Moonwalking med Einstein

kunsten å huske alt

av (forfatter) og Nina Aspen (oversetter).

Press 2013 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.85 (20 terningkast.)

67 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Moonwalking med Einstein tar leseren med på en fascinerende reise gjennom minnets kulturhistorie, fra romeren Cicero og hans teknikk for å memorere en tale og til middelalderens vitenskapsmenn, som utarbeidet metoder for å kunne memorere bøker i sin helhet. Ved å bruke metoder som i stor grad har blitt glemt, viser Foer oss at vi ved relativt enkle grep kan forbedre vår hukommelse i dramatisk grad. I en tid hvor de elektroniske hjelpemidler truer med helt å erstatte vår individuelle hukommelse, fremstår Foers forsøk på å revitalisere den glemte kunst å huske som et heroisk prosjekt. Moonwalking med Einstein bragte Joshua Foer til topps i U.S. Memory Championship, og i neste omgang leseren til å gjenoppdage og verdsette en gave vi alle har i vår besittelse, men som altfor ofte unnslipper vår bevissthet.

Bokdetaljer

Forlag Press

Utgivelsesår 2013

Format Innbundet

ISBN13 9788275475990

EAN 9788275475990

Språk Bokmål

Sider 271

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

3 13 2 2 0 0

Bokomtaler

Innsiktsfull og frydefull lesning. Foer skriver svært godt om et tema som til tider virker underlig perifert og samtidig helt sentralt, nemlig hukommelsen. Perifert fordi vi har fått så mange hjelpemidler at vi med stor letthet kan finne fram opplysningene vi trenger. Vi trenger ikke lenger utenatlæring. Men som deltakende journalist tar Foer oss med på konkurranser som nettopp fokuserer på ferdigheter i å huske. Selv om ferdighetene består å gjengi rekkefølgen av kort i kortstokker og lange tallrekker, får Foer vist at de fleste med litt innsats kan lære seg dem. God hukommelse er ikke medfødt.

Foer lar oss møte både hukommelsesatleter og -forskere. En gjennomgangsfigur, Tony Buzan, ble på 1990-tallet kjent for sine gjør-det-selv-bøker i hukommelsestrening også i Norge.

Boka bygger på forfatterens egne erfaringer, intervjuer og gjennomgang av relevant faglitteratur. På denne måten viser han at vi ikke kan klare oss uten å huske, samtidig som det ikke bare et en mekanisk evne, men grunnlaget for innovasjon og kreativitet. Rammen som binder boka sammen er Foers egne erfaringer med hukommelsestrening og deltakelse både i amerikanske og internasjonale mesterskaper. Grunnlaget for boktittelen får vi likevel ikke vite før godt over halvveis i boka. Oversettelsen til norsk virker overbevisende god.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Hukommelsen er som et spindelvev som fanger opp informasjon. Jo mer det fanger opp, desto større blir det. Og jo større det blir, desto mer fanger det opp.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Den store misforståelsen er at vi har trodd at hukommelsen i hovedsak trer i kraft når man pugger. Det vil si at man hamrer ting inn i hodet til det er proppfullt av informasjon. Man har glemt at å huske er en prosess der man må bruke fantasien.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

[…] selv om vi klager over at vi glemmer så mye i hverdagen […] er kanskje den største feilen vi gjør, at vi glemmer hvor sjelden vi glemmer.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Man kan bare huske hvis man har bestemt seg for å spisse ørene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Livet ser ut til å gå fortere når vi blir eldre fordi det blir mindre å huske på. «Hvis det å huske er å være menneskelig, betyr det å huske mer at man er mer menneskelikg,» sa Ed.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Liker å kunne se, på enkel måte, hvilke og hvor mange bøker jeg har fått med meg i løpet av ett år. Synes ofte at jeg får lest alt for lite, men når jeg ser listene mine har det jo blitt noen bøker. Likevel - skulle gjerne rukket så mye mer!


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Menneskets grunnstoffer - byggeklossene vi og verden er laget av" av Anja Røyne
 • "Natur - hva skal vi med den?" av Dag O. Hessen
 • "Vår utrolige hjerne - en nervepirrende fortelling om vår dynamiske og formbare hjerne" av Johan Norberg
 • "Europeere" av Simen Ekern
 • "Kina på 200 sider - fra de første dynastiene til dagens stormakt" av Torbjørn Færøvik
 • "Digital demens - alt om hvordan digitale medier skader deg og barna dine" av Manfred Spitzer
 • "Midtøsten på 200 sider - fra 1820 til i dag" av Odd Karsten Tveit
 • "Lingo - en språkreise gjennom Europa" av Gaston Dorren
 • "Sunn tarm, klart hode - hvordan gode tarmbakterier beskytter og reparerer hjernen din" av David Perlmutter
 • "Geografiens makt - 10 kart som forklarer verden" av Tim Marshall
 • "Min europeiske familie - de siste 54 000 årene" av Karin Bojs
 • "Veien ut - en mann, en skog, ett år, ingen plan" av Bjørn Gabrielsen
Alle bokanbefalinger for dette verket