2019
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
I 1960-årenes Iran flytter ungjenta Masoumeh fra den religiøse byen Qom til den moderne hovedstaden Teheran. I fem tiår følger vi henne og familien i motgang og medgang - gjennom den islamske revolusjonen i slutten av 1970-årene, den åtte år lange krigen mellom Iran og Irak i 1980-årene og frem til livet under dagens strengt religiøse styresett. Tidlig i ungdommen treffer hun sitt livs store kjærlighet på vei til skolen. Men da hennes dypt religiøse familie oppdager forholdet, tvinger de henne til å gifte seg med en ung mann som hun aldri har sett før bryllupet. Det viser seg at han er politisk aktiv i kampen mot sjahen og hans diktatur. Da regimet faller og Khomeinis prestestyre tar makten, blir Hamid en nasjonalhelt, men faller raskt i unåde hos styresmaktene igjen. Når så Masoumehs ungdomskjærlighet dukker opp mange år senere, blir hun stilt ovenfor et umulig valg: skal hun denne gangen endelig følge sitt hjerte, eller må hun nok en gang bøye seg for hensynet til familiens ære? "Det som ventet meg" er en roman om en usedvanlig kvinnes kamp for kjærlighet, rettferdighet og overlevelse under vekslende regimer i en sterkt tradisjonsbundet kultur. Hendelsene som skildres, gjenspeiler opplevelsene og erfaringene til en hel generasjon iranske kvinner. Romanen er tidenes mest solgte i Iran, men samtidig svært omstridt.
Forlag Font
Utgivelsesår 2012
Format Innbundet
ISBN13 9788281691650
EAN 9788281691650
Omtalt tid 1960-1999 2000-2009
Språk Bokmål
Sider 476
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
"Det som ventet meg", eller "Sahm-e-man" som den heter på persisk, er Parinoush Sanitee´s debutroman - og så vidt jeg vet også hennes eneste bok så langt. Boka utkom i Iran i 2004, og skal siden ha blitt forbudt flere ganger - inntil forfatterens advokat og vinner av Nobels fredspris, Shirin Ebadi, sørget for at forbudet ble opphevet en gang for alle, i følge opplysningene som kan leses på smussomslaget. I dag er den tidenes mestselgende roman i Iran, og den er oversatt til en rekke språk.
I boka følger vi jeg-personen Masoumeh fra hun som ung pike flytter sammen med familien sin fra den strengt religiøse byen Qom til hovedstaden Teheran på 1960-tallet og frem til til vår tid. Det forhold at Masoumeh har et atskillig lysere hode enn sine brødre, og får gjennomslag for sine bønner om å få lov til å gå på skole, fører til misunnelse og hat i søskenflokken. Brødrene hennes mener at hun vanærer dem ved i det hele tatt å bevege seg utenfor hjemmet. Og da hun atpåtil kommer trekkende med den atskillig mer frigjorte venninnen Parvaneh, som både fniser og snakker slik at andre kan høre stemmen hennes, er de stadig på vakt. Det hele topper seg da det blir avslørt at Masoumeh har hatt kontakt med lærlingen Said som jobber i doktorens farmasøytiske butikk, og åpenbart har forelsket seg i ham. Samtidig som Masoumeh bankes både gul og blå, og Said utsettes for drapstrusler, blir det om å gjøre for brødrene å få giftet henne bort i hu og hast.
I første omgang kommer Masoumehs brødre trekkende med den ene håpløse kandidaten etter den andre, og Masoumeh gråter og bærer seg for å slippe å gifte seg. Plutselig får hun hjelp fra uventet hold, idet den gifte elskerinnen til en av brødrene hennes setter henne i forbindelse med en meget kultivert familie hvis sønn er både kjekk og gifteklar. Problemet er at hun ikke får se ham før bryllupet og at det hele må skje i løpet av en ukes tid. Uansett hvor mye Masoumeh protesterer, hjelper det ikke. Og gift blir hun. Skrekkslagen venter hun på bryllupsnatten, som hun forventer skal bli et maritt, men uten at dette slår til. Hennes ektemann Hamid stikker nemlig av og blir borte et par dager - for å "være sammen med vennene sine". Dette blir starten på et helt annet ekteskap enn Masoumeh er forberedt på. Hun og Hamid får etter hvert tre barn, men ekteskapet preges av fravær av både ektemann og kjærlighet. Hun kan ikke glemme sin første og store kjærlighet Said, men selv om ekteskapet hennes med Hamid er nokså kaldt, har hun det etter iranske forhold heller ikke direkte dårlig.
Etter hvert skal Masoumeh oppleve at mannen hennes blir fengslet for politisk aktivitet i tiden før den iranske revolusjonen i 1979, at han blir hyllet som en helt etter at sjahen er avsatt og at han atter stemples som fiende da det er islamistene og ikke kommunistene som vinner makten i Iran. Så følger åtte år med krig med nabolandet Irak, og Masoumehs stilling i det iranske samfunnet påvirkes stadig av hva mennene rundt henne foretar seg. Som om det hun selv står for er helt uten selvstendig verdi ...
"Det som ventet meg" er en pageturner-aktig bok som forteller historien om Iran gjennom hele 50 år, med fokus på kvinnenes situasjon sett gjennom Masoumehs øyne. Joda, det har vært skrevet mange bøker i denne genren, men jeg kan faktisk ikke huske å ha lest en slik bok som for det første er skrevet av en iransk kvinne og som for det andre er skrevet av en person som fremdeles bor i Iran. Rent litterært vil jeg si at boka har en hel del svakheter. En del av personskildringene blir vel overfladiske og også stereotype, som hovedpersonen som stort sett bare er god og så langt jeg kunne se nesten ikke hadde en eneste negativ egenskap. Mennesker Masoumeh fikk i mot underveis, ble dessuten gjennomgående beskrevet som onde og karaktersvake. Det er mye fokus på utseendet til menneskene i boka, og jeg satt igjen med et inntrykk av at de fleste var overjordisk vakre.
Om det skyldes originalen eller overettelsen at de samme adjektivene ble gjentatt og gjentatt - nesten til det kjedsommelige - vet ikke jeg. Inntrykket jeg etter hvert satt igjen med var at de litterære kvalitetene sank spesielt mot slutten. Når det er sagt må jeg like fullt medgi at dette var en roman jeg slukte og ikke klarte å legge fra meg. Jeg ble så engasjert i Masoumehs historie at det var med stor sorg jeg vendte den siste siden i boka. Jeg har for øvrig tenkt at mye av det jeg opplevde som språklige blødmer kanskje har å gjøre med den persiske fortellerkunsten. Lidenskap og følelser beskrives med store og svulstige ord - ord som i vår vestlige verden fort virker litt voldsomme, men som i Iran antakelig er helt vanlig? Når jeg dessuten tenker på forholdene denne romanen har blitt til under, er jeg full av beundring for forfatterens prosjekt. Boka er kompleks, historien er sterk, den er viktig og den er universell i forhold til de fleste iranske kvinners skjebne. På tross av bokas litterære svakheter, ender jeg altså opp med å gi denne boka terningkast fem. Det er ikke den beste fem´eren jeg har gitt, men jeg har uansett ingen problemer med å anbefale denne boka varmt! Jeg har da lagt avgjørende vekt på historien som sådan.
For en fantastisk bok! Denne må bare leses. Den er tettskrevet og kanskje litt tung å komme i gang med og i starten tenkte jeg at den ikke er så velskrevet. Men etter hvert skjønner jeg at det er skrevet i en annen forteller stil og setter pris på språket og formuleringene. Jeg føler jeg har levd med hovedpersonen i tykt og tynt og har kost meg i mange dager med denne fantastiske fortellingen, samtidig som jeg har lært mye om Iran og konfliktene der de siste ti årene!
En sterk fortelling om en kvinne som prøver å leve sitt eget liv i en kultur hvor en kvinnes liv nærmest er forutbestemt av religion og slekt. Forfatteren skriver svært troverdig, og man får oppriktig følelsen av at det er hovedpersonen selv som forteller. En veldig god bok som også setter gode ord på hvordan politiske oppfatninger hurtig kan skape ensidighet hos tilhengerne og polariteter i samfunnet.
En god bok om en jente som vokste opp i Iran og hvordan hun fra et kvinneperspektiv opplevde Iran de siste 50 åra... Hun ble tvangsgiftet etter en uke etter at en mann viste interesse for henne.... Synes denne boka viser både grumsomhetene men også den sterke familietilhørigheten og forpliktelsene fra både familie og svigerfamilie... En god bok jeg anbefaler på det varmeste
En interessang bok om revolusjonen i Iran gjennom flere tiår. Karakterene i boken fenget meg noe som gjorde boken mer levende. Litt for åpenlyst hva som vil skje til tider, noe som gjør at boken mister det lille ekstra. Den får en 4-er av meg.
Like broken veldig godt til å begynne med, men det ble etterhvert irriterende belærende. Den er likevel verdt å lese, da den (håper jeg) gir et godt bilde av iransk kultur.
Utrolig velskrevet og fargerik bok.
Synes det gikk veldig tregt i starten av denne boken. Det skjedde veldig lite, og det ble fortalt på en veldig treg og kjedelig måte. Men etter hvert ble boken bedre, og gøyere. Jeg angrer ikke på at jeg leste den, men det tok en stund før jeg faktisk hadde lyst til å fortsette å lese videre.
Sterk historie om en sterk kvinne, forbudt kjærlighet og tradisjoner
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketÅ velge side bare på grunn av en ideologi, fratar deg frihet og gjør deg forutinntatt, det hindrer deg i å ta individuelle beslutninger og ha upartiske synspunkter, og i sin ytterste konsekvens gjør det deg fanatisk og ensrettet.
Inne i det lukkede rommet var de seg selv, sitt virkelige jeg.
Ingen vil Ha oss for den vi er for oss selv
Alle vil ha oss for den vi er for dem
Du burde ha krevd din rett, selv om det var med makt. Hvis ingen fant seg i tvang, ville det ikke vært så mange makthavere i verden. Det er all den ydmykheten som danner grunnlaget for vold.
Alle har jo sine mål og idealer i livet, og beveger seg i retning av dem.
Du blir eldre og mer erfaren etter hvert, vet du. Overbevisningene dine får et sterkere fundament som resultat av forståelsen, studiene og kunnskapen du selv skaffer deg [...]
For en fantastisk bok, så bra skrevet, litterære kvaliteten av boken, beskrivelsen av følelsene som Masoumeh har vært gjennom, alt sammen. Hvor mye en kvinne kan offre ? I hvilken grad alle har sviktet henne.....alt gjør inntrykk, man lever sammen med henne og sitter igjen med den følelse å ikke kunne hjelpe.....Gir terningkast 6
Jeg ønsket at jeg kunne få være alene her med disse bøkene for alltid.
Forslag til bøker til lesesirkel - ny runde.
Kvinnelige forfattere fra land vi sjelden leser fra.
Har forundret meg hvor mange det egentlig er. Dette er bare et utvalg av alle jeg har snublet over.
Liker å kunne se, på enkel måte, hvilke og hvor mange bøker jeg har fått med meg i løpet av ett år. Synes ofte at jeg får lest alt for lite, men når jeg ser listene mine har det jo blitt noen bøker. Likevel - skulle gjerne rukket så mye mer!