Viser 1 til 8 av 8 omtaler

Lettlest og til dels – øh – sjarmerande bok om tarmsystemet. Forfattaren, Dr. Julia Enders, er ikkje berre utdanna gastroenterolog, ho har også personlege erfaringar med kor viktig tarmhelsa er for resten av kroppen. Etter å ha halde eit populærvitskaplet foredrag om temaet som blei svært godt mottatt, fekk ho tilbod om å gi ut bok om temaet. Og her er den.

Dr. Enders har talent for å formidle kunnskapen sin. Ho gjeng grundig til verks med å forklare korleis fordøyingssystemet virkar, og ho nyttar lettfattelege døme og artige samanlikningar for å få fram poenga. Kunnskapen om korleis bakteriefloraen i tarmen påvirkar resten av kroppen har auka mykje dei siste åra, og det refererast til eit stort tilfang av nyare tidsskriftlitteratur om temaet.

Når eg likevel er bittelitt skuffa over boka, skuldast det to forhold. Det første, og minst viktige, er ein del av humoren i boka. Er det kjempetabu å seie «bæsj» og liknande i Tyskland? I alle fall slo det meg at mange av dei vittige poenga i boka var i retning av «'fnis' - no sa eg visst promp». Ja ja, dette er som nevnt ikkje så viktig.

Det som var litt verre var at eg ikkje alltid fekk forklaringane til å henge saman. Noko av dette skuldast nok at dette er eit fagområde i sterk utvikling, og at resultat kan sprike i litt ulike retningar. Og så kan det sjølvsagt hende at lesaren ikkje er på høgde med det han les, og går glipp av samanhengane. Uansett, eg sat litt for ofte med kjensla av at utgreiingane ikkje hang heilt saman med konklusjonane.

Men anten det er sånn eller slik, så skal forfattaren ha honnør for å skape interesse og entusiasme for fagfeltet sitt hjå ålmenta. Salstala til boka seier sitt, og dei er imponerande.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

En kjempegøyal bok om vårt indre.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En kjempe spennende og interessant bok som i hovedsak handler om sammenhenger inne i kroppen - celler og bakterier. Spesielt spennende å lese om hvordan forholdene i tarmsystemet, og de gode og onde bakteriene, påvirker forhold som ligger langt utenfor selve tarmen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Endte opp med å lese denne på dansk - fordi den sto i bokhylla på hytta vi var på. Akkurat slik bok jeg elsker! Populærvitenskap på sitt beste, bra og underholdende skrevet og voldsomt lærerikt. I og med jeg har sykdommen chrons trodde jeg at jeg skulle vite noe av det boken omtalte, men neida - her fikk jeg masse interessante og spennende fakta om fordøyelsessystemet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er ganske nyttig å lære om tarmen, men boka minnet meg litt om denne selvhjelpslitteraturen der formålet denne gang er å nærme seg det perfekte liv med en optimalisering av tarmfunksjonen. Det er visstnok et utrolig viktig organ. Det viktigste i kroppen i følge forfatteren. I den grad slik lesning gir flere bekymringer fordi vi da ønsker å skape et enda mer perfekt selv via tarmen, kan det gå ut over tarmfunksjonen. I motsatt fall hadde jeg uansett valgt å lese noe annet. Om du ikke er veldig interessert i indre organer da. Jeg hørte forresten ofte bare med ett øre på lydbok og det kan jo være at jeg gikk glipp av noe viktig. Tarmen fungerer likevel helt topp. Sikkert fordi jeg går lange turer med hunden mens jeg hører lydbok

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne boka vil jeg lese enda en gang, og kanskje enda en gang til etter det! Den anbefales på det sterkeste!

Forfatteren tar oss med på en systematisk reise gjennom hele fordøyelsessystemet, og gjør det med et så rikt, lettfattet og morsomt språk at boka nesten virker som skjønnlitteratur. Hennes språk og kunnskap, ispedd søsterens fabelaktige illustrasjoner, gjør dette til et mesterverk innen medisinsk litteratur. En betydelig del av boka tar for seg mikrobenes verden i tarmene våre, en verden som ennå er lite kartlagt, og som muligens kan huse like viktig informasjon om sykdommer, god helse og trivsel som det genene våre kan. Hva vet vi så langt? Hun forklarer det enkelt og inspirerende for oss. Og har du noensinne tenkt over om du egentlig har normal avføring, eller om avføringen din kan vitne om at du har en uheldig situasjon i kroppen din? Hun og søsteren forteller deg det du trenger å vite - det du kanskje aldri har turt å spørre noen om før. Og hvorfor går aldri de arrene etter at du bet deg i kinnet bort? Det er fordi de slett ikke er noen arr, men en1viktig del av fordøyelsen og immunforsvaret.. Her er det så mye spennende å lære! God lesning!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Joda. En ganske artig bok, men jeg er ikke helt overbevist. Jeg blir skeptisk når forfatteren for eksempel sier at "aspartam kan tilsynelatende være kreftfremkallende (...) Skepsisen er altså stort sett berettiget". Hun sier ikke at aspartam ER kreftfremkallende (noe det slett ikke er bevist å være), men bygger likevel oppunder ubegrunna skepsis. Hun understreker også at hver enkelt må prøve seg fram når det gjelder matallergier og intoleranse, noe som i økende grad får helsebevisste (eller -hysteriske?) mennesker til å kutte ut viktige matvarer for tida. Vi er ikke på langt nær så allergiske som vi innbiller oss. Dette bidrar til å bygge opp under en uvitenskaplig tenkemåte som vi ikke har godt av som samfunn.

Når det er sagt, har jeg mora meg med boka også. Den er litt skravlete i formen, noen ganger skygger festlige språkbilder for innholdet, men stort sett fungerer det. Illustrasjonene er oppklarende og deilig useriøse, synes jeg. Jeg sitter nok igjen med flere artige anekdoter enn med en mer helhetlig forståelse, men alt i alt var boka lesverdig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Stig TIngunn SLailaVioleta JakobsenHarald KKirsten LundAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingAmanda AHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid Kjendlie