I typisk etterkrigsånd kunne også JoBu-sagene nyttes til andre formål, og blant ekstrautstyret var både jordbor og en propell på stamme som gjorde at sagene kunne brukes som påhengsmotorer.
Singsaker gikk bort til bokhyllen. Han oppfattet det som en brukbar måte å bli kjent med folk på, å titte på bøkene deres. Folk flest hadde ikke noe imot det, de forsto kanskje ikke hvor avslørende en bokhylle kunne være.
Her var det litteratur for den kresne leseren: noen klassikere på fransk og engelsk, til og med Horats på latin. Overraskende nok fant Singsaker også et par krimbøker klemt inne blandt tunggodset: Fyllik av Jo Nesbø, Kongen befaler av Kurt Østergaard, samt en gammel, lokal bok Singsaker faktisk hadde lest: Kim Småges klassiker Neontårer.
Då er helga i gang, og med strålande ver
Det kan passe, for no er det mykje som skjer
Slike dagar så finnst ikkje skugge av tvil
Eg vil gjere som Bjørnson og velge april
Litt å lese, de må ein då uansett ha
Og i Mytting sin ved-bok der har eg det bra
Etter den blir det Lars Saabye Christensen-tid
Då skal Stedssans-novellene gjere meg blid.
Og i furet & værbitt, kva steller de med?
Er det jobbing i hagen og kløyving av ved?
Eller satsar de heller på trim og natur
Samt ei vandring i våren sin litteratur?
Eg driv og puslar med litt ved utom husveggen for tida, og tenkte det passa bra å take fatt på Mytting sin bok. Og sanneleg, på side 23 kjem det ein liten hyllest til Thoreau og Walden. Rett nok ikkje med det sitatet som er gjengitt lenger oppe, men dog.
Sommerboken av Tove Jansson. Denne trur eg både store og små har glede av.
Så såg eg nettopp at Gaute Heivoll får strålande omtale av den første av ei serie barnebøker (eller ein allalder-serie som forlaget kallar det) om dei sju dødssyndene, Rotterangeren fra Sorø. Om boka berre er halvparten så bra som omtalen seier så ville eg i alla fall ha sett nærmare på den.
Ei total avsporing til slutt; er brukarnamnet du har valt inspirert av ein replikk frå Fleksnes-episoden "Rotbløyte", eller er likskapen tilfeldig? (replikken kjem på 2:55 på dette videoklippet)
Så langt ligg denne an til å få eit auge mindre på terningen enn dei to andre bøkene. Dei omstendelege utlegningane om Ingefrid sine religiøse anfektelser slo ikkje heilt an hjå denne lesaren. I tillegg er der enkelte passasjer, eller kanskje heller innskotne kommentarar, som eg ikkje heilt greier å tyde.
Men det er enno rundt 140 sider att. Har nettopp vært med på lamming, dette var jo nesten som ein resonans av Hillevi sitt virke. Apropos lamming, så er det jo straks tid for dette i røyndomen også. God timing av leseperioda, dette.
Innføringen av høyrekjøring var et skandaløst feilgrep, som ytterligere hadde forverret situasjonen i et samfunn som fra før av var udisiplinert og i full moralsk oppløsning.
-- Arabia ja, sa Gunnvald Larsson, er det ikke der de knaller og skyter så jævli' bestandig?
-- Du som er så godt politisk orientert, du burde søke deg inn i utenriksdepartementet, sa Kollberg.
Politiets operasjoner stod under ledelse av en høy befalingsmann, som hadde militær grunnutdannelse. Han var betraktet som ekspert i ordensspørsmål og lot til å være henrykt over det fullkomne kaos han hadde klart å få i stand.
Politiet var utrustet med tåregassbomber, pistoler, pisker, køller, biler, motorsykler, kortbølgeradio, batterimegafoner, hunder og hysteriske hester. Demonstrantene var bevæpnet med et brev og dertil med papp-plakater, som på grunn av regnet mer og mer truet med å gå i oppløsning.
Fartøysjefen har det lange håret sitt i en stram flette, tatoveringer helt ut på fingrene og svart kajal rundt øynene. De andre besetningsmedlemmene elsker at han leker kaptein Sparrow, og kaller ham bare Jack.
Han plukker opp brevene han har samlet på, og glatter dem ut, stanser opp ved det første brevet Valeria skrev, og tenker på at det var julefeiring i fengselet da han fikk det. De hadde spist julemiddag uten dram, og så hadde nissen kommet til avdelingen.
"Ho-ho-ho, fins det noen slemme skurker her?" ropte han.
På ein langfredagskveld kan det passe med krim
Så med Keplers Kaninjeger set eg meg inn
For å lese om Joona og Saga og dei
Denne boka den les eg nok ut i ein fei.
Skal eg køyre ein tur så blir lydboka med
Der har krim nummer to komt eit stykke på veg
Og den boka er gamal, og handlinga er
Ifrå Melbourne, om mord i ein hesteskyss der.
Eg har lurt på det same sjølv, men utan å finne ut av det. Har ein mistanke om at det ikkje er mulig å rette opp, men eg skal følge med på denne tråden i tilfelle nokon har eit lurt tips.
Seyton likte ikke Capitol. Likte ikke de brede avenyene, de storslagne, gamle bygningene med nasjonalforsamlinger og annet dritt, de grønne parkene, bibliotekene og operahallen, gatekunstnerne, de bitte små, gotiske kirkene og den latterlig overdådige katedralen, de smilende menneskene på fortausrestaurantene og det påkostede nasjonalteateret med sine pompøse stykker, ubegripelige dialoger og maktsyke konger som dør i siste akt.
"Jeg lover deg, det mennesket er ikke født som skal få krumme et hår på ditt vakre hode. Og gamle Bertha kommer til å kjøre igjen før noen kommer for å hive deg ut fra politimesterkontoret. Er det godt nok for deg, Macbeth?"
"Ja, med de to løftene er jeg fornøyd."
"Hva er klokka, gutten min?"
"Jeg veit ikke, men månen er nede."
"Da er den over tolv. Det er meldt storm til natten."
Dialogen her ligg rimeleg tett opp til Shakespeare sin original, åpninga av 2. akt.
Nei, det hadde vært lett å legge inn masse dramatiske hendingar i denne historia. Men boka handlar egentleg berre om å gå seg vill og å finne heim att, samt om å vekse seg trygg på seg sjølv.
For den som lot seg begeistre av naturskildringane frå Vargskinnet-trilogien, så vil eg varmt anbefale den vesle perla Hunden.