Kledd naken

av (forfatter).

Comino 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.09 (106 terningkast.)

195 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Pia Eides eksemplar av Kledd naken

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

I det lille og idylliske bygdesamfunnet Øystese i Hardanger tar alle vare på hverandre, men hva skjer den dagen idyllen sprekker, og en av deres egne gjør det utenkelige?
Etter en fuktig fest på en dans i bygda blir Iselin brutalt voldtatt av en nær venn av familien. De tette båndene i det lille bygdesamfunnet, og skammen over at hun har satt seg selv i en situasjon der han kunne forgripe seg, gjør at hun velger å holde overgrepet for seg selv. Et valg som får fatale konsekvenser når ryktene i bygda begynner å svirre, og gjerningsmannen blir mer og mer truende. Iselin er svært preget av overgrepet, og det blir ikke bedre av at overgriperen til enhver tid lusker rundt henne og familien hennes.

"En urovekkende bok om et viktig tema. Dette var nært og vondt!"

Marit Reiersgård. Forfatter. Nominert til Rivertonprisen 2014

"Velskrevet om bygdebeistet og voldtekt - midt i den hardangerske fruktblomstidyllen. Presis balanse mellom uhygge og modne moreller."

Lene Lauritzen Kjølner, Forfatter

Bokdetaljer

Forlag Comino

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788293325291

EAN 9788293325291

Omtalt sted Hordaland

Språk Bokmål

Sider 341

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

42 46 9 5 3 1

Bokomtaler

Denne boka har låst meg mentalt fast i ei lita bygd, Øystese, i flere timer nå. Det e noe av det beste jeg har lest på lenge, lenge! Den gjorde meg forbanna, glad, redd, overraska og trist. Persongalleriet er fantastisk, jeg følte at jeg bodde i huset sammen med hovedpersonen. Den tar for seg tema som bygdesladder, angst, voldtekt, vennskap og utholdenhet og er skrevet på en fantastisk kløktig måte.
Jeg leser mye, og jeg må si at jeg er beint ut imponert over forfatteren, Agnes Lovise Matre og måten hun har klart å håndtere så store, farlige og viktige tema.

Dette er muligens årets beste bok.

Godt sagt! (14) Varsle Svar
Godt sagt! (7) Varsle Svar

En fantastisk bok om et høyaktuelt tema. Klarte ikke å legge den fra meg, spennende og alvorlig fra begynnelse til slutt:)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Når man leser en bok og kjenner at livet aldri vil bli det samme igjen... Denne boka må jeg bare anbefale på det varmeste. Viktige tema (for min del handlet denne om to saker: voldtekt og bygdedyret), og de dekkes på en måte som har vekket så mange følelser hos meg. Hjertet mitt er hos hovedpersonen i denne boka, for Agnes har skrevet på en måte som faktisk fikk meg til å føle at jeg var henne til tider. Skriv mer, Agnes!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tobarnsmoren Iselin blir brutalt voldtatt av en nær venn etter en fuktig bygdefest. Hun tør ikke å anmelde overgrepet både på grunn av trusler og skammen hun føler. Hun var jo tross alt god og full... I den lille bygda Øystese i Hardanger går ryktene fort, og hverdagen blir etterhvert et mareritt for Iselin. Voldtektsmannen bor i nabohuset og han lar henne ikke glemme. Bygdedyret med autoritetspersoner som ikke er så nøye på personvernet gjør også sitt til at situasjonen til slutt blir uutholdelig.

Dette er en grusom bok! Veldig godt skrevet, men det er en skikkelig påkjenning å lese. Det er sjelden jeg har høy puls når jeg leser, men denne tok pusten fra meg.

Dog er dette uhyre viktig lesning, så jeg anbefaler litt stålsetting for så å hoppe i det.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Agnes L. Matre «Kledd naken»

I det lille, idylliske bygdesamfunnet Øystese i Hardanger tar alle vare på hverandre, men hva skjer den dagen idyllen slår sprekker, og en av deres egne gjør det utenkelige?
Etter en fuktig bygdefest blir Iselin brutalt voldtatt av en nær venn. Redselen for bygdesladder og skammen over at hun ikke var i stand til å forhindre overgrepet, fører til at hun holder det for seg selv. Dette valget får fatale konsekvenser når ryktene begynner å svirre og gjerningsmannen blir mer og mer truende, og det blir ikke bedre av at overgriperen til enhver tid lusker rundt henne og familien hennes.
Dette er Agnes Matres andre bok, og også i denne er temaet å belyse tabuer l samfunnet, og å plassere det vonde i det vakre. Forfatteren klarer på en veldig god måte å vise leseren hvordan et offer føler seg etter et overgrep, uten at det blir for mye. Jeg har selv på nært hold fulgt ei som ble utsatt for overgrep, og kjenner meg godt igjen i det Agnes skriver. Boka er både godt skrevet og lettlest, tross den alvorlige historien. Her får en både vakre beskrivelser av Hardanger, føle hvordan offeret har det å etter voldtekten, og hva bygdesladderen gjør med en hel familie. I boka blir vi også kjent med Bengt Alsaker, som blir hovedpersonen i hennes kommende krimbøker. Les derfor gjerne denne boka før du leser dem.
Denne boka leste jeg for over ett år siden, men den sitter i den dag i dag. Det er en god bok med en sterk historie. Husk dette kan skje med noen som står deg nær!
Jeg anbefaler den sterkt og gir boka terningkast 5.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Meget spennende og ekkel roman om en stygg voldtekt og konsekvensene . Som en psykologisk thriller. Les gjerne mer om boka og min mening i … Min omtale HER

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når en idyllisk småbygd blir til et mareritt ...

I sitt eget hjemsted skal man føle seg trygg. Trygg nok til å gå turer. Trygg nok til å treffe kjente, og trygg nok til å finne på ting. Men det er ikke alltid slik. På fleste steder, både i byer og bygder, skjer det ting som mobbing, ran, voldtekt, og andre forferdelige ting. Forferdelige ting kan skje med alle. Ingen er immune mot det. Noen blir også utsatt for større fare enn andre.

I Matres bok Kledd naken er høyst aktuell angående voldtekt. Hvor ofte hører vi ikke om voldtekt i nyhetene? Det er ukentlig og ofte hører vi om det flere ganger i løpet av uka. I periodevis hører vi også om serievoldtekt, noe som det var mye av i Oslo rundt 2011/2012. Da hørte man nesten om ikke noe annet.

Levende mareritt
Iselin opplever hennes største mareritt da hun blir voldatt. Å bli voldtatt er mer enn ille nok i seg selv, men enda verre er det vel å bli voldtatt av noen man kjenner. Hun blir voldtatt av en nær venn av familien. Istedet for å anmelde det til politiet, bestemmer hun seg for å holde den sjokkerende hendelsen hemmelig til enhver pris. Hun ser ikke på seg selv eller bygda på samme måte lenger. Alt er forandret. Til og med henne selv. Sakte, men sikkert trekker hun seg fra alt og alle, samtidig som hun later som ingenting. Hun bor sammen med mannen sin Tore, som ofte er borte på grunn av jobben hvor det innebærer mye reising og sammen har de to barn. Hvor lenge kommer hun til å klare å holde på denne grusomme hemmeligheten? Spesielt når voldtektsmannen, som nevnt er en venn av familien som hun ser omtrent daglig, enten hun liker det eller ikke. Samtidig kommer han med små trusler for å vise hvem som har makten. Iselin bor i en bygd i Hardanger der "alle kjenner alle", og hun er livredd for at noen skal få vite hva som har skjedd.

I 2012 debuterte Agnes Lovise Matre med Stryk meg over håret, og Kledd naken er en helt annen bok på mange måter. Kledd naken er om frykt, skam og mistrivsel i aller høyeste grad. Hvordan skal man leve med frykt og skam, og samtidig prøve å gå overens med seg selv og andre uten at noen merker noe? Hele Iselins nye tilværelse blir satt på prøve. Hva om noen finner ut hva som har skjedd? Hva kommer til å skje da? Mens man leser boka oppleves den både som roman og psykologisk thriller. Det er også vanskelig å ikke føle sympati med Iselin. Selv om man ikke har vært i en lignende situasjon selv, så er det "lett" å forestille seg frykten og frustrasjonen hennes. Man føler den samme villrådigheten som henne. Man vil bare at hun skal ha det bra igjen til tross for omstendighetene.

Vonde bøker må også leses
Kledd naken er helst en bok som bør leses istedet for å lese om fordi selv om mye er sagt her, er det ingenting som er avslørt, og av og til må man lese vonde bøker. Selv om dette er en vond bok å komme seg gjennom, er det verdt det, og man må ha en dose realisme. Dette er et bevis på at livet ikke går på skinner, og at det faktisk skjer forferdelige ting her i verden. Det er bekreftet at det kommer en oppfølger, og av den ønsker jeg meg mer snikende uhygge og at den blir enda mer nervepirrende. Det var de to tingene som manglet litt i Kledd naken. Bortsett fra det er Kledd naken en god og realistisk bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var en god og viktig bok, men vond å lese. Intens spenning gjennom hele boken. Siden jeg er oppvokst i nabobygda, ble det spesielt virkelig og jeg måtte si til meg selv flere ganger at dette er fiksjon! Men det kunne like gjerne skjedd, på denne måten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Eg hadde bestilt boka på førehand, då eg likte den første boka til Agnes Matre svært godt, og syntest det var særs spennande at handlinga skulle føregå i mi eiga heimbygd. Boka kom akkurat i tide til å bli med som ferielektyre, og den tok meg frå første stund. Temaet er valdtekt i nær omgangskrets i ei lita bygd der alle kjenner alle, og forfattaren har greid å skildre dette på ein svært truverdig måte. Boka fekk meg til å kjenne på redsla Iselin følte, skammen, sinnet - heile kjensleregisteret var i sving. Lenge sidan eg har lese noko som har engasjert meg og fått meg til å føle så mykje undervegs! Anbefaler boka både til kvinner og menn, og eit " must" å ha i bokhylla. Den perfekte julegåva for dei som ikkje alt har ho.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Den grådige blir ikke mett før han har munnen full av jord.

Godt sagt! (18) Varsle Svar

Katastrofen lå og ventet på at anledningen skulle by seg..

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Morellykke og epleidyll.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Kroppen hennes var fylt med murstein, mens hun trakk falskhetens trygghetskappe over hjemmet.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Ukomplisert og åpen som en kondolanseprotokoll, fortalte hun de fleste detaljer fra privatlivet sitt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Når en aldri har blitt satt i bånd, så er det kanskje enklere å sette egne grenser

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som på hver sin måte er så vonde å lese, at jeg nesten skulle ønske jeg ikke hadde lest dem.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg gjentar suksessen fra i fjor, og setter meg som mål å lese 52 bøker i løpet av 2015. Hver fullførte bok legges fortløpende til listen. Har du en bok å anbefale, eller et lignende prosjekt, må du gjerne legge igjen som en kommentar :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker som får det til å verke litt i sjela


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Såkalte "over rated" bøker
= Bøker som;
- er mye omtalt og rost
- jeg forventet mer av basert på forfatterens tidligere verk
- har coveret fullstappet av lovord uten å leve opp til dem


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Min lesing dette året


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Slå på ring - kriminalroman" av Frode Eie Larsen
 • "Iskald - kriminalroman" av Agnes Lovise Matre
 • "Nødhjelp" av Sidsel Dalen
 • "Til døden - du skal ikke bryte ekteskapet" av Agnes Lovise Matre
 • "Uvigslet jord - kriminalroman" av Agnes Lovise Matre
 • "Hundedager - kriminalroman" av Geir Tangen
 • "Brennende hat" av Val McDermid
 • "Francesca" av Lina Bengtsdotter
 • "På overflaten flyter vannliljene - kriminalroman" av Frode Eie Larsen
 • "Stryk meg over håret" av Agnes Lovise Matre
 • "Død manns tango - kriminalroman" av Geir Tangen
 • "Ingen til bords" av Lene Lauritsen Kjølner
Alle bokanbefalinger for dette verket