Gjengangere

et familiedrama i tre akter (1881)

av (forfatter).

Ibsen-museene i Norge og Vigmostad Bjørke 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.89 (197 terningkast.)

1110 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

En klassiker! En klassiker er både en kunstner og et verk som har evnen til å leve ut over sin egen tid. Tidene skifter, publikum også - men et klassisk kunstverk fortsetter å tale til hver ny generasjon. Samtidig må hver ny generasjon gi verket sin mening - i lys av sin tids erfaringer og livsforståelse. Forlaget Vigmostad & Bjørke vil med Norske klassikere legge forholdene til rette for at nye lesere kan oppleve de verdier som klassikerne representerer. For å lette tilegnelsen er språket i utgavene derfor lett modernisert. Kommentarer og etterord vil dessuten bidra til å sette innholdet inn i et bredere perspektiv. God lesning! Arno Vigmostad Forlegger Gjengangere er et mesterverk - et dramatisk byggverk med en arkitektur som sier oss hvorfor Ibsen hører hjemme blant verdenslitteraturens største navn. Samtidig har det et innhold som vekker sterkt engasjement. Skuespillet skapte stor ståhei da det kom ut i 1881. Grunnen var at det tok opp en rekke emner som det gode borgerskap ville at det skulle ties om. Her ble det snakket høyt om utroskap, maktkamp i ekteskapet og om aktiv dødshjelp til eget barn. Ibsen ble møtt med en flom av ukvemsord, og teatrene torde ikke spille stykket. Men det tok ikke lang tid før man forstod at Gjengangere ville bli stående som en milepæl i teatrets historie. Ibsens teaterhistoriske bragd var at han gikk inn i sin tids borgerlige hverdag. Og han viser at menneskene i en vanlig familie lever under den samme utrygghet som hovedpersonene i tidligere tiders berømte tragediediktning. Den menneskelige tragedien i Gjengangere er like allmenngyldig og gripende som i Kong Ødipus, antikkens mest kjente drama.

Bokdetaljer

Forlag Ibsen-museene i Norge Vigmostad Bjørke

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788241903380

EAN 9788241903380

Serie Norske klassikarar

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 151

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

45 96 46 9 1 0

Bokomtaler

Dette er jo genialt! Jeg må minne meg selv oftere på at jeg faktisk liker å lese skuespill. Særlig med så detaljerte sceneanvisninger som hos Ibsen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Osvald: Mor, gi mig solen.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Da var det jeg begynte å se Deres lærdom i sømmene. Jeg ville bare pille ved en eneste knute; men da jeg hadde fått den løst, så raknet det opp alt sammen. Og så skjønte jeg at det var maskinsøm.

Fru Alving til Pastor Manders

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Ja, dette med lov og orden! Jeg tror mangen gang det er det som volder alle ulykkene her i verden.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ja, De tvang meg inn under det som De kalte plikt og skyldighet; da De lovpriste som rett og riktig hva hele mitt sinn opprørte seg imot noe vederstyggelig. Da var det jeg begynte å se Deres lærdomme efter i sømmene. Jeg ville bare pille ved en eneste knute; men da jeg hadde fått den løst, så raknet det opp alt sammen. Og så skjønte jeg at det var maskinsøm.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Fru Alving: Gjengangeraktig. Da jeg hørte Regine og Osvald der inne, var det som jeg så gjengangere for meg. Men jeg tror nesten vi er gjengangere alle sammen, pastor Manders. Det er ikke bare det vi har arvet fra far og mor som går igjen i oss. Det er alle slags gamle avdøde meninger og alskens gammel avdød tro og slikt noe. Det er ikke levende i oss; men det sitter i oss allikevel, og vi kan ikke bli det kvitt. Bare jeg tar en avis og leser i, er det liksom jeg så gjengangere smyge imellem linjene. Det må leve gjengangere hele landet utover. Det må være så tykt av dem som sand, synes jeg. Og så er vi så gudsjammerlig lysredde alle sammen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bare en oversikt over bøkene jeg har fullført i Oktober, mest for min egen del.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Uthevet tekst


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne listen er en oversikt over klassesett som er tilgjengelige for lærere på Rælingen vgs.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leste og uleste bøker i bokhylla


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Bygmester Solness - skuespill i tre akter" av Henrik Ibsen
 • "Rosmersholm - skuespil i fire akter" av Henrik Ibsen
 • "Når vi døde vågner" av Henrik Ibsen
 • "Lille Eyolf" av Henrik Ibsen
 • "Fruen fra havet" av Henrik Ibsen
 • "Brand - et dramatisk digt i fem akter" av Henrik Ibsen
 • "Hedda Gabler - skuespill i fire akter (1890)" av Henrik Ibsen
 • "Fedra" av Jean Racine
 • "En folkefiende - skuespill i fem akter (1882)" av Henrik Ibsen
 • "Kong Oidipus" av Sofokles
 • "Erasmus Montanus, eller Rasmus Berg - komedie i fem akter" av Ludvig Holberg
 • "Jeppe på bjerget ; Den stundesløse" av Ludvig Holberg
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver