsket noe annet - Karin Fossum
En bok som er oversatt til engelsk Den Onde viljen - Karin Fossum
En bok som er utgitt i 2016 Den du ikke ser - Jonas Mostrøm, Alt jeg ikke husker - Jonas Hassen Khemiri (2 bøker, usikker på hvor jeg kan putte det inn)
En bok som er basert på eventyr Bukkene bruse i badeland & Bukkene bruse vender tilbake - Bjørn F. Rørvik.
En bok som blir film dette året (2016) Miss Peregrine og øyas hemmelighet - Ransom Riggs
Bok du leser ut på en dag Pulverheksa og skattesnust - Ingunn Aamodt
En bok du har lånt på biblioteket My name is Mahtob - Mathob Mahmoody
En bok du ikke har lest siden ungdomsskolen Historien om Glenn Anton - Thor Soltvedt
En selvbiografi/bok lest ut på en dag Broren min - Eline Johannesen Helledal
En bok hvor handlingen er om sommeren - Den beste sommeren: en bok om glede, søskenkjærlighet - Polbratek, Emilia; Polbratek, Monika
En bok om en kultur jeg er ukjent med - Tyskerjentene historiene vi aldri ble fortalt - Helle Aarnes
En bok hvor handlingen foregår i Europa - Hypnotisøren - Lars Kepler
En bok hvor handlingen foregår på en øy Hopp da så blir vi kvitt deg - Tanja Wiibe-Lund
En bok som garantert vil glede deg - Så lenge det er stjerner på himmelen - Kristin Harmel
Den første boken du ser i bokhandleren - Kunsten å høre hjerteslag - Jan-Philipp Sendker.
En young adult bestselger - Vinterjenter - Laurie Halse Anderson
En diktsamling - Livslykke - Bjørg Thorallsdottir
En klassiker fra 20. Århundre - Lotta i bråkmakergaten - Astrid Lindgren
En bok skrevet av en kjendis** - Paganinikontrakten - Lars Kepler
Og følge punkter gjenstår.

en kjærlighetshistorie med handling i fremtiden
en selvutviklingbok
en politisk memoar
en bok som er minst 100 år eldre enn deg
en bok fra Oprah's bokklubb
en science- fiction roman
en tegnet roman
en bok hvor hovedpersonen har samme yrke som deg
en bok og dens prequel
en bok skrevet av en komiker
en dystopi
en bok om en roadtrip
en satirisk bok


Godt sagt! (1) Varsle Svar

...


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leseutfordring for 2016 fra Pop Sugar, mest for moro skyld. Ideen var å fylle flest mulig av punktene med uleste bøker fra egen bokhylle og ønskeliste i den grad det lot seg gjøre. Jeg kom gjennom 40 av 41 bøker i 2016. Siste boken, Wonderboy, ble med meg inn i nyåret.

Takk for innspill fra andre bokelskere her inne til aktuelle bøker:)

Se listen i sin helhet her.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Mål: 60
Mål 2: 70


Godt sagt! (0) Varsle Svar
 • En bok anbefalt av en bibliotekar
 • En bok som har vært lese-listen alt for lenge
 • En bok bestående av brev
 • En lydbok
 • En bok av en ikke-hvit person
 • En bok med en av de fire årstidene i tittelen
 • En bok som er en historie inni en historie
 • En bok med flere forfattere
 • En spionthriller
 • En bok med en katt på coveret
 • En bok av en forfatter som bruker pseudonym
 • En bestselger fra en sjanger du vanligvis ikke leser
 • En bok av eller om en person med handikap
 • En bok som involverer reise
 • En bok med en undertittel
 • En bok som er publisert i 2017
 • En bok som involverer en mytisk skapning
 • En bok du har lest før som alltid får deg til å smile
 • En bok om mat
 • En bok med karriereråd
 • En bok fra et ikke-menneskelig perspektiv
 • En steampunk-roman
 • En bok med en rød rygg
 • En bok med handling lagt i villmarken
 • En bok du elsket som barn
 • En bok av en forfatter fra et land du aldri har besøkt
 • En bok med en tittel som er karakterens navn
 • En roman med handling lagt til en krig
 • En bok med en upålitelig forteller
 • En bok med bilder
 • En bok hvor hovedkarakteren er av en annen etnisitet enn deg
 • En bok om en interessant kvinne
 • En bok med handling lagt til to forskjellige tidsperioder
 • En bok med en måned eller ukedag i tittelen
 • En bok med handling lagt til et hotell
 • En bok skrevet av noen du beundrer
 • En bok som blir filmatisert i 2017
 • En bok med handling lagt til en høytid (ikke jul)
 • Den første boken i serie du ikke har lest før
 • En bok du kjøpte på en reise

27/40

Ekstra:

 • En bok anbefalt av en forfatter du liker
 • En bestselger fra 2016
 • En bok med et familiemedlem i tittelen
 • En bok som tar for seg hele livet til en karakter
 • En bok om en innvandrer eller flyktning
 • En bok fra en sjanger eller undersjanger du aldri har hørt om
 • En bok med en eksentrisk karakter
 • En bok med mer enn 800 sider
 • En bok du fikk fra en bruktbokhandel
 • En bok som er nevnt i en annen bok
 • En bok om et vanskelig tema
 • En bok basert på mytologi

9/12


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Disse lydbøkene har jeg hørt i 2017


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Populærvitenskapelige bøker med kroppen som tema


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Den nye gleden med skjeden - alt du trenger å vite om underlivet" av Nina Brochmann
 • "Hjernen er stjernen - ditt eneste uerstattelige organ" av Kaja Nordengen
 • "Trærnes hemmelige liv - skogen i bilder" av Peter Wohlleben
 • "Men du ser ikke syk ut" av Ragnhild Holmås
 • "Omgitt av idioter - hvordan forstå dem det ikke går an å forstå" av Thomas Erikson
 • "Håndbok for vaskedamer - noveller i utvalg" av Lucia Berlin
 • "Godt nok for de svina - en leders tanker om mot, sårbarhet og troverdighet" av Anita Krohn Traaseth
 • "Livet - illustrert" av Lisa Aisato
 • "Det hvite badehuset" av Thorvald Steen
 • "Else går til psykolog" av Else Kåss Furuseth
 • "Alt jeg ikke husker" av Jonas Hassen Khemiri
 • "Olive Kitteridge" av Elizabeth Strout
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver