Kalles det sykelig hvis man kjøper mange bøker og mer enn man får lest? Hvor går grensen?

På forhånd takk!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 51 svar.

Godt spørsmål. Jeg oppfattes som sykelig opptatt av bøker i deler av min familie. Selv føler jeg at jeg ikke kan leve uten bøker. Etter jeg begynte å jobbe i byens bibliotek har jeg dog redusert min andel av kjøpte bøker- da jeg ønsker å støtte mitt bibliotek. Men bøker som er av verdi for meg, og ikke fås tak i i landets bibliotek(sær hobby) kjøpes inn. Bare i april har jeg ervervet meg hele 22 bøker. Akkurat nå har jeg en del som ikke har blitt lest, men jeg kommer igjennom det etterhvert. Men av og til er gleden over å få tak i boken større en lysten til å lese den akkurat der og da:)
Så for meg finnes det ingen grense, og enhver bok har verdi.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har fått med meg at det er noe som heter samlemani. Hvor mye bøker må man ha for at det skal kalles det?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

wikipedia les eg at

"Samlemani som lidelse er ofte definert som det å anskaffe, og ha vanskeligheter med å kvitte seg med eiendeler som er ubrukelige eller av lav verdi."

Av dette sluttar eg at omgrepet "samlemani" ikkje kan nyttast om bøker.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

For å utdype ditt resonnement, Jostein – vi opererer med to typer verdier: materiell verdi og affeksjonsverdi.

Bøker har i dag svært lav materiell verdi. De selges i utgangspunktet dyrt, men etter få år er de nærmest verdiløse. Jeg kan kjøpe en bærepose i en bruktbutikk for en hundrings og er nede på en pris pr. bok på 5–10 kroner. Et durabelig fall fra utgangsprisen på 300–400 kroner.

For bokelskere, derimot, har bøker en høy affeksjonsverdi. Vi elsker bøker, simpelthen for deres kvaliteter, og fullstendig uavhengig av den materielle verdien.

Jeg antar at tante Wikkis definisjon: «Samlemani som lidelse er ofte definert som det å anskaffe, og ha vanskeligheter med å kvitte seg med eiendeler som er ubrukelige eller av lav verdi.» er myntet på den materielle verdien. Dermed kommer definisjonen til kort.

Selv innrømmer jeg gladelig min samlermani (jeg kaller det det, Jostein) når det gjelder bøker – verdiløse i materiell forstand, verdifulle i mental og følelsesmessig forstand. Jeg elsker mine bøker, og ser ikke på denne lidenskapen som en "lidelse".

Tralte - ta vare på så mange bøker du vil og kan; gleden er det primære, antallet irrelevant.
Jeg håper du vil gi meg en tilbakemelding på mine synspunkter.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det finnes absolutt bøker som stiger i pengeverdi ettersom de eldes, temmelig mye også.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det har du rett i. Men da snakker vi vel om spesielle enkeltbøker og samleobjekter.

Bøker som vare har gått fra å være forbeholdt presten og doktoren og læreren og resten av øvrigheten til å bli svært lite verdt i kroner og øre. Senest i går gikk jeg forbi et stort bokbord med plakaten: «Gratis! Vær så god og forsynt deg».

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Men er dei ubrukelege? (med referanse til definisjonen på samlemani som wikipedia viser til)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Tja, brukelig og ubrukelig er ikke absolutte verdier. For kvinnen som hadde lagt ut bøkene, var de sannsynligvis ubrukelige, etter min mening absolutt brukelige (selv om jeg ikke fant noe av interesse akkurat på dette bordet).

Mitt poeng er at Wiki-definisjonen kommer til kort; vi vet ikke hvilken type verdi den refererer til. En mani/lidelse blir det strengt tatt først når samlertrangen tar overhånd og går på bekostning av andre viktige forhold, som økonomi, familieforhold, arbeidsliv og lignende.

I dagligtale bruker vi vel begrepet samlemani i en enklere forstand; vi kjøper noen bøker for mye, har flere enn vi rekker å lese, koser oss blott ved det å ha overfylte bokhyller. En mani jeg med glede påberoper meg.

Tralte – du spør hvor mange bøker man må ha for at det kan kalles samlemani. Som du ser – det finnes ikke ett enkelt svar her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er det flere enn meg som kjøper alt man har lyst på av bøker?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er du milliardær?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei, jeg mener så lenge økonomien strekker til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Er nok veldig mange som har det sånn ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det finnes et japansk ord for dette fenomenet
https://spraakraadblaagg.wordpress.com/2018/06/27/tsundoku/

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kan man også si at bøkene har tatt overhånd hvis man føler en stor trang til å kjøpe bøker?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig. Jeg har begrenset bokinnkjøpene kraftig, for jeg har for mange uleste i bokhyllene. Det er det jo ikke noe poeng i. Har blitt litt lei av å eie for mange ting. Da eier tingene deg. Jeg synes nettsiden Bokelskere løser problemet på en fin måte; kan legge inn de bøkene jeg ønsker å lese her, i stedet for å kjøpe bøker som støver ned i påvente av å kanskje bli lest en gang.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde håpet at det siste spørsmålet ville bli besvart. Er det virkelig ingen som kan svare på det?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er i alle fall ein herleg sjukdom å ha (så lenge økonomien tåler det)!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis dette er en sykdom, må jeg tilkjennegi at jeg lider av den i høyeste grad! Men, det er en sykdom jeg ikke vil bli kvitt for alt i verden! For ingen sykdom som har hjemsøkt meg har gitt meg større velvære! En velvære som øker i takt med bøker som strømmer til mine allerede overfylte hyller! Hvor grensen går vet jeg ikke, men sikkert er det at jeg må ha passert den for år tilbake! (Er der ikke noe som heter:" The Sky is the limit"?

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Det er kanskje ikke så rart at mange her inne mener at man (bortimot) kan ha så mange bøker man bare vil uten at det grenser til det sykelig. Og i klinisk forstand så er det vel ikke sykelig før det overtar livet ditt, enten om det er økonomisk, plassmessig eller tidsmessig. Allikevel mener jeg det kan diskuteres om det er noe absurd i å ha uleste bøker for flere år i hyllene, samtidig som man bare MÅ ha ennå flere.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nei, det er ikke noe sykt med å kjøpe mange bøker. Jeg hamstrer bare til en gang det er skikkelig "lavvann" og det er det nok mange som gjør. her hos meg settes i grunnen ingen grenser.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Med referanse til brukarnamnet ditt; var dette eit salsframstøyt?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nei det var ikke det. Men bevares...sånn kan man vel også se det.
Mannen min og jeg skal flytte i leilighet og der får jeg ikke plass til alle bøkene mine dessverre. Det gjør vondt langt inni sjela mi det.
Den eldste datteren min hjelper til så nå har vi solgt langt over halvparten av bøkene. Men så eier jeg ikke vett da...for jeg kjøper fremdeles bøker ..har i grunnen kjøpeforbud...men det er vanskeligere å slutte å kjøpe bøker enn det var å slutte å røyke.....

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Du får ikke plass til en bokhylle eller to i kjellerboden? Det ble en løsning for meg. De grunne hyllene som er beregnet på CD'er og DVD'er tar ikke så stor plass.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Får ingen kjellerbod gitt:)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her og her kan de som ønsker det lese litt om bibliomania.
Må ikke forveksles med Bibliophilia.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

De har et ord for det i Japan: tsundoku.

Tsundoku

Dersom det ødelegger økonomien din, kan det sikkert kalles sykelig. Det begynner kanskje også å vippe over i sykelig hvis man kjøper bøker uten noen som helst intensjoner om å lese dem..? Jeg vet ikke, jeg. Jeg har planer om å lese alle bøkene jeg kjøper, det er tiden det står på, ikke ambisjonene. ;)

Godt sagt! (18) Varsle Svar

Nei, det er ikke sykelig før man har a) økonomiske problemer pga bøker eller b) sosiale problemer pga bøker...
Men mye lesing har jo den morsomme bieffekt at man aldri går tom for ting å snakke om i sosialt samvær med andre. De jeg har vanskeligst for å snakke med er overfladiske mennesker som aldri grunner over ei bok.
Foreløpig kjøpestopp her nå pga mange nyanskaffelser og... flytting... som gretemor sier, det er bare da man har for mange bøker...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Cindy nemner griskheit lenger nede i tråden. Grådig eller glupsk kunne ein kanskje også seie. Men sjølv om desse orda er negativt lada, så er det ikkje nødvendigvis negativt å vere grådig etter bøker. For om ein er grådig etter mat, har ein ein lei tendens til å bli tjukk om livet. Men er ein grådig etter bøker blir en aldri i verda tjukk i hovudet.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Er du en lidenskapelig bokelsker kalles du en biblioman, er du i tillegg en lidenskapelig boksamler har du bibliomani. I utgangspunktet en uskyldig "lidelse" og glede. De fleste bibliomane har bibliomanien sin under kontroll, men bokanmeldelser, medlemskap hos bokelskere.no (eller lignende sider) antikvariater etc, er kjempegode triggere som gir bibliomane enda flere bøker, mange gleder, lykkelige hverdager og en slunken lommebok. -)

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Frykter man å gå tom for bøker er man abibliofil...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Hver bok gjør stua (soverommet, kjøkkenet, loftet...) litt triveligere. Og hver eneste uleste bok blant dem gjør morgendagen litt lysere. Medisin, ikke sykdom :-)

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Det er aldri for mange bøker, unntatt når du er på flyttefot.

Godt sagt! (19) Varsle Svar

Når permene er viktigere enn det som skjer mellom dem.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
[ Slettet av bruker ]

Jeg har 650 bøker som jeg ikke har lest, hvorav ca 100 er lydbøker. Grensen går vel omtrent der.. Knis!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Da har du bare 550 bøker som du ikke har lest, - de resterende 100 skal du jo lytte til. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest de fleste av mine ca 2000 bøker, men blir blir ca 40- 45 pr år.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leser/hører ca 80-100 bøker i året, men låner mye på biblioteket, så det er vanskelig å gjøre noe skikkelig innhugg i bunken. Ikke at det er så farlig, jeg trives med å ha mye å velge i.
Jeg har arvet bøker i flere omganger og det er nok mye av grunnen til det store overskuddet av uleste titler. Egentlig er jeg strålende fornøyd med å endelig bare ha ett eksemplar av hver tittel.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Noen folk samler på frimerker, noen på sko, og andre igjen samler på bøker. Jeg tror at så lenge man ikke kjøper mer enn man har økonomi til, så må man selv se hva som er for mye. Om du har kredittkortgjeld til langt oppover ørene, og fortsatt ikke klarer å slutte, da har du et problem.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det gjeng jo litt raskare å lese eit frimerke eller eit skonummer enn ei bok, då ...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ja, det er det ingen tvil om. Men jeg ser ikke for meg at noen samler på sko fordi de vil lese skonummer. De fleste samler vel på sko fordi de vil bruke de. Og jeg tror jeg kan trygt si at jeg bruker mye lengre tid på å slite ut et par sko enn å lese ut ei bok.

Jeg hadde en bekjent i tankene da jeg skrev svaret mitt. Hun legger stadig ut bilder på Facebook av en voksende skosamling. Teksten "Par nr. 622" fulgte det siste bildet hun la ut. Jeg tror jeg hadde klart å lese ut alle bøkene mine lenge før hun hadde klart å bruke alle skoene sine, selv om hun hadde brukt et nytt par hver dag.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hvis det finnes en grense, så har ihvertfall jeg passert den for mange år siden, så jeg er sykt gal etter bøker, men ellers ganske ok!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Helt enig, har en garderobe full, resten av soverommet og gangen fylles opp, noe er tegneserier da.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Går det an å få for mange bøker? Jeg har mange mange bøker jeg ikke har lest, og enda flere jeg har lest. Og allikevel så kjøper jeg nye når jeg kommer over noen jeg har lyst på.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg gikk nettopp gjennom vårsalg hos Haugenbok, og la 35 bøker til samlingen min, bestilte 3 jeg hadde på ønskelista + en triologi av fantasybøker og bestilte 7 på biblioteket (6 i Sarp og en på fjernlån). Av de 7 på biblioteket er 5 tegneserier av norske eventyr av Bjørn Ousland.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei da, det håper jeg da virkelig ikke! Vet ikke hvor grensen går jeg, men jeg har vel flere bøker enn jeg får lest jeg og, jeg må vel starte på stablene... Problemet er at jeg låner bøker på biblioteket i tillegg. Haff, kanskje det ER litt sykelig? :P

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Har akkurat samme "problemet". Har en drøss med spennende, uleste bøker i bokhylla, men finner stadig vekk bøker på biblioteket som smetter seg foran de i lesekøen ;)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Samme her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I så fall er det nok mange av oss (!), meg inkludert!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Hehehe... godt å høre! :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Gitte FurusethHarald KQi AiIda SAnniken LJulie StensethLama Diehl-DahlMargaret HansenWenkeAnjaKjetil AudsenBoktimmyBjørg Elin NærlandBeathe SolbergJan-Olav SelforsKarin BergMarteConnieLibraritas vLinda RastenAstrid PedersenEli HagelundMargrethe  HaugenchristerBjørg L.Cathrine Marie HansenBerit Ranniken sandvikPirellitove Nesskjell kRoger MartinsenMarteJostein RøysetGrete AmundsenritaolineBertyIngunn SLilleviAnita