Lyst mørke

av (forfatter).

Publica 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.62 (21 terningkast.)

27 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Kari Borges eksemplar av Lyst mørke

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Romaner

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

"Tresomheten hadde bare vart i tolv lyse timer og ingen netter. Jeg drømte allerede om å være tilbake til oss fire. Vi var nybegynnere i å miste, og finstemt balansekunst på fire minus ett bein virket så langt ikke å være noe for tre amatører som oss selv."
Året er 1986. Verden står i spenn. En familie blir rammet av en tragedie som snur tilværelsen opp ned. Gjennom våren og sommeren følger vi en tolvårings forsøk på å lime seg selv og familien sammen igjen. Fortid og nåtid blandes sammen med skjøre drømmer, i et famlende forsøk på å finne veien videre.
Lyst mørke er en gripende og sår historie om barndom, familie, vennskap, savn og kjærlighet.

Bokdetaljer

Forlag Publica

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788284160832

EAN 9788284160832

Omtalt tid 1980-1989

Språk Bokmål

Sider 300

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Årets Ulest. Romaner 2021

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 11 9 0 0 0

Bokomtaler

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En leseopplevelse av de sjeldne. Følelsene i boka var mange og traff dypt. For en gang skyld så slukte jeg ikke en bok. Jeg tok meg god tid og virkelig nøt hele reisen jeg ble tatt med på.

For full anmeldelse, se edgeofaword: Lyst mørke

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er ikke ofte jeg leser romaner, men det hender seg. Jeg avskyr ikke sjangeren. Det er bare at det tar lang tid før man kommer over de virkelige gode romanene.

Når man blir en mindre i familien
Lyst mørke er ikke en av de gode romanene, men den er stødig og tar for seg et alvorlig og aktuelt tema. Nemlig om barn som mister en foreldrer på grunn av alorlig sykdom. Vi blir kjent med tolvåringen i boka som mister sin pappa. Faren dør bare 34 år gammel. Sammen med søsteren Siri og deres mor, har de alle vært vitne til hvordan han svekkes i sykdomsprosessen. Etter hans død må de venne seg til livet uten ham. De takler sorgen på deres egen måte og tolvåringens mor foreslår å gå til psykolog hvor de kan snakke om sorgen, og eventuelt få tips til hvordan de skal takle det sammen. Men vil hovedkarakteren gå med på det? Hovedhandlingen foregår i 1986, men man hopper litt tilbake i tid når man får vite om farens tidligere jobber, og diverse minner om ham.

Boka er på 300 sider. Den føles større ut enn det den er. Kapitlene er veldig korte og lettleste. Har man vært et 80-talls barn selv, er det mye å kjenne seg igjen i, både når det gjelder musikk, filmer, videosjappe og diverse andre ting. Forfatteren er god på å beskrive ting sett fra en tolvårings perspektiv, både når det gjelder sorg og det å prøve og fungere igjen i vanlig hverdag. Ut i fra bokomslaget kan det virke som om dette er en ungdomsroman, men det er en roman for voksne. Man får lære om familien, deres familiebånd og utfordringen deres gjennom tolvåringens øyne. Man kan nesten føle tungsinnet og håpløsheten. Vil de fungere på egenhånd og sammen noen gang igjen uten at tomrommet føles altfor stort? Blir det virkelig lettere med tiden?

Ikke så veldig glad i fortellerstemmen
Har sett at mange har likt Lyst mørke veldig godt. Noe som er forståelig. Jeg likte den jeg også, men kanskje ikke så godt som en del andre. Fotballdelen i boka interesserte meg ikke. Fotball på film og i bøker har aldri engasjert. Synes også at jeg kanskje likte handlingen bedre enn fortellerstemmen, for underveis i boka blir fortellerstemmen noe tung og monoton. Man faller litt av innimellom.

Men for all del. Selv om ikke alle partiene var treffende eller like engajserende å lese om, var dette en fin og realistisk roman som er verdt å få med seg.

Fra min blogg: I Bokhylla

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er 1986, og en 12-åring og lillesøsteren mister faren sin. Nå må de, sammen med moren, finne ut av hvordan de skal klare å være tre i stedet for fire.
Handlingen foregår både i nåtid og fortid, og leseren får et godt innblikk i familiens historie. Faren var alt annet enn A4. Regler var til for å brytes, eventuelt bøyes. Man kan godt forstå at det ble tungt når familens klovn og spilloppmaker ikke var mer.

En annerledes bok om sorg, som er full av løgner og morsomheter, selv om den også er sår på sitt vis. Litt for mye av det gode innimellom, men det er nok også meningen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tittelen er svært passande. "Lyst mørke" er akkurat det vi får: Mørke fordi det ikkje kan vere anna enn mørkt å miste ein elska far allereie som tolvåring. Lyst fordi det heile, både minne frå før faren døydde, ein far med ei uendeleg mengd eventyrlege historier på lager, og glimt av livet etterpå, blir fortalt med eit overskot og ei forteljarglede det er lenge sidan eg har vore borti, særleg i norsk skjønnlitteratur, og med ein sans for lunt humoristiske og tragikomiske detaljar. Det blir aldri platt, aldri plumpt.

"Vi var nybegynnere i å miste, og finstemt balansekunst på fire minus ett bein virket så langt ikke å være noe for tre amatører som oss selv." (s. 16)

Romanen er skriven på ein forfriskande måte som gjer at sjølv triste og trasige situasjonar får ein oppmuntrande schwung over seg. Som lesar storkoser eg meg over dette språket, med mange overraskande vendingar på kvar side. Ikkje bare har fleire av karakterane humoristisk sans, det ligg òg i blikket til eg-personen å finne det som ikkje kvar og ein av oss ville sett, eller i alle fall ikkje kunne sett ord på. Som dette, frå side 28: "Heldigvis var stillheten i Tronds leilighet øredøvende fantastisk. Det var bare å bruke øynene og nyte. Lyden ville tidsnok komme tilbake."

Samstundes som dette er ein roman om sorg, er boka òg ein nostalgisk tur innom åttitalet, alt som fanst då og som ikkje finst no.

Bare to ting skjemmer litt:
Den ikkje konsekvente garpegenitiven, er det einaste skjemmande med språket. Dessutan tykkjer eg at nedre marg er kutta for mykje, og kombinasjonen med at det ikkje er luft mellom avsnitta, gjer dermed at det vert for tettpakka med tekst på sidene, og dermed litt tyngre å lese. Luft ville gjort seg, sjølv om det ville gjort boka langt tjukkare. Men desse innvendingane er pirk og eigne preferansar, og hindrar meg ikkje i å anbefale deg romanen. Unn deg denne gode og uvanlege leseopplevinga!

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

"Lyst Mørke" av Geir Jacobsen er en vakker roman. Den handler om sorg, familie, vennskap, kjærlighet, savn, både sanne og usanne historier, gode samtaler, lek mellom far og sønn, lidenskap for fotball og musikk, men først og fremst handler den om en 12 år gammel gutt som mister en god far, en far som blir bare 34 år gammel, hvordan sorgen preger ham, familien hans og hvordan den sakte men sikkert gjør et forsøk på å repareres. Forfatteren balanserer sorg, gleder i minner fra fortida og handling i nåtid på en perfekt måte. Som leser måtte jeg trekke på smilebåndet flere ganger, og i kapitelet der faren hjelper sønnen sin med lekser og lærerinnen, Lindgren ringer hjem til familien, er kostelig. 🤣 Farens svar på livets spørsmål samsvarer ikke alltid med verden rundt, men farens evne til å sjarmere omverdenen må ikke undervurderes, og i løpet av en kort telefonsamtale har han også sjarmert frøken Lindgren. 👍 Det samme gjelder historien om faren og sønnen som leker astronauter, sønnen er Neil Armstrong og faren Buzz Aldrin. Boken har i det hele tatt mange episoder som får leseren til å trekke på smilebåndet.😊
Faren fremstår som en god og lekende far, en free spirit, som i sitt korte liv ikke lot seg stanse av noe, men levde ut sine drømmer. Han var ikke så nøye med hverdagsregler, det var helt ok å spise is før middag. 😊
I kapittelet om sirkus, fikk jeg assosiasjoner til Sveriges best solgte roman, "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant" av Jonas Jonasson. Det er først og fremst fortellingen om hvordan faren var som person som gjør at jeg gjør denne koplingen.
Handlingen i boka er lagt til midten av 80-tallet. Forfatteren bruker flere hendelser fra denne tida i boka si, blant annet VM i fotball, live aid, Bobbysocks og Olaf Palme for å nevne noen. Han gjør også en sving innom barnelitteraturen, der 12-åringen opplever godtebutikken på danskebåten som et sted der Willy Wonka kunne dukke opp som bestyrer.👍
Vennskap og familie står sentralt i denne boken, og hovedpersonen har mange gode venner rundt seg, både voksne og på egen alder, som hjelper ham gjennom sorgen. Boken er sår, men det er mye fremtidshåp. Anbefales. 😊😊😊

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tok en tur til 80-tallet, og leste historien om en 12-åring som mister faren sin. Det er mange fortellinger her, morsomme og såre. Sorgen og det nye livet når fire blir til tre, er veldig godt beskrevet.
Litt pirk: Forfatteren leker med språket, og behersker det. Jeg skulle ønske at han noen steder hadde lekt litt mindre og redigert litt strammere - jeg mistet litt av den viktige fortellingen i ordspillene.
Jeg levde på åttitallet, og fikk et gjensyn og gjenhør med perioden, men sorgfortellingen er det aller beste med boka.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Huset vårt hadde alltid levd sitt høyst eget liv. Alle var velkommen inn. Vennene mine elsket å komme på besøk, særlig hvis pappa var hjemme. Pappa bød i aller høyeste grad på seg selv. Historiene spant raskere enn rognebær fra hule kleshengerrør. Problemet var at han aldri skjønte når det var nok. Heldigvis var det enkelt å stoppe ham. Jeg minnet ham bare på hva han selv én gang hadde sagt: «For de aller fleste barn over ti år er forledre mest av alt en nødvendig del av interiøret.»

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi var nybegynnere i å miste, og finstemt balansekunst på fire minus ett bein virket så langt ikke å være noe for tre amatører som oss selv.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg trakk ut innholdet. Tørt papir, både på leppene og inne i konvolutten. Jeg dro arkene fra hverandre. Tolv tettskrevne sider. Jeg ristet lett på papiret. Ingenting ramlet av. Alle kråkebokstavene satt bom fast. Jeg la arkene sammen i riktig rekkefølge. Jeg fylte brystet med mot av den aller skjøreste sorten og begynte å lese.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hun sparte gråten sin til farfar sov middag på sofaen inne i stua. Han sovnet så tungt og lenge at hun tok seg tid til å gråte litt for morgendagen også. Farmor var glad i alt som var unnagjort.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Målet er minst 75 bøker


Godt sagt! (0) Varsle Svar

.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nytt år nye muligheter for nye lese opplevelser


Godt sagt! (0) Varsle Svar

03.10.2020 ble det lånt første bok på bokstav A på biblioteket.
Jeg hopper over bøker jeg har lest før og husmorporno


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Vokterne" av Svein Gudbrandsen
  • "Et slag i ansiktet" av Abbas Khider
  • "Må lære meg å melke kuer - en feelgood-historie fra demensavdelingen" av Freddy Kjensmo
  • "Slagmark - fjerde bok om Gabriel Navarseth" av Roar Ræstad
  • "Crux" av Sven G. Simonsen
  • "Jeg blir her" av Marco Balzano
  • "Et blått sjal av bly - roman" av Kjell Erling Bardal
  • "Portåpneren - roman" av Kjell Erling Bardal
  • "Eg blir her - roman" av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
  • "Risiko" av Sven G. Simonsen
  • "Lempi" av Minna Rytisalo
  • "Gullungen" av Gunn Marit Nisja
Alle bokanbefalinger for dette verket