En pageturner av en grøsser som også har et meningsfylt innhold! For et funn!
Jeg hadde gledet meg veldig til denne! Slukte de to første bøkene om Berger. Denne ble kjedelig, totalt usannsynlig, ja rett og slett søkt.
Meget god avslutning på trilogien, og jeg ønsker meg bare mer av Luka. Denne ungdomsboken kan brukes med mange ulike innfallsvinkler i skolen. Eller selvsagt som ren opplevelse.
Veldig spennende og mye troverdighet. Gleder meg til å snakke med elever om denne!
Ulysses av James Joyce er muligens et litt for ambisiøst prosjekt, i grunn... :P
Jeg har lest 24 bøker i år og har vel klart å presse nesten alle inn i lista, muligens på kreativt vis. Problemet er at jeg leser serier, som fantasy-serier, og veldig ofte passer hver bok inn på ett punkt i lista, men ikke flere. Så da får jeg ikke lagt inn alle bøkene fra serien.
Jeg leser mange bøker samtidig, og har flere hvor jeg har lest 60-80 prosent på Kindle som jeg har som mål å få fullført. En av dem fullførte jeg i dag, "Good Omens", som havna rett på favorittlista. Den har jeg ikke lest så lenge, mens noen av dem jeg har begynt på har jeg holdt på med i månedsvis uten å få satt meg ned og lest helt ferdig.
Jeg blir stadig distrahert av å få lyst til å lese andres bøker enn de som passer inn i lista, og har vel kommet fram til at dette ikke skal bli en tvangstrøye, samtidig er det frustrerende å kanskje ikke klare å bli ferdig.
Håper å bli ferdig med i august:
Diana Gabaldon - "Outlander" (har vel 15-20% elns igjen av boka, så blir jo ferdig om jeg bare bestemmer meg for det) som er til punktet "A book inspired by mythology, legend, or folklore".
A book published posthumously: Robert Jordan / Brandon Sanderson: "A Memory of light" (RJ døde før denne siste og et par av de andre bøkene i hans monumentale serie "Wheel of time" var ferdigstilt. Han hadde dog skrevet en god del utkast/notater og også fortalt sin kone hva som skjedde med flere av karakterene, dette ble utgangspunktet for Sandersons ferdigstillelse)
Sliter spesielt med å finne bøker til disse punktene, og tar gjerne imot ideer:
A book by two female authors
A book with a title that contains “salty,” “sweet,” “bitter,” or “spicy”
A book with “pop”, “sugar” or “challenge” in the title
A retelling of a classic (hva innebærer det? Skal det være en bok inspirert av/med samme plot som en klassiker, eller skal det være en modernisert klassiker, altså at det primært er utført oppdatering av språket osv.?)
A book written by a musician (fiction or non-fiction)
A book you see someone reading on TV or in a movie (primært fordi jeg ikke ser så mye på TV eller film, og kan ikke huske spesifikke karakterer som leser på skjermen, unntatt Rory i Gilmore Girls. Så må muligens finne en liste over bøkene det er bekreftet at hun leser)
Two books that share the same title (1)
Two books that share the same title (2)
TILLEGG: det finnes faktisk en slik Rory Gilmore-liste her. Flere av bøkene har jeg lest (men ikke i år), andre har jeg på lista mi, så det kan sånn sett gå i orden.
Kan du vennligst presisere:
1. hva er det du prøver å si?
2. hva mener du med denne formuleringen:"Skal barna dine kjæles og bevisstgjøres av menn i
karikatur-spjåkete sminke og grellt kvinne-utkledde?"
Det virker på meg som om du mener transkjønnethet eller til og med bare det å kle seg i drag burde vært kriminalisert,evt. drept basert på det siste sitatet der...
Du virker som om du er på vei stadig lengre ut i ekstremismens hengemyr.
«Empati er ofte en forutsetning for forståelse. Hvor mye bedre hadde ikke verden vært hvis vi oppriktig kunne si til hverandre: 'Jeg skjønner deg, skjønner hvorfor du føler som du gjør, men det gjør likevel ikke handlingene dine riktige.'»
Her er det for mange løse tråder.
Jeg er glad i fantasy, og har begynt på sjette bok i Throne of Glass-serien. Boka heter "Tower of dawn" og ligger an til å være den beste i serien så langt.
Serien er en utrolig reise - du merker at første boka ble påbegynt da forfatteren var kun 17 år. Verden virker der litt uforløst og overfladisk. Men ettersom serien og forfatteren modnes trer stadig mer av verdenen frem, og selv om den i utgangspunktet handler om en ganske svart/hvitt "det gode mot det onde"-konflikt er det åpenbart i flere av bøkene at dette er en forenkling. Det handler også om hvor langt vi er villige til å gå for å redde oss selv og dem vi er glad i, og hvordan vi forsvarer å ta i bruk brutale virkemidler så lenge "saka" er god nok. Det handler også om hvordan mennesker korrumperes av makt og har få skrupler med å behandle andre som dyr dersom det er aksept for å gjøre det. Serien handler om hvor stor makt frykt har over oss, om kvinneundertrykkelse (spesielt seksuelt slaveri og seksuelle overgrep) med mer. Og den handler også om det fine: om mennesker som fortsetter å gjøre det rette selv når det ikke lønner seg, om de som ofrer seg for andre, om håpet på at en bedre verden er mulig.
I den sjette boka følger vi kun to av "bikarakterene" fra den øvrige serien, på en reise. De var ikke med i forrige bok pga. denne reisen, her er det motsatt. Det var en god idé av forfatteren å dele opp disse narrativene i to forskjellige bøker. For da holdes tråden lettere.
De to befinner seg på et annet kontinent og det er her boka virkelig briljerer. Landet de besøker beskrives slik at du ser for deg farger og lukter. De klarer å lage en unik kultur som har likheter med flere kulturer vi kjenner fra vår verden, uten tvil (bl. a. Kina, Persia og det mongolske riket i sin storhetstid) men som samtidig skiller seg ut. Og det er bare så befriende å få sett mer av denne verdenen, å komme til et annet kontinent, og å påminnes om hvordan en eksistensiell krig i ett land eller én del av verden knapt registreres i andre deler av verden. Slik er det jo for oss i de fredelige delene av verden i dag.
Det er nesten så jeg skulle ønske hele serien var satt til dette andre kontinentet, for her merker du at forfatteren også er begeistret over å kunne skape en ny kultur og et nytt land, og virkelig har brukt energi og kreativitet på boka på grunn av dette. Sjuende og siste bok knytter sammen disse fortellingene og er den endelige boka, dermed er det på en måte synd at denne ikke kom litt tidligere i serien.
Handler ikke boka i bunn og grunn om radikalisering? Og hvordan revolusjonære forsvarer sine handlinger? Dessuten, om dobbeltbunnen i at målene man kjemper for kan være gode, og en del av grusomhetene kanskje til og med forsvares, samtidig som krigerne blir det de kjemper mot?
I tillegg mener jeg at noe av poenget i boka oppsummeres i analogien om terrorisme: å sprenge en jumbojet med 300 passasjerer er sjokkerende og grusomt. Men hver dag dør tusenvis av mennesker fordi de er fattige, av sykdommer som kan kureres, av krig og bomber. Dette sjokkerer oss ikke like mye. Vi vurderer noen liv som mer verdt enn andres liv. Dette er i bunn og grunn hva boka handler om, i mine øyne, og hva den prøver å "røske" litt opp i. De brutale handlingene, hvorfor reagerer vi mer på dem når de skjer mot rike, vestlige mennesker? Osv. Rosa99 er også inne på det i sin kommentar - Nygårdshaug prøver vel her å få oss til å reflektere over hvem som er de "egentlige terroristene", og forklare hvordan det som for oss framstår som en ekstrem brutalitet kan oppstå.
Når det gjelder Nygårdshaug selv kom det fram på et bokbad han deltar på at han f. eks. mener flere land burde innført ettbarnspolitikken til Kina, og at han mener befolkningsvekst er den største trusselen i verden. Så joda, han skulle nok helst ha sett et lavere befolkningstall, men opplever ikke at han tar til orde for å aktivt gjøre noe for å redusere befolkninga...
Akk, så forutsigbar. Persontegninger så svake at det ikke spiller noen rolle om de dør eller lever. Noe spenning helt mot slutten.
Meget god ungdomsbok. Det hadde vært en ide å sammenlikne denne med Størst av alt. Skjønt jeg må si at jeg vegrer meg for å skulle ta opp problematikken i klasserommet.
Fantasy
1. Classic fantasy: Robin Hobb - "Assasin´s Apprentice"
2. Magic school: J. K. Rowling - "Harry Potter And the Half-blood Prince"
3. Necromancers
4. PTSD: Tahereh Mafi - "Shatter me"
5. Dragons
6. Fairytale (retelling)
7. Grimdark: Jan Roar Leikvoll - «Fiolinane»
8. Ghosts: Charles Dickens - "A Christmas carol"
9. Uncommon fantasy creatures: Terry Pratchett - "The light fantastic" (example: druids and trolls rarely appear in books, the sentient Luggage, and so forth)
10. Shapeshifters: Sarah J. Maas - "Empire of storms"
11. Gods: Terry Pratchett - "The colour of magic"
12. Animal companions: Philip Pullman - "The Amber Spyglass"
13. Maternal heritage
14. Set in our world: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
15. Witches: Kelly Barnhill - "The girl who drank the moon"
16. Magical Law Enforcement: Ben Aaronovitch - "Rivers of London"
17. Thief: Leigh Bardugo - "Six of crows"
18. Pirates
19. Portal Fantasy: Philip Pullman - "The Subtle Knife"
20. Warrior: Lian Hearn - "I lys av månen"
Sci-fi
1. On a different planet: Ursula le Guin - "Left hand of darkness"
2. Utopia: Ursula le Guin - "The dispossessed"
3. Space ship: Stanislaw Lem - "The star diaries"
4. Steampunk
5. Time Travel: Diana Gabaldon - "Outlander"
6. Artificial Intelligence pov
7. Proto Sci-fi
8. Hive
9. Alien
10. Virtual reality
11. Super powers: Jessica Townsend - "Wundersmith: The Calling of Morrigan Crow"
12. Science
13. Replicate
14. Space colonization
15. Mecha
16. Space creatures/beasts
17. Teleportation: Madeleine L´engle - "A wrinkle in time"
18. Space western
19. The moon: N. K. Jemisin - "Stone sky"
20. Invasion
Generic
1. Satire: Terry Pratchett og Neil Gaiman - «Good Omens»
2. Under 500 pages: Dag Solstad - "Genanse og verdighet" (eller må det også være fantasy i denne kategorien?)
3. Over 800 pages: Sarah J. Maas - "Kingdom of Ash"
4. Novella: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in scarlet"
5. Finish a series: Lian Hearn - "Barn av Otori" "
6. Mental health: Gail Honeyman - "Eleanor Oliphant har det helt fint"
7. Disability
8. Published before 1991: Sir Arthur Conan Doyle - "The Sign of the Four"
9. Set in Africa
10. Library: Sarah J. Maas - "Tower of Dawn"
11. By a woman of color: N. S. Jemisin - "The obelisk gate"
12. One word title: Neil Shusterman - "Scythe"
1. Book published in 2019: Emil André Erstad - "Hareides fall - trettiseks dager som endra norsk politikk"
2. Author you’ve never heard of: Jo Walton - "Amongst others"
3. A book you’ve read before: Philip Pullman - "The Subtle Knife"
4. Book with a strong female lead: Sarah J. Maas - "Queen of shadows"
A play
A book set in Southern USA: Jesmyn Ward - "Det som reddes kan"
A memoir on someone you admire
8. Set in the Victorian Era: Sir Arthur Conan Doyle - "A story of four"
10. A plant on the cover: Lisa Aisato - "Livet - illustrert"
11. Published the year you graduated school: Jan Roar Leikvoll - «Fiolinane» (2010)
12. A graphic novel: Maja Lunde og Lisa Aisato - "Snøsøsteren"
14. An ugly cover: Terry Pratchett - "The light fantastic"
15. A teen as the main character: Madeleine L´engle - "A wrinkle in time"
16. The re-telling of a well-known story: Hans Olav Lahlum - "De fems tegn" (skriver i forordet at boka er inspirert av/bevisst ligner på "The sign of the four" av Sir Arthur Conan Doyle, men denne er satt i en mer moderne setting)
17. Set during a holiday: Charles Dickens - “A Christmas carol”
18. Book picked out by someone else: Dag Solstad - "Genanse og verdighet" (plukket ut av bibliotekaren som anbefalt + påpekt av to bokelskere som første Solstad-bok jeg burde lese)
20. A book about time-travel: Diana Gabaldon - "Outlander"
21. A title starting with the letter “J”: Klaus Hagerup og Lisa Aisato - "Jenta som ville redde bøkene"
22. Fantasy novel: Jessica Townsend - "Wundersmith - the calling of Morrigan Crow"
True crime novel
A self-published book
25. The name of a color in the title: Sarah J. Maas - "Kingdom of ash"
26. A one word title: Neil Shusterman - "Scythe"
28. A book that discusses mental health: Gail Honeyman - "Eleanor Oliphant har det helt fint"
29. A book published by HarperCollins: Tahareh Mafi - "Shatter me"
30. An author who uses initials: J. K. Rowling - "Harry Potter And the Half-Blood prince"
31. A book that everyone’s talking about: N. K. Jemisin - "The stone sky"
33. A book about a cult: Sir Arthur Conan Doyle - "A study in scarlet"
35. A sports related book: Kathy Reichs - "Flash and bones"
36. A humorous novel: Neil Gaiman og Terry Pratchett - "Good Omens"
38. An allegorical book: N. K. Jemisin - "The obelisk gate" (hele serien er allegorisk og handler om rasisme og diskriminering)
39. Military Related: fiction or non-fiction: Sarah J. Maas - "Tower of dawn"
40. A character that is an immigrant: Johannes Anyuru - "De kommer til å drukne i sine mødres tårer"
A book suggested by someone else in the challenge
A family member’s favourite book
43. A children’s book: Philip Pullman - "The book of Dust - La belle sauvage"
44. An author who uses a pseudonym: Lian Hearn - «Barn av otori»
45. A “beach read”: Kathy Reichs - "Spider bones"
47. Set in a country you’ve visited: J. K. Rowling - "Harry Potter and the Deathly Hallows"
48. Set in a post-apocalyptic world: N. K. Jemisin - "The Obelisk Gate"
49. A speed read: Terry Pratchett - "The colour of magic"
50. A fairy tale: Kelly Barnhill - "The girl who drank the Moon"
52. An audiobook: Charles Dickens - “A Christmas carol” (har lest denne to ganger i år, mener derfor den kan gå to ganger på lista)
Var dette ment til meg? Nei, jeg er ikke muslim. Jeg finner alle religioner like usannsynlige. Når det gjelder moderate muslimer: har du virkelig aldri møtt en? De er som de fleste sekulære kristne - altså, personlig troende, går i moskeen på høytider, men lar seg ikke styre av religionen av ett og alt. At du aldri har møtt en «vanlig» muslim forklarer i såfall mye om ditt verdenssyn. For meg er det selvsagt at det er slik ettersom det nesten utelukkende er sekulære muslimer jeg har møtt og vokst opp med. (Altså, av muslimene jeg har vokst opp med, ikke at jeg bare har vokst opp rundt muslimer. Om det gir mening.)
Har bare lest de to øverste, men må si meg ganske enig. Mytting-boka er god, men at den er genierklært forstår jeg ikke helt.
Spennende og viktig! Viser hvor lett det kan være å havne i en sekts klør.
Hva i alle dager prøver du å si her? At 1) det er greit å internere og diskriminere muslimer, fordi islam er en brutal ideologi i dine øyne? 2) At boka forsøker å "stemple" de som kritiserer islam som hatere og fascister?
Igjen kommer du bare med sprøyt og evner ikke gi et klart svar. Du kan like gjerne droppe å legge ut omtalene dine, siden de uansett gir lite mening.
Jeg syns bøkene er veldig gode. En del oppramsinger som alle fantasyforfattere lider av, men langt mindre ille enn f. eks. Tolkien.
Flere ting er annerledes i bøkene enn på TV - karakterer lever i bøkene men er døde i serien, og motsatt. Vi vet ikke om det betyr at personene som ikke er med i serien, men er med i bøkene er helt irrelevante for historien eller om historien vil gå en annen vei. I bøkene er det for eksempel flere potensielle tronarvinger, flere barn av karakterer som ikke er med i serien osv.
Bokserien er god, og det at så mange middelalderfantaster elsker både bok- og TV-serien sier mye, syns jeg. Mange hendelser er inspirert av middelalderen, også brutale hendelser som The Red Wedding.
Jeg syns serien er god, forsåvidt også avslutninga, bortsett fra at de gikk litt i fella for å ville lage en slags oppløftende happy ending. Ellers syns jeg siste sesong også var god.