Tekst som har fått en stjerne av euphoria:

Viser 1 til 20 av 88:

You see, when it comes down to it, I sometimes believe that words are all I have. I am not actually sure that I am capable of thought, let alone feeling, except through language.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Boken gir iallfall en glimrende oversikt over verdenskjente forfalskninger som "Zions vises protokoller", og - ikke minst - over deres enorme innvirkning på internasjonal politikk og millioner av menneskeliv, når folk dessverre har festet lit til dem. Min mormor mente at skriftet gav et korrekt inntrykk av jødenes renkespill for å overta verdensherredømmet. Det var tåpelig av henne, siden skriftet for lengst var avslørt som en forfalskning. Men altså: Hun trodde på en ondsinnet fiksjon, og lot seg styre av dette i sine politiske valg, noe som gikk ut over hele familien. Og "Zions vises protokoller" presenteres fremdeles som fakta, blant annet av Hamas, som støttes av Norge. Dette burde UD tatt på alvor - men de velger å overse det.

Det er et STORT minus ved boken at den ikke inneholder noe register. Samme sak og personer går igjen i flere artikler, og da er det tungvint å måtte sitte og lete seg frem til dem.

Men ellers burde den vært pensum på ungdomsskolen. Den er en glimrende demonstrasjon av nødvendigheten av å tenke kritisk.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hei, Jeg har ikke har lest alle disse bøkene, men skal prøve å få inn kommentarer på de jeg har lest etter hvert. En liten bok om ondskap har jeg dessverre ikke lest, jeg bare syntes den så interessant ut. Fortell gjerne hvis du leser den : )

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det kommer mange interessante, velskrevne, flott illustrerte, innsiktsfulle fagbøker hvert år, men de er lite synlige og lite snakket om. Her er et forsøk på å gi velfortjent oppmerksomhet til fagbøker jeg likte i 2011.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg leser mye i sjangeren tegneserier, grafiske noveller og annen tegnet historiefortelling. Dette er en slags ikke-kronologisk og uorganisert oversikt over noen av mine favoritter.


Godt sagt! (20) Varsle Svar

Vel, jeg er beinhard determinist, og selv om jeg selvfølgelig mener normative problemstillinger (og svar på disse) må ha sin plass i og er helt nødvendige for samfunnet, så er jeg redd vi blir skuffet om dette blir forsøkt knyttet opp mot menneskehjernen og fri vilje som rømningsvei etter den skjebnesvangre erkjennelsen av at vitenskapen aldri vil kunne fortelle oss hva vi bør gjøre. Nå er "bevisstheten" og kvanteteori de siste skansene som mange setter sin lit til, men det er mye spekulasjon ute og går og det finnes et vell av hypoteser. Ser derfor for meg at boka kanskje vil falle mellom to stoler for min del, men nå er den uansett bestilt for en billig penge og skal følgelig leses. Ikke har man vondt av å få utfordret sin stahet heller.

Fri vilje er for øvrig et morsomt begrep, med sin innebygde selvmotsigelse. Den ultimate frihet måtte jo være å kunne velge noe man ikke vil.

Takk for tips nr. 2. Igjen et problematisk felt, disse nyateistiske forsøkene på å forklare hvordan og hvorfor moral har oppstått er prisverdige nok, men hvis moralske handlinger er tilegnet som genetiske atferdsmønstre så problematiserer jo dette moral som begrep og vi er ikke så mye nærmere å finne en rettesnor. Men viten er morsomt det og.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bestilte meg akkurat denne etter å ha lest din omtale i lista du nylig har lagt ut her, men etter å ha gjort noen nettsøk ble jeg oppmerksom på at forfatteren (svært ung, for øvrig) virker å tro på fri vilje uten egentlig å ha noen gode argumenter å støtte opp sitt syn med, og da begynte jeg å lure på om dette er et forsvarsskrift, tittelen tatt i betraktning. Er dette en av bøkene som sier "vi kan aldri bli helt sikre" og at vi må tviholde på forestillingen av juridiske og humanistiske grunner, eller hva er ditt inntrykk av hvordan fri vilje-problemet behandles?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei Kanskje denne boken Sannheten kan gi et innblikk i hvordan en sekt fungerer på innsiden. Denne romanen er basert på virkelige hendelser.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Interessant tema! Kommer på De gjenværende av Meg Gardiner (krim), Pelle og Proffen-boka Sannhet til salgs av Ingvar Ambjørnsen, Ingen er alene av Mattis Øybø og Frelst eller forført: om "hjernevask" og psykologisk påvirkning i nyreligiøse sekter av Nils Johan Lavik.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I Da gråter englene forteller Marianne om hvordan hun opplevde det å vokse opp i Jehovas vitner. Marianne ble utestengt når hun begynte å gjøre opprør og forteller sin historie i denne boka.

I boken Wife nr. 19 forteller Ann Eliza Young om kvinnene i De siste dagers Hellige på 1800-tallet. Etter flere hendelser begynner hun å tvile på lederen og det de blir lært, i denne boka forteller hun om sin opplevelse av flerkoneri, religion og tilslutt trusler når hun ønsker å fortelle om sin virkelighet. Har ikke funnet denne på norsk, men siden den er fra 1800-tallet er det mulig å laste den ned gratis på engelsk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er de bøkene jeg har i min samling:

Cults,

apocalypses, procephies, Cults and Millennial Beliefs Through the Ages,

Strange Cults,

World Famous Cults & Fanatics,

Sekter och hemliga sällskap Denne siste låner jeg på Strömstad bibliotek, de andre har jeg kjøpt på eBay.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeanette Wintersons Oranges Are Not the Only Fruit. Har glemt den norske tittelen for øyeblikket, tror det er noe sånt som ikke bare appelsiner. Er i hvert fall Winterons selvbiografi fra sin oppvekst i pinsebevegelsen, og hvordan hun hadde tenkt å bli predikant, men fikk problemer fordi hun var lesbisk. Har ikke lest boka selv, men har veldig lyst.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste i alle fall en ungdomsbok en gang som het Moonie - om sekten med samme navn. Ganske fascinerende, så vidt jeg husker. Utgitt i ungdomsbokklubben rundt 1990 (tror jeg). Forfatteren heter Iben Melbye.

Ellers blir datteren til hovedpersonen i Philip Roths American Pastoral involvert i en slags sekt (riktignok mer politisk enn religiøs).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det eneste jeg kommer på akkurat nå er 1Q84 (av Haruki Murakami). Mye av handlingen involverer en religiøs sekt og hovedpersonen er et tidligere medlem av jehovas vitner.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Og om du vil ha versjonen fra folk som enda er i bevegelsen så finnes det utallige bøker om den. Men Inside the krishna movement er en av de bedre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Kartet og terrenget" er for meg en liten uløst gåte.

Houllebecq står for meg som en skarpsindig observatør, som melder seg ut av menneskeheten for å skildre denne med kynisk følsomhet. (Han melder seg vel strengt tatt ut av den franske borgerlige intellektuelle del av menneskeheten, men likevel...) Jeg ler av gjennkjennelse når han er på sitt mest gemene og spydige. (Mitt kjennskap til fransk borgerlighet er kun litterær, men likefullt skildrer han deler av moderne vestlig kultur uten nåde.) Og i sitt arbeide med å plukke vår moderne verden i småbiter, finner han lite håndfast, annet enn hvor smått og ubetydelig det meste viser seg å være, hvis man ikke selv tror.

Av det jeg har lest så synes han å legge an en likegyldig og nochalant holdning til det som ofte trekkes frem som "viktig" i religion, politikk og kulturlivet.

I "Kartet og terrenget" synes kunsteren Jed å være av samme støpning. Hans kunst har ingen overordnet ide. Hans skifter mellom medier og uttrykksmåter er ikke valgt etter grundige vurderinger. Han følger sløvt etter sine innfall, og får godt betalt for det. Og kansje det er bakgrunnen for skiftene i selve romanen? Fra kunsterrroman, til krim til utopi. Fordi Houllebecq hadde lyst til det?

Godt sagt! (8) Varsle Svar

I dag har vi fått en ny fane på menyen: "bokanbefalinger - bare for deg.

Der finner du bokanbefalinger basert på de ti sist oppdaterte bøkene i boksamlingen din.

Hver gang du legger til en ny bok vil denne oppdateres automatisk.

Godt sagt! (14) Varsle Svar

Hei Euphoria

Dette er en liste som jeg snekret sammen for en kollega som gledet seg til å lese bøker hele sommerferien. Det finnes sikkert en bråte med andre bøker som egner seg like bra og bedre under overskriften "Sommerbøker for helårsbruk" men jeg ville mest gi henne noen tips for at hun ikke skulle fomle bort en hel sommer på litterært skrammel. Jeg ville gi henne et knippe med bøker som var humoristiske og fornøyelige, tankevekkende men lett fordøyelige og som i tillegg skulle kunne leses etappevis mens hun tørket mellom to dukkerter.

Personlig har jeg nok de beste sommerminnene fra bøkene øverst på lista. De andre bøkene egner seg godt for sommerferielesing de også, men ikke bare. Når alt kommer til alt er nok dette en liste over helårsbra bøker. Så er det andre bøker som jeg liker minst like godt, men som er for tunge til sommerbruk. Disse sparer jeg til vinteren fordi de krever mer ro enn jeg kan tilveiebringe liggende på et varmt svaberg med saltvann i luggen. Nåvel, her er jeg som skryter uhemmet av bøkene som er med på lista over "Sommerbøker for helårsbruk":

"Du er et dyr, Viskovitsj" dro jeg opp av sekken en dag jeg hadde reist opp i Farris for å bade. En fantastisk bok som jeg jafset i meg før sola gikk ned og som jeg lo så godt av at jeg hadde skolebrødsmuler over hele meg.

"Sommerboken" er en nydelig og sansevar bok om en perfekt sommer i all sin vanlighet. Selv om jeg leste boka midtsommers tok jeg meg stadig i å tenke at jeg gledet meg til sommeren. Jeg vet ikke riktig hva jeg kan si for å få flest mulig folk til å lese denne boka, derfor gir jeg den bort hele tiden. Bortsett fra "Du er et dyr, Viskovitsj" er dette den boka jeg har gitt bort flest ganger.

"Klatrebaronen" er ikke en utpreget sommerbok men en bok man bør unne seg uansett årstid. Da jeg flippet gjennom sidene mens jeg skrev dette drysset det ut litt fin, hvit sand som har ligget der helt siden jeg leste boka på en thailandsk strand sist vinter. Når jeg tenker tilbake på handlingen kjennes det som om det har dannet seg et slags nytt rom i tankene mine. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det, bare at det ikke var der før jeg leste den.

"Bussjåføren som ville være Gud" er en god-mørk og særs festlig epistelsamling utenom det vanlige.

"Ekstremt høyt og utrolig nært" er som en øvelse i å le høyt med klump i halsen. Den sto i bokhylla og samlet støv i flere år fordi jeg trodde den handlet om terrorangrepet på tvillingtårnene i New York. Det gjorde den i grunnen ikke. Å si at denne boka handler om 11.september er som å si at pannekaker smaker som egg, mel og vann (helt uten sammenligning forøvrig).

"Tåpenes sammensvergelse" er selsom og kriblende morsom og ganske sikkert en av de beste bøkene jeg har lest. Det er lenge siden nå, men da jeg hadde lest den tenkte jeg at jeg skulle ønske at jeg ikke hadde lest den, fordi da ville jeg hatt mulighet til å oppdage den på nytt.

"Hestekrefter" er definitivt ikke bortkastet leselyst. Om verdier og hvor langt man er villig til å strekke seg for det man tror på. Denne boka satte seg godt i meg og jeg tror den er enkel å like uansett badetemperatur.

"Flåklypa Tidende" er ubetalelig morsom. De tre bindene er en samling av "faksimiler" som gir oss innblikk i Kjell Aukrust sitt komiske univers. Når jeg leser i disse bøkene ler jeg så det knirker i madrassen (eller badebuksa for den del). For hvordan kan det vel bedre sies enn som Myrullbråten på Krogryggen gamlehjem sa det: "Hvis jeg fikk leve om igjen ville jeg hatt midtskill."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Flott! Da høres dette ut som en bok for meg. Tusen takk for svar :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nei, det bør det ikke bli! Slike bøker gjør livet litt lysere selv på en dyster dag.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Sol SkipnesStig TKirsten LundBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasHanne Kvernmo RyeKatrinGVibekeAvaCarine OlsrødReidun Anette AugustinGladleserTove Obrestad WøienHarald KNinaMaikenbandiniJulie StensethPiippokattaLisbeth Marie UvaagGrete AastorpTone HTone SundlandElla_BHanneDemetersiljehusmorsomniferumMads Leonard HolvikSigrid NygaardHeidi Nicoline Ertnæsingar hBeate KristinRufsetufsaIngeborg Kristin LotheCecilie