Tekst som har fått en stjerne av Kristin:

Viser 121 til 140 av 385:

Tredje del
Om handlingen har vært litt stillestående i første og andre del og med mye oppramsing og beskrivelse av personer og miljø så har tredje del vært en fornøyelse å lese. Her er det mye handlig og god driv i historien.
Jeg koser meg virkelig med boken nå og nyter forfatterens fortellerevne.

Denne delen er viet Tony som virkelig får oppleve store endringer i livet sitt når herr Grünlich med sine gullgule bakkenbarter kommer inn i Buddenbrokks familien.
Selv om Tony gifter seg av fri vilje så er det vissheten om at det hviler et stort ansvar på henne om å føre Buddenbrooks historie videre, samt farens forventninger til henne som gjør at hun godtar mannen faren har valgt for henne.

- Tror du hun blir lykkelig med ham?
- Å, Bethsy, hun er tilfreds med seg selv. Det er den mest solide lykke vi kan ha her i denne verden.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Etter rundt 1/4 av boka tenker eg at "hovudpersonen" så langt er sjølve siloen. Reisa tur/retur frå topp til botn gav lesaren eit visst innblikk i korleis dete samfunnet fungerer, både sosialt og teknologisk. Bra gjennomført av forfattaren, ting blir forklart i passe tempo samstundes som det er mengder av åpne spørsmål som lesaren kan undre seg over.

Teknologisk ser det ut for at det meste er arva frå tida vi sjølve lever i, berre med visse tilpasningar. Men eg skulle ynskje meg litt meir naturvitenskapleg og ingeniørmessig truverdige skildringar innimellom (har visst blitt bortskjemt med dette etter å ha lest "The Martian"). For eksempel, det blir hevda av Jules at akslingen til siloen sin straumgenerator er 2mm ute av senter. Eg er ganske viss på at dette ville fått heile maskineriet til å bryte saman i løpet av få sekund. I den store samanhengen er det snakk om uvesentlege detaljar, men det påvirker meg likevel bittelitt på kor godt eg klarer å leve meg inn i historia.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Dette blir ei knallhelg. Regn og møkkaver både laurdag og søndag, så det er ingen grunn til å røyse seg opp av lesestolen. Det passar bra, for eg er litt på etterskot i to leseslirklar no. Har kome eit brukbart stykke på veg (drygt 100 sider) i dystopilesesirkelboka Silo, medan eg berre såvidt har starta på Buddenbrooks. Men innan helga er over satsar eg på å vere nokonlunde ajour med leseplanen.

For å variere enno litt til, så lurer eg på å lese igjennom den truleg kortaste boka eg har i bokhylla, Prosa frå ein oppvekst av Jon Fosse. Til dei som held på med popsugar-leseliste så er jo dette eit fint forslag til ei bok ein kan lese ut på ein dag. Tipper det gjeng fint å ta den på ein halvtime også.

God helg!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Denne helga er det åpen dag på brannstasjonen, for å minne på det, til de av dere som har små barn. :)

Jeg leser Solstorm av Åsa Larsson, og konkluderer med at jeg ALDRI skal flytte til Kiruna, for det var grotesk. :O (selv om jeg har en på 7 som gjerne vil dit, for der har de visst kjempestore hjullastere, for de som er interessert i slik)

God helg!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Mange morsomme antrekk her: fadermordere og
og kalvekryss er to for herrer av sin tid og stand!

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ha, ha! Absolutt!
Jeg synes nettopp personskildringene er noe av det sterkeste i denne boken. Mann omhandler sitt mangfoldige persongalleri med humor, varme og en ikke så liten smule ironi! Jeg oppfatter at han mestrer den vanskelige kunsten å vise forståelse for sine personer og å henge ut (finner ikke noe bedre uttrykk i farten) deres særheter og svakheter. Det selvhøytidelige handelsborgerskapet får sannelig sitt!

Synes også det er artig hvordan Mann bruker klesdrakt og ytre attributter til å belyse personenes karakter.
Fra den første presentasjonen av gamlefar Buddenbrook:
«Med sine 70 år hadde han aldri sviktet moten fra sin ungdomstid; han hadde nok gitt avkall på snorbesetningen mellom knappene og de store lommene, men aldri i hele sitt liv hadde han gått med lange benklær.»

Ingen tvil om at vi har med en konservativ og tradisjonell mann å gjøre!

Jeg har kommet til «Femte del» og liker det jeg leser. Overraskende lettlest sammenliknet med «Trolldomsfjellet».

Godt sagt! (10) Varsle Svar

Dette har vært en god leseuke for meg, jeg har fullført to bøker som jeg tidligere har lagt bort. Både Wilderness of Ruin av Roseanne Montillo og Inadmissible av Tamer Elsayed kan endelig legges i lest-haugen. Det var helt greie bøker, men ikke noe å rope hurra for.

Denne helgen holder jeg på med The Sasha McCandless Series Volume 1 (Books 1-3) av Melissa F. Miller. Dette er så langt en god spenningsroman med litt krim og litt konspirasjonsteorier.

Håper dere får en fin helg!

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Er det noen som greier å se for seg læreren Stengel?
Han bar en reverød parykk, gikk med en åpen, lysebrun frakk som nesten nådde ham til anklene og fadermordere som nesten skjulte tinningene.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Du er våken, Jostein, det henger ikke sammen, og jeg er redd det er en oversetterfeil. I den engelske utgaven legger han fra seg sheriffstjerna på skrivepultetn før han blir låst inn på ventecella. Under samtalen med Jahns tar han seg til fingeren av gammel vane, fordi han pleide å snurre kobberringen rundt på fingeren, men husker at han la den fra seg på kommoden for mange timer siden. Litt senere tar han seg også til brystet før han husker at han har lagt i fra seg både stjerna og ringen.

Her står det: "His hand moved just a little, towards the missing badge, left behind like his ring."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Annen del

Annen del var mer interessant og dynamisk enn Første del.
Thomas Mann har nok brukt de ti kapitlene i Første del til å presentere viktige personer i romanen. Språket og stilen liker jeg, og nå skal det bli spennende å lese videre for å finne ut hvordan det går med familien. Et "forfall" kan være så mangt, økonomisk, personlig, sosialt osv.
Gottholds brev til faren på slutten av Del 1 gir oss en indikasjon på hva boken handler om: Penger, arv, forretninger, familierelasjoner og intriger. Og sikkert mye mer.

Og tiden går. I begynnelsen av Annen del er vi kommet 2 1/2 år fram i tid. Her får vi blant annet stifte nærmere bekjentskap med Tony Buddenbrook og leser litt om hennes opphold hos besteforeldrene og på kostskole. Mann har fine person- og miljøskildringer, og alle de små anekdotene (ikke digresjoner) som er flettet inn i teksten (hovedhandlingen) gjør at vi lærer enda mer om personene og forhistorien (retrospektivt).
Når det gjelder personskildring, siterer jeg følgende:

"Therese Weichbrodt var pukkelrygget, så pukkelrygget at hun ikke var stort høyere enn et bord." (Del 2, kap. 7)

Syns jeg ser henne for meg (uten å lese den videre beskrivelsen av henne, selv om den er utdypende).

I en liten fortelling i 1. kapittel, Annen del er vi plutselig i Bergen. Jean Buddenbrook var kommet til byen og "Gud reddet ham fra vannets farer". Jeg synes det er interessant at nordfarerjaktene blir nevnt, og jeg lurer litt på når denne hendelsen fant sted. Johann Buddenbrook d.y. var en ung mann da. Som skrevet står.
Jekter, jakter og galeaser er med i romaner og fortellinger av en god del norske forfattere, bl.a. Jonas Lie, Alexander Kielland og Knut Hamsun.
PS. Min interesse for nordfarerfarten (med fisk, særlig tørrfisk) mellom Nord-Norge og Bergen ble ytterligere styrket etter sommerens seminar på Kjerringøy ("Hamsun - Harr - Handelsstedene").
Gode bøker gir stadig nye assosiasjoner og ny tankeflukt.

Sånn er verdenslitteraturen.

Da er det på tide å lese videre.

Forresten:
Er det noen som vet hva som menes med det som står i begynnelsen av Tredje del:

(Denne del tilegnes av hjertet min søster
Julia til minne om vår Østersjøbukt)
??

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Avslutninga av del 1 var knakande bra. Gleder meg til resten.

Så er eg slik skapt at eg heng meg opp i detaljar. Her er ein: På siste side i kapittel 1 legg Holston frå seg sjeriffstjerna på skrivebordet på kontoret sitt. Tre sider ute i kapittel 2 hugsar han at han at han har lagt frå seg ringen sin på nattbordet for fleire timar sidan. Litt lenger nede på same sida står det at han har lagt frå seg sjeriffstjerna ved sidan av ringen. Dette heng ikkje i saman.

Er det ein oversetjarfeil, eller er det likt i den engelske utgåva?

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er fritt for alle å delta i diskusjonane, noko anna skulle etter mitt syn berre mangle sidan ein diskuterer i eit ope forum med over 30 000 medlemmer (sjølv om det så vidt eg kan forstå er berre nokre få hundre som nyttar diskusjonsforumet aktivt).

Eg har ikkje oppfatta at ikkje-medlemmer har nominert og stemt tidlegare, men eg trur også at nettopp førehandsregistrering av kven som ynskjer å bli med har bidratt til at dei som nominerer og stemmer også er dei som har interesse av å bli med på felleslesing av boka som blir valt.

Høyrest eg mistrusik ut no? Eg trur vel egentleg ikkje det er så mange, kanskje ingen, som vil finne på å nominere og stemme berre for tøys og tull. Men det kunne jo t.d. skje at nokon som ikkje er innom sidene så ofte ramlar innom ein avstemmingstråd, og oppfattar det berre som ei avstemming om kva for ei bok ein likar best utan å få med seg at det er avstemming for ei felleslesing.

Håper du blir med i diskusjonen om Buddenbrooks, og at du også blir med i nominering og avstemming av neste bok.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg synes opplegget ditt, Kjell, er et greit og fint opplegg (forutsatt at jeg har forstått det riktig).
Og jeg forstår det slik: For å kunne nominere bøker til lesesirkelen, og stemme på hvilken bok vi skal lese, må du ha registrert deg som medlem av lesesirkelen. Begrunnelsen, slik jeg oppfatter den, er at det skal være en viss forpliktelse knyttet til å nominere og å stemme frem bøker. Du skal vise interesse for lesesirkelen, for å velge bok og ikke minst for å delta i debatten - ikke bare «slenge innom».

Det stilles (foreløpig) ingen andre krav til lesesirkelens medlemmer enn denne registreringen. Det er med andre ord fullt mulig å være medlem uten å lese alle bøkene som blir stemt frem.

Når lesesirkelens medlemmer, gjennom stemmegivningen, har kommet frem til hvilken bok vi skal lese, kan alle som ønsker det, delta i debatten om boken og forfatteren. Et sjenerøst tilbud, etter min mening.

Det er mye arbeid med å administrere en lesesirkel. Klare kjøreregler er arbeidsbesparende og ryddig. Da vet vi hva vi har å forholde oss til. Jeg synes de reglene du har skissert, Kjell, på alle måter virker gode og rimelige. Om du ønsker å gjøre dette på en annen måte, skal jeg ikke motsette meg det. Du har påtatt deg denne jobben - til glede for oss alle - og hva som er mest praktisk for deg, bør veie tungt.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Leseperiode:
Mandag 14. september - søndag 11. oktober

Tråden brukes til innlegg og diskusjon om Buddenbrooks og andre relevante temaer.

Andre tråder:

Diskusjonstråd om forfatteren: Thomas Mann
LESESIRKELENS HOVEDTRÅD

Det er en fordel om vi starter innleggene med å opplyse om hvor langt vi er kommet i boka og/eller hva vi refererer til, sitater etc. Dette både for å unngå spoilere og for å gjøre det enklere for andre å finne fram til det aktuelle sted i romanen.

Bruk gjerne fet skrift, f.eks.: Sjette del, kap. 4

VELKOMMEN MED INNLEGG :-))

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Det kan vere greit å ta med i betraktninga at det både kan vere ei bok som har blitt til eit "TV-show", eller omvendt, at boka kan vere basert på eit "TV-show". Med "TV-show" forsår eg ikkje berre dramaseriar for TV, men også andre underhaldningsprogram som gjeng i serie.

Derfor kan sikkert t.d. Q&A (boka som blei til filmen "Slumdog Millionaire") telje, sidan tv-showet "Vil du bli millionær" er basisen for plottet.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Her har det vært full sommer denne uka, så nyter de siste dagene:-) Skal lese Buddenbrooks i lesesirkelen på mandag. Boka kom idag, så jeg skal snuse litt på den og lese ferdig Høsten. Hvis jeg er så flink som jeg burde, så får jeg lest litt statistikk også;-) God helg!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Nydeleg haustver på desse kantar. Avhengig av preferansar, sjølvsagt, men eg likar sol og skyfri himmel, og det har vi no. Det ligg an til å bli ein del utetid med hunden i helga.

Likevel skal eg vel få tid til å lese ein del. Eg må prøve å få unna det grøvste av Nordaustpassasjen av Kjartan Fløgstad, for på mandag ventar lesesirkelboka Buddenbrooks av Thomas Mann.

I tillegg har eg ei meining om å bli med og lese Silo av Hugh Howey i den dystopiske lesesirkelen. Eg håpte boka skulle kome i posten i dag. Kanskje i morgon?

Med så mange bøker på gang så må eg nok legge bort José de Alencar sin Til nokre veker. Får heller ta den igjen seinare.

God helg!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Ikke mye som minner om høst her,+21grader og nydelig på alle måter. Og jula orker jeg ikke å tenke på enda :) Leser Buddenbrok av Thomas Mann,uavhengig av lesesirkelen. Og så holder jeg fortsatt på med Jan Inge Sørbøs bok om Arne Garborg. Det er begge solid lesning,så kommer nok til å holde på med dem en stund. Og jammen blir det litt Edda-dikt innimellom.
God helg til dere alle.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

I dag har jeg blitt ferdig med Suttree av Cormac McCarthy, den beste boka jeg har lest så langt i år. Nå trenger jeg en liten pause fra McCarthy før jeg tar fatt på grensetrilogien hans, så i helgen kommer jeg til å lese The Haunting of Hill House av Shirley Jackson.

I tillegg fortsetter jeg med Missoula: Rape and the Justice System in a College Town av Jon Krakauer.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Da er det helg igjen. Høsten har kommet for fullt og julen nærmer seg med stormskritt.

Her fortsetter den gode leseformen med Injustice For All (Joe Dillard Series Book 3) av Scott Pratt. Dette er en lett og spennende krim med god fremdrift så det flyr unna. Tidligere i uken leste jeg Amy, My Daughter av hennes far Mitch Winehouse. En veldig fin bok om en tragisk historie.

God helg, alle bokelskere!

Godt sagt! (16) Varsle Svar

Sist sett

Bjørn SturødHelena EFrode Øglænd  MalminHeidi HoltanKirsten LundTorill RevheimBente L.Carine OlsrødBenediktePiippokattaCamillaAlice NordliBerit RMarit HåverstadIda  Gaarden SortlandAgnesMorten MüllerVidar RingstrømSol SkipnesNorahG LMarianne MChristofferKjersti SBeathe SolbergHilde H HelsethMartinMads Leonard HolvikChristinaelmeTine SundalIngunn SKine Selbekk OttersenMorten JensenLisbeth Marie UvaagHeidiAnne-Stine Ruud HusevågElisabeth SveeHarald KAB