Mansfield Park

av (forfatter) og Merete Alfsen (oversetter).

Bokklubben 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (113 terningkast.)

469 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Fanny Price flytter fra enkle kår i Portsmouth til sine rike slektninger på det elegante godset Mansfield Park. Da onkelen reiser til Antigua, kommer Mary Crawford og hennes bror Henry på besøk, og de bringer med seg en smak av storbyen London, av flørt og sanselighet som står i skarp kontrast til de solide verdier livet på Mansfield Park er tuftet på. Krisen uteblir da heller ikke, med dramatiske følger for flere av beboerne.

Omtale fra forlaget

Fanny Price flytter fra enkle kår i Portsmouth til sine rike slektninger på det elegante godset Mansfield Park. Da onkelen reiser til Antigua, kommer Mary Crawford og hennes bror Henry på besøk, og de bringer med seg en smak av storbyen London, av flørt og sanselighet som står i skarp kontrast til de solide verdier livet på Mansfield Park er tuftet på. Krisen uteblir da heller ikke, med dramatiske følger for flere av beboerne.

Bokdetaljer

Forlag Bokklubben

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788252568073

EAN 9788252568073

Genre Klassisk litteratur

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted England

Språk Bokmål

Sider 477

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

12 45 47 5 4 0

Bokomtaler

Siden dette er Jane Austen, kretser også denne boka rundt ekteskap, kjærlighet, relasjoner og samfunnets forventninger til individet i tidlig 1800-tall i England.

Hovedpersonen Fanny Price blir sendt til sine rikere slektninger for å bo der, og Mansfield Park blir hennes hjem. Herfra brer historien seg utover, og en større krets unge voksne (og noen av foreldrene deres) danner nettet som utgjør romanen. Fanny er godheten og karakterstyrken selv, og forblir tro mot sine solide prinsipper selv når alle rundt henne ikke er det. Det hadde ikke gjort noe om forfatteren hadde rufset til glansbildet av Fanny litt.

Mansfield Park er en møysommelig gransking av personenes følelser og reaksjoner på hverandres oppførsel. Og som de skriver brev! Og venter på brev! Etter Fornuft og følelse og Stolthet og fordom, opplevdes Mansfield Park som et pusterom. Romanen er mer åpen, og trekker inn omverden i større grad enn de to første bøkene. En far drar til Antigua (i Karibia). En bror drar til sjøs. Klasseperspektivet bringes inn når Fanny får flytte ut av fattigdommen og til Mansfield Park. At det finnes usympatiske og grunne folk i samfunnets toppsjikt, er ingen overraskelse, men Austen nyanserer dette og gjør mot slutten av romanen en finurlig vri når hun sender Fanny hjem til familien i Portsmouth. Skildringen derfra kommer neppe i noen turistbrosjyrer for byen.

Selv om Jane Austen vever intrikate nett av personer og handling, skjønner du fort hvordan dette skal ende: De to gode menneskene som er ment for hverandre, får hverandre til slutt. De løgnaktige og falske får svi for sine manipulasjoner. Mansfield Park har en allvitende forteller som her og der bryter inn som ekspertkommentator, og mot slutten bikker det over i en moralpreken som en redaktør burde strøket.

Mansfield Park er for tjukk, men å lese den er som å grave gull: Plutselig dukker det opp gullkorn som er verd tiden din.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jane Austen er en stor forfatter fra en smålig tidsepoke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Men det finnes visselig færre formuende menn i verden enn det finnes vakre kvinner som fortjener dem.

Godt sagt! (10) Varsle Svar

...giftermålet er den transaksjon der man venter seg mest av den annen part, og selv er minst ærlig.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hvis denne mannen ikke hadde tolv tusen i året, ville han vært en temmelig tåpelig fyr.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Jeg ville trodd ..... at enhver kvinne i det minste kunne forestille seg muligheten av at en mann ikke ble godtatt, ikke ble elsket av en av hennes eget kjønn, om han er aldri så sympatisk. Han kan ha all verdens dyder; jeg synes likevel ikke det er noen selvfølge at en mann skal måtte godtas av enhver kvinne som han selv tilfeldigvis måtte like."

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Oh! Do not attack me with your watch. A watch is always too fast or too slow. I cannot be dictated to by a watch.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Har sluttet i denne lesesirkelen, men dette var en liste fra tidligere bøker som ble lest.


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Omsider seiler vi inn i mer kjente litterære farvann, ja, endog til Skandinavia og Ibsen. Mange saftige godbiter i denne listen! Balzac, Flaubert, Hugo, Stendhal, Zola, Austen, Scott . . . og selvsagt flere.

Om "The Democratic Age" (år 1832-1900) skriver Bloom:
- - - I have located Vico's Democratic Age in the post-Goethean nineteenth century, when the literature of Italy and Spain ebbs, yielding eminence to England with its renaissance of the Renaissance in Romanticism, and to a lesser degree to France and Germany. This is also the era where the strength of both Russian and American literature begins.

Link til boken her på Bokelskere.no.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Når en jobber på bokhandel, og generelt liker bøker, men rett og slett ikke kan finne nok tid til å lese, drømmer man om hvilke bøker en har lyst til å lese. Bøkene ligger allerede i bokhylla mi, enten lånt eller kjøpt (noen av dem har jeg også fått til jul eller bursdager), og bare venter på å bli lest! Så måtte bare lage en liste over det;)

Og den bli stadig lengre...!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har noen bøker i hylla som jeg ønsker å lese, og selvom det kommer nye bøker i løpet av et år som ofte overtar interessen min skal jeg ta tak i noen av skattene jeg allerede har. Også liker jeg lister veldig godt! Listen er en blanding av nytt og gammelt, stort og smått, norsk og utenlandsk. Det kommer til å bli et allsidig år! Jeg gler meg!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Her er bøkene jeg har lest hittil i 2013


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Northanger Abbey" av Jane Austen
 • "Overtalelse" av Jane Austen
 • "Persuasion (Penguin Classics)" av Jane Austen
 • "Emma" av Jane Austen
 • "Fornuft og følelse" av Jane Austen
 • "Little Women (Oxford World's Classics)" av Louisa May Alcott
 • "Døden kommer til Pemberley" av P.D. James
 • "Anne som frøken" av L.M. Montgomery
 • "Stolthet og fordom ; Emma ; Overtalelse" av Jane Austen
 • "Anne drar fra Bjørkely" av L.M. Montgomery
 • "Besettelse - en romantisk fortelling" av A.S. Byatt
 • "1001 bøker du må lese før du dør" av Peter Boxall
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver