En klassiker! En klassiker er både en kunstner og et verk som har evnen til å leve ut over sin egen tid. Tidene skifter, publikum også - men et klassisk kunstverk fortsetter å tale til hver ny generasjon. Samtidig må hver ny generasjon gi verket sin mening - i lys av sin tids erfaringer og livsforståelse. Forlaget Vigmostad & Bjørke vil med Norske klassikere legge forholdene til rette for at nye lesere kan oppleve de verdier som klassikerne representerer. For å lette tilegnelsen er språket i utgavene derfor lett modernisert. Kommentarer og etterord vil dessuten bidra til å sette innholdet inn i et bredere perspektiv. God lesning! Arno Vigmostad Forlegger Gjengangere er et mesterverk - et dramatisk byggverk med en arkitektur som sier oss hvorfor Ibsen hører hjemme blant verdenslitteraturens største navn. Samtidig har det et innhold som vekker sterkt engasjement. Skuespillet skapte stor ståhei da det kom ut i 1881. Grunnen var at det tok opp en rekke emner som det gode borgerskap ville at det skulle ties om. Her ble det snakket høyt om utroskap, maktkamp i ekteskapet og om aktiv dødshjelp til eget barn. Ibsen ble møtt med en flom av ukvemsord, og teatrene torde ikke spille stykket. Men det tok ikke lang tid før man forstod at Gjengangere ville bli stående som en milepæl i teatrets historie. Ibsens teaterhistoriske bragd var at han gikk inn i sin tids borgerlige hverdag. Og han viser at menneskene i en vanlig familie lever under den samme utrygghet som hovedpersonene i tidligere tiders berømte tragediediktning. Den menneskelige tragedien i Gjengangere er like allmenngyldig og gripende som i Kong Ødipus, antikkens mest kjente drama.
Forlag Ibsen-museene i Norge Vigmostad Bjørke
Utgivelsesår 2005
ISBN13 9788241903380
EAN 9788241903380
Serie Norske klassikarar
Genre Klassisk litteratur
Dette er jo genialt! Jeg må minne meg selv oftere på at jeg faktisk liker å lese skuespill. Særlig med så detaljerte sceneanvisninger som hos Ibsen.
Osvald: Mor, gi mig solen.
Da var det jeg begynte å se Deres lærdom i sømmene. Jeg ville bare pille ved en eneste knute; men da jeg hadde fått den løst, så raknet det opp alt sammen. Og så skjønte jeg at det var maskinsøm.
Fru Alving til Pastor Manders
Ja, dette med lov og orden! Jeg tror mangen gang det er det som volder alle ulykkene her i verden.
Ja, De tvang meg inn under det som De kalte plikt og skyldighet; da De lovpriste som rett og riktig hva hele mitt sinn opprørte seg imot noe vederstyggelig. Da var det jeg begynte å se Deres lærdomme efter i sømmene. Jeg ville bare pille ved en eneste knute; men da jeg hadde fått den løst, så raknet det opp alt sammen. Og så skjønte jeg at det var maskinsøm.
Fru Alving: Gjengangeraktig. Da jeg hørte Regine og Osvald der inne, var det som jeg så gjengangere for meg. Men jeg tror nesten vi er gjengangere alle sammen, pastor Manders. Det er ikke bare det vi har arvet fra far og mor som går igjen i oss. Det er alle slags gamle avdøde meninger og alskens gammel avdød tro og slikt noe. Det er ikke levende i oss; men det sitter i oss allikevel, og vi kan ikke bli det kvitt. Bare jeg tar en avis og leser i, er det liksom jeg så gjengangere smyge imellem linjene. Det må leve gjengangere hele landet utover. Det må være så tykt av dem som sand, synes jeg. Og så er vi så gudsjammerlig lysredde alle sammen.
Bare en oversikt over bøkene jeg har fullført i Oktober, mest for min egen del.
Denne listen er en oversikt over klassesett som er tilgjengelige for lærere på Rælingen vgs.