Heksejakten

av (forfatter) og Eli-Ann Tandberg (oversetter).

Gursli Berg 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.35 (17 terningkast.)

38 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

1612. Pendle Hill i Lancaster, England. Fleetwood Shuttleworth er 17 år og husfrue på den store herregården Gawthorpe Hall i Lancashire. Men hun ser også døden i hvitøyet.

Etter tre dødfødsler er hun gravid for fjerde gang, og hennes mann Richard er utålmodig etter å få en arving. Fleetwood finner et brev fra legen som det ikke er meningen at hun skal lese, og får dermed kjennskap til den knusende dommen at hun ikke vil overleve et nytt svangerskap.

Like etter møter Fleetwood tilfeldigvis den unge og mystiske jordmoren Alice Gray. Hun lover å hjelpe Fleetwood med å føde et sunt og friskt spedbarn. Men så blir Alice anklaget for hekseri, og Fleetwood risikerer alt når hun prøver å hjelpe henne. Men er det mer ved Alice enn det man kan se med det blotte øye?

Med den historiske rettssaken mot pendleheksene i 1612 som bakteppe, bygger denne rike og fengslende romanen sine karakterer på historiske skikkelser mens den utforsker livene og rettighetene til kvinner på 1600-tallet, og stiller spørsmålet: Er heksejakt egentlig bare kvinnejakt?

To kvinner, ett usannsynlig vennskap og den historiske hekseprosessen i England.

EN SUNDAY TIMES BESTSELGER.
Storbritannias bestselgende debutant 2019
TV/filmrettigheter: The Bureau

Bokdetaljer

Forlag Gursli Berg

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788293311911

EAN 9788293311911

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1600-tallet

Omtalt sted England

Språk Bokmål

Sider 429

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 8 5 2 1 0

Bokomtaler

Jeg anbefaler Heksejakten. Dette er en nydelig historisk roman, en utrolig god skildring av en historisk hendelse og en fin beskrivelse av kvinnenes kamp for å overleve på 1600-tallet. De risikerte både å dø under barnefødsler og å bli drept etter anklager om å være en heks. Jeg synes denne boken forteller om begge deler på en svært interessant måte.
Hele min omtale finner du på bloggen min Betraktninger

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hekser er et fascinerende tema på sin måte, både i bøker og på film. Men er de egentlig så ondskapsfulle som folk trodde på den tiden? Hva er egentlig hekser?
I natt leste jeg ut Heksejakten av Stacey Halls, og leste den i en ukestid. Har sett en del negative tilbakemeldinger om den, og kan godt skjønne hvorfor. Det kan ha noe med språket å gjøre, som jeg også ikke var noen fan av, men jeg likte handlingen.

Stort press på en ung dame
Handlingen tar oss med tilbake til 1600 - tallet, nærmere bestemt i 1612. I Lancaster, England møter man Fleetwood Shuttleworth. Hun er kanskje bare 17 år, men hun har vært gjennom mye allerede. Hun er gift, er husfrue og tjenerne deres tar henne ikke spesielt alvorlig, sikkert på grunn av hennes unge alder. Det største presset er graviditet. De har allerede hatt tre mislykkende forsøk, og nå som hun er gravid for fjerde gang, håper hun på det beste. Ektemannen ønsker seg en arving og hun vil så gjerne gi ham det. Men Fleetwood kommer over et brev, der hun får vite at hun muligens ikke vil overleve en fødsel.

På eiendommen sin møter hun en ukjent kvinne. Alice Grey viser seg å være en klok og ung, men som har mye greie på urter og diverse som kan lindre diverse helseplager. Fleetwood har aldri hatt en slik tillit til noen, og spør henne om å være hennes jordmor. Men ting tar en drastisk vending da Alice Grey viser seg å stå på en liste over kvinner som er beskyldt for å være heks. Klarer Fleetwood å redde henne og få henne renvasket? Hun er avhengig av denne kvinnen for selv å overleve og gi ektemannen en arving. Alice Grey er kanskje også den eneste venninnen hun noen gang har hatt.

Mystisk og interessant om en annen tid
Personlig er jeg ikke så interessert i å lese om graviditet. Det er noe kjedelig, men heldigvis handlet ikke boka bare om det, men om mye annet også. Likte å lese om klasseskille i England på den tiden, hvordan kvinner med mye kunnskap ble stemplet som hekser, og båndet mellom Fleetwood og Alice, som er svært forskjellige på mange måter. Synes også det er spennende å lese om en annen tid og er for dårlig til å lese historisk litteratur generelt, dessverre. Men denne ville jeg gjerne få med meg siden temaet var hekser. De kan være både interessante og skremmende.

Boka handlet nok ikke så mye om hekser som jeg hadde håpet på. Det er det bare en liten del av og det var et savn. De kunne godt å ha fått et større spekter i boka. Heksejakten er mest om Fleetwoods daglige liv enn hekselivet på den tiden. Kunne ha tenkt meg et større innblikk i det. Var heller ikke overbegeistret over språket som er veldig rett frem. Om det hadde noe med oversettelsen å gjøre eller ikke, er jeg usikker på. Syntes det var noe ungt med språket. Det ville ha kanskje passet bedre inn i en ungdomsbok i stedet for en bok for voksne?

Men det ødela ikke stemningen i boka og det var interessant å lese om de fleste relasjonene, og Fleetwoods hig etter å redde venninnnen sin som attpåtil er hennes eneste sjanse til å overleve. Språk er kanskje viktig, men ikke alltid det viktigste. En bok kan være både engasjerende og interessant av helt andre grunner. Så leser mer enn gjerne mer av Stacey Halls.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En enkel og lettlest bok som ikke setter de dype spor. Litt for mange navn til at jeg klarer å henge med på de som ikke er hovedpersoner, og jeg får heller ikke noe særlig tilknytning til noen av hovedpersonene. Medlidenhet med Fleetwood og Alice, ja absolutt, men ikke noe mer.
Terningkast 3.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Mrs. England - roman" av Stacey Halls
 • "Store panda og Lille drage" av James Norbury
 • "Ravnene" av Kass Morgan
 • "Hemmelighetenes sommer" av Sarah Blake
 • "Brevet til kongen" av Tonke Dragt
 • "Honningbienes vokter" av Fiona Valpy
 • "Vintereventyret" av Sarah Morgan
 • "Begravet" av Sharon Bolton
 • "Vokterne" av Svein Gudbrandsen
 • "Hedys krig" av Jenny Lecoat
 • "De forlattes hus" av Emily Gunnis
 • "Madame Blonde" av Kaja Nylund
Alle bokanbefalinger for dette verket