Ingen hylle
2023
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Har du noen gang lurt på hvordan livet ditt ville sett ut om du hadde tatt andre valg? Studert noe annet, flyttet et annet sted, møtt en annen kjæreste?
Nora Seed får muligheten til å finne ut av nettopp det. Hun har opplevd mange skuffelser i livet og velger å ta en overdose medisiner, men i stedet for å forsvinne inn i mørket, våkner hun i et uendelig bibliotek.
Bibliotekaren fra barneskolen, Mrs. Elm, er der. Hun forteller Nora at bøkene er ulike muligheter for hvordan livet hennes kunne ha blitt. Én bok forteller om livet hennes sånn som det har vært, med alle de avgjørelsene som hun angrer på. Andre bøker forteller om livet slik det hadde blitt om hun hadde valgt annerledes.
Nora får muligheten til å forandre på livet sitt. Hun kan velge en annen karriere, gjøre om på gamle kjærlighetsbrudd, realisere drømmen om å bli glasiolog. På sin reise gjennom Midnattsbiblioteket må hun finne ut av hva som faktisk gjør livet meningsfullt og verdt å leve.
Men ting er ikke alltid det du tror de er, og snart fører valgene hennes til at selve Midnattsbiblioteket og hun selv er i stor fare. Før tiden renner ut, må hun besvare det ultimate spørsmålet: Hva er den beste måten å leve på?
Dette er en filosofisk skjønnlitterær bok om valg, anger og om å omfavne livet.
Forlag Gursli Berg
Utgivelsesår 2022
Format Innbundet
ISBN13 9788284321158
EAN 9788284321158
Språk Bokmål
Sider 391
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Nora føler at hun har møtt veggen. Tilværelsen hennes har ikke lenger mening. Hva om hun får sjansen til å leve livet på nytt og får anledning til å ta andre beslutninger? I Midnattsbiblioteket gir bibliotekaren, fru Elms, henne nettopp denne muligheten til å gjøre om på gamle valg og forsøke seg som rockestjerne og andre roller. Hver av dem er skildret med atskillig humor og innlevelse, men det er alltid noe som mangler og som fører Nora tilbake til biblioteket før hun tar sitt endelige valg.
Det er kanskje ikke tilfeldig at hovedpersonen har samme navn som Nora i Et dukkehjem? Men boka kan også leses som en moderne versjon av Carrolls Else i eventyrland der vi går fra den ene tankevekkende opplevelsen etter den andre.
Valgt som beste roman 2020 av medlemmene av Goodreads. Boka inngikk som felleslesning i min amerikanske bokklubb.
The Midnight Library av Matt Haig handler om Nora. Hun har opplevd mange skuffelser i livet og er deprimert. Etter at hun mister jobben og kontakten med de to menneskene som betyr mest for henne, tar hun en overdose medisiner. Men istedenfor å våkne i mørke, så våkner hun i et uendelig bibliotek. Bibliotekaren fra barneskolen, Mrs Elm er der og forklarer henne at bøkene er ulike muligheter for hvordan livet hennes kunne ha blitt. Mrs Elm gir henne en bok som inneholder alle avgjørelser hun har angret på gjennom livet og ber henne velge en. Når hun velger får hun også oppleve hvordan livet hadde blitt hvis hun hadde tatt et annet valg i den situasjonen. Målet er at hun skal velge ett av livene hun får prøve.
Mer enn noe annet er dette en knakende god bok for å drømme seg vekk for en stund. Den er kanskje ikke stor litteratur, men den er godt skrevet og inneholder akkurat det som skal til for at det blir en historie man husker.
Jeg har skrevet noen få ord her: Betraktninger
Dette er en sånn bok jeg bare MÅ lese. Om parallelle liv og eksistensielle valg. Den føles veldig relevant og tar opp spørsmål jeg ofte stiller meg. Jeg leste den i en jafs og den holdt interessen min gjennom hele. Jeg ble likevel moderat berørt, jeg er ikke veldig betatt av skrivestilen (kanskje er det oversettelsen), selv om den er helt grei. Men jeg er glad for at det skrives slike bøker og for det den vekker i meg.
Mange har nok kjent den vonde følelsen med å angre over et valg man har tatt i sitt liv. I denne boka får hovedkarakteren, Nora, sjansen til å se alle de måtene livet hennes hadde vært annerledes om hun valgte annerledes. Det er nok en tanke mange har hatt, hva om jeg hadde gjort noe annerledes? Da hadde vel livet vært fint? eller? Jeg synes dette er en veldig fin bok som minner oss på at selv når det føles som om alt går galt, betyr det ikke nødvendigvis at vi har tatt gale valg her i livet, og heller ikke at ting ikke kan bli bedre. Kan absolutt anbefales.
Temaet i denne boken pirrer nysgjerrigheten. Etter å ha lest boken, har jeg en følelse av at boken har hentet en del inspirasjon fra selvhjelpslitteraturen. Matraet ser ut til å være at vi må leve med de valgene vi tar, og at livet handler mest om hvordan vi betrakter det vi har - er glasset halvtomt eller halvfullt. Jeg kunne ønsket meg at Haig hadde boret litt mer i tilfeldigheter som påvirker valgene våre og hvilke konsekvenser det får for oss og for andre mennesker rundt oss.
Er det en bok jeg har hørt mye om både i fjor og videre i år, er det Midnattsbiblioteket.
Tematikk som forfatter bryr seg om
Matt Haig har selv slitt med med depresjon og har tidligere utgitt boka Reasons to Stay Alive. Grunnen til at jeg nevner det, er at Midnattsbiblioteket også handler om depresjon og mørke tanker. Å kalle denne boka for feelgood, som jeg har sett boka har blitt kalt av en del boklesere, er jeg ikke enig i. Har selv lest feelgood som er mørke, men synes ikke at denne boka passer inn i den sjangeren. For meg er det en roman. Men sjangre er ikke så lett for tiden, spesielt med tanke på at det er også mange undersjangere.
I Midnattsbiblioteket blir man kjent med Nora Seed som er alt annet enn fornøyd med seg selv og livet sitt. Hun sliter, og orker ikke mer. Hun velger å gjøre noe med det, men i stedet for å dø med en gang, havner hun i en slags mellomstasjon som heter Midnattsbiblioteket. Der møter hun en gammel kjenning, nemlig Mrs. Elm som var hennes skolebibilotekar. Gjennom bøkene Nora velger, får hun gjenoppleve valg hun angrer på, men hvis hun ikke føler seg tilpass med sine nye valg, ting hun vil gjøre om på, havner hun tilbake til Midnattsbiblioteket. Hun blir også testet om hun virkelig vil dø eller ikke.
Urealistiske valg og livsstil?
Dette høres kanskje dystert ut, og det er det også, men boka inneholder også snev av humor. Kanskje ikke vanlig humor, men mørk humor hvis man har sansen for det som meg. Jeg hadde sansen for tematikken og konseptet, men ikke karakterene eller sidehistoriene, altså de valgene Nora tar. Syntes de var noe urealistiske og virkelighetsfjernt. Den eneste delen jeg likte å lese om, bortsett fra når hun er i Midnattsbiblioteket, var den lille biten om Svalbard.
Møter man flere som Nora i boka, eller er det bare hun som sliter med mørke tanker, og som får prøve seg i forskjellige liv, nesten som en statist?
Haig beviser at han er en kreativ forfatter som kommer med artige påfunn, men med denne klarte han ikke å holde på oppmerksomheten lenge av gangen, dessverre. Det var ikke mye som fenget og jeg brydde meg ikke så mye om karakterene. Følte ikke jeg ble godt nok kjent med dem. Det er ingen dårlig bok, men den ble ikke så alvorlig eller realistisk som jeg kunne foretrekke at den var. Derfor ble denne noe seig for meg.
Interessant forsøk, men jeg liker Det ligger i blodet av samme forfatter, mye bedre. Husker den som en humoristisk og sær vampyrroman. Det føles ikke som om det er samme forfatter som har skrevet begge bøkene.
Fra min blogg: I Bokhylla
(Eksemplar fra Gursli Berg Forlag, mot en ærlig anmeldelse)
Vi sitter nok alle med anger for valg vi ikke tok, veier vi ikke gikk. Så hva om vi fikk muligheten til å gå tilbake og ta det valget vi ikke tok, gå den veien vi ikke gikk? Haig utforsker et meget spennende tema gjennom Midnattsbiblioteket. For det er lett å være ettterpåklok. Det er lett å sitte på den andre siden av et valg og tenke at alt hadde vært så mye bedre om vi gjorde ting annerledes. Men hadde det vært det? Ville alt blitt så mye bedre?
For full anmeldelse, se: Edge of a Word: Midnattsbiblioteket
[Hjelp til selvhjelp i en lettlest roman][1]
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketHe seemed like he would be able to sit in a field near Chernobyl and marvel at the beautiful scenery.
The lonely mind in the busy city yearns for connection because it thinks human-to-human connection is the point of everything. But amid pure nature (...) solitude took on a different character. It became in itself a kind of connection. A connection between herself and the world. And between her and herself.
Bibliotekarer har kunnskap. De veileder folk til de rette bøkene. De rette verdenene. De finner de beste stedene. Som søkemotorer med sjel.
“We only need to be one person.
We only need to feel one existence.
We don't have to do everything in order to be everything, because we are already infinite. While we are alive we always contain a future of multifarious possibility.”
Every life contains many millions of descisions. Some big, some small. But every time one descision is taken over another, the outcomes differ. An irriversible occurs, which in turn leads to further variations
she realised that you could be honest as possible in life, but people only see the truth if it is close enough to their reality. As Thoreau wrote, its not what you look at that matters, it
s what you see.
Maybe in some lives you just float around and espect nothing else and don`t even try to change. Maybe that was most lives.
Between life and death there is a library, she said. And within that library, the shelves go on for ever. Every book provides a change to try another life you could have lived, To see how things would be different if had made other choices.....
...you can choose choices but not outcomes.
Death is the opposite of possibility.
Bokklubben er opprettet for tidligere studenter ved American University i Washington, DC, hvor jeg studerte på 1980-90-tallet. En professjonell leder presenterer hver tredje måned tre aktuelle bøker som medlemmene kan stemme over. Det er lagt vekt på at bøkene tar for seg temaer som kan føre til diskusjon blant leserne. I min tid som medlem har både romaner og sakprosa i stor grad tatt for seg USAs problematiske forhold til minoriteter. Noen få titler er skrevet av ikke-amerikanere.
Som det framgår av listen nedenfor finnes noen av bøkene i norsk oversettelse. Selv synes jeg det har vært enkelt å få tak i bøkene gjennom norske bokhandlere.
(Opprettet 11.8.2021, sist redigert 23.1.24).
Har sluttet i denne lesesirkelen, men dette var en liste fra tidligere bøker som ble lest.
Business Insider Reviews. 10. januar 2022. Bare nok ei interessant liste. Det er mest bemerkelsesverdig at det er så mange klassikere på lista.
Det er litt tilfeldig om det er den norske eller engelske utgaven som er lagt til lista.
Noen mangler i Bokelskeres søkearkiv:
Prøver meg igjen med årets leseutfordring.
Her er den:
A book published in 2022: Maren Skolem - «Hva jeg gjorde med pengene»
A book set on a plane, train, or cruise ship: Agatha Christie - «Mord på Nilen»
A book about or set in a nonpatriarchal society: Ruthanna Emrys - «A Half-Built Garden»
A book with a tiger on the cover or "tiger" in the title: Tae Keller - «When You Trap A Tiger»
A sapphic book: Sarah Gailey - "Upright Women Wanted"
A book by a Latinx author: Yuri Herrera - «Kroppsvandrere»
A book with an onomatopoeia in its title: Mark Haddon - «Boom!»
A book with a protagonist who uses a mobility aid: Leigh Bardugo - «Six of crows»
A book about a "found family": Becky Chambers - «To be taught, if fortunate»
An Anisfield-Wolf Book Award winner: Jesmyn Ward - «Sing, Unburied, Sing»
A #BookTok recommendation: Matt Haig - «The Midnight Library»
A book about the afterlife: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
A book set in the 1980s: Taylor Jenkins Reid - «Malibu Rising»
A book with cutlery on the cover or in the title: Maggie O’Farrell - «Instructions for a heatwave»
A book by a Pacific Islander author: Witi Ihimaera - «The whale rider»
A book about witches: Andrzej Sapkowski - «The time of contempt»
A book becoming a TV series or movie in 2022: Charles Dickens - «A Christmas carol»
A romance novel by a BIPOC author: Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and Prejudice in Pakistan»
A book that takes place during your favourite season: Stephanie Perkins (editor), med flere: «Summer Days & Summer Nights»
A book whose title begins with the last letter of your previous read; Andrzej Sapkowski - "Sword of Destiny" (boka jeg fullførte før det het "Medieval Lives"
A book about a band or musical group: Jennifer Egan - «A Visit From The Goon Squad» (litt tynt, men ok)
A book with a character on the ace spectrum: Jordan Ifueko - "Raybearer" (Dayo)
A book with a recipe in it: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Chamber of Secrets»
A book you can read in one sitting: Roald Dahl - «Mathilda»
A book about a secret: Elly Griffiths - «The Crossing Places (Ruth Galloway series #1)
A book with a misleading title: Louise Penny - «Still life»
A Hugo Award winner: Martha Wells -«All systems red» (series winner)
A book set during a holiday: Agatha Christie - «Evil under the sun»
A different book by an author you read in 2021: Charles Dickens - «Great Expectations»
A book with the name of a board game in the title: Stanislav Lem - «Solaris»
A book featuring a man-made disaster: Abid Raja - "Min skyld" (sosial kontroll, religion, mistillit til samfunn)
A book with a quote from your favourite author on the cover or Amazon page: Victoria Schwab - «The invisible life of Addie LaRue» (Neil Gaiman)
A social-horror book: Stephen Graham Jones «The only good Indians»
A book set in Victorian times: Sir Arthur Conan Doyle - «The Return of Sherlock Holmes»
A book with a constellation on the cover or in the title: Matt Haig - “The humans”
A book you know nothing about: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
A book about gender identity: Kacen Callender - «Felix Ever After»
A book featuring a party: Jo Nesbø - «Kongeriket»
An #OwnVoices SFF (science fiction and fantasy) book: Yoon Ha Lee - «Phoenix Extravagant»
A book that fulfils your favourite prompt from a past POPSUGAR Reading Challenge: Bergljot Hobæk Haff - «Skammen» (a book with two characters that are twins fra 2018)
Advanced:
A book with a reflected image on the cover or "mirror" in the title
A book that features two languages: C. J. Cherryh - «Foreigner»
A book with a palindromic title
A duology (1): Gudrun Skretting - «Tre menn til Vilma»
A duology (2)
A book about someone leading a double life: Abida Raja - «Frihetens øyeblikk»
A book featuring a parallel reality: Matt Haig - «The Midnight Library»
A book with two POVs
Two books set in twin towns, aka "sister cities" (1): Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world» (Istanbul)
Two books set in twin towns, aka "sister cities" (2): Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and prejudice in Pakistan» (Lahore, gjenbruk av bok)
1. A second-person narrative: N. K. Jemisin - «Emergency Skin»
2. Featuring a library or bookstore: Matt Haig - «The Midnight Library»
3. Title starting with the letter «E»: Agatha Christie - «Evil under the sun»
4. Title starting with the letter «F»: Kacen Callender - «Felix Ever After»
5. Chapters have titles: Stanislaw Lem - «Solaris»
6. Household object on the cover: Maggie O’Farrell - «Instructions for a heatwave»
7. A non-fiction bestseller: Håkon Høydal - «Abida Raja. Frihetens øyeblikk»
8. Involving the art world: Yoon Ha Lee - «Phoenix Extravagant»
9. A book that sparks joy: Gudrun Skretting - «Tre menn til Vilma»
10. A book based on a real person: Anonymous - «Becoming Duchess Goldblatt»
11. A book with less than 2022 Goodreads rating: Cat Jarman - «River Kings»
12. Set on at least two continents: Irene Vallajo - «Evigheten i et siv»
13. Includes a club: J. K. Rowling - «Harry Potter and the Chamber of Secrets» (the dueling club)
14. A character with superhuman ability: Andrzej Sapkowski - "Sword of Destiny"
15. A five-syllable title: Taylor Jenkins Reid - «Malibu Rising»
16. A book you’ve seen someone reading in public: Sarah Gailey - «Upright Women Wanted»
17. A book picked based on its spine: Leigh Bardugo - «Six of crows»
18. Jane Austen-inspired: Soniah Kamal - «Unmarriageable: Pride and prejudice in Pakistan»
19. A book that has an alternate title: Agatha Christie - «The Sittaford Mystery»
20. Related to the word «gold»: Jo Nesbø - «Doktor proktor og det store gullrøveriet»
21. Published by Simon & Schuster: Stephen Graham Jones «The only good Indians»
22. An unlikely detective: Elly Griffiths - «The Crossing Places (Ruth Galloway series #1)
23. Author with an X, Y or Z in their name: Andrzej Sapkowski - «The Time of Contempt»
24. Addresses a specific topic: Jesmyn Ward - «Sing, Unburied, Sing» (indirekte, rasisme/slaveri)
25. A wealthy character: Agatha Christie - «Mord på Nilen»
26. Has an “author’s note”: Tae Keller - «When You Trap A Tiger»
27. Includes a map: Elif Shakar - «Ten minutes and thirthy-eight seconds in this strange world»
28. Award-winning book from your country: Bergljot Hobæk Haff - «Skammen»
29. Over 500 pages long: Charles Dickens - «Great Expectations»
30. Audiobook narrated by the author: Abid Raja - «Min skyld»
31. Technology-themed: Martha Wells - «All systems red»
32. A book that intimidates you: Victoria Schwab - «The invisible life of Addie LaRue»
33. A bilingual character: Witi Ihimaera - «The whale rider»
34. Author’s photo on the back cover: Becky Chambers - «To be taught, if fortunate»
35. From the villain’s perspective: Matt Haig - “The Humans” (starter som «the villain»)
36. Recommended by your favourite author: Ruthanna Emrys - «A Half-Built Garden»
37. Set in a rural area: Ann Cleeves - «The Crow Trap»
38. Don’t judge a book by its cover: Richard Matheson - «I am legend»
39. A middle-grade novel: Roald Dahl - «Matilda»
40. A book with photographs inside: Terry Jones - «Terry Jones’ Medieval Lives»
41. Involves a second chance: Jennifer Egan - «A Visit From The Goon Squad» (Scotty bl. a.)
42. An indie read: Yuri Herrera - «Kroppsvandrere» (utgitt av indieforlaget «& Other Stories» på engelsk)
43. Author who’s published in more than one genre: Sir Arthur Conan Doyle - «The return of Sherlock Holmes» (har også skrevet scifi)
44. An anthology: Stephanie Perkins (editor), med flere: «Summer Days & Summer Nights»
45. A book with illustrated people on cover: C. J. Cherryh - «Foreigner»
46. A job title in the title: Jo Nesbø - «Kongeriket»
47. Read during the month of November: Mark Haddon - «Boom»
48. Redo one of this year’s previous prompts but with a different genre: Louise Penny - «Still life» (Involving the art world)
49. Book title starts with the same letter as your first name: Mimir Kristjansson - «Jon Michelet - En folkets helt»
50. A person of color as the main character: Jordan Ifueko - «Raybearer»
51. The word “game” in the title: Caimh McDonnell - «The final game»
52. Published in 2022: Maren Skolem - «Hva jeg gjorde med pengene»