Krigens råskap var uten grenser og krig avler krig. Også denne krigen hadde røtter i den forrige og Gud vet hvor lang tid det kom til å gå før denne krigens spor ble utslettet - hvis den da ble det noen gang. Det skulle ikke forundre ham om det ved denne krigens slutt ble lagt grunnlag for en tredje storkrig. Menneskene var slik og hadde alltid vært slik siden de begynte å vandre omkring på jorden, helt tilbake til Kain og Abels dager. Bror sto mot bror og far mot sønn. Ingen var bedre og ingen var heller verre.
Mange ganger hadde han sett døden i øynene. Ventet på det hinsidige - ikke som en uvelkommen gjest, men som en nødvendighet av sitt levnetsløp. Han hadde tidlig gjort opp sin mening. Det var ikke spørsmål om hvor lenge man lever, men hvordan man lever.
Kan du huske at barn aldri tror på døden? De legger en død spurvunge under ovnen og sitter på huk og venter på at den skal våkne, enda du sier til dem gang på gang at den er død og våkner ikke mer. Ingenting dør for dem, alt skal leve bestandig og bare sove litt iblant. Selv steinen får liv i hendene på et barn.
Et enormt verk som må ha krevd utrolig mye bakgrunnsarbeid og faktasjekking. De historiske vendingene i boken er reelle og etterordet gir en grundig gjennomgang av hva som er fakta og fiksjon. Uansett - jeg likte boken svært godt. Den er heseblesende og dramaet er konstant. Jeg anbefaler å ikke skumlese de seksjonene hvor forfatteren forteller om maktskifter mellom kongeriker og kirkelige makter. De danner bakteppet for vendingene for fiksjonen på en fin måte. Jeg lærte svært mye av boken, men ble også grundig underholdt.
Charles Vess har laget illustrasjoner til et dikt av Neil Gaiman, boken heter Instructions. Det er en nydelig barne- og ungdomsbok. Noen burde virkelig trykke den på norsk!
En annen bok vi har lest i år er 'Dinosaurer-fossiler og fjær' (Aschehoug), det er en fakategneserie og sikkert helt på siden av det du spør om, men illustrasjonene gjorde veldig inntrykk, samtidig som jeg lærte mye nytt.
Jeg synes og du skal gjøre et forsøk. Selv kom jeg meg godt ut i bok 3 (engelsk), men så ble det stopp. Det ble mye dystert, synes jeg, og dystrere skal det bli vet jeg jo. På TV-skjermen går det fint an, men å lese det er en helt annen historie; da blir det mer "virkelig". Kanskje jeg hopper inn på siste bok i stedet, når den kommer.. :)
Boken gir et lærerikt innblikk i kulissene og maktkorridorene i Dagsrevyen og nyhetsredaksjonen i NRK opp gjennom TV-historien. Johansen kommer også med en del artige og til tider utleverende anekdoter om kjente personer fra Dagsrevyens historie. Boken er ikke stor litteratur og jeg skulle noen ganger ønske at den ikke gjentok seg så ofte som for eksempel stillingskrigen mellom distriktskontorene og vaktsjefene i Oslo. Men boken er det den er - og hvis man har et fnugg av interesse for enten politisk historie eller media, så er dette en lettlest og artig innføring Dagsrevyens historie.
Javelja :) Det er visst typisk norsk å takke pent for maten - men ikke takke for så mye annet har jeg hørt... Så sikkert litt strevsomt for oversetteren å finne gode norske ord.
Enig i Sverre i at "Javel" ikke høres så høflig ut. "Javel, Statsminister" er noe annet. Men bare "javel" blir litt henslengt. "Javel, frøken" blir og litt voldsomt når det "bare" er kjøkkenhjelpen han snakker med.
Hm, jeg vet ikke, men i det tilfellet du nevner her; kan det engelske ordet egentlig ha vært "alright"? Bare et forslag. Det er merkelig bruk av oversettelsen "Javel" særskilt på det siste spørsmålet der, synes jeg.
Jeg fikk begynt å lese denne i går og har kommet halvveis! Boka er bare 150 sider lang og min utgave er trykt med font Calibri 16 eller noe sånt for å få boka litt tykkere. Kjøpte den engelske utgaven jeg da, til en billig penge.
Jeg har altså kommet halvveis og her er inntrykket så langt (spoilervarsel!):
Vi ser ut til å befinne oss på minst 3000-tallet (et tusenårsskifte var nevnt), og verden er et relativt grimt sted der roboter betjener de fleste jobber og en av de viktigste gjenværende store jobbene for mennesker ser ut til å være å registrere menneskelige følelsesmønstre som i sin tur skal kodes inn i robotene og bidra til at robotene blir enda bedre. Blomstene og insektene er nesten utryddet og de store pattedyrene er kun på zoo. Menneskearten er en skjør blomst, i hvert fall de priviligerte av dem som kalles Generasjonen. De er svakelige og kroppsdelene trenger stadig å byttes ut. Da er det jo bra at foreldrene deres en gang i tiden fikk en surrogatmor til å føde en perfekt klon av barnet. Genetisk perfekte kloner. [Så sniker den tveeggede tanken seg inn: hadde det ikke vært like greit å føde bare genetisk perfekte barn i stedet for å holde seg med kloner som man etterhvert tar ut organer fra...].
Men akkurat nå befinner Viviane/Marie seg egentlig midt i en skog sammen med andre flyktninger. Klonene sine har de også med seg. De har våpen, i form av noen roboter. Hva har skjedd? Hvem eller hva flykter de fra?
Darrieusseco ruller historien langsomt og foruroligende ut. Jeg håper vi får svar på alle spørsmålene etter hvert!
Som forfatteren og forskeren Ann Heberlein skriver i En liten bok om ondskap, har vi mennesker allerede forsvart handlingene for oss selv før vi utfører dem. Det er derfor handlingen i det hele tatt settes ut i livet, fordi den har allerede vært innom avveiningen av rett og galt, om dette er noe man bør gjøre eller ikke. Lander man på å gjøre det, er handlingen allerede rettferdiggjort. Da er det krevende å angre, fordi det forlanger at man går tilbake, at man våger å se på motivasjonen og begrunnelsen med andre øyne.
For alle som har barn de skal lese for eller gi gave til kan jeg varmt anbefale 'Smarte Striper:Dinosaurer'. En fargerik bok som illustrerer vitenskapshistorien om dinosaurenes oppdagelse på en utrolig spennende og vakker måte, som tegneserie. Illustrasjonene og utsnittene er nydelige. Tankevekkende og lærerikt både for barn og voksne! Fra 10 år ca.
Selv skal jeg ha barne/ungdomsboka om Astrid Lindgren, det fascinerende mennesket. Den er mesterlig illustrert av Lisa Aisato og verdt å ha bare på grunn av det!
Denne boken høres ut som et riktig blanda drops av Never Let Me Go, The Wall og Den Danske Borgerkrigen - som vi har lest i tidligere runder. Spennende! Jeg blir med.
Enig. Jeg har begrenset bokinnkjøpene kraftig, for jeg har for mange uleste i bokhyllene. Det er det jo ikke noe poeng i. Har blitt litt lei av å eie for mange ting. Da eier tingene deg. Jeg synes nettsiden Bokelskere løser problemet på en fin måte; kan legge inn de bøkene jeg ønsker å lese her, i stedet for å kjøpe bøker som støver ned i påvente av å kanskje bli lest en gang.
There comes a time in every man’s life, and I have had plenty of them.
Julekalenderboka "Snøsøsteren" av Maja Lunde, illustrert av Lisa Aisato, ble "revet bort" fra hyllene på få dager. Førsteopplaget er utsolgt, skriver VG. Men de har allerede trykt opp flere bøker.
– Vi trykker så fort vi kan, men også de nye opplagene forsvinner så snart de kommer inn på lager. Dette er helt eksepsjonelt for en norsk barnebok. Noe av appellen tror vi skyldes at boka imidlertid ikke henvender seg bare til barn, men er beregnet for at alle aldre skal kunne ha glede av den"
Jeg reserverte boka allerede for noen måneder siden og fikk den nylig i postkassa. Det var først og fremst dyktige Lisa Aisatos illustrasjoner som lokket meg - og det vil jeg tro gjelder mange av de som har kjøpt den? Jeg synes man ofte underkjenner illustratøren i barnebøker. Ikke vier illustratøren like mye oppmerksomhet som forfatteren. Illustrasjonene nevnes faktisk ikke eksplisitt som en begrunnelse for braksalget i VG-artikkelen for eksempel.
Nå har ikke jeg noe forhold til Maja Lunde i det hele tatt. Lisa Aisato har jeg derimot fulgt lenge..
Dette må være noe av det vakreste jeg har lest:
«The night before we left, Byrne and I sat up talking. He showed me his surveying equipment, and l remember being in one of those excited moods when everything suddenly seems to fit together in a new way. Byrne told me that you can't fix your exact position on the earth without referring to some point in the sky. Something to do with triangulation, the technique of measurement, I forget the details. The crux was compelling to me, though, it’s never left me since. A man can’t know where he is on the earth except in relation to the moon or a star. Astronomy comes first; land maps follow because of it. Just the opposite of what you’d expect. If you think about it long enough, it will turn your brain inside-out. A here exists only in relation to a there, not the other way around. There’s this only because there’s that; if we don’t look up; we’ll never know what's down. Think of it, boy. We find ourselves only by looking to what we’re not. You can’t put your feet on the ground until you’ve touched the sky.»
Etter å ha lest «Alt lyset vi ikke ser» hadde jeg store forventninger til å lese mer fra forfatteren. Det ble en helt annen opplevelse og jeg ble til dels skuffet. Karakterene hadde mindre dybde og historien var langt langsommere. Boken er velskrevet og har en finurlig og unik historie, men ikke les denne og forvent samme leseropplevelse som i bestselgerboken nevnt over.
Har blinket meg ut en bokhandler som har boka inne, og får kjøpt den på tirsdag!