Jeg leste den boka :)
Jeg tolker det også som en bok som har blitt TV-serie. Jeg har "jukset" litt på dette punktet og ført opp svøm med dem som drukner, fordi jeg har lest at det skal lages en TV-serie av den. Håper det blir noe av:-)
Jaudå, eg blei varsla. God sørvis frå antikvariatet.
Sant nok, det om "Sin egen herre", så det blir nokså sikkert bare én tråd. De som har svart så langt, ønsker i alle fall det.
Og det er vel årstiden for mye innevær. Og kanskje litt Indian Summer.
Det er hipp som happ for meg om det blir ein eller to trådar. Det fungerte jo greit med berre ein tråd på Sin egen herre, som er omlag like lang.
570 sider på 28 dagar, det blir ca 20 sider pr dag. Overkomeleg for dei fleste, vil eg tru. Sjølv skal eg prøve å henge med på ei nesten like lang bok i den dystopiske lesesirkelen omlag samstundes, ein får håpe på mykje regn og innever i vekene som kjem ....
Dette er den tredje og (foreløpig?) siste boka i serien om den stutte etterforskeren Camille Verhæven, som denne gongen opplever at hans nye kjærast, Anne Forestier, snubler uforvarande over eit par forbrytarar rett før dei skal utføre eit væpna ran av ein gullsmedforretning. Ho blir stygt mishandla, men overlever som ved eit mirakel. Camille forlanger å få ta saka, og set karriæren sin på spel for å få løyst den før ransmannen kjem tilbake for å ta livet av Anne.
Som alltid i bøkene om Camille er ikkje ting heilt det dei kan sjå ut som til å begynne med. Der det grepet i Irene kom til syne som ein ordentlig overraskelse, og i Alex heldt lesaren i ande gjennom heile boka, kjem det her til syne heilt mot slutten. Og då har historien gått på tomgang såpass lenge at eg hadde begynt å kjede meg, så det var ikkje på langt nær den forløysinga det sikkert var meint som.
Dette er ingen dårlig krimroman, plottet er kløktig uttenkt og forfattaren evner å halde lesaren i uvissa om løysinga på mysteriet til det blir avslørt mot slutten. Det er eit stort MEN - når plottet endelig begynner å bevege seg, har det i stor grad stått stille sidan begynnelsen av romanen. Politiet har ikkje komme nokon vei, og forbrytaren har ikkje gjort stort heller.
Kort sagt: "Camille" er ikkje direkte dårlig, men eg kjeda meg og såg fram til eg vart ferdig med den. Terningkast tre.
Hei! Kjempegøy at du blir med!!! :-) Jeg er veldig fan av at en kan "droppe inn" når det passer. av og til er det en bok en vil lese, av og til ikke. og av og til strekker ikke tiden til. Det må være helt greit :-)
I dag har jeg hentet boken på biblioteket og gleder meg veldig til å starte.
Etter å ha bladd litt i den finner jeg følgende sitat fra Thomas Mann på omslaget:
Buddenbrooks er uten tvil den mest populære boken min i Tyskland, og det kan tenkes at i mitt eget land vil navnet mitt alltid være forbundet først og fremst med denne boken.
15. april 1932
Jeg foreslår ca 4 ukers lesetid (6/9-11/10). Tror det er greit for at folk skal rekke å lese, samtidig som det ikke spriker enormt . Men diskusjonene kan vel gå hele tiden?
Denne boka har så mange lag og en sånn nerve at jeg nesten skulle ønske jeg var student igjen sånn at jeg kunne bruke noen uker på å plukke den fra hverandre og se om jeg kunne forstå alt...
Blir med her også, eg. Håper eg klarer å henge med på to lesesirkelbøker samstundes. Bestilte boka i kveld, så det gjeng nok nokre dagar før den kjem.
Jeg har en slags løselig ambisjon, et ønske, om å lese minst ett verk av samtlige nobelprisvinnere i litteratur. En rask opptelling i kveld viser at jeg kun har lest nitten av i alt 107 vinnere (har ikke regnet med teateroppsetninger jeg har sett, kun det jeg faktisk har lest). Ergo ligger jeg dårlig an.
Med Thomas Mann kan jeg i hvert fall krysse ut en til. Her er et utdrag av begrunnelsen for pristildelingen i 1929: ”förnämligast för hans stora roman 'Buddenbrooks', vilken under årens lopp vunnit alltmer stadgat erkännande som ett av den samtida litteraturens klassiska verk”.
Flere forhold enn litterær kvalitet teller når Svenska Akademien peker ut sine vinnere. Så kanskje er det ikke så viktig å lese dem alle likevel… Om Mann har fortjent sin pris, vil vi forhåpentlig snart finne ut :-)))
Fra bokomslaget på Verdensbiblioteket-utgave av Buddenbrooks:
THOMAS MANN (1875-1955) ble født i
Lübeck som nest eldste sønn i en velstående
kjøpmannsfamilie. Etter at faren plutselig
døde, flyttet 18 år gamle Thomas sammen
med sin mor og sine søsken til München.
Her ble han en sentral figur i en krets av
kunstnere og forfattere, og begynte å skrive i
forskjellige tidsskrifter. Etter gjennombruddet
med familieromanen Buddenbrooks (1901) skrev
han en rekke noveller, hvorav Døden i Venedig
(1912) er den mest kjente. I mellomtiden
hadde han giftet seg med Katja Pringsheim,
som han etter hvert skulle få seks barn med.
I 1924 utga han romanen Trolldomsfjellet, et
nesten tusen sider langt forsvar for europeisk
humanisme, og i 1929 fikk han Nobelprisen
i litteratur.
Thomas Mann var en av de første tyske
forfattere som tok avstand fra nasjonalsosia-
lismen, og også en av de første som måtte gå i
landflyktighet. I 1938 flyttet han til USA, der
han uopphørlig skrev og talte mot nazismen.
Samtidig arbeidet han med romanserien om
Bibelens Josef. I 1947 utkom romanen Doktor
Faustus, som var et voldsomt oppgjør med
det tyske samfunn helt fra reformasjonen og
fram til annen verdenskrig. Hovedpersonen
er komponisten Adrian Leverkühn, som er et
av forfatterens mange delvis selvbiografiske
kunstnerportretter. I 1952 vendte Thomas
Mann tilbake til Europa og ble boende i
Sveits til sin død.
Ja, så vart det ikkje Huckleberry Finn likevel. For meg låg både denne romanen (som all moderne litteratur spring ut av og Onkel Toms hytte klar til å ta over etter Ulysses i cd-anlegget i bilen, så eg helste med glede desse to framlegga. Eg begynte alt på Huckleberry Finn, i Zinken Hopps norske språkdrakt, her om dagen. Og kven les? Johannes Eckhoff, stemma frå Barnetimen for dei minste og Laurdagsbarnetimen! Ikkje berre kom barndommens rike att gjennom Marks Twains roman som eg las opp att og opp att i yngre år, men som eg nå ikkje hadde lese på eit halvt hundreår, men også alt eg forbind med Johannes Eckhoffs stemme vart levande att. Eg kom òg på at eg i tredje klasse på realskolen vart teken ut til statist da Riksteatret gjesta heimplassen min med Max Frischs Andorra; tre lange gutar skulle vere soldatar og gå over scena, og der var Johannes Eckhoff med, Ingolf Rogde òg, og Erling Lindal, så eg har, på ein måte, i alle fall, spelt mot desse tre, utan at det, så vidt eg kan sjå, har sett varige spor i norsk teaterhistorie.
Eg får halde fram med Huck Finn, Jim og dei andre. Buddenbrocks las eg for nokre år sidan, og når eg seinare skal ta føre meg dei høgdepunkta i tyskspråkleg litteratur som eg ennå ikkje har lese, kjem eg ikkje til å ta att denne store romanen, trur eg, heller konsentrere meg om andre verk av Thomas Mann. Eg har lagt inn ein del sitat frå verket som lesarane kan kose seg med, og eg vil så absolutt tilrå eit besøk i familien Manns hus i Lübeck (enkelte scener frå fjernsynsversjonen vart spelte inn der). Og for den som er interessert i Kielland (det burde nå alle bokelskarar vere), er Buddenbrocks fin å lese som etterverknad av Kielland. For det var han som begynte. Nyt Thomas Mann!
"All moderne litteratur kommer fra en bok av MARK TWAIN med tittelen
HUCKLEBERRY FINN
Sagt av : Ernest Hemingway
tiltredes : Rolf Ingemundsen
som også mener som deg, Ingunn : "Alle burde lese Huckleberry Finn"!
Artig og spennende runde! Nå er boka bestilt for 149,- hos Adlibris. Jeg fant forøvrig ut at denne boka ble bannlyst av Hitler, så for de av oss som holder på med Popsugars readingchallange er dette en bok vi kan krysse av på lista som en banned book:-)
Fredag, 4. september 2015.
Hei,
Jeg har etterhvert sett behov for å lage noen enkle regler for deltakelse i lesesirkelen, og har derfor redigert hovedinnlegget.
Begrunnelse:
Bare registrerte deltakere kan foreslå bok:
Alle burde kunne foreslå en bok innenfor den aktuelle kategorien, men dersom det "glir ut" (mange forslag fra folk som ikke er registrert) kan det bli svært vanskelig og arbeidskrevende å administrere valg av neste bok.
Når det gjelder valg av bok, mener jeg det er mest rettferdig at bare registrerte lesesirkel-deltakere får være med på det (jfr. støy under tidligere valg av bok).
Jeg vil gjerne høre hva dere mener om dette.
Andre forslag/innspill?
God helg :-)
PS.
Jeg har ikke sett noen av episodene av "Diktaturet" på NRK.
Dette ble spennende. Ble så ivrig at jeg i kveld bestilte 2 av bøkene, Så får jeg bare vente og se om jeg må skaffe den tredje og :-)
Jeg stemmer for at vi lar Kjell legge premissene her. Det er han som gjør arbeidet og må vurdere hva som er mest hensiktsmessig.
Jeg håper at flere nye har lyst til å være med.
Det er nok mange som ikke vet at de må være oppført som deltakere før de får lov til å stemme (vi er vel mer enn 30.000 bokelskere nå), men for å unngå at mange som ikke deltar blir med for å bestemme hvilken bok vi skal lese, må jeg ha en oversikt over deltakerne.
Forrige sesong ble det mye rabalder pga. at noen ikke-deltakere var innom og stemte på bøkene.
Lesesirkelen skal være så uformell og anarkistisk som mulig, men for å kunne administrere den må den også være litt strukturert og forutsigbar. Et dilemma, menmen.
For ordens skyld:
Den personen som var innom og stemte på et par av bøkene i Ev4, er nå med i lesesirkelen og er registrert i deltaker-lista.