Tekst som har fått en stjerne av annelingua:

Viser 321 til 340 av 7229:

Hei igjen. Jeg glemte en forfatter i forslagene jeg kom med tidligere. Nemlig Elisabeth Dored. Hun var en norsk forfatter fra Halden som skrev noen romaner med handling lagt til romertiden. Disse bøkene kom ut for ca seksti år siden og er sikkert ikke så mye lest i dag, men er vel verdt å prøve seg på. Hun var gift med en filmfotograf fra Litauen (?) som var en verdenskjent nyhetsfotograf/ filmskaper om politiske hendelser fra den russiske revolusjon, den spanske borgerkrig og mye mere. Elisabeth skrev en biografi om han: For meg er jorden rund. En meget interessant og spennende bok, og jeg har lagt ut flere sitater her fra boka.
Eldre forfattere er vel verdt å lese litt av og alle bibliotekene klarer vel å finne bøkene.
God lesing!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Så utrolig hyggelig å se hvor mange som har tatt seg tid til å komme med forslag! Ikke bare det, men jeg ser noen har både undersøkt boklisten min og forfattet innlegg om igjen flere ganger pga svikt i teknologien. Skulle gjerne svart hver enkelt, men jeg prøver meg på dette fellessvaret her i første omgang. Håper alle får med seg at jeg setter stor pris på innsatsen!

Nå har jeg nesten motsatt problem; jeg vet ikke hvilken bok jeg skal begynne med :D Jeg skal sette meg ned og lese meg opp på bøkene som er foreslått og velge ut noen.

Takk igjen!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Noko anna eg gjer, når eg skriv kortare innlegg som ikkje er "Word-verdige" men likevel er irriterande å måtte skrive oppatt, er å markere og kopiere teksta i tekstboksa før eg klikkar "Lagre" (eller feilklikkar "Svar"). Skulle det bli bom så ligg teksta klar på utklippstava, berre å lime inn igjen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Støtter flere som er nevnt, spesielt Margaret Atwood (men ikke novellene hennes) og Arundhati Roy. I tillegg vil jeg legge til Connie Willis, Shirley Jackson og Angela Carter. Jeg er temmelig sikker på at disse kan motbevise deg i fordommene dine. Atwood og Willis er på topplisten min, i alle fall, sammen med blant annet Vonnegut som du selv har nevnt.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sidan eg har gjort den same tabben du nemner ein del gangar, så skriv eg no laaange innlegg i Word, og kopierer og limer til bokelskere-tekstboksa. Det har spart meg for mange omgangar med såpevask av munnen.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

"Men det tror jeg ikke på ... ", - må synges til kjent svensk poplåt fra 60-tallet ;-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, Tove Nilsens Skyskraperengler leste jeg som tenåring. Det gjorde inntrykk, kanskje aller mest fordi hun skrev om faren min sin oppvekst. Han var født i 1952 og gikk på skolen med Tove Nilsen og bodde i samme blokk. Noen i blokka leste Skyskraperengler som en nøkkelroman husker jeg og var oppgitt over hvordan de ble fremstilt og episoder ble gjengitt. Jeg var allerede da uenig med de og mente det var en god roman. Det var kanskje foreldregenerasjonen (de som var barn under krigen) mest som ikke likte at ubehagelige hendelser ble beskrevet. Jeg vil takke Nilsen for at hun gjorde det! Jeg mista faren min i 2014 og har kjøpt inn boka og de som kom etterpå, med tanke på å lese de på nytt. Den gylne notatbok må jeg få lest. Har den i hylla i sammen med det som begynner å bli litt for mange bøker!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Foruten mange gode forfattere andre allerede har trukket fram, som Joyce Carol Oates, novellemesteren Alice Munro og Margaret Atwood (særlig MaddAddam-trilogien – Oryx and Crake, The Year of the Flood og MaddAddam - Alle tre er også utgitt på norsk), vil jeg anbefale:

Rachel Kushner, USA. Min favoritt er The Flamethrowers (norsk tittel Flammekasterne)

Bonnie Jo Campbell, USA. Særlig novellesamlingene American Salvage og Mothers, Tell Your Daughters, men også romanen En elv en gang (engelsk tittel: Once Upon a River)

Jenny Erpenbeck, Tyskland. Alle de tre romanene jeg har lest av henne: The End of Days
(norsk tittel Alle dagers ende), Visitation og Går, gik, gået (norsk tittel: Går, gikk, har gått)
Eimear McBride, Irland. Begge romanene hennes, A Girl Is a Half-formed Thing og The Lesser Bohemians (særlig den første)

A. L. Kennedy, Skottland. Særlig novellesamlingen Night Geometry and the Garscadden Trains

Mette Karlsvik, Norge. Bli Björk

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Til kvinnelige epoke/oppvekstromaner må man vel kunne regne Bjørg Vik og Tove Nilsen som vel begge er nevnt i tidligere innlegg. Fra en tidligere epoke vil jeg også nevne Cora Sandels Alberte-bøker, som etterhvert også kan kategoriseres som kvinnelig-kunstner-roman. I den kategorien kan man også plassere Doris Lessings Den gyldne notatbok, en dyptpløyende og selvransakende roman om å være "fri kvinne", radikal og intellektuell forfatter på 1950-tallet, - omtalt som feministisk bibel ;-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er ikke ofte Nobelprisen blir gitt til en dokumentarforfatter, men i 2015 gikk prisen til Svetlana Aleksijevitsj, som blant annet har formidlet vitnesbyrd fra andre verdenskrig, krigen i Afghanistan og Tsjernobyl-katastrofen. Anbefales!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Eg har bladd litt i boklista di, og ser at du les ei og anna krimboka av og til. Då har vi jo eit knippe gode norske kvinnelege krimforfattarar. Sjølv har eg lest eit par bøker av både Anne Holt og Monica Kristensen, og har likt dei godt. Andre som eg kjem på i farta som eg ikkje har lest men som eg likevel trur eg gode er Kim Småge, Anne B. Ragde og Karin Fossum.

Selma Lagerlöf trur eg ikkje nokon av dei andre har nevnt. Eg er veldig begeistra for forteljarstilen hennar (har lest berre tre av bøkene hennar enno, dog ...), spesielt Keiseren av Portugallien gjorde inntrykk, den handlar jo om en far sin kjærleik til dattera si, kanskje den vil slå an hjå deg også?

Så ser eg at du har lest Bokhandleren i Kabul av Åsne Seierstad. Likte du den? Det gjorde i såfall eg, men eg tykte En av oss var mange hakk betre. Har handla inn To søstre på Mammut-sal, og håper denne også er leseverdig.

Lykke til med leseåret 2018

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Du har fått mange gode forslag. Jeg vil også anbefale Heidi Linde som skriver god norsk samtidslitteratur, og Maja Lundes Bienes historie, som er en ikke urealistisk dystopi. En annen virkelig god dystopi er Fordi overlevelse ikke er nok av Emily St. John Mandel.

Om du ønsker deg oppvekstromaner, så har Bjørg Vik skrevet en god trilogi om oppvekst på 40- og 50-tallet, og Tove Nilsen sin skyskrapertrilogi om drabantbyoppvekst på 60-tallet.

Av klassikerne bør du absolutt lese Amalie Skram og Harper Lee.

Lykke til :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Britt Karin Larsen, Lena Andersson, Siri Hustvedt, Alice Hoffman, Alice Munroe, Patricia Highsmith og Margaret Atwood og Beate Grimsrud

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Marina Stepnova, Sofi Oksanen, Chimamanda Adichie, Toni Morrison er noen jeg ville vurdert. Nina Lykke skriver morsomt fra Norge i Nei og atter nei. Helga Fatland skriver med alvor i triologien om de som dro i Afghanistan-krigen. Ruth Lillegraven og Agnes Ravatn er relativt unge norske jeg vil anbefale. Tåler du det litt sært er Sara Stridsberg er knallsterk svensk forfatter, også Linda Boström Knausgård. Cathrine Knudsen er en beslektet norsk variant. Brit Bildøen, sju dagar i august. Kerstin Ekman har et langt solid forfatterskap etter hva jeg har forstått, selv kun lest en roman. Av det du har på lista som er litt mer stor fortelling om en epoke/ oppvekstroman savner jeg en kvinnelig variant av Roy Jacobsen, Kjærstad, Christensen, Bjørnstad, Harstad, Renberg. Håper andre har gode eksempel her? Skulle gjerne lest dannelses/oppvekst/epoke-romaner (jeg fant på kategoriene, men håper dere forstår hva jeg mener) fra 1950-2000- tall som er skrevet av kvinner.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det finnes mange kvinnelige forfattere jeg kunne nevnt. En som jeg har synes har levert faktisk i mange år Joyce Carol Oates, vil virkelig anbefale å lese hennes bøker. Det er alt av Marguerite Duras som også er veldig fin. Og Half of yellow sun av Chimamanda Ngozi Adichie.

Håper du koser deg med bøkene som du skal lese :)

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Da synes jeg jo du må kaste deg over Napolikvartetten til Ferrante!

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Då er helga i gang, og med strålande ver
Det kan passe, for no er det mykje som skjer
Slike dagar så finnst ikkje skugge av tvil
Eg vil gjere som Bjørnson og velge april

Litt å lese, de må ein då uansett ha
Og i Mytting sin ved-bok der har eg det bra
Etter den blir det Lars Saabye Christensen-tid
Då skal Stedssans-novellene gjere meg blid.

Og i furet & værbitt, kva steller de med?
Er det jobbing i hagen og kløyving av ved?
Eller satsar de heller på trim og natur
Samt ei vandring i våren sin litteratur?

Godt sagt! (11) Varsle Svar

Kom over denne denne strålende anmeldelsen av Lincoln i Bardo, som er den norske tittelen, i BOK365 i dag, og kom til å tenke på deg, annelingua. Fant du lydboken? Eller fikk du lest papirboken? Spent på hva du synes i så fall :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så gøy at dere koser dere med lesing sammen! :)
Her er tips til litt nyere bøker, hvis det er av interesse:

Bøker han kan lese selv (lettleste):
Sam og Noa-serien av Karin K. Lindboe
Stian-serien av Jørn Jensen
Sarin-serien (fantasy) av Benni Bødker
Sykkeltyven av Gro Røsth
Ulvegutten-serien av Bringsværd

Bøker å lese sammen:
Fossegrimen av Ingunn Aamodt
Balthasar bruns detektivbyrå av I.V. Steinman
Alle bøkene av David Walliams (Roald Dahl-aktige bøker - morsomme!)
Den gule dragen av Bringsværd
Monsteret i natten av Strandberg

Ellers er mange glad i tegneserier i den alderen. Amuletten-serien er superpopulær, så den kjenner du kanskje til. Men den nye, norsk tegneserien Nordlys er også i den sjangeren og veldig fin. Hilo og Poptropica er andre kule tegneserier han kanskje vil like.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg og min sønn på åtte år har stor felles leseglede, og har nå begynt å lest mange « klassikere». Trenger noen tips til uoppdagede perler, både for høytlesing og bøker han kan lese selv. Han leser godt. Blir glad for alle tips!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Eivind  VaksvikHilde H HelsethTurid KjendlieMarit HøvdeTone HmarvikkissomniferumLene AndresenHelge-Mikal HartvedtHarald KElinBeEgil StangelandKirsten LundHanneDemeterritaolineVanja SolemdalOdd HebækHallgrim BarlaupLailaRisRosOgKlagingKristine LouiseKorianderReadninggirl30Lars Johann MiljemgeBjørg RistvedtJulie StensethSolBjørg L.AvaAgnesrubbelPiippokattaToveMarianne AugustaHeidi BBMarit HåverstadAud Merete RambølG L