Hardkokt eventyrland og verdens ende

av (forfatter), Kari Risvik (gjendikter) og Kjell Risvik (gjendikter).

Pax 2005 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.76 (110 terningkast.)

497 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I den ene av fortellingene i boken er handlingen lagt til Tokyo i en nær fremtid, et hardkokt eventyrland der informasjon gir makt og rett. I den andre historien befinner vi oss i en tidløs verden, der ondskap og død ikke finnes. Fortellingene nærmer seg hverandre og løper sammen. Hovedpersonen er en mann i trettiårene. Hans indre verden er logisk oppbygd, og han blir snart gjenstand for avansert hjerneforskning, samtidig som han kastes ut i intriger og maktkamp.

Omtale fra forlaget

To fortellinger går gjennom denne store romanen. I den ene er handlingen lagt til Tokyo i en nær fremtid, et hardkokt eventyrland der informasjon gir makt og rett. I den andre befinner vi oss i en tidløs verden, "Verdens ende", der ondskap og død ikke finnes. Sakte nærmer fortellingene seg hverandre og løper sammen. Som i flere av Murakamis romaner er hovedpersonen en mann i trettiårene som liker å leve livet anonymt og litt kjedelig. Hans indre verden er uhyre logisk oppbygd, noe som gjør ham interessant for personer som driver med avansert hjerneforskning. Snart blir han også gjenstand for denne forskningen, samtidig som han kastes ut i intriger og maktkamper. I denne fantastiske romanen kombinerer Murakami hjerneforskning og dybepsykologi, en moderne verden og urgamle myter. Her er datamaskiner og enhjørninger. Og her er et stort drømmebibliotek.

Bokdetaljer

Forlag Pax

Utgivelsesår 2005

Format Heftet

ISBN13 9788253028293

EAN 9788253028293

Genre Fantastisk litteratur

Omtalt sted Japan

Språk Bokmål

Sider 350

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

23 51 26 7 3 0

Bokomtaler

Gjennlesing – har tidligare lytta til lydbokversjonen (den ligger på Storytel og er utruleg flott utført), men eg var ein smule u-oppmerksam den gong, pluss at eg i seinare tid har skaffa meg alle Murakami sine bøker. Etter mykje Harry Hole vart eg freista av å lese noko heilt anna … og nettopp dét; ”noko HEILT ANNA” – summerer i grunn opp heile denne boka.

Dette er Murakami på sitt mest absurde. Dette er ein slags thriller-scifi-fantasy-drama. Sær sær sær sær sær. Eg visste kva eg gjekk til, og elska boka. Hadde nok ikkje vore like postiv dersom eg gjekk laus på denne og forventa å finne noko i form av hans mindre absurde bøker som Norwegian Wood (OMTALE HER).

Boka tek føre seg to univers, som på sett og vis er lenka saman:
Ein ingeniør får eit oppdrag som viser seg å vere langt meir omfattande enn han trudde, eit oppdrag som skal få store konsekvensar for hans liv og eksistens; eit jobboppdrag han på sett og vis ikkje kan kome unna, som om skjebnen har bestemt at det er han som må gjere dette.
Ein ung man arbeider som drøyme-lese på ein liten plass som heiter ”The End of the World.” Han er relativt ny i byen og hugser ikkje heilt korleis han kom eller kvifor. Men no er han der. Og hans jobb er å lese drøymene som ligg lagra i dyre-skaller i akrivet på biblioteket.
Kapitlene i boka er inndelt slik at annakvart kapittel fortel om det eine universet – altså vekslar handlinga fram og tilbake. Og akkurat det syntes eg at gjer boka ekstra les-bar!

PLUSSAR:
+ Originalt og morosamt
+ spenning
+ herlege og originale karakterar
+ Ein kan velgje å kose-lese boka, eller ein kan gå grundigare til verks – begge deler funerer godt”
+ Det finnst eit haug av lause tråder og samanhangar mellom dei to universa.
+ ei bok man kan lese igjen og igjen og stadig oppdage noko nytt i.

MINUS:
– tidvis litt langdrygt (særleg avsnitta om einhjørningane blei litt tørt)

NB! Når ein les slike bøker, absurde og sprøe, er det ein klar fordel å “berre” lese – godta det absurde og ikkje leit for mykje etter noko djupare samaneheng. Verkeleg berre les og drøym deg bort og lett bort det som heiter fornuft og logikk. Det vil gjere opplevinga av akkurat denne boka til ein heilt annan enn om du opnar ho med kritisk og analyserande hensiktar.

Screen Shot 2018-03-08 at 09.27.34
Firaren gjenspegler dei andre bøkene av Murakami – som eg stort sett har gitt femmare og seksare. Denne er knallgod, men når ikkje opp til dei beste av han.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den godeste Murakami er en av mine favorittforfattere, men når jeg triller terningen for denne boka blir det dessverre bare en svak firer eller sterk treer. Joda, du flyter relativt lett igjennom boka, kanskje i håp om at de to absurdo-bisarre merkelige storyene tar av, men ferdig lest og fordøyd blir hele denne feberhet-drømmeaktige kalabaliken for søkt, for...far fetched. Dommen lyder: kun for blodfansen, andre greier seg fint uten denne. Sorry, Haruki:(

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne boka var for fantasifull for meg. Den ga meg intet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Men fraværet av strid og hat og begjær innebærer at det motsatte heller ikke eksisterer. Ingen glede, ingen samhørighet, ingen kjærlighet. Bare der det er desillusjon og depresjon og sorg, kan lykken oppstå. Uten fortvilelsen over tapet, finnes intet håp.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Da jeg endelig våknet, var det halvlyst ute. Klokken viste kvart over seks, men jeg kunne ikke vite om det var morgen eller kveld. Jeg dro på meg et par slacks og stakk hodet ut av døren for å kikke på naboens dørmatte. Morgenavisen lå der, hvilket fikk meg til å konkludere med at det var morgen. I slike stunder kan det være kjekt at noen abonnerer på en avis. Jeg burde kanskje gjøre det.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Minner går sine små ærend gjennom knapt merkbare dører i mitt vesen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

"Jeg skjønner ikke." Jeg skjønte faktisk ikke. I det store og det hele er jeg en alminnelig fyr. Jeg sier at jeg skjønner når jeg gjør det, og jeg sier at jeg ikke gjør det når jeg ikke gjør det. Jeg prøver å snakke rett fra leveren. Så vidt jeg kan forstå, er det mange av problemene her i verden som har sitt opphav i dunkle talemåter. De fleste mennesker ber om bråk, et sted i underbevisstheten, når de går rundt omkring og snakker utydelig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har alltid sagt det – en fordom fra min side, vil jeg tro – at man kan fortelle mye om et menneskes karakter ut fra deres valg av sofa. Sofaer utgjør et rike som er ukrenkelig overfor seg selv. Det er noe bare de som har vokst opp med gode sofaer vil ha sans for. Det er som å vokse opp med gode bøker, eller god musikk. Den ene gode sofaen avler den andre gode sofaen: den ene dårlige sofaen avler den andre dårlige sofaen. Sånn er det bare.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (50) Varsle Svar

Kjell Risvik er ein av dei verkeleg store oversetterane vi har i Noreg, han har oversett ifrå spansk, portugisisk, katalansk, italiensk, fransk, tysk, engelsk og hebraisk, samt 6 andre språk. Her er lagt til nokon av dei han har oversatt for å vise hans repetoir. Det må nemnast at hans sambuar Kari Risvik også har bidratt ein del.


Godt sagt! (25) Varsle Svar

Har atter en gang nyttårsforsett som innebærer å lese ei bok i uka, med visse smutthull. Nemlig at det jeg trenger for å fullføre nyttårsforsettet er å ha lest 52 bøker før året er omme, trenger ikke være slavisk en i uka.

Jeg legger til bøker etterhvert som de blir lest :)


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bøker jeg skal lese på grunn av Day zero prosjektet mitt -
Start 01.november 2016 til 30.juli 2019
.
https://litteraturverden.wordpress.com/2016/11/01/day-zero-project/

 • Lese 15 bøker fra BBC sin liste over 100 bøker du bør lese
 • Alle bøkene til Haruki Murakami
 • De 6 bøkene i Min Kamp av Knausgård
 • Lese 3 bøker fra Afrika
 • Lese 5 bøker utgitt før 1900
 • Lese noe skrevet av Platon
 • Lese alle Game of Thrones-bøkene
 • Lese en bok av Stephen Hawking
 • Lese en selvhjelpsbok
 • Lese 45 bøker i året

Godt sagt! (2) Varsle Svar

bøker jeg har lest i 2014.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Blindepilen og den sovende kvinnen" av Haruki Murakami
 • "Elefanten som forsvant" av Haruki Murakami
 • "Vest for solen, syd for grensen" av Haruki Murakami
 • "Etter skjelvet" av Haruki Murakami
 • "Dans dans dans" av Haruki Murakami
 • "Elskede Sputnik" av Haruki Murakami
 • "Menn uten kvinner" av Haruki Murakami
 • "After dark" av Haruki Murakami
 • "Trekkoppfuglen" av Haruki Murakami
 • "Timbuktu" av Paul Auster
 • "Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping" av Haruki Murakami
Alle bokanbefalinger for dette verket