Dette er en krimbok utenom det aller mest vanlige. Vi hører mye om livet til noen mennesker i det lille (fiktive) tettstedet Hammerdal. Handlingen er lagt til 2016. Svært viktig for handlingen på nåtidsplanet er noe som skjedde en generasjon tidligere i 1978. Den gang var en stor takpappfabrikk en viktig arbeidsplass i bygda. Etterforskeren vi følger gjennom denne boka har også en litt spesiell rolle. Bjørn Lindbekk er politimann, men i øyeblikket suspendert. Som far til ett av ofrene er han langt mer personlig engasjert enn normalt.
Fra første stund dreier handlingen seg rundt fire, fem ungdommer. Det er femtenåringene Ann og Helene, som er to gode venninner, samt klassekameraten deres Nicolai. Nylig har også den noen år eldre Victor kommet inn i gjengen. I utkanten svever også klassekameraten Morten, kalt Streifern, som ingen egentlig vil ha noe med å gjøre.
Spenningen i boka tar tii da de fire førstnevnte ungdommene tar seg inn i lokalene til den nå for lengst nedlagte fabrikken. Plutselig dukker Streifern opp, og de andre finner på å stenge ham inne i kjelleren der han blir værende natten over. Streifern er sønn av stedets ondskapsfulle og splittergale mann Frank Nitter. Da denne får høre om hva som har skjedd med ynglingssønnen (som riktignok bor hos pleieforeldre og som han har forbud mot å besøke), blir han fylt av sinne og ønske om hevn. Samtidig har han en sterk interesse for Helene. Hun var den som prøvde å få de andre fra å forulempe Morten. Dessuten er Helene særlig vakker og minner om kona hans som han under svært groteske omstendigheter skal ha drept ca. 10 år tidligere (uten at liket senere har blitt funnet)
Helene er dypt forelsket i Victor. I noen uker har e vært kjærester. Men under besøket i den forlatte fabrikken later det til at det er Ann som først og fremst får Victors oppmerksomhet. Helene må dra tidlig hjem, og Nicolai som har fått smaken på narkotika, lever litt i sin egen verden. Victor og Ann avtaler et nytt møte i fabrikklokalet. Sent på kvelden lister Ann seg ut hjemmefra, og neste dag er hun ikke kommet tilbake. Leting blir iverksatt. I begynnelsen leter man etter to ungdommer, både Ann og Victor, men så blir liket av gutten funnet i et tjern inne i skogen, men noe spor etter Ann er det fremdeles ikke. Den fremste i letingen etter he. Blant annet oppsøker han skolen og klassen hennes og læreren, den noe spesielle Runar Isaksen, som later til å ha et svært sterkt engasjement for ungdommer som har ”havnet utenfor”..
Bjørn føler at han har sveket datteren sin. Den dårlige samvittigheten gir ham en ekstra drivkraft. For mange år side skilte han seg fra Anns mor og giftet seg med Siren som han nå har to sønner med. Ann og Siren har aldri klart å komme godt overens. Rett før hun forsvant, hadde Ann og Victor vært sammen på en kafé. Der hadde de observert Siren i intim samtale med en annen mann. Victor dristet seg til å ta bilde av de to, og Ann rekker å konfrontere stemoren med dette som viser seg å være svært kompromitterende siden mannen egentlig er en klient hun absolutt ikke bør ha omgang med Kan Siren nå ha et motiv til å rydde de to ungdommene av veien?.
Så skjer det mer på nåtidsplanet. Nicolai blir funnet død. Han har blitt narkoman. Kan han ha tatt en overdose? Så dukker Ann opp, ligger hardt skadd på sykehuset. Med bind for øyne har hun falt eller hoppet ut av en bil i fart og blitt overkjørt av en annen bil. Dette skjer etter at hun har vært borte i 11 dager. Ann er svært skadd. Underdelen av ansiktet er helt knust. Hun er i koma, og da hun endelig våkner, husker hun svært lite, og det skal ta lang tid før hun er i stand til å snakke. Faren, Bjørn, sitter nå ved sykesengen både dag og natt, samtidig som han forsøker å finne ut hva som egentlig skjedde. For å reparere Anns ansikt best mulig er det nødvendig med en operasjon i utlandet, noe som er svært kostbart. Helt uventet tilbyr Nicolais far å betale kostnadene.
Etter hvert kommer det fram at de sentrale personene har sterke forbindelser til en ulykke som skjedde på den nå nedlagte takkpappfabrikken nesten førti år tidligere. Det var Nicolais familie som eide fabrikken. Som arbeidere jobbet bl.a. Johnny Lindbekk, Bjørns stefar der. Han var tillitsvalgt da ulykken skjedde. En annen var Rafael Monoz, en flyktning fra Afghanistan. Han var far til Victor. En tredje mann ble tredje mann ble kalt tateren, Denne dagen i 1978 falt tateren ned og omkom i et fat med brennende asfalt. Han jobbet på et sted der det egentlig skulle vært stasjonert to personer, men den andre, argentineren, befant seg isteden i garderoben, rasende på grunn av utfallet av en fotballkamp de hadde sett på fjernsynet. Etter hvert i boka kommer det fram at den forulykkede tateren var far til ungdommenes lærer, Runar. At faren døde, hadde en fatal betydning for gutten. Runar oppfører seg litt rart. Er det noe han skjuler? Kan han ha rt motiv for å hevne seg på etterkommerne til de som var til stede den katastrofale dagen i 1978?
Den eneste uberørte av de fire ungdommene, nemlig Helene, kommer nå i søkelyset, og det fra to kanter. Runar sirkler til stadighet rundt henne, smigrer henne, inviterer henne hjem til seg osv. Mens den 15 årige jenta begynner å bli forelsket i den mer enn 30 år eldre mannen, tar vi lesere til å undres over hva han egentlig vil. Så blir også Gelene bortført, og det mens hun er alene i huset til Runar. Det er Frank Nitter som har tatt henne. Unne i det forskrudde hodet hans er det planer om å gjøre det samme fryktelige med henne som det han en gang gjorde med sin kone. Igjen er det Bjørn Lindbekk som står i spissen for redningsaksjonen. I siste øyeblikk lykkes det å redde Helene fra en grusom skjebne. Nitter hadde sperret henne inn i en hemmelig kjeller under en hundegård der flere rasende og livsfarlige hunder herjet. Nitter hadde i lang tid vært den mistenkte når det gjaldt drapet på Victor og bortføringen av Ann. Men det fantes få konkrete bevis, ikke annet enn noen spor etter de to i bilen til Nitter, Men det ble påstått at disse sporene var plantet.
Så skjer det endelig noe som gjør at Ann husker, og at hele sannheten kommer for dagen. Det eneste hun har kunnet fortelle, var at hun hele tiden satt med bind for øyne, først i en varm kjeller og senere i en kald kjeller. Ann oppsøker Nicolais far i den hensikt å takke ham for den påkostede operasjonen. Lyder og lukter i huset der bringer minner tilbake i henne om den varme kjelleren hun hadde vært innesperret i. Også begynner direktøren å fortelle hva som egentlig skjedde. Ann hadde vært vitne til at Nicolais far slo i hjel Victor, rasende som han var på personen som han holdt ansvarlig for sønnens avhengighet. Derfor kunne han ikke bare la Ann gå. I tretten døgn levde hun innesperret med bind for øyne i kjelleren under hytta til direktørfamilien. I håp om at hun skulle glemme det hun hadde sett, dopet man henne ned med bedøvende sprøyter. Meningen til slutt var å kjøre Ann hjem, men så hoppet hun altså bare ut av bilen. At bevis som forelå, pekte i retning av Frank Nitter, er noe som har blitt plantet av Nicolais far og onkel. Kanskje ikke så urimelig likevel, siden dette ser ut til å være den eneste sjansen til å få satt fast den fæle Frank Nitter…
Dette er en bok der alle ingrediensene vi venter å finne i en krimbok, er behandlet på mesterlig måte. Handlingen peker i ulike retninger. Det er flere personer som kan ha motiv for å ha begått ugjerningene, og når løsningen endelig foreligger, er den overraskende, men likevel logisk. I tillegg til alt dette pendler boka rundt et moralsk problem. Her går det ut på å si sannheten, selv om det kan virke vel så forlokkende å dekke den til.