Ingen lesetilstand
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Forlag Pax
Utgivelsesår 2018
Format Heftet
ISBN13 9788253040349
EAN 9788253040349
Omtalt tid 1980-1989
Språk Bokmål
Sider 245
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Fra min bokprat om denne boka:
I denne romanen får vi innblikk i en historisk hendelse jeg ikke hadde hørt om: De Sør-Koreanske myndighetenes massakre på sivilbefolkningen i byen Gwangju i 1980. Han Kang er selv fra området. Istedenfor den store, historiske skildringen får vi små blikk inn i tida før, under og etter massakren. Ungdommen som sitter på vakt ved gymsalen der alle likene legges for identifisering. Den som sitter på bar mange år etter og drikker fordi minnene er uutholdelige. Foreldrene som aldri finner ut helt hva som skjedde med barnet sitt. Den døde som ligger i en haug i skogen. Språket er lavmælt, rolig, ganske poetisk, og det får virkelig fram det brutale i overgrepene som skjer. Dette er rett og slett rystende skrevet om volden som bor i oss mennesker, om hvor plutselig den dukker opp og om hvor mye den skader, også lenge etter at den har skjedd.
Forfatteren har tidligere vunnet den internasjonale Man Booker-prisen.
Brutalt vakker blir den omtalt som, og det virker passende. Aldri før har jeg lest en vakrere beskrivelse av åtselsmarker som spiser seg inn på lik (skjønt jeg har vel aldri lest en vakker beskrivelse av det)... Det er brutale hendelser, som er ukjente for de fleste av oss som tenker på Sør-Korea som den siviliserte delen av Korea-halvøya. Selv om det enkelte ganger er vanskelig å skille de enkelte stemmene fra hverandre, så flettes de sammen til et vakkert, vart og mangefasettert, men brutalt vitnesbyrd om regjeringens brutale slag mot et folkelig opprør.
Stedet er Gwangju i Sør-Korea. Året er 1980. Folket gjør opprør, men blir brutalt stoppet av hæren. Det ligger døde kropper overalt. Midt i kaoset leter 14 år gamle Dong-ho etter bestevennen. I årene som følger, får vi historien til flere, som alle er merket av de grusomme hendelsene.
Sterk lesning om ukjent drama, for min del. Synes det var litt vanskelig å henge med på hvem de enkelte fortellerstemmene var til enhver tid.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketMarerittene er ingenting sammenlignet med minnene som trekker deg ut av søvnen og venter stille ved sengekanten.
Barnegråt kunne høres fra en av sengene. Mamma, kan du lukke vinduet? Det er allerede igjen. Lukk det mer. Kan du ikke lukke det mer?
Dere ble fortalt at trær trekker pusten kun én gang i døgnet. De drikker dypt av lufta når sola står opp, og puster langsomt ut karbondioksid når den går ned. Slik står trærne rundt deg nå, og holder tålmodig pusten mens regnet driver mot dem
Spørsmålet vi sitter igjen med er dette: Hva vil det si å være menneskelig? Hva skal til for å unngå at menneskelighet blir til noe annet?
Jeg glemmer det aldri, at menneskene jeg møter hver dag, alle er en del av denne menneskeheten.
Senere fikk jeg vite at hæren kom utstyrt med 800 000 kuler den dagen. På den tiden var innbyggertallet i Gwangju rundt 400 000. De hadde med andre ord ammunisjon nok til å gjennombore hver kropp i byen to ganger.
Nei, vi skjøt ikke.
Vi drepte ingen.
Selv da soldatene kom opp trappa og steg ut av mørket mot oss, var det ikke en eneste i gruppen vår som avfyrte et skudd. Vi var ikke i stand til å trykke inn avtrekkeren når vi visste at mennesker ville dø. Vi var barn som hadde blitt tildelt våpen vi ikke kunne avfyre.
Noen av oss har en forkjærlighet for asiatiske bøker, og her er noen favoritter
Part 2: Asia, Australia, New Zealand etc.
Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.
En liste med bøkene Stine bak bloggen BØKER, BOLLER OG SUKKERSPINN har gitt meg lyst til å lese. Link til den gamle bloggen hennes her.
Hun er idag mer aktiv på Instagram under navnet Superstineleser. Link dit også her.