2016
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
I denne boka forteller to søstre om hvordan det er å ha en lillesøster som driver med selvskading. Ida begynte med selvskadingen da hun var ti år, nå er hun i begynnelsen av 20-årene og det haster for henne å bli frisk. Søstrene reflekterer over årsaker til at nettopp deres søster er betegnet som en av landets verste selvskadere, og i korte tekster sier Ida selv noe om hvordan hun har det. Psykoteraput Lise Studsgård forteller også om sitt møte med Ida og noen av mytene rundt denne lidelsen.
Omtale fra forlaget
I denne boka forteller to søstre om hvordan det er å ha en lillesøster som driver med selvskading. Ida begynte med selvskadingen da hun var ti år, nå er hun i begynnelsen av 20-årene og det haster for henne å bli frisk. Søstrene reflekterer over årsaker til at nettopp deres søster er betegnet som en av landets verste selvskadere, og i korte tekster sier Ida selv noe om hvordan hun har det. Psykoteraput Lise Studsgård forteller også om sitt møte med Ida og noen av mytene rundt denne lidelsen.
Forlag Dinamo forlag
Utgivelsesår 2010
Format Innbundet
ISBN13 9788280712165
EAN 9788280712165
Genre Personlige beretninger
Språk Bokmål
Sider 201
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En veldig gripende historie hvor jeg ofte fant meg selv sittende med gråten i halsen. Verdt å lese!
Ingen mennesker kan vite nøyaktig hvordan et annet menneske har det . Aldri. Vi er stengt inne i oss selv. Vi kan fortelle og forklare. Tegne og skrive. Men ingen vil noensinne besøke deg innerst inne, ingen vil noensinne forstå fullt ut hva som foregår inni deg.
Det er klart Ida skal være hjemme i julen. Samtidig er det vondt å ha Ida hjemme i julen. Det er skummelt og vondt. Hun blir sendt hjem i en sårbar tid. Det er vanskelig å ha det vanskelig når man egentlig ikke skal ha det vanskelig, bare fint.
Jeg tror Ida føler at jeg har respekt for henne. Ida er ikke bare en selvskader. Ida er et vanlig menneske. Selvskading er en lidelse. Ida er mye mer enn lidelsen. Ida er min lillesøster.
Alle sier at jeg er syk. Men jeg føler meg ikke syk. Føler bare at det gjør veldig vondt å være Ida. Og veldig skummelt. Jeg er så redd.
Når en med sterke psykotiske trekk blir innlagt, en som har tatt narkotiske stoffer over tid, som har skadet seg, hvordan kan helsepersonell vite hva some er hva? Hvordan vet de at de ikke medisinerer abstinenser etter rus eller bivirkninger etter medisinene hun fikk forrige uke?
Å forsøke å forstå er viktig for oss som står nær den som går løs på seg selv. Når vi forstår mer, tåler vi mer. Og da kan det bli enklere å forstå hvordan vi skal forholde oss på nyttig vis. Forvirring og uforstand er ikke et godt grunnlag for nyttig handling. For den som skader seg selv, vil andres åpne interesse for en kunne oppleves som å bli sett. Og den som skader seg, vil ha nytte av å forstå seg selv og verden bedre..Det er nå engang slik at bedre forståelser av en selv og andre bidrar til at vi takler vanskelige følelser og forhold bedre. Å forsøke å forstå mer er således både en praktisk og etisk anstrengelse.
Hadde vi visst hvor langtrukkent dette ville bli, hadde vi ikke taklet motgangen. Heldigvis får menneskene bare en dag av gangen og kjenner ikke til motbakkene som kommer.
Jeg er stolt av Ida. Jeg tror ikke mange kunne mestret så mye angst, så mye motgang, så mange vonde dager som henne.
Noe av det vi må forstå er at smerten er paradoksal. Smerten er noe vi vanligvis løper fra. Når vi likevel løper etter smerten, er det fordi den har noe å gi. Smertens fortrinn er at den kan skyve annet til side. Smertens paradoksale kvalitet er at den kan være smertelindrende. Noen skader seg for å straffe seg selv, mens andre vil ha oppmerksomhet, men kanskje for de fleste selvskadere er den selvpåførte smerten en metode for å regulere vanskelige følelser. Og i selvskaden kan den fysiske smerten brukes som lindring av mental smerte.
Jeg har så lyst til å få troen tilbake.
Bøker som omhandler psykisk helse:
Selvmord, Psykiatri, Psykoser, Tvangstanker, Schizofreni, Angst, Selvskading, Spiseforstyrrelser, ADHD, Rus, Ungdom, Voksne, Barn, Pårørende, Dissosiativ lidelse, Alkohol, Mani, Depresjon, osv
Diverse bøker som handlar om psykiatri, psykisk helse og liknande.
Bøkene som har holdt meg med selskap på godt og vondt, vår, sommer og høst 2011 - i tilfeldig rekkefølge=)
Dette er en liste med bøker basert på virkeligheten/sanne historier, bøker som har gjort inntrykk. Historier som har fått meg til å le, og gråte.
Listen er over bøker jeg har lest.
Jeg kommer stadig på nye bøker og har derfor konkludert med at jeg aldri blir ferdig. Jeg har skrevet noen kommentarer men er langt fra ferdig.
Listen oppdateres.
Jeg setter utrolig stor pris på boktips, selvom jeg skulle ha lest de før.
Kom gjerne med innspill
Jeg har tidligere laget en liste om temaet, men da med "alle" bøker jeg kan finne om temaet. Nå lager jeg en med bare dem jeg har lest.
Den andre listen finner du her: http://bokelskere.no/lister/87203/