Søstrene Makioka

av (forfatter) og Ika Kaminka (oversetter).

Press 2014 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.93 (27 terningkast.)

104 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

Tanizakis krønike om søstrene Makioka er Japans fremste bidrag til verdenslitteraturen.

Vi befinner oss i Osaka rett før utbruddet av andre verdenskrig. Søstrene lever i skyggen av en storslagen og eldgammel sivilisasjon som holder dem fast i en vev av kleskoder, sosiale ritualer og regler for kurtise. Men en ny, moderne verden bryter frem.

Tsuruko, den eldste og mest tradisjonstro av søstrene, har allerede flyttet til Tokyo med sin mann, et sted hvor familiens navn - det gamle samfunnets viktigste valuta - er av liten betydning. Hjemme i Osaka truer fremskrittet familiens eksistensgrunnlag, og Sachiko arbeider for å sikre fremtiden for sine to yngre søstre: den ugifte Yukiko som sliter med å finne en ektemake som tilfredsstiller familiens krav, og den livsglade lillesøsteren Taeko som driver familien til vanvidd med sine mannlige bekjentskaper.

Søstrene Makioka er et vemodig mesterverk, skrevet med den japanske miniatyrkunstnerens sans for detaljer og den fortrolige fortellerens evne til å se nasjonens brytningstid gjennom et nøkkelhull.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2014

Format Innbundet

ISBN13 9788275476560

EAN 9788275476560

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1939-1945

Omtalt sted Japan

Språk Bokmål

Sider 691

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 16 5 1 0 0

Bokomtaler

Et japansk mesterverk!

Den japanske forfatteren Jun'ichirō Tanizaki (f. 1886 d. 1965) skrev i følge Wikipedia 22 bøker i løpet av sin forfatter-karriere, som startet i 1910. "Søstrene Makioka", som egentlig består av tre bøker, utkom i årene 1943 - 1948.

Forlaget skriver følgende på sine nettsider:

"Tanizakis krønike om søstrene Maikoka er et av Japans fremste bidrag til verdenslitteraturen, en klassiker i japansk litteratur helt siden den utkom som en triologi i 1943-1948. Nå foreligger den endelig på norsk."

Handlingen i "Søstrene Makioka" foregår i løpet av ca. et tiår - i all hovedsak i Osaka, og avsluttes i 1941.

Familien Makioka tilhørte en gang de finere kretser i Osaka, men familiens storhetstid er for lengst forbi. Selv om familien ikke lenger er velstående, holder de likevel hardt på gamle tradisjoner. Det handler om etikette og manerer, klesstil, sosiale ritualer og koder - og ikke minst om hvordan man går frem når man skal gifte bort en datter.

Japan er i endring og i ferd med å gi slipp på de gamle tradisjonene, og dette faller familien Makioka tungt for brystet. Man kan på mange måter si at romanens hovedfokus er beskrivelsen av skjæringspunktet mellom det tradisjonelle og det moderne Japan - synliggjort gjennom beskrivelsen av familiens to ugifte kvinner, som er to diamentrale motsetninger.

Den eldste av søstrene, Tsuruko, er gift og har mange barn. Hun og ektemannen Tatsuo har måttet flytte til Tokio for at Tatsuo skal få seg en bedre betalt jobb, og deres hjem betegnes som Huset. De er familiens overhoder, og dem det alltid må konfereres med når en viktig beslutning skal tas. Den nest eldste søsteren Sachiko er gift med Teinosuke, og de står ofte mellom Huset og de to ugifte søstrene Teako og Yukiko, som familien sliter med å få giftet bort. Mens tilbudene bokstavelig talt står i kø for yngstejenta Taeko, kan man dessverre ikke si det samme om Yukiko. Der Taeko er frigjort og moderne, men hvor hennes fremferd både titt og ofte truer familiens (innbildte) ære, der er Yukiko av den gamle skolen; taus og umælende, uten en eneste selvstendig mening.

"Sachiko tenkte stadig vekk på hvor forskjellig Yukiko var fra Teako, for der Taeko gjorde akkurat som hun selv ville, uten tanke for hvilke problemer hun påførte dem rundt seg eller hvilke rykter det måtte gi opphav til, var Yukiko så passiv og hjelpeløs under Tokyos forstemmende himmel. Da de sto på Tokyo stasjon for å ta farvel i september, hadde Tsuruko innstendig bedt Sachiko finne en ektemann til Yukiko innen året var omme, siden det som kom etter, var et ulykkesbringende år for henne, og Sachiko hadde virkelig håpet å finne noen innen setsubun i februar, da horoskopets år tok til, men nå gjensto det bare en uke; og hvis hennes teori om at rykteflommen rundt Taeko hadde negativ innflytelse på Yukikos ekteskapsplaner, var riktig, innså Sachiko at dette også delvis var hennes ansvar, jo mer hun tenkte på det, desto mer dårlig samvittighet fikk hun." (side 368)

Yngstesøsteren Taeko kan ikke gifte seg før den eldre søsteren Yukiko er gift, og hvem som egentlig står i veien for hvem er det etter hvert ikke helt godt å si. For mens den ene kandidaten etter den andre har blitt vraket av Huset i Yukikos yngre år - enten fordi familiehemmeligheter som sinnsykdom er oppdaget i forbindelse med ekteskapsetterforskningen, eller fordi kandidaten ikke har vært av fin nok byrd - så blir det mer og mer klart at Yukikos gammelmodige fremtoning ikke akkurat er en fordel etter som årene går. Ekteskapskandidatene ønsker seg en livlig og sprudlende kone, og er det noe Yukiko ikke er, så er det nettopp det. I mellomtiden går Taeko sine egne veier, selv om hun er bundet opp av et ekteskapsløfte med døgenikten Okubata, men som altså er av fin nok byrd. Huset mener at hun absolutt bør gifte seg med ham, mens Taeko motsetter seg dette ... Ja, hun er endog så umulig at hun forelsker seg i en mann som står langt under familien Makioki i stand. At han i motsetning til Okubata er i stand til å forsørge seg selv, tillegges ingen vekt - i alle fall ikke av Huset.

Og mens eldstesøstrene i familien Makioka leter febrilsk etter en ektemann til Yukiko, mer og mer desperat for hvert år som går, følger vi dem gjennom flom, taifun og økonomiske nedgangstider. I de siste årene merkes det vagt i bakgrunnen at en verdenskrig er under oppseiling, uten at dette på noen måte blir noe hovedtema i romanen. På grunn av detaljrikdommen får vi et solid innblikk i det spesifikt japanske - i tenkemåter, holdninger og kultur. Det er et fascinerende innblikk, godt gjenkjennelig for alle som har litt kunnskaper om Japan. For det handler om viktigheten av aldri å tape ansikt, om krysningen mellom det typisk japanske og det vestlige, om geishaer og om kimonoer, om det tradisjonelt sterke skillet mellom menn og kvinner ... Samtidig tilfører romanen noe helt nytt gjennom at den gir ansikt til kvinnenes sterke rolle i samfunnet, i alle fall slik den fortonet seg i typiske overklassemiljøer. Dette har det ikke vært skrevet for mye om - i alle fall ikke i den oversatte litteraturen.

Som tidligere nevnt er detaljrikdommen i romanen stor. Vi følger tankegangen til flere av søstrene i boka, kanskje med unntak av Yukiko selv, som alt kretser rundt. Hva hun tenker og føler er og blir et mysterium. Får søstrene giftet henne bort til slutt? Eller ødelegger Taekos frie livsførsel alt for henne?

Dersom du er ute etter en roman som sluker deg med hud og hår, er dette den boka du bør gi en sjanse! For en historie! Boka er betegnet som "et vemodig mesterverk, skrevet med den japanske miniatyrkunstnerens sans for detaljer og den fortrolige fortellerens evne til å se nasjonens brytningstid gjennom et nøkkelhull" (sitat fra bokas smussomslag), og jeg kan uten videre slutte meg til dette. Boka er et mesterverk av ypperste klasse! Dette er litteratur på øverste hylle, og jeg vil også fremheve oversetteren Ika Kaminka, som har gjort en fabelaktig oversetterjobb! Noen ganger ble jeg sittende å humre over ord og uttrykk hun har hentet frem, som på norsk er litt gammelmodig - men som passet så alldeles utmerket i denne romanen. Det eneste jeg beklager er at boka ikke var lenger! Etter å ha vendt side 692, ønsket jeg nemlig bare mer! Og jeg kjenner en dyp, dyp sorg over å være ferdig med boka ...

Måtte forlaget sørge for at flere av Tanizakis bøker blir oversatt til norsk!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En fantastisk fortelling om forholdet mellom 3 søstre som vokser opp. Den eldste søsteren er oppdratt i tradisjonell japansk kultur mens den yngste søker seg mot vestlig levesett. Boka gir stor innsikt i japansk kultur men gir også bilde på relasjoner som er universelle.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fire søstre vokser opp i Osaka. Den eldgamle tradisjonen bestemmer kleskoder, kurtiseregler og sosiale ritualer.
Tsuruko, den eldste av søstrene, har flyttet til Tokyo med mann og barn.
Tilbake i Osaka strever søster nummer to, Sachiko, med å ta vare på de yngre søstrene. Hun er gift og har en datter, og Sachikos største oppgave er å få tredje søster gift.
Yukiko er nesten likeglad med det hele, mens lillesøster Taeko allerede har kjæreste, men fordi hun er yngst må ekteskap vente til Yukiko er vel i havn.

Fascinerende å få innblikk i det utrolig høflige landet. Selv innad i familien må man for all del unngå å støte noen. Litt langdryg innimellom; derav terningkastet.

Boken utkom som trilogi i Japan 1943-1948, men kom først på norsk i 2014.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Japansk "Stolhet og fordom" har noen anmeldere kalt romanen. Eller romanene jf at det er tre bøker. Ja, der er likheter, men det meste er ulikt. En av likhetene er at det er en god bok. Men ikke en god bok for de som liker action i bøker. Mer om boken mv finner du i innlegg på bloggen min

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Koselig

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

"Nå må du gi deg," sa Takeo. "Utlendinger spiser sushi som bare det. Sant?" Hun så spørrende på innehaveren.
"Jo, de spiser sushi." Den gamle sushikokken bredte de tykke, hovne hendene over skjærebrettet for å stagge rekene som lå og sprellet vilt.
...

"Utlendinger synes visst at det er noe ekkelt med rødfisk, så det spiser de ikke."
"Sier du det?" sa først aksjemegleren og deretter Teinosuke, som fortsatte: "De synes sikkert det ser morbid ut, en likblek, hvit risklump med en uformelig, blodrød fisk på."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Noen av oss har en forkjærlighet for asiatiske bøker, og her er noen favoritter


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Part 2: Asia, Australia, New Zealand etc.
Reading the World: Read a book from every country in the world. Here's my growing list of titles and recommendations.


Godt sagt! (4) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

20 bøker fra min bokhylle som skal leses i 2021.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Mellom dem" av Richard Ford
 • "Den kongelige, egyptiske automobilklubben" av Alaa Al Aswany
 • "Hviskingenes bok - roman" av Varujan Vosganian
 • "Timen før midnatt" av Ida Simons
 • "Prinsesse Bari" av Hwang Sok-Yong
 • "Skjønnhet er et sår" av Eka Kurniawan
 • "I misosuppen" av Ryu Murakami
 • "Krig og terpentin" av Stefan Hertmans
 • "Når vi mister oss selv" av Matthew Thomas
 • "Agaat" av Marlene Van Niekerk
 • "Enkekeiserinnen - Cixi - konkubinen som brakte Kina inn i den moderne tid" av Jung Chang
 • "Maleren - roman" av Sigrun Slapgard
Alle bokanbefalinger for dette verket