Menneskemerket

av (forfatter) og Tone Formo (oversetter).

Pax 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.22 (27 terningkast.)

96 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Coleman Silk mister jobben som lærer etter anklager om rasisme. I en alder av 71 år, og ved hjelp av Viagra, innleder han et forhold til den 34 år-gamle Faunia Farley. Gjennom tilbakeblikk til Silks oppvekstår i New Jersey, kommer det fram at han har brukt hele sitt voksne liv på å skjule at han faktisk er farget.

Omtale fra forlaget

Coleman Silk bærer på en hemmelighet. Det dreier seg ikke om det hemmelige forholdet denne aldrende professoren i klassisk språk har til Faunia, den unge kvinnen som vasker på hans gamle arbeidsplass. Og det dreier seg heller ikke om den skjulte rasismen hans kolleger på colleget påsto han sto for da de satte i gang heksejakten som kostet ham jobben. Colemans hemmelighet går dypere. Den berører selve kjernen i hans liv og identitet, og han har holdt den skjult for alle rundt seg i femti år - også for sin kone og sine barn. Coleman røper den heller ikke for sin nye venn Nathan Zuckerman, forfatteren som han nå ber skrive om hva som har skjedd. Menneskemerket utforsker de uskarpe grensene mellom sannhet og løgn, nåtid og fortid, persepsjon og virkelighet. Det er en bevegende meditasjon over grensene for hva vi virkelig kan vite om hverandre. Handlingen foregår i USA i 1989, det året alle var opptatt av en uforsiktig president og en viss flekk på en kjole. Romanen viser oss et Amerika med dype moralske konflikter og sterke sosiale og ideologiske skiller. Philip Roth er uten tvil en av USAs største og mest prisbelønnede forfattere. Hans særpregete kombinasjon av menneskelig varme, skarp analyse og stor humor er unik. Romanen Den menneskelige plett inngår i en trilogi som har vært med på å gi forfatterskapet en nytt stort internasjonalt publikum. Boken er filmatisert med Anthony Hopkins og Nicole Kidman i hovedrollen, med tittelen The Human Stain.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788253026596

EAN 9788253026596

Omtalt tid 1990-1999

Omtalt sted USA

Språk Bokmål

Sider 352

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 10 4 1 0 0

Bokomtaler

«Alle vet» er å påkalle klisjeen og begynnelsen til banaliseringen av erfaringen, og det som er så uutholdelig, er alvoret og autoriteten som folk har når de gir stemme til klisjeen.
Det vi vet er at ingen, på en ikke-klisjeaktig måte, vet noen ting. Du kan ikke vite noe. Det du vet, vet du ikke; hensikt, motiv, konsekvenser, betydning osv.
Det er forbløffende hvor mye vi ikke vet.
Enda mer forbløffende er det som gir seg ut som viten.
Philip Roth i Menneskemerket

Dette er det mest presise uttrykket jeg har lest om noe alle praktiserer og som får så mange skjebnesvangre konsekvenser. Jeg har prøvd å ha det i bakhodet når jeg deltar i de daglige karakteriseringene av andre, men jeg faller tilbake til gamle mønstre både titt og ofte. Det er ikke det jeg vet som er problemet, men det jeg "vet" som ikke er slik.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mesterlig og engasjerende lesning. Spennvidden i temaer plasserer Menneskemerket blant de store amerikanske romanene. Politiske begivenheter og skandaler omkring årtusenskiftet preger bakgrunnsbildet, men linjene trekkes langt tilbake i tid, gjerne på detaljnivå, som opphevelse av raseskillet i New Jersey-skolene 1947.

Kjernen i boka er likevel den amerikanske drømmen om å skape sitt eget liv, uavhengig av opprinnelse. Sånn sett er hovedpersonen, Coleman Silk, en kameleon, som omskaper seg fra fattiggutt til vellykket rektor på et college i New England inntil katastrofen inntreffer. Også enkelte bipersoner, som en franskfødt kvinnelig akademiker, prøver med mer eller mindre hell å omdefinere seg.

Ved å bruke ulike fortellerstemmer får Roth fram kompleksiteten i sin historie omtrent som i en kriminalroman. Her med gjennomgangsfiguren fra andre bøker, Nathan Zuckerman, som «jeg-stemmen» og hovedfortelleren. Handlingen er lagt til en liten collegeby 1998. Hentydningene til datidens politiske begivenheter begynner alt å bli nokså obskure - muligens med unntak av Clinton-Levinsky-affæren. Men beskrivelsen av intrigene på ærverdige Athena College gir Nabokov, Uri og andre campus-forfattere sterk konkurranse. Underveis får Roth også gitt satiriske spark til tradisjonsbundne amerikanere av islandsk, dansk og norsk herkomst. Det er åpenbart ikke alle som følger drømmen om å omskape seg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Roth er alltid aktuell - også 15 år etter at boken første gang ble utgitt i USA. Stikkord: den tidvis drepende korrektheten innenfor akademia...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

På mine foreldres tid og langt inn i Deres og min, sa man at det var eleven som kom til kort. Nå er det faget. Det er for vanskelig å lese klassikerne, derfor er det klassikerne som har skylden. I dag skyver eleven sine manglende evner foran seg som et privilegium. Jeg kan ikke lære det, derfor er det noe i veien med det. Og særlig er det noe i veien med den dårlige læreren som vil ha meg til å lære det.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Selv om verden er full av mennesker som går rundt og tror at de har gjennomskuet både deg og din neste, finnes det egentlig ingen grenser for hva som ikke er kjent. Sannheten om oss er uendelig. Det samme er løgnene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Writing personally is exposing and concealing at the same time.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Men don't pay you to sleep with them. They pay you to go home.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

«Siste sats av av Mahlers tredje symfoni.» Det var det som skjedde. De åpnet alle sluser. De spilte Mahler [i begravelsen].

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

født 19. mars 1933 i New Jersey, USA
Wikipedia

Kanskje det er flere enn meg som har oppdaget at Menneskemerket er tredje boken av en trilogi. Det var det jeg oppdaget for en tid siden. Selv har jeg kun Menneskemerket og har ikke kommet så langt å få skaffet meg de 2 andre bøkene.

Trilogi:
American Pastoral (1997)
I Married a Communist (1998)
The Human Stain (2000)


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Gift med en kommunist" av Philip Roth
 • "Exit gjenferd" av Philip Roth
 • "Den svarte boksen" av Amos Oz
 • "Farvel, Columbus" av Philip Roth
 • "Sabbaths teater" av Philip Roth
 • "Indignasjon" av Philip Roth
 • "Amerikansk pastorale" av Philip Roth
 • "Belgias sorg" av Hugo Claus
 • "The dying animal" av Philip Roth
 • "Herzog" av Saul Bellow
 • "Merkedager - en historie" av Jens Smærup Sørensen
 • "Tidebarn" av Ian McEwan
Alle bokanbefalinger for dette verket