Dette var en av de boekene av Austen som jeg likte best da jeg leste den. Du klarer bare ikke aa la vaere aa bli dratt med inn i historien om Fanny som "bare" er den fattige kusinen i familien. Som alltid er litt paa sidelinjen, og som aldri har noe hun skulle sagt naar det tas avgjoerelser. De filmatiseringene jeg har sett har dog ikke gitt meg samme foelelse av begeistring.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 6 svar.

Må si meg enig med deg i alt. Mansfield Park er nok den av bøkene som har hatt de dårligste filmatiseringene. Jeg vet ikke helt hva de gjør feil, for det er gode manus, og gode skuespillere, men de gir ikke den samme følelsen som boken gjør.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg føler at dei framstillar Fanny heilt feil! I 1999-versjonen er ho alt for lik Jane Austen sjølv, i det at ho skriv bøker og er veldig "rappkjefta" (positivt meint, altså). Sjølv om det er ein grei nok karakter i seg sjølv, er det ikkje Fanny som framstillas der. 2007-versjonen blir berre heilt feil fordi ho som spelar Fanny også har spilt prostituert i ein eller anna serie, og assosiasjonane blir heilt feil, i tillegg til at her også føler eg at Fanny absolutt ikkje kjem godt nok fram. Ho er liksom meir beskjeden og uskuldig i boka, synst eg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ble også dratt med inn i historien, men begeistringen uteble. Selv tidsånden tatt i betraktning, forble både miljøet og hovedpersonene uvirkelige for meg. Og Fanny var jo ikke sann! Et persilleblad når det gjaldt helse, en stygg andunge som utviklet seg til svane, et neglisjert og nesten usynlig tyende som plutselig ble hele familiens yndling, Askepott som helt uforskyldt danket ut stesøstrene sine og fortsatt beholdt den gamle uskyldigheten - nei, for meg hang ikke dette på greip.

Dette er faktisk det første jeg har lest av Jane Austen, og jeg kommer nok til å prøve meg på mer med tid og stunder. Historien er godt fortalt, språket er innimellom herlig spissfindig, og moralen er jo utvetydig: De som oppfører seg skikkelig, får sin belønning - de andre får sin velfortjente straff.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig, Marit. Fanny er et persilleblad. Og ikke minst så moralsk overlegen at hun er på grensen til kjedelig. Nei takke meg til Eliza Bennet!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne engasjerte ikke. Det ble faktisk en del skumlesning før jeg kunne legge den fra meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Harald AndersenDolly DuckHarald KMarit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun Svensli