Plattform

av (forfatter) og Per E. Fosser (oversetter).

Cappelen 2004 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.48 (42 terningkast.)

155 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Michel er en desillusjonert byråkrat i kulturdepartementet. Ingenting ser ut til å kunne rokke ved hans resignerte livsholdning, inntil han treffer Valérie, som jobber for en av landets største reiseoperatører. Sammen finner de løsningen på det moderne menneskets grunnleggende ensomhet : sexturisme. Det vestlige mennesket har blitt kaldt, rasjonelt og ekstremt individorientert, seksualiteten klinisk og steril. For å kunne bryte dette mønsteret, gjenoppdage kroppens gleder og lære å hengi seg til noe større enn seg selv, er nytelsesreiser til Thailand svaret. Reiser vi ikke alle på ferie for å få et lite eventyr?, spør Michel.

Omtale fra forlaget

Med romanen Plattform har Michel Houellebecq nok en gang klart å skape storm. Ikke bare i hjemlandet Frankrike, men også internasjonalt har hans nye skandaleroman vakt enorm oppsikt.
Bokas hovedperson, Michel, er en desillusjonert byråkrat i kulturdepartementet. Ingenting ser ut til å kunne rokke ved hans resignerte livsholdning, inntil han treffer Valérie, som jobber for en av landets største reiseoperatører. Sammen finner de løsningen på det moderne menneskets grunnleggende ensomhet: sexturisme. Det vestlige mennesket har blitt kaldt, rasjonelt og ekstremt individorientert, seksualiteten klinisk og steril. For å kunne bryte dette mønsteret, gjenoppdage kroppens gleder og lære å hengi seg til noe større enn seg selv, er nytelsesreiser til Thailand svaret. Reiser vi ikke alle på ferie for å få et lite eventyr?, spør Michel.


Igjen har Houellebecq skrevet en roman det ikke er mulig å forholde seg likegyldig til. Karakterenes høyst kontroversielle oppfatninger om seksualitet, religion og moral sjokkerer. Men bak de sensasjonspregete ytringene møter vi mennesker som også evner å vekke sympati. Det er noe ubehagelig aktuelt ved denne romanen - både ved Michels usminkede refleksjoner om seg selv og samtiden, og ved den desperasjonen som kommer til uttrykk gjennom hans ekstreme løsninger.


Orig.tittel: Plateforme


Oversatt av Per E. Fosser


Les utdrag fra boken


Anmeldelser
"Provoserende? Sikkert. Men så er dette også en roman som biter, særlig der vi er ømme fra før. I høstflommen av velmenende, snille, flinke og impotente bøker, er Plattform en kampstein i strømmen."
Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende
Les hele anmeldelsen her


"Etter mitt syn er Plattform et bevis på at det fortsatt lar seg gjøre å skrive provoserende litteratur uten at man forfaller til spekulativ omgang med det stoffet man tar opp."
Øystein Rottem, Dagbladet
Les hele anmeldelsen her


"Houellebecqs genistrek er at han kobler den seksuelle frigjøringen i Vesten til den økonomiske liberalismen.
Hvor ofte leser du egentlig en underholdende pageturner av en roman som samtidig formulerer originale og radikale tanker om den vestlige sivilisasjonens utvikling. Du har sjansen nå."
Ane Farsethås, Dagens Næringsliv


"Hardtslående aggresiv tendensroman. Vil du lese ei bok med høg temperatur og med provoserande tematikk, er Plattform årets roman."
Halvor Fosli, Dag og Tid


"Dette er en roman som griper tak, uten omsvøp, uten avdempninger. Det er en foraktfull analyse av det moderne menneske, avkledd og uten aktelse."
Kjell Eriksson, Sarpsborg Arbeiderblad
Les hele anmeldelsen her


"Bokens store styrke ligger i beskrivelsen av forelskelsen. Uansett hvor problematisk vår romanperson er, er det noe genuint i Houellebecqs beskrivelse av hvordan den forlorne og forhutlede skikkelsen får ny glød.
Det er sjeldent den franske samtidslitteraturen vi får oversatt til norsk har en slik grad av aktualitet."
Espen Stueland, Klassekampen


Torbjørn Trysnes, Fædrelandsvennen
Les hele anmeldelsen her


Artikkel i Dagbladet

Bokdetaljer

Forlag Cappelen

Utgivelsesår 2004

Format Heftet

ISBN13 9788202234027

EAN 9788202234027

Serie Cappelens utvalgte billigbøker

Omtalt sted Frankrike Thailand

Språk Bokmål

Sider 316

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 18 13 5 0 1

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Alt kan skje i livet - framfor alt ingenting.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har bare middelmådige drømmer. Som alle vesteuropeere ønsker jeg å reise. Men det er ikke problemfritt: språkbarrierer, generelt dårlig organisering av transport, faren for tyveri eller bedrageri - for å si det rett ut: det jeg innerst ønsker meg, er å være turist.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg betraktet meg selv med avsky i speilet på badeværelset. Det stramme byråkratfjeset mitt stemte i tragisk høy grad overens med resten, for i det store og hele liknet jeg akkurat det jeg var: en funksjonær i førtiårene som i ferien sin forsøkte å kle seg ut som en ungdom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kunne ikke fatte og begripe at aktivitetslederne torde håpe på at vi skulle kaste oss entusiastisk ut i kontaktkvelder eller trestemt allsang.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Lanzarote" av Michel Houellebecq
 • "Utvidelse av kampsonen - roman" av Michel Houellebecq
 • "Muligheten av en øy" av Michel Houellebecq
 • "De grunnleggende bestanddeler" av Michel Houellebecq
 • "Mot strømmen" av Joris-Karl Huysmans
 • "Elvestengfolket - roman" av Thure Erik Lund
 • "Kartet og terrenget" av Michel Houellebecq
 • "Homo faber - en beretning" av Max Frisch
 • "Bukkefesten" av Mario Vargas Llosa
 • "Kroppskunstneren" av Don DeLillo
 • "Foe" av J.M. Coetzee
 • "Snort stories" av Matias Faldbakken
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver